porada w sprawie home office
Witam Wszytkich!!
Postanowilam napisac na forum moj problem ,gdyz nie wiem co mam zrobic. Moze ktos byl w podobnej sytuacji i wie jak to rozwiazac.
Krotko opisze moja sytuacje: Mieszkam w Uk od ponad roku.Juz na samym poczatku po otrzymaniu pierwszej pracy (25.10.2007 ) wyrobilam sobie numer NIN oraz zglosilam sie do rejestracji WRS.Zostaly wystawione mi 2 dokumenty z data 23.11.2007.Pierwszy z nich to Registration Card, a drugi to Registration Certyficate z mojej pierwszej pracy.Moj problem polega na tym,ze zmienilam dwukrotnie prace i nie wysylalam informacji do WRS ze mam nowych pracodawcow.Nie zrobilam tego celowo - poprostu o tym nie wiedzialam.Przez caly ten okres czasu nie wiedzialam, ze jest cos czego nie dopilnowalam az do chwili kiedy w pracy osoba z kadr poprosila mnie o Registration Card i Registration Certyficate - zrobila to po 6 miesiacach od zatrudnienia. Pewna siebie dostarczylam niezbedne dokumenty, poczym pani zapytala sie dlaczego na Registration Certyficate jest moj byly pracodawca. Teraz firma prawdopodobnie bedzie wysylac formularz zgloszeniowy.
Nasuwa mi sie pytanie;czy to jest konieczne?
Po rozmowie z pania z kadr czytalam na temat rejestracji WRS i znalazlam wzmianke
"Jeśli wydano już Państwu kartę rejestracyjną oraz zaświadczenie, należy przesłać:
Kopię listu od obecnego pracodawcy na terenie Zjednoczonego Królestwa, potwierdzającego datę rozpoczęcia zatrudnienia. Nie jest to prawnie wymagane, jeśli ubiegacie się Państwo o przedłużenie złożonego wniosku, jednak pomoże nam w rozpatrzeniu Państwa wniosku. Odradzamy przesyłanie ofert pracy, warunków zatrudnienia i umów pracy."
Nie wiem czy dobrze to rozumiem i czy to ma zastosowanie do mojej sytuacji.U mojego poprzedniego pracodawcy pracowalam 7 miesiecy mialam odprowadzane wszelkie skladki i podatki. Moj poprzedni pracodawca ztrudniajac mnie nic nie wspominal o Registration Certyficate. Chcial jedynie moj paszport i NIN.
Przez okres mojego pobytu w UK pracowalam 12 miesiecy w tym majac 26 dni przerwy w pracy.
Czy moj obecny pracodawca moze wyslac formularz zgloszeniowy dopiero teraz mimo iz pracuje 6 miesiecy?
Co z moim poprzednim pracodawca - pracowalam tam okolo 7 miesiecy! ?
Prosze o pomoc jak najlepiej wybrnac z tej sytuacji i czy nie majac certyfikatow z WRS caly ten okres przepracowany bedzie wliczal mi sie do rezydentury oraz innych swiadczen przyslugujacych w UK.Podkresle jedynie, ze pracujac przez ten caly okres posiadam wszelkie pay slipy i umowy od moich pracodawcow.Wszystkie przekazy od moich pracodawcow odbywaly i odbywaja sie przez moje konto.
Pozdrawiam serdecznie