Brak Home Office

• Autor wątku Autor wątku bart07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
witam,
przeczytalem caly watek o rejestracji w ho jednak nie znalazlem podobnej do swojej sytuacji (poza tym, ze nie jestem zarejestrowany :( )
jestem w uk od poczatku 2007, nie rozliczylem sie za 2006, w kwiecien 07 zarejestrowalem sie jako selfemployed, pracowalem w miedzyczasie dostajac gotowke, w marcu 08 znalazlem prace na pelny etat, pracodawca zapytal mnie sie tylko czy jestem Polakiem i czy mam paszport do skserowania, od tamtej pory pracuje w jednej firmnie paye slips, jestem rowniez ciagle zarejestrowany jako selfemployed, jestem rozliczony za rok 07-08, jako selfemployed i zatrudniony,
obecnie nie wiem gdzie jestem :( gdy chcialem sie zarejestrowac o rezydenta, powiedziano mi ze musze wybrac, czy jako selfemployed (ale nie mam zadych invoice, dochodow, nic zeby udowodnic ze prowadze obecnie, bo prawda jest ze nei prowadze bo pracuje dlugie godziny na etacie) , albo employed (ale tu wymagaja rejestracji, ktorej nigdy nie bylo bo od poczatku bylem selfemployed) przez to zostaly odrzucone moje podania o rezydenta, 1raz zglosilem sie jako selfemployed ale wymagali dodatkowych dokumentow, 2raz zglosilem sie jako zatrudniony z payslipami za kolejne 65tygodni, to dowiedzialem sie ze to nielegalne zatrudnienie i nie liczone :( (ale w miedzyczasie jestem selfemployed)

co teraz robic??? za 08-09 rozlicze sie 0 za selfemployed i .... za paye juz zaplacone,
czy to w ho nie ma znaczenia ze place jestem zatrudniony, nie wiedzie mi sie jako selfemployed (to byl powod zatrudnienia sie w firmie, bo wiadomo, ze na swoim najlepiej ale jak sie nei wiedzie to trzeba przeczekac gdzies), dlatego jest zero tam ,a pieniadze na utrzymanie, podatki, insurance jest z pracy na etat, na co mam dowody, P.. formularz
czy warto sie teraz rejestrowac? po pobycie 2.75 roku, 2.5selfemployed, 1.6roku pelno wymiarowej pracy??
czy jest osoba, ktora moze wiedziec czy da sie (i jesli jak) to wyprostowac, aby nie stracic na nie znajomosci przepisow, :( wiem to moj blad, ale bylem zle swiadomy, ze jako selfemployed nie musze nic wiecej rejestrowac,
prosze od odpowiedz, jak ugryzc ten temat, jak rozmawiac o rezydenta z ho,
pozdrawiam
Sazx

rozumiem, ze chodzi tobie tu o nabycie stalego prawa do rezydencji.. bo w przypadk residence permit - to jesli mozesz wykazac ze pracowales jako samozatrudniony przez okres 12 mcy. Praca jako employee w zadnym wypadku sie nie przyczyni do twojego prawa do rezydencji, jesli nie zarejestrowana. Zarejestruj pracke asap - to moja rada. i to prawda ze nie musisz rejestrowac nic jako self employed, gdyz masz prawo do rezydencji w oparciu o bycie self employed, ale wowczas zatrudnienie nie jest brane pod uwage w kwestiach r2r. Nie lam sie ludzie sa w o wiele trudniejszych pozycjach, np traca prace i nie byli zarejestrowani w ho...

dzieki,
wlasnie sie lamie, bo wiesz jaka jest sytuacja w ekonomi i w tej firmie sa i beda nastepne ciecia, dlatego zaczelem sie dowiadywac o rezytenture, o mozliwosci pomocy po utracie pracy (jednak placilem spore podatki przez te 1.6roku) i sie okazalo, ze nic mi sei nie nalezy jako zatrudnionemu bo nielegalnie :( i nic sie nie nalezy jako selfemployed bo za zeszly rok 0funtow przychodow (bo zaangazowany bylem w etat) ,
jeszcze sie nie rozliczylem za zeszly rok, moze wiec cos tam oszukam i powiem ze jednak cos zarobilem jako selfemployed, choc to jest nei prawda (chyba, ze uznaja ze dostalem gotowka) i bede musial doplacic, ale moze warto??,
ja chcialem tego rezydenta jako zabezpieczenie, jako nastepny szczebel (czy cos w tym stylu) do szczescia mi on nie potrzebny,
wiec moze wykazac cos w tym roku jako selfemployed, i im to przedstawic? choc nie mam zadnych rachunkow, umow, z banku wyciagow :(
a pracy nie weim czy jest sens, bo jak mnie zwolnia z okazji swiat Bozego Narodzenia, moze to zle wygladac, zarejestrowany i po 3miesiace zwolniony :(
zgadzam sie z Toba, ze ludzie sa w gorszej sytuacji, ale ja tez moge byc jak nie zadzialam, bo niestety przespalem i teraz trzeba dzialac

Hej
Pracuje u tego samego pracodawcy w UK 2 lata 16 godzin tygodniowo max z powodów osobistych. Praca nie jest stała sa przestoje. W aplikacji która wypełniałam na początku tej pracy była inf. ze pracodawca nie zapewnia ciągłości pracy. Oprócz tej aplikacji nie podpisałam żadnej umowy z nim. Chodzi mi właściwie o to czy po mimo to nie powinien płacić mi za urlopy . Pracodawca nawet nie płaci mi za przerwę i za soboty i niedziele ekstra czy jest jakiś przepis który nakaże mu to. Pozdrawiam dzięki
:roll:

Nie widze powiazanie Twojego problemu z tematyka jaka tu sie toczy. Pracodawca wcale nie ma obowiazku placic Ci wiecej za prace w weekendy. Za urlop powinien Ci zaplacic jezeli go nie wykorzystasz. Nawet jezeli nie podpisalas z nim umowy to popros go o spisanie Twoich praw i obowiazkow w pracy.

brak Home office

Cześć

Mam bardzo wielki problem i uprzejmie proszę o pomoc. Jestem w anglii od 2,5 roku i nie mam home office. Pracowałem tylko dla jednej firmy od samego początku aż do teraz. Zarejestrowałem się w agencji która wysłała mnie do tej firmy, jednak juz po 7tygodniach firma ta postanowiła zatrudnić mnie na full time więc tak też jestem tam do dziś. Wczoraj moj szef zapytał mnie wprost czy pracuję w anglii legalnie, odpowiedziałem że tak. Po godzinie jednak zadzwonił do mnie z zapytaniem o home office a ja odpowiedzialem ze musze go poszukać w dokumentach, tak naprawdę nie wiem co mam teraz zrobić. Jakiś idiota dawno temu powiedział mi że po 12 miesiącach przepracowanych dla jednej firmy nie trzeba już się rejestrować, więc byłem spokojny. Czy mogę zarejestrować się teraz po 2 latach? czy nie będę miał przez to problemów? Czy moj pracodawca nie zostanie powiadomiony przez home office o zaistniałej sytuacji? Nie mogę teraz poprosić pracodawcy o list więc czy wystarczy jesli wysle pierwszy i ostatni payslip? Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na te pytania czy mogę poprosić o pomoc? Co mam teraz zrobić?

Z góry bardzo dziękuję
z poważaniem
Mariusz

RE: brak Home office

no wiec mozesz miec powazny problem.zarowno ty jak i twoj pracodawca.ty mozesz zostac wydalony a twoj boss moze otrzymac wysoka kare.troche sie dziwie ze przez 2 i pol roku nie slyszales o home office no ale dobra...wyslij aplikacje do ukbe i zobaczymy co sie dalej bedzie dzialo...byc moze zostaniesz zarejestrowany jako legalny pracownik w uk.dziwi mnie tez niewiedza twojego pracodawcy bo to on powinien byc najlepiej zorientowany w temacie skoro zatrudnia obcokrajowcow...ja zalatwilem home office dopiero po roku i tez mialem troche przejsc ale sie udalo...pozdrawiam

nie strasz go saban, to jest najgorszy scenariusz.. nie slyszalam jeszcze o deportacji za nierejestrowanie w wrs, aczkolwiek istnieje taka w teorii. To jakby nie patrzec czysty zysk dla rzadu brytyjskiego. Ty jestes ich mrowka a gdyby ci ise noga powinela i np stracil prace to ogolnie mowiac nie nalezy ci sie nic..Ponoc bywaja przypadki, ze certyfikat jest opatrzony wczesniejsza data, aczkolwiek ja sie z tym nie spotkalam, tylko literatura mowi a i nie ma legalnych na to przepisow. Raczej zapomnij o okresie przezlym. zarejestruj pracke asap. Raczej potrzebujesz list od pracodawcy zseby moc to zrobic. Kicha, ze go sciemniles.. masz teraz dwa wyjscia: byc szczerym, badz wymysl jakies biale klamstwo..Glowa do gory, lepiej pozniej niz wcale. Pozdro

Cześć. Poprosiłem dzisiaj w pracy o list do home office. Wezwał mnie sam dyrektor i zapytał mnie do kogo ma być zaadresowany ten list? i czy mam przy sobie formularz? Tak się składa że miałem więc mu dałem, podziękował i powiedział że później dostanę list. 10 minut przed końcem pracy wezwał mnie aby mnie poinformować że nie może mi teraz dać listu ponieważ jesli nie byłem zarejestrowany nie chce żeby firam zapłaciła karę i że postanowił skorzystać z pomocy "legal group" co to znaczy? czego teraz mam się spodziewać? co powinienem w tej sytuacji zrobić ? Błagam o pomoc. Mariusz

Witam. Czy Home Office bedzie zawsze obowiązkowy ? Ponieważ jestem w UK od 3 lat i go nie posiadam ale slyszalem ze ma go juz nie byc od 2010 roku czy to prawda ?! a jezeli nie to czy moge miec jakies problemy jezeli wystapiet reaz o home office ??

hmmm...'an employer is guilty of an offence is s/he employes an a8 national without a certificate after 31 April 2004'. Nie wiem co Ci poradzic..na Twoim miejscu tez bym zasiegnela porady prawnej...

Employers

This page explains what responsibilities employers have under the Worker Registration Scheme.

The Worker Registration Scheme is designed to be a streamlined registration system that does not impose unnecessary burdens on you as a potential employer of a citizen of one of the eight relevant countries of the European Economic Area. See Who must register? for more information about requirements.

Individual workers are responsible for making an application. However, you should give the worker a letter on company paper confirming the date on which he/she began working for you. The worker will need this to apply for registration.

You are responsible for ensuring that you are authorised to employ a worker from one of the eight countries. You are authorised to employ someone during the first month that he/she works for you. If that worker has applied for a registration certificate during the one-month period, you will be authorised to employ him/her until we make a decision on that application. You will continue to be authorised to employ that person if we issue the registration certificate.

You should:

* keep a copy of the worker's completed application form to prove they have applied for registration within one month starting work for you; and
* receive and keep a copy of the valid registration certificate when we issue it.

You may be committing a criminal offence, and face a fine of up to £5000, if you continue to employ a worker if:

* the worker does not apply for a registration certificate within one month of starting work for you; or
* you do not have a copy of a completed application form.

We will send you a copy of the worker's registration certificate, if we approve his/her application, or a copy of the refusal letter. If we refuse the person's application, you will no longer be authorised to employ him/her and must stop doing so.

To ze stronki ukba. Powodzenia.

nie mungo, w tym roku zostala przedluzona o kkolejne dwa lata..to zbyt dobry interes zeby sie tego pozbyc (osobista opinia)

Ja proponowalabym aby kazdy nastepny pytajacy zapoznal sie z calym tematem nim zada nastepne pytanie. Wydaje mi sie, ze wszystko w tej materii juz zostalo wyjasnione i nie ma co powielac pytan tym bardziej odpowiedzi.

a to chyba nie bede ryzykowal skoro jeszcze 2 lata ... , z tego co wyczytalem to jak poczekam jeszce 2 lata to cale 5 lat pojdzie w bloto jezeli chodzi o emeryture ?! A jak wy radzicie rejestrowac sie czy nie ?! tez nie dokonca to rozumiem a wiec jezeli w 1 firmie pracuje od 2006 przyypusimy do 2016 to za 30 lat kiedy bede sie staral o emeryutre bedzie liczone tylko 5 lat pracy ?!

Po pierwsze to jest forum prawne - nie oczekuj, ze ktos bedzie Ci tu radzil ominiecie przepisow.Po drugie skad wiesz czy za 2 lata nie przedluza na kolejne 5 ?

ale pytam glownie jezeli chodzi o te lata pracy , przypusmy ze przedluza o 2 lata bedzie liczone wtedy 5 lat z 10 ?

mad_dog napisał:
Cześć. Poprosiłem dzisiaj w pracy o list do home office. Wezwał mnie sam dyrektor i zapytał mnie do kogo ma być zaadresowany ten list? i czy mam przy sobie formularz? Tak się składa że miałem więc mu dałem, podziękował i powiedział że później dostanę list. 10 minut przed końcem pracy wezwał mnie aby mnie poinformować że nie może mi teraz dać listu ponieważ jesli nie byłem zarejestrowany nie chce żeby firam zapłaciła karę i że postanowił skorzystać z pomocy "legal group" co to znaczy? czego teraz mam się spodziewać? co powinienem w tej sytuacji zrobić ? Błagam o pomoc. Mariusz

Twoj pracodawca nie zaplaci zadnej kary :) karaja tylko wtedy, kiedy zrobia kontrol i okaze sie, ze ktos jest nielegalnie w pracy. Pracodawca boi sie konsekwencji dlatego musi to skonsultowac z prawnikiem .

mungo58 napisał:
ale pytam glownie jezeli chodzi o te lata pracy , przypusmy ze przedluza o 2 lata bedzie liczone wtedy 5 lat z 10 ?
Jezeli chodzi o emeryture to wyplacana ona jest na podstawie oplaconych skladek emerytalnych trudno powiedziec czy WRS w przyszlosci bedzie wymagany aby potwierdzic lata przepracowane. Na pewno bedzie problem jezeli bedziemy chcieli przeniesc owe lata przepracowane do Polski. Pamietaj, ze przepisy co roku sie zmieniaja i nie wiadomo co bedzie wymagane w przyszlosci dlatego wazne jest aby teraz dopilnowac wszelkich potrzebnych formalnosci.

ok wielkie dzieki za odpowiedz. Dla wlasnego spokoju zrobie sobie ten home office , 90 funtow nie majatek a jezeli mam byc kolejne 2 lata albo wiecej w plecy jezeli chodzi o emeryture to dziekuje...

Witam :) Mam watpliwosci odnosnie mojego Home Office i nie bardzo wiem co mam zrobic. W polowie wrzesnia br. przeprowadzilam sie do innego miasta i w zwiazku z tym podjelam nowa prace. W poprzedniej pracowalam prawie 2 lata od 5 listopada 2007 do 11 wrzesnia 2009. HO wyslalam po ok 6 miesiacach od podjecia pracy ale przyznano mi go 9 stycznia 2009 (poniewaz mialam male problemy z zle wypelniona aplikacja wysylalam 3 razy i trwalo to dlugo) wiec otrzymalam go dopiero w styczniu 2009 ale na Registration Certificate zaznaczyli ze pracowalam tam od 5 listopada 2007. W zwiazku z tym nie wiem jak mam to dokladnie rozumiec, a poniewaz od 21 wrzesnia br. zaczelam nowa prace (tak wiec po ok 2 tygodniach) wiec nie mialam dluzszej przerwy niz 30 dni.
Moje pytanie dotyczy tego czy musze sie jeszcze rejestrowac ponownie w HO i zglaszac nowa prace? Slyszalam ze po roku pracy u tego samego pracodawcy nie trzeba juz zglaszac kolejnych jak sie zmienia prace tylko ze nie wiem ktora date w moim przypadku musze brac pod uwage, bo jezeli od tej 5 listopada 2007 ktora jest zaznaczona na moim HO to jest ok 2 lat i tam pracowalam legalnie czy mam patrzec na date wystawienia Accesion State Worker Registration Scheme czyli ze przyznali mi dopiero 9 stycznia 2009 i od tej daty jeszcze rok nie minal... wiec nie wiem czy musze jeszcze raz wysylac aplikacje o zarejestrowanie czy juz nie, bardzo prosze o porade i z gory dziekuje za odpowiedz...

Powrót