Napisał/a tianky: Chcę zmienić na lepiej płatną, której miejsce jest 250km dalej. Czy jeśli między obecną umową a przyszłą będę miał 7 dni przerwy i w tym czasie status bezrobotnego to bon mi przysługuje?
Teoretycznie tak, ale obawiam się, że w ciągu 7 dni sprawa się nie rozstrzygnie. Bardzo mało prawdopodobnym jest, aby PUP zdążył rozpatrzyć Twój wniosek i zawrzeć z Tobą umowę w sprawie wydania bonu na zasiedlenie, bo poza rejestracją czekają Cię procedury, których pominąć nie można.
Przede wszystkim musisz dokonać rejestracji, następnie musisz odbyć wizytę u doradcy klienta, który przeprowadzi z tobą wywiad i ustali Ci profil pomocy (jeden z trzech możliwych) i opracuje z Tobą Indywidualny Plan Działania. Nie znam organizacji Twojego PUP i nie wiem jak szybko zostanie Ci wyznaczona pierwsza wizyta u doradcy klienta - być może będzie to w dzień rejestracji, a może po 5,7,10 czy 14 dniach... Bon na zasiedlenie przysługuje osobom bezrobotnym wyłącznie z drugim lub pierwszym profilem pomocy.
Dopiero po dokonaniu tych formalności można stwierdzić jednoznacznie czy masz szansę na bon i ewentualnie złożyć wniosek do PUP o jego wydanie. PUP rozpatruje wnioski w terminie do 1 miesiąca, natomiast Ty
musisz posiadać status osoby bezrobotnej na dzień zawarcia umowy z PUP-em i wydania bonu, więc jeśli po 7 dniach od rejestracji zostaniesz zatrudniony, bonu nie otrzymasz z uwagi na utratę statusu bezrobotnego.
Także wątpię, aby proceduralnie zamknąć sprawę w ciągu 7 dni. Polecam odroczenie zatrudnienia u nowego pracodawcy co najmniej o miesiąc.