Bon na zasiedlenie zasady?

• Autor wątku Autor wątku Kenny97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam,

mam pytanie odnośnie bonu. Na początku tego roku otrzymałam bon, minął już okres jego trwania, wywiązałam się ze wszystkiego. Czy jest zatem możliwość ubiegania się ponownie o bon w przyszłym roku? Czy można ubiegać się o bon i rozpocząć pracę ponownie u tego samego pracodawcy? Nigdzie nie znalazłam informacji na ten temat, żadnych przeciwwskazań.

olack napisał:
Czy można ubiegać się o bon i rozpocząć pracę ponownie u tego samego pracodawcy? Nigdzie nie znalazłam informacji na ten temat, żadnych przeciwwskazań.
A sprowadziła się Pani ponownie do miejsca zamieszkania, z którego się Pani wyprowadziła podejmując poprzednią pracę? W jakim trybie ustała współpraca z pracodawcą?

Poza sztywno określonymi przepisami ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy w zakresie udzielania bonu na zasiedlenie istnieją również zapisy ustawy o finansach publicznych mówiące o racjonalności, zasadności i celowości wydatkowania środków publicznych(równie ważne).
Należałoby zatem dogłębnie zbadać przyczynę i cel dofinansowania po raz kolejny zasiedlenia w miejscowości, w której pracowała Pani (i prawdopodobnie zamieszkiwała) przez okres co najmniej 6 miesięcy w ostatnim czasie?

Ostatnia edycja:
Witam. Zostal mi przyznany bon na zasiedlenie, jednak nie bede w stanie znalezc zatrudnienia w ciagu regulaminowych 30 dni pracy (zostal mi tydzien). Czy w takiej sytuacji jest mozliwe ponowne zlozenie wniosku o bon i jego otrzymanie po zwrocie srodkow?

Ostatnia edycja:
Witam,

Chciałbym przedstawić moją sytuację odnośnie starania się o bon zasiedelniowy, i dowiedzieć sie czy w tym przypadku bedzie on mi przyznany.

Mieszkam/zamledowany jestem w miejscowosci "A", pracę dostanę w miejscowości pod Wrocławiem. Odległość miedzy moim miejscem zamieszkania a miejscem w którym dostane prace wynosci ok 400km w jedną stronę. Jednak z miejsca zameldowania chciałbym przeniesc sie do Warszawy z której odległość wynosi ok. 200km a czas przejazdu w jedną stronę ok. 2h i dlatego właśnie z niej chciałbym dojeżdzać do miejsca pracy, gdyż sama miejscowość gdzie znajduję sie firma jest nie duża i nie zbyt atrakcyjna do zamieszkania.

W moim przypadku nie bedzie wymagane stawianie się 5 dni w miejscu pracy, bo mogę częsciowo wykonywać ja w mieszkaniu.

W skrócie:
1. Czy mogę przeniesc sie do innej miejscowosc(ale nie tej gdzie jest dokładnie praca)i, i ewentualnie jesli bedzie wymagane wykazac dla urzedu umowe najmu mieszkania własnie z Warszwy a nie adresu/miejscowosci firmy?

2. Czy mogę nie przenosic sie z miejsca zameldowania, a jedynie dojezdzać do pracy przekraczając 80km, a bon przeznaczyć na paliwo?

Witam,
Aby otrzymać bon u moim urzędzie pracy należy mieć 2 lub 1 profil. Mi przyznano 1. Czy są jakieś różnice odnośnie kwoty bonu, itp w zależności od posiadanego profilu? Z góry dziękuję za odpowiedź

W mojej ocenie nie. Przy profilu I badana jest w ogóle zasadność udzielania bonu, a nie kwoty.
Ale zalecam konsultacje bezpośrednio w swoim PUP.

Witam.

Jestem zmuszony oddać przydzielony bon i chciałbym to zrobić z własnej inicjatywy, tak jak doradziła pani z urzędu. W tym celu muszę*złożyć w PUP pismo, które zawierać będzie informację, że z własnej woli chciałbym oddać przydzielone środki wraz z numerem umowy. Na tej podstawie następnie ma dojść do rozwiązania umowy. Czy istnieje jakiś szablon jak takie pismo powinno wyglądać? Ewentualnie czy mógłby mi ktoś doradzić jak coś*takiego sporządzić?

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam.

A z jakiego powodu zwraca Pan środki otrzymane w ramach bonu?

Nie udało mi się znaleźć zatrudnienia w ciągu wymaganych 31 dni, tj. nie wywiązałem się z warunków umowy.

piopod napisał:
Czy istnieje jakiś szablon jak takie pismo powinno wyglądać? Ewentualnie czy mógłby mi ktoś doradzić jak coś*takiego sporządzić?
Szablonu nie ma, trzeba samemu zredagować treść pisma np. "W nawiązaniu do umowy nr .... zawartej w dniu ....w sprawie (tutaj należy przytoczyć dokładny tytuł umowy) z Powiatowym Urzędem Pracy w .... informuję, że nie udało mi się podjąć zatrudnienia, pracy zarobkowej i działalności gospodarczej w terminie 30 dni określonym w .....(tutaj należy wskazać dokładny artykuł lub paragraf umowy). Zobowiązuję się do zwrotu środków otrzymanych w ramach bonu na zasiedlenie i proszę o wskazanie nr rachunku bankowego, na które należy wpłacić należność.
Zwrot grzecznościowy np. z poważaniem i podpis"
Mniej więcej tak może wyglądać treść pisma.

Pięknie dziękuję za pomoc, dokładnie o to mi chodzilo.

Witam
Mam taką sytuacje:
Staram się o bon zasiedleniowy,w up zarejestrowany jestem od listopada - wtedy też skończyła się pula pieniędzy i kazano mi czekać do następnej puli. Kazano mi również przyjść na podpis 12 stycznia. Jednak parę dni temu dostałem list ze mam przyjść 4 stycznia ponieważ jest dla mnie oferta pracy.
Podejrzewam że jest to staż
Czy teraz przez ta propozycje pracy nie uda mi się dostać bonu?
Nie mam zamiaru pracować w rodzinnym mieście i żyć u rodziców, w mieście oddalonym o 80km jestem juz zapoznany z rynkiem pracy i dostanie umowy o pracę to dla mnie nie problem.jedynym problemem jest brak pieniędzy na dojazdy oraz na ew przeprowadzkę. Proszę o pilna odpowiedz czy np mogę zrezygnować z ich oferty pracy jeżeli wcześniej starałem ubiegać się o bon

"1. Aktualne zobowiązania finansowe (z tytułu zaciągniętych kredytów, pożyczek, z tytułu przyznanych limitów kredytowych, inne zobowiązania) wynoszą ogółem ……………………zł.
Spłata ostatniej raty powyższych zobowiązań finansowych przewidziana jest
na dzień………………………………………………………………………………………………….
(w przypadku kilku pożyczek, kredytów itd. prosimy o podanie terminu spłaty każdego zobowiązania) ...............................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Miesięczna spłata zadłużenia wynosi ……………….………zł."

We wniosku widnieje taki wpis jak powyżej

Jeżeli mam do spłaty pożyczki to czy stanowi to problem przy dostaniu bonu?

Witam,

A jeśli do danej miejscowości jest równo 80 km lub podróż w obie strony wynosi równo 3h, co w takim przypadku?

:confused:

Ostatnia edycja:
Proszę spojrzeć do postu #170.
W ustawie mowa jest o odległości co najmniej 80 km lub czasie dojazdu przekraczającym 3h dziennie. Zatem jeśli miejscowość jest oddalona równo 80 km, warunek jest spełniony.

Dziękuję za odpowiedź, a co w przypadku tych 3h?
"..przekracza łącznie co najmniej 3 godziny dziennie", chodzi o to, że złożyłam wniosek o bon a czas jest równy 3h..

Czy to nie jest tak, że dużo zależy od osób decyzyjnych i "indywidualnego planu działania dostosowanego do profilu pomocy"?

Mam też pytanie dotyczące zaświadczeń, Pani z PUP poprosiła o zaświadczenie z PKS lub PKP o czasie podróży, gdy je przyniosłam (zaświadczenie z PKS) powiedziała, że sprawdziła na stronie internetowej i pociąg PKP jedzie krócej.. ale przecież w przepisie nie jest napisane czy ma to być PKP czy PKS oraz czy ma to być najkrótszy możliwy czas.

Powrót