Brak Home Office

• Autor wątku Autor wątku bart07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
witam

studiuje wczesniej pracowalem 2 lata bez home office teraz nie dostaje benefitow i pozyczki na utrzymanie gdyz nie mialem ho , ale najgorsze ze nie chca teraz pozyczyc pieniedzy na oplate fee za studia czy moge cosz tym jeszcze zrobic ?

Aktualizacja zatrudnienia Home Office

Witam

Na wstepie chce zaznaczyc ze w Home Office jestem zarejestrowana.Problem moj dotyczy tego ze od kiedy zarejestrowalam sie w HO zmienilam prace , i nie poinformowalam HO.Oczywiscie gdybym o tym wiedziala wyslalabym aktualne info na moj temat juz dawno temu ale niestety (moj blad)nie wiedzialam i nie wyslalm.Myslalam ze czlowiek sie rejestruje i to wystarczy. U obecnego pracodawcy pracuje od 02.03.2009 czyli juz prawie od roku.Nie mam pojecia czy moge teraz wyslac info ze zmienilam prace i ze od 02/03/2009 pracuje w nowym miejscu czy musze rejestrowc sie od nowa .Dodam ze dowiedzialam sie o tym od Pani z Child Benefit ktora powiedziala ze nie kwalifikuje sie do CB poniewaz pracuje nielegalnie gdyz nie przepracowalam 12 miesiecy po rejestracji w HO.Prosze o pomoc .Confused!!

Gdybys przeczytala powyzsze posty wiedzialabys,ze mozesz teraz zglosic tamta zmiane pracodawcy z tym, ze 12 miesiecy zaczna Ci naliczac dopiero od daty kiedy wyslesz im aplikacje czyli tego roku, ktory juz pracujesz nie zalicza Ci - to wszystko.

Dzieki za odpowiedz

Czyli prawie te 12 miesiecy szlag trafil?Nie moga wyslac mi papierow ze pracuje u nich od 02/03/2009.
A co sie stanie jak wysle papiery do HO ze od dnia 02/03/2009 pracuje u nowego pracodawcy z tym ze niestety od maja bede bezrobotna ,musze sie zwolnic z pracy i zostac w domu z dzieckiem przez okolo 2 lata.Co sie stanie przez okres w ktorym nie bede pracowac(jakto sie mado HO) bo o child benefit wiem ze juz nie moge sie starac.

I tak musisz przedstawic list od pracodawcy a on tam napisze prawdziwa date zatrudnienia - nie zmienia to faktu, ze jak napisalas wyzej ten rok szlag trafi :) Dlaczego musisz zwolnic sie z pracy? Jezeli nie pracujesz to Twoja rejestracja jest niewazna. Jak tylko wyslesz ponownie aplikacje WRS to ponownie mozesz starac sie o benefity.

Jak na razie mam umowe i jestem zatrudniona u swojego obecnego pracodawcy od dnia 02/03/2009 roku .Teraz jestem na macierzynskim , w maju tego roku mialam wracac do pracy ale niestety koszty zlobka przewyzszyly nasz budzet i bede musiala zostac z dzieckiem w domu.

A poza tym czytalam ze jezeli juz raz rejestrowalam sie w HO i posiadam Reference No i karte ze zdjeciem to drugi raz nie musze wysylac listu od pracodawcy(moge ale nie jest to prawnie wymagane).prawda czy nie?

Przeciez koszt zlobka mozesz ujac w CTC i wowczas dostaniecie pokrycie na zlobek. Mozesz wrocic na pol etatu zastanow sie nad innymi wyjsciami niz rezygnacja z pracy to sie robi w sotatecznosci. Po za tym jezeli partner pracuje legalnie to czild benefit dalej mozesz pobierac Ty a reszte benefitow On.

doradora26 napisał:
A poza tym czytalam ze jezeli juz raz rejestrowalam sie w HO i posiadam Reference No i karte ze zdjeciem to drugi raz nie musze wysylac listu od pracodawcy(moge ale nie jest to prawnie wymagane).prawda czy nie?

Prawda ale i tak poprosza Ciebie o ten list i wszystko sie wydluzy. Nie zmienia to faktu, ze rok przepadnie :)

No wlasnie ,dokladnie ,juz przepadl.Niestety gdyby czlowiek sie zainteresowal to by wiedzial a tak to madry Polak po szkodzie :mad: CTC dostaje ale jest to naprawde niewiele a £1200-£1400 za zlobek miesiecznie to troche jednak za duzo.
Dzieki serdeczne za pomoc
A do HO zadzwonic i podac im dane nowego pracodawcy czy w sytuacji kiedy od maja bede bezrobotna nie ma to najmniejszego znaczenia bo i tak bedzie 2 letnia przerwa w pracy

Zmiana pracodawcy nic Cie nie kosztuje - skad wiesz, ze nie bedzie Ci sie nalezal JSA ? a co za tym idzie byc moze Housing benefit.

Witam,

Zwracam się z pytaniem co mogę zrobić w takiej sytuacji.

Kilka lat temu jeszcze jako studentka pracowałam w UK 3 miesiące i byłam zarejestrowana w HO. Wyrobiłam też wtedy NIN.
Po studiach wróciłam do UK, nie zarejestrowałam się w HO, gdyż myślałam, że ponownie tego robić nie muszę i tak pracowałam tam blisko 2 lata.
Teraz jestem już na stałe w Polsce i chcę się zwrócić do Inland Revenue o formularz E-301, aby mieć potwierdzenie na przyszłość, że przez dany okres byłam tam zatrudniona.
Moje pytanie brzmi czy mogę się zwrócić do IR o taki formularz jeśli pracowałam wg prawa nielegalnie?

Mozesz. Po mimo tego,ze nie zarejstrowalas sie w HO oplacane byly skladki i podatki.

No to sie troche zalalmalem

Pracowalem w Uk 4 lata, z IN i skladkami podatkowymi w UK i w Polsce (po2jne opodatkowanie), pracowalem nawet jako nauczyciel dla Oxfordshire County Council i nikt mnie o Home office nie prosil i okazuje sie ze nie bedzie mi sie to liczyc do emerytury.

Kiedys zasugerowalem sie:

2. Kto nie podlega obowiązkowi rejestracji?

Zgodnie z ustawodawstwem dotyczącym imigracji i zatrudnienia obowiązującym w Zjednoczonym Królestwie przepracowały w Zjednoczonym Królestwie legalnie i nieprzerwanie okres 12 miesięcy, którego część lub całość przypada po 30 kwietnia 2004

Jenak o ile rozumiem komentarze tutaj to nie majac Home Offcie nie bylem legalnym pracownikiem??? Czy moze jednak okres 12 miesiecy bez Home Office upowaznia mnie do ominięcia rejstracji. :mad:????

czy moze tez powinienem zglosci sie po jakis formularz jak np E-301 aby miec papiery ze przepracowalem ten okres w UK i modlic sie ze za kilkanascie lat uznaja mi te lata do emerytury

Z gory dizeki za jakiekolwiek podpowiedzi

Ostatnia edycja:
Mysle,ze w tym temcie juz wszystko zostalo wyjasnione co do okresu sklade emerytalnych to ich nie stracisz :) Nie czytaj starych postow z przed 3 lat. Aby zawalifikowac skladki emerytalne nie potrzeba do tego wrs ACKLWIEK TRUDNO POWIEDZIEC CZY w przyszlosci jakies przepisy ie nie zmienia. Natomiast jezeli prowalas bez HO to pracowalas nielegalnie i jeeli chcialabys starac sie o benefity, do ktorychjest to wymagane to poprostu ich nie dostaniesz.

Juz jestem w Polsce i pracuje tutaj:) tak wiec najbardziej zalezalo mi na skladkach emerytalnych.

Anyways, ciekawe jest to ze nawet jak pracowalem w szkole i bylem zatrudniony pzrez County Council nikt o Home Offcie nie pytal

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Home Office

Od lipca 2009 pracuje na pół etatu jako Personal Assistant.Zatrudnił mnie b.wojskowy ,któremu agencja płaci na opiekunke.Przed podjeciem tej pracy pobierałam zasiłek Carer's Allowance na moją (27 lat) niepełnosprawną córkę.Posiadam numer NI ale nie zarejestrowałam sie w Home Office,czy powinnam?Czy poniosę jakieś konsekwencje nie zarejestrowania sie .Z góry dziekuje za odpowiedż.

Powrót