Brak Home Office

• Autor wątku Autor wątku bart07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam.mój problem polega na tym, że zaczęłam pracę 16.02.2010 roku. c ciągu dwóch tygodni wysłałam papiery do Home Office, ale nie wzięłam potwierdzenia z poczty, że to zrobiłam.czekałam ponad dwa tygodnie na odpowiedź z Home Office, ale cisza.Aż tu wczoraj dostaję list od pracodawcy z natychmiastowym zwolnieniem mnie z pracy, gdyż nie zarejestrowałam się w Home Office.byłam zszokowana, bo tłumaczyłam, że to zrobiłam i czekam na odpowiedź od nich.Ale dla pracodawcy to zbędne tłumaczenie bo nie mam na to żadnych dowodów.Do tego kiedy zaczynałam swoją pierwszą pracę w 2008 roku wyrabiałam Home Office i przepracowałam w tamtej firmie przez ponad rok. I oczywiście powiedziałam to pracodawcy, że chyba nie mam już obowiązku ponownego rejestrowania się. Ale jego argumentem było to, że tamtą pracę zaczęłam od listopada 2008, a Home Office zarejestrował mnie dopiero w kwietniu 2009. Więc dla niego nie przepracowałam legalnie 12 miesięcy. Czy ma rację?Ma prawo zwolnić mnie z tego powodu?Proszę o pomoc, bo jestem załamana jego decyzją;/

Racje ma pracodawca. Czy ma prawo do zwolnienia.... teoretycznie nie ale w praktyce roznie to bywa

Witam,
W styczniu 2009 roku rozpoczęłam pracę w Wielkiej Brytanii. U pierwszego pracodawcy byłam zatrudniona do czerwca 2009. Później automatycznie zatrudniono mnie gdzieś indziej. Podejrzewam jednak, że ani pierwszy, ani drugi pracodawca nie zarejestrował mnie w Home Office - przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Do dnia dzisiejszego pracuję dla tej drugiej firmy, jednak od września 2009 mam równocześnie status self-employed.
Czytając to forum doszłam już do wniosku, że moja pierwsza praca z powodu braku rejestracji w Home Office uznana będzie za nielegalną. Moje pytanie dotyczy więc drugiego zatrudnienia: zajrzałam na stronę HO i wiem, że nie muszą się rejestrować osoby samozatrudniające. A co w przypadku gdy jestem jednacześnie self employed i pracownikiem PAYE (ze stałą umową o pracę)? Czy nadal powinnam zarejestrować się w HO? A jeżeli - dziwnym trafem - okaże się, że jednak mój pracodawca mnie zarejestrował, to czy powinnam zgłosić fakt, że pracuję również jako self employed?
Pozdrawiam,
Ashantee

Witam,
Mam pytanie, do kiedy należy zgłosić zmiane pracodawcy w HO ? Przy 1szej rejestracji do miesiąca od zatrudnienia, co w przypadku kolejnej pracy ? Co jeśli zarejstrowałam sie powtórnie za 4 msc od zmiany pracy?

Pozdrawiam

Witam,
Proszę osoby kompetentne o udzielenie mi wskazówek w następującej sprawie.
Przebywam i pracuję w UK od czerwca 2006 roku. Zaraz po rozpoczęciu pracy wysłałem formularz WRS a jako adres do korespondencji podałem adres firmy w której pracowałem (w tej firmie pracuję nadal) jako kierowca, gdyż moja sytuacja mieszkaniowa była niestabilna. Niestety okazuje się, że w mojej firmie nie ma mojego Home Office a jedynie pozostała kopia certyfikatu wydanego z datą 10 października 2006 o nazwie
ACCESSION STATE WORKER REGISTRATION SCHEME
REGISTRATION CERTYFICATE
PLEASE DO NOT LOSE – REPLACEMENTS MAY NOT BE ISSUED​
Ja chcę zmienić pracę i mój nowy pracodawca wymaga oryginału Home Office, którego nie posiadam.
I jeszcze jedno, kiedy przyglądnąłem się formularzowi WRS to okazuje się, że moje imiona i nazwisko nie mieszczą się w miejscu do tego przeznaczonym na formularzu (brakuje jednej kratki).
Będę wdzięczny za odpowiedź: w jaki sposób uzyskać wtórnik Home Office. Dodzwonić się do nich można ale po trzykrotnym długim ponad godzinnym czekaniu poddawałem się i rozłączałem.
W jednej z odpowiedzi na podobny post Eliss skrótowo odpowiedziałeś na podobne pytanie cytuję: „ Co oznacza, ze musisz wyslac aplikacje WRS jako odnowienie. Musisz tam zamiescic notatke, ze orginalny dokument zostal zagubiony.”
Na formularzu nie ma miejsca na taką notatkę. Czy trzeba ją załączyć osobno? I jak wpisać nie mieszczące się nazwisko?

proszę o wyrozumiałość
Pozdrawiam

Witam!
Przyjechalam do londynu w 2006 i nie zarejstrowalm sie w home office.Pierwszy pracodawca nigdy o tym nie wspomnial, reszta nigdy nie pytala.Pracuje w nowym miejscu od roku i chce sie zarejestrowac ale zanim to zrobie mam pare pytan:
Czy mojemu pracodawcy grozi jakas kara za to ze nie wyslalam papierow w ciagu pierwszego miesiaca?
Czy HO moze mi odmowic bo pracowalam tam przez rok i do tej pory nic nie zrobilam?
Czy pracodawca dostanie jakis list potwierdzajacy z HO(boje sie ze mnie zwolnia jak sie dowiedza ze do tej pory sie nie zarejestrowalam)?
Do tego wszystkiego jestem w ciazy i boje sie ze nie bedzie mi sie nic od panstwa nalezalo mimo ze przez ponad 3 lat place podatki i nin.
Czy mimo tego ze nie jestem jeszcze zarejestrowana nalezy mi sie maternity leave?
Bardzo prosze o pomoc!!!
Zalezy mi na czasie, jestem w 4 m-cu ciazy!
Z gory dziekuje za odpowiedz
Pozdrawiam

ashantee napisał:
Witam,
W styczniu 2009 roku rozpoczęłam pracę w Wielkiej Brytanii. U pierwszego pracodawcy byłam zatrudniona do czerwca 2009. Później automatycznie zatrudniono mnie gdzieś indziej. Podejrzewam jednak, że ani pierwszy, ani drugi pracodawca nie zarejestrował mnie w Home Office - przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo. Do dnia dzisiejszego pracuję dla tej drugiej firmy, jednak od września 2009 mam równocześnie status self-employed.
Czytając to forum doszłam już do wniosku, że moja pierwsza praca z powodu braku rejestracji w Home Office uznana będzie za nielegalną. Moje pytanie dotyczy więc drugiego zatrudnienia: zajrzałam na stronę HO i wiem, że nie muszą się rejestrować osoby samozatrudniające. A co w przypadku gdy jestem jednacześnie self employed i pracownikiem PAYE (ze stałą umową o pracę)? Czy nadal powinnam zarejestrować się w HO? A jeżeli - dziwnym trafem - okaże się, że jednak mój pracodawca mnie zarejestrował, to czy powinnam zgłosić fakt, że pracuję również jako self employed?
Pozdrawiam,
Ashantee
Jezeli jestes jednoczesnie SE i Emp. to jestes zobowiazana zarejstrowac SE w IR a EMP. w HO . Nie ma mozliwosci aby pracodawca zarejstrowal Cie w HO bez Twojej wiedzy przeciez musisz otrzymac certyfikat rejestracyjny, ktory jest z Twoim zdjeciem.
smolor do 30 dni od zmiany pracodawcy , jezeli przekroczyles te 30 dni pelne 12 miesiecy naliczane jest od nowa od daty zarejstrowania nowego pracodawcy.

Tadeuszs Twoj orginalny cert. powinien byc ze zdjeciem nawet jezeli poprosisz HO o duplikat nie otrzymasz orginalu - zadzwon do HO i zapytaj czy orginal zostal wyslany i co zrobic w takiej sytuacji.

DoraUK przeczytaj caly topik kazde z Twoich pytan bylo omowione po kilka razy

Witam ...
Pewnie zadam to pytanie ,z ktorym co druga osoba sie boryka,,,,
Jestem w angli 3 lata..pracuje 3 lata ,pracodawca od poczatku wyslal mnie o wyrobienie NiN-wyrobilam ,Ok wszystko pieknie ,ale niestetey o rejestracji w Home Office nie wiedzialam ,,ok ok ,,moja wina powinnam poczytac wiecej o prawie w Angli,,,ale trudno stalo sie ,,,,
Nie zalezy mi na latach pracy ,chce tylko legalnie w 100% pracowac tzn z Home office,,a boje sie ze jak teraz zloze podanie o ho to bedzie problem ,,,,
czy mam wpisac w formularzu ,ze zaczelam prace 3 lata temu?????pracuje na pol etatu i nawet nie rozliczam sie rocznie bo ponoc osoby ktore zarabiaja ponizej 5000rocznie nie maja obowiazku,,,
Na dniach mam zaczac prace sezonowa,3 miesieczna,i nie wiem czy przy rejestracji podac tylko ta nowa prace (ale czy nie spytaja sie wtedy co robilam przez 3 lata w angli i jak sie utrzymywalam )czy jednak ta dotychczasowa(czyli wpisac przy ubieganiu sie o hm ,ze poczatek pracy 3 lata temu)...a jeszcze podejmujac ta prace sezonowa bede dalej robic swoja na pol etatu ,,czyli nie odchodze z mojej 3 letniej pracy ,,,,( po skaczonej sezonowej dalej bede kontynuowac swoja dotychczasowa prace).....
Chce w koncu jak czlowiek legalnie i bez stresu zyc z Angli ,,,,Troche namieszalam z moim pytaniem ,,ale mam nadzieje ze da sie zrozumiec o co mi chodzi ,,Wielkie dzieki

Po pierwsze pisalam juz wiele razy i pewnie powtorze nie ostatni :) NIE MA ZADNYCH KAR ZA SPOZNIONA REJESTRACJE ostatnio slyszalam pogloski, ze HO odmowil komus rejestracji po terminie ( osobiscie nie spotkalam sie z tym ) Po drugie w UK nie ma obowiazku skladania zeznan podatkowych podatek odciaga pracodawca tak samo jak skladki na ubezpieczenie. Przy skladaniu WRS do HO musisz wyslac rowniez list od pracodawcy , w ktorym powinno byc zawarte od kiedy u niego pracujesz. WRS skladasz dla pracodawcy , u ktorego aktualnie jestes zatrudniona nie mozesz zlozyc aplikacji na bylego pracodawce. Jeszcze jedna istotna uwaga - jezeli masz wiecej niz 1-go pracodawce WRS musisz zlozyc dla kazdego osobno.

Wooowww,,ale szybka odpowiedz,,,,Dziekujue slicznie:)
Jestem wsiekla na siebie i swoja niewiedze,,boje sie ze jak w czwartek pojde na rozmowe kwalifikacyjna (sezonowa prace)i jesli spytaja mnie o ho,a ja powiem ze nie mam to mnie moga zdyskwalifikowac,,,,Czy jednak myslisz ,ze dla nowego pracodawcy to nie problem i nie robia z tego wielkiego halo (czyli dadza mi list do wymaganego forularza ho,ja wypelnie wysle z dowodem itp i to na tyle?),,,,
Trzymam kciuki ,za wszystkich ktorzy przyjechali do angli -oby wiedzili jak najszybciej o wyrobieniu ho,,,,przynajmniej jeden stres odpada,,,

Nie moga zdyskwalifikowac Cie z tego powodu poniewaz wyrobiony HO na innego pracodawce w niczym im sie nie przyda :) Musisz miec rejestracje dla konkretnego pracodawcy, u ktorego pracujesz chyba,ze masz juz zaliczone 12 miesiecy i nie musisz juz tego robic. I to na TYLE.

Najgorsza jest niewiedza pracodawcow,,,,Chodzilam od dawna za szefem i powtarzalam ,ze potrzebuje ho ,,a on ze tu w angli NIN jest tylko wazny i nie potrzebuje nic wiecej ,( mimo ze ja sie upieralam nad malym zaostrzeniem dla polakow czyli ho),reszta tez tak twierdzila ,jeden angol drugiego pytal o co mi chodzi ,,,,,grrrryyyyyyyyy
#Ok ,jeszcze raz wielkie dzieki ,juz sobie wydrukowalam formularz(po 3 latach finaly),i nie zawracam glowy ,zeby inni zdenerwowani mogli teraz popytac o swoje HO....powodzenia wszystkim

Cytuję: "Tadeuszs Twoj orginalny cert. powinien byc ze zdjeciem nawet jezeli poprosisz HO o duplikat nie otrzymasz orginalu - zadzwon do HO i zapytaj czy orginal zostal wyslany i co zrobic w takiej sytuacji".
Dziękuję ;)Eliss za odpowiedź. Należy się jeszcze Tobie i Państwu wyjaśnienie, gdyż tak naprawdę sprawa dotyczy... mojego kolegi a nie mnie. Ja użyłem takiej formy dlatego, że było mi łatwiej przedstawić sprawę. Postanowiłem napisać do HO i zobaczę co mi odpiszą. Wtedy też podzielę się tym co otrzymam.
Dodam, że to forum jest bardzo pomocne a zarazem kompetentne.
Pozdrawiam.

witam, czy powiadomienie HO o zmianie pracodawcy wiecej niz po 30 dniach traktowane jest jako odnowienie wrs czy jako calkowicie nowa rejestracja, za ktora trzeba ponownie zapłacic?

witam
mam pytanie podobne do zadawanych wczesniej a mianowicie:
od maja 2004 do wrzesnia 2009 pracowalem jako podwykonawca(self-e...)
pytanie 1
czy zgadza sie ze jako podwykonawca nie rejestruje sie w HO ??

i teraz od wrzesnia 2009 do teraz pracuje na etacie(PAYE) i teraz to (z tego co wyczytalem na forum) powinienem byl wyslac te WRS forme juz kilka miesiecy temu.
i pytanie 2
czy dobrze to czaje?
pyt.3
jaką date rozpoczecia pracy im wpisac wrzesien 2009? czy maj 2010?

wiem ze temat walkowany jest w kolko ale nie bardzo jestem pewien co i jak ugrysc wiec pytam
jak to wygląda w moim przypadku
pozdrawiam

Mam b wazne pytanie,spr forum ale jest tego zbyt duzo...co z osobami,ktore zaczely prace(pol etetu)i studia od 2002?moj partner przyjechal do UK 10.2002 na vise studencka i pracowal w tym samym czasie na pol etatu,w czasie wolnym od zajec np wakacje wiecej godzin-wszystko zgodne z prawem.Mamy nadal stary paszport z pieczatkami na poparcie tego co pisze.Od 2004 kiedy Pl przystapila do Unii zaczal on pracowac na caly etat bez rejestracji w HO-jego pracodawca spr i poinformowal go iz nie jest to konieczne poniewaz ma przepracowane ponad 12 mc przed wejsciem do Unii.Sprawdzalam ta informacje w HO i tak to prawda ale nie chcieli wystawic mi tego na pismie!!i zaczyna sie nasz problem.Moj partner po utracie pracy 11.2009 staral sie o JSA joinly claim(ja w tym czasie bylam 3tyg przed rowiazaniem=9mc ciazy)i dostal domowe,nic nowego.Doczepili sie do habitual test i standardowo do innych:prawa do rezydentury.co robic?napisalismy juz odwolanie,cab nam pomaga ale wiem po sobie,ze do sprawy w trybunale to daleka droga,nie chcemy juz tak dlugo czekac,czy jest szansa na przyspieszenie tej calej procedury?oczywiscie JC kazdej rozmowy mowi cos innego...nie mam juz sil:(wpadlam na pomysl wyrobienia residence card-5 let.czy to pomoze?

Nie, musza zostac zachowane kroki proceduralne i nic na to nie poradzisz - musisz czekac na odpowiec , na list ktory wystosowal CAB.

beemaya w przypadku habitual residence test CZAS jest kluczem. Maksymalny okres, w ktorym osoba nabywa to 3 m-ce. Oprocz odwolan skladajcie o nowy zasilek. CZESTO i GESTO jak tylko wam pasuje Powodzonka

Witam serdecznie!
Mam taka sprawe: najpierw pracowalam dla agencji w pewnej firmie przez 3 m-ce,a pozniej przeszlam na umowe stala i kontynuowalam prace w tym samym miejscu przez kolejne 10 miesiecy.zwolnilam sie.
Czy w takim przypadku moge sie starac o rezydenture.To zatrudnienie bylo zarejestrowane w HO i trwalo ponad rok,jedynie pracodawcy sie zmienili.
Prosze o pomoc!

Powrót