Brak Home Office

• Autor wątku Autor wątku bart07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam - mam podobny problem - pracuję w Szkocji - zatrudniony jestem przez Guernsey na zasadzie 28 dni on 28 off na statku (mieszkam w Polsce) - od 16 kwietnia zeszłego roku - opłacam NIN oraz TAX - ale w błogiej niewiedzy nie zarejestrowałem Home Office i teraz trochę się boję, ponieważ widziałem na informacji z Home Office te wszystkie konsekwencje , a pracy stracić nie chcę na pewno. Więc pytnie moje brzmi - czy nie grozi mi nic lub mojemu pracodawcy, jeśli zrobiłbym to teraz ? i rozumiem po poprzednich wypowiedziach, że mój rok jest rokiem straconym na dobrą sprawę i się w ogóle nie liczy ? A ostanie pytanie - może mój pracodawca sam zrobił mi Home Ofice ?W co wątpię - nie mam żadnego dokumentu z tym związanego...

jesli twoj pracodawca wyrobilby wrs w twoim imieniu to i tak ty powinienes otrzymac swiadectwa.

ok zadam to pytanie inaczej - zatrudniony jestem przez firme z Guernsey na statku pod bandera UK i podobno Home Office wobec tego nie musze miec - czy musze ? a jesli nie musze to co z moimi latami wobec tego ?

Praca w UK a Home Office

W 2002 roku moja żona (wówczas jeszcze nią nie była) wjechała do Anglii i podjęła pracę na podstawie wizy studenckiej, potwierdzeniem był stempel (uzyskany w Home Office) w paszporcie i brak jakiegokolwiek innego dokumentu (certyfikat, plastikowa karta), praca trwała do 2006 u jednego pracodawcy jednocześnie w 2005 podjęła pracę dodatkową u innego pracodawcy trwało to do 2007, wszystkie prace były legalne z opłacanymi podatkami i NIN oraz bez przerw dłuższych jak 30 dni. W połowie 2007 roku wyjechaliśmy na 2 lata do Polski i w tym czasie wzięliśmy ślub, żona zmieniła nazwisko ponadto przez ten czas nie pracowała (ciąża, opieka nad dzieckiem). Obecnie wróciliśmy do Anglii z zamiarem podjęcia pracy i tu mam następujące pytania: czy wiza (stempel) jest jednoznaczna z uzyskaniem pozwolenia na pracę jeśli tak czy obowiązuje nadal mimo 2 letniej przerwy? Następne pytanie czy po zmianie nazwiska należy to zgłosić w HO ewentualnie wystąpić z wnioskiem o kolejne pozwolenie i wnieść kolejną opłatę? Fakt zmiany nazwiska został zgłoszony w NIN?

RE: Praca w UK a Home Office

wyglada na to, ze twoja zona nabyla permanent right to reside, gdyz zamieszkiwala legalnie w uk jako qualified person - tu pracownik - przez piec lat. Aczkolwiek, piszesz, ze wyjechala do pl na dwa latka - i jesli to bylo o jeden dzien wiecej niz dwa lata to utracila to prawo. Wg mnie jestescie zwolnieni z rejestracji, gdyz prawo wylacza z takowej ludzi, ktorzy dkompletowali 12 miesiecy ciaglej pracy zarejestrowanej przed (badz czesciowo przed) 30/04/2004. A ty jestes zwolniony jako czlonek jej rodziny. Powodzenia.

Ostatnia edycja:
home office

pare lat temu pracowałam w Wielkiej Brytanii kilka miesięcy. mialam pozałatwiane wszytko w home office. Wrociłam do polski i niedługo znowu chcę wybrać się do anglii do pracy. Czy musze od nowa zalatwiać wszysko i płacić po raz kolejny czy wystarczy jak zrobiłam to ten jeden raz pare lat temu.

RE: home office

na pewno nie musisz kolejny raz placic. Teraz zobacz, czy skompletowalas 12 m-cy w zarejestrowanej pracy, jesli tak, to juz jestes wylaczona z rejestracji, a jesli nie, to nalezy zawiadomic home office o rozpoczeciu pracy w ciagu miesiaca od jej rozpoczecia

RE: home office

Witam

Jakiś czas temu migła mi gdzieś informacja o zmianie przepisów dot. home office od listopada 2009 która znosi opłatę. Czy w listopadzie rzeczywiście wprowadzono jakieś zmiany w przepisach? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam

Witam!
Rok temu pracowałam jako pracownik sezonowy na pewnej farmie w Anglii. Pracodawca dał nam formularze WRS-u, ale jako, że myślałam, że będę pracowała tam tylko 3 miesiące i wrócę do Polski to nie wysyłałam tego. Reszta moich znajomych z tej firmy również nie wysłała. Dostawałam Pay Slipy, pracodawca pobierał mi pieniądze na National Insurance, taxa nie płaciłam, bo wtedy nie miałąm przekroczonego progu podatkowego- ok.6tys funtów.
Po skończonym sezonie (kilku miesiącach pracy w tej firmie) dostałam formularz P45 i z nim zaczęłam szukanie pracy w Londynie.

Zaczęłam pracę przez agencję jako cleaner. Jednak pracowałam tam tylko 2 miesiące, bo miałam bardzo mało godzin pracy (ogólnie przez te 2 miesiące zarobiłam nieco ponad 500 funtów). Kobieta z agencji powiedziała mi, że nie przepracowałam u nich pół roku jak niby deklarowałam więc nie będzie to legalna praca i pieniądze zostały mi wypłacone "na rękę". Nie dostałam również żadnych papierów z tej agencji.
Pojechałam na półtora miesiąca do Polski i po tym czasie wróciłam do Londynu, jednak nie pracowałam.
Dopiero 2 miesiące temu znalazłam pracę jako au-pair(mieszkam u pewnej rodziny, sprzątam i zajmuję się ich dziećmi- za to dostaję 80 funtów tygodniowo). Praca ta została mi przydzielona przez londyńską agencję au-pair.

Moje pytanie to czy mogę wysłać ten formularz WSR sprzed roku i czy mi go uznają?
Jeśli nie to jak powinnam załatwić tą sprawę z Home Officem, bo chciałabym pracować legalnie, a w tej agencji, w której teraz pracuję (Gen 122 Services) powiedziano mi, że pracuję legalnie, ale nawet ode mnie nie zarządano National Insurance i papierów z WRSu. Pieniądze daje mi do ręki co tydzień rodzina, u której pracuję.
Może to nie w temacie, ale może wiecie jak w takim razie mam się rozliczać? Płacić podatki, National Insurance?:(

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie mozesz wyslac zaleglego WRS bo robi sie to w momewcie zatrudnienia a nie po.

Ostatnia edycja:
Witam,problem jest następujący,że straciłem wszystkie dokumenty,m.in HO...w jaki sposób mogę starać się o odzyskanie???

Eliss napisał:
nie trzeba - przeciez tam jest napisane wyraznie - If the registration card or a registration certificate is lost, the applicant’s passport or ID card must be submitted with the renewal application with a note stating that the original registration card and certificate is lost. - Z nowa aplikacja nalezy wyslac dowod osobisty lub paszport z notatka ,ze orginaly certyfikat i karta rejestracyjna zostala zagubiona. To umozliwi odnalezienie im orginalne pierwsze dokumenty jakie zostaly do nich przeslane wczesniej.

juz bylo

ludzie niewiem kiedy powstalo te forum ale wiem jedno sama staram sie o odzyskanie home office i dzwonilam do nich gdzie powiedziano mi ze na glownej stronie wniosku jest napisane jak wół: PROSZE O PRZECHOWYWANIE KARTY REJESTRACJI I CERTYFIKATU W BEZPIECZNYM MIEJSCU, POZNIEWAZ DOKUMENTY ZASTEPCZE MOGA ZOSTAC NIE WYDANE.
wiec powiedzcie mi jak wam udalo sie go wymienic

Marcysiu to moze przestan do nich dzwonic a zastosuj sie do instrukcji.

Witam

Czy formularz aktualizujący dane to ten sam, który wysyła się do HO pierwszy raz w momencie rejestracji? Czy może pracodawca może mieć taki formularz? Pytam, bo po przeczytaniu tego wątku doszedłem do wniosku, że jednak pracuję nielegalnie. Pierwszą pracę podjąłem przez agencję, która dała mi formularz do wypełnienia i wysłała do HO, po jakimś czasie pojechałem na spotkanie, po którym otrzymałem certyfikat z numerem. Data na certyfikacie to ponad 1,5 miesiąca po tym jak zacząłem pracę. Po kilku miesiącach przejęła nas inna agencja, która również wysłała formularz do HO. Jednak okazało się, że ta agencja dobiła różne wałki, i po krótkim czasie z powrotem wróciliśmy do agencji w której zaczynałem. Jednak wówczas, już ponownie formularz nie został wysłany. Myślałem, że zrobi to agencja. To był błąd. Po ok. 2 miesiącach dostałem kontrakt od pracodawcy, u którego pracowałem przez agencję. To wszystko wydarzyło się w okresie ok. 1 roku, więc coś pomieszało mi się i myślałem, że już nic nie muszę zgłaszać. To był drugi błąd, ale poważniejszy, bo pracuję w tej firmie od tamtego momentu już ponad 3 lata... Więc chyba ten okres przepadł? Nawet jeśli udokumentuję okres pracy, to czy jest szansa że to uwzględnią i zaliczą do czasu pracy? No i czy ten formularz czy list od pracodawcy to to samo, i czy to ten sam formularz co za pierwszym razem?

Tak to ten sam formularz. Mozesz go sciagnac z netu od pracodawcy bierzesz list.

Dzięki za odpowiedź. Czyli oprócz formularza pracodawca musi napisać list. Czy muszę mówić, że to dla Home Office? I chyba nie trzeba znowu wysyłać paszportu czy innych rzeczy? Wystarczy formularz+list od pracodawcy i to listem poleconym? I czekać na certyfikat?

Powrót