Witam!
Rok temu pracowałam jako pracownik sezonowy na pewnej farmie w Anglii. Pracodawca dał nam formularze WRS-u, ale jako, że myślałam, że będę pracowała tam tylko 3 miesiące i wrócę do Polski to nie wysyłałam tego. Reszta moich znajomych z tej firmy również nie wysłała. Dostawałam Pay Slipy, pracodawca pobierał mi pieniądze na National Insurance, taxa nie płaciłam, bo wtedy nie miałąm przekroczonego progu podatkowego- ok.6tys funtów.
Po skończonym sezonie (kilku miesiącach pracy w tej firmie) dostałam formularz P45 i z nim zaczęłam szukanie pracy w Londynie.
Zaczęłam pracę przez agencję jako cleaner. Jednak pracowałam tam tylko 2 miesiące, bo miałam bardzo mało godzin pracy (ogólnie przez te 2 miesiące zarobiłam nieco ponad 500 funtów). Kobieta z agencji powiedziała mi, że nie przepracowałam u nich pół roku jak niby deklarowałam więc nie będzie to legalna praca i pieniądze zostały mi wypłacone "na rękę". Nie dostałam również żadnych papierów z tej agencji.
Pojechałam na półtora miesiąca do Polski i po tym czasie wróciłam do Londynu, jednak nie pracowałam.
Dopiero 2 miesiące temu znalazłam pracę jako au-pair(mieszkam u pewnej rodziny, sprzątam i zajmuję się ich dziećmi- za to dostaję 80 funtów tygodniowo). Praca ta została mi przydzielona przez londyńską agencję au-pair.
Moje pytanie to czy mogę wysłać ten formularz WSR sprzed roku i czy mi go uznają?
Jeśli nie to jak powinnam załatwić tą sprawę z Home Officem, bo chciałabym pracować legalnie, a w tej agencji, w której teraz pracuję (Gen 122 Services) powiedziano mi, że pracuję legalnie, ale nawet ode mnie nie zarządano National Insurance i papierów z WRSu. Pieniądze daje mi do ręki co tydzień rodzina, u której pracuję.
Może to nie w temacie, ale może wiecie jak w takim razie mam się rozliczać? Płacić podatki, National Insurance?