Brak Home Office

• Autor wątku Autor wątku bart07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
szatko zatrudnienie mam jako- Paye. Irenas29-aby wyrobic inshules nie jest potrzebne HO,wystarczy tylko list od pracodawcy,a moj lokator wyrobil sobie inshules nie posiadajac pracy. A sprawa wyglada tak---w anglii sa polscy adwokaci ktorzy sie tym zajmuja i nie pobieraja za to pieniedzy(tnz. pieniadze pobierane sa od przegranego po sprawie sadowej)Rozmawiałem juz ze swoim szefem.Do konca tego tygodnia mam miec wszytsko wyjasnione,i narazie jest w niezlym klopocie-poniewaz grozi mu nieziemska kara.Wponiedzialek spruboje napisac jak cala sprawa wyglada dokladnie,bo moze kiedys ktos bedzie mial ten sam klopot.POwiem wam ze anglicy sa bardzo pomocni w takich sprawach, i nie ja bede mial klopoty,bo pracodawcy obowiazkiem jest placenie wszyskich podatkow oraz skladek ubezpieczeniowych, a co do HO,to jest moj obowiazek go wyrobic nie pozniej niz po miesiacu od rozpaczecia pracy,jezeli tego nie zrobie pracodawca musi zerwaz ze mna wspolprace bo wtedy grozi mu kara 5000 funtow a mnie wdalenie z kraju-takie dostalem informacje od adwokata.Pozdrawiam

[cytat="Jaro323"]szatko zatrudnienie mam jako- Paye. [/cytat]
Co to znaczy ? To na jakiej zasadzie byles zatrudniony?

PAYE oznacza Pay As You Earn, czyli podatek dochodowy oraz skladka na NI potracane sa okresowo od twojego wynagrodzenia, a pieniadze otrzymujesz w kwocie netto.

Jezeli pensja wyplacana jest w tym systemie, oznacza to, ze osoba zatrudniona jest najprawdopodobniej na zasadzie standardowej umowy o prace.

Mam problem , historia zaczyna sie od tego ze pracowalam w uk juz 9 miesiecy i milam zrobiony home office ale zachcialo mi sie zmiany pracy...JAkos tak wyszlo ze ja zmienilam ale zapomnialam powiadomic home office otym fakcie. I tak minal rok.... Prosze bardzo o pomoc ! Co mam teraz zrobic skoro juz minal rok i ich niepowaidomilam im o tym. Boje sie ze moga byc tego jakies konsekwencje i kary pieniezne .. :( Dziekuje z gory pozdr cieplo :)

Mozesz zglosic to teraz nie ma znaczenia nic ci nie zrobia.

Dzieki za odpowiedz. Bardzo mnie ta wiadomosc ucieszyla..ale mam jeszce pytanie jedno obiecuje malutkie ... WLasnie napislam im juz wypowiedzenie zwalniam sie czy mimo to moge to jescze zlosic?
Dzieki za pomoc :)

prace na terenie uk rozpoczelam 23 marca 2006 roku w jednej z agencji pracy tymczasowej. posiadam home office, nin i od wrzesnia 2007 roku takze rezydenta. dalej pracujac dla agencji, znalazlam dodatkowa prace w pazdzierniku 2007 roku i nie zglaszalam tego do home office. dnia 2 stycznia 2008 pracownik agencji poinformowal mnie, ze z dniem 31 grudnia 2007 agencja zakonczyla swoja dzialalnosc i ze w najblizszym czasie powinnam otrzymac p 45 za caly okres w ktorym< bez przerwy> pracowal dla agencji. czy powinnam zglosic ten fakt do home office, czy majac juz resident permit card prawda jest, ze nie potrzebuje wiecej nic zglaszac, czy tez wiecej sie rejestrowac??

pytam zarowno o rejestracje wrs jak i o NIN<tu chyba powinnam zglosci, ze pozostal tylko jeden pracodawce i poprosic o zmiane tax code, czy tez wyslac im kopie p 45??> prosze o pomoc, pozdrawiam

nigdzie nic juz nie musisz zglaszac. Do HO zglasza sie to tylko przez pierwszy rok jezeli chodzi o NIN to nigdy tam sie nic nie zglasza chyba, ze zmienilo sie miejsce zamieszkania.

dziekuje za szybka odpowiedz:) i serdecznie pozdrawiam

Pracuję w UK od Marca 2007. Nie zarejestrowałam się w HO, zbagatelizowałam sprawę a pracodawca nie dopominał się.
Wiem, że muszę to zrobić jak najszybciej. Czy poniosę jakieś konsekwencje rejestrując się po prawie roku? Dodatkowe opłaty?
Proszę o pilną odpowiedź.

Nie poniesiesz zadnych konsekwencji - zarejstruja cie od dnia przeslania aplikaji WRS.

W zeszłym roku pracowałam w Szkocji przez 3 miesiące (po czym wróciłam do Polski) i niezarejestrowałam się w Home Office,jakie będą tego skutki. W tym samym roku pracowałam też w Polsce na umowe o prace i nie bardzo wiem jak teraz zrobić z rozliczeniem z Urzędem Skarbowym.Proszę o pomoc.

Re: Angielskie Home Office

Przyjechalem do Londynu w grudniu 2005.
luty 2006-sierpien 2006 praca na czesc etatu - nie wyslalem zadnych dokumentow
sierpien 2006 - grudzien 2006 praca na caly etat. 12 grudnia wypadek w pracy. do marca 2007 pozostaje na zwolnieniu lekarskim poniewaz nie moge wykonywac zadnej pracy.
marzec 2007 do chwili obecnej - self employer - nie osiagam dochodow (zerowe) place tylko skladke 2.10 tygodniowo kwartalnie
marzec 2007 takze rozpoczynam prace na pelen etat do chwili obecnej.

Straszny balagan. Przez wypadek nie przepracowalem roku, po wypadku zostalem zwolniony. Nigdy nie wyslalem zadnych dokumentow do Home Office. Podobno jako samozatrudniony nie musze. Nie rozliczylem sie takze z urzedem skarbowym (nigdy nic tam nie wyslalem). I nagle postanowilem zostac tu na stale.
Na ile straszne konsekwencje musze poniesc?
1. Zalezy mi na uzyskaniu statusu rezydenta, ponad rok oplacam skladki nie osiagajac dochodow z bycia self employer, ponad rok takze pracuje w tym samym miejscu. Czy i gdzie powinienem zaczac?
2. Co z rocnym rozliczeniem? W mojej pracy zarobilem przez rok kilkanascie tysiecy funtow, podatki mam odciagane tak samo skladki na NIN kazdego tygodnia z pensji.
3. Czy bede placil jakies straszliwe kary za swoje bledy i bede musial czekac znow kolejny rok na osiagniecie rezydentury?

Przepraszam za to zamieszanie ale oszolomiony istnieniem takiego forum pytam o wszystko.

hmm... nikt nie wie jak to ugryzc... :(

Rozlicz sie z IR ( bo masz taki obowiazek nawet jezeli nie otrzymujesz dochodu) jezeli tego nie zrobisz to nalicza ci kare.£100 fza kazdy rok spoznienia. W tm rozliczeniu musisz polaczyc dochody z pracy i z dzialalnosci - polecam isc do ksiegowego aby to zrobil. Kiedy zlozysz aplikacje o rezydenta to przedstawiajac im tam 0 dochody z self-emploed zapytaja Cie z czego sie utrzymujesz? wiec musisz im podac dochody z zatrudnienia prawdo podobnie wystarcza im same pay-slipy i nie zapytaja Cie o WRS.

dzieki wielkie
czyli jesli zloze papiery na rezydenta to nie bede musial czekac roku? bo jako self employer nie mialem obowiazku rejestrowania sie tak?
i drugie pytanie, poki co zaplace 100 funtow kary plus ksiegowy i bede czysty - tak to nazwijmy?

na wszystkie pytania odpowiedz brzmi tak - ale musisz sie rozliczyc przed zlozeniem aplikacji.

Powrót