brak przelewu kindergeld

• Autor wątku Autor wątku lena26xs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
do ela1919
to jak długo czekałas od decyzji sądu(wyroku) do przelewu?
zapłacili calośc za wszystkie lata jednym przelewem?
czy bank pobiera za przelew jakąs prowizję?

do samotnamama13 i pozostałych wyrok mieliśmy w grudniu 2013 decyzja w lipcu i przelew też .zapłacili za cztery lata choć nie pełna kwotę. wpływ na niemieckie konto /mąż nadal pracuje/traz będziemy domagac się pozostałych.pozdrawiam życzę cierpliwości i pozytywnego zakończenia.;)

do Justyna 2013 :
witam, na stronie jest dokladny adres do Familienkasse w Bautzen, ale po doswiadczeniu kolegi, nie polecałabym wysyłania jeszcze raz. od tego czasu mają poł roku ( a w przypadku nawału pracy, zajmie im to więcej czasu- jak widać ...) na rozpatrzenie Pani wniosku. szybciej sięgną po " leżące już " wnioski.
aczkolwiek decyzja oczywiście należy do Pani, pozdrawiam i zyczę szybkiego rozwiązania sprawy, sobie i innym.

Ostatnia edycja:
Mi zawiesili kindergeld w maju, od tego czasu nie ma ani odpowiedzi ani pieniędzy. Data wyznaczona była na lipiec.

braczekpl a dlaczego ci zwiesili kindergeld ??

betterofalone92 napisał:
braczekpl a dlaczego ci zwiesili kindergeld ??

Kindergeld wstrzymali w maju, ponieważ syn w czerwcu kończył 18 lat i zapewne chcieli wiedzieć czy dalej się uczy, dlatego przysłali papiery do wypełnienia (czy dalej się uczy i gdzie się uczy do wypełnienia przez szkołę itp), na papierze widniała data "do 21 lipca" oczywiście papiery wysłaliśmy od razu w maju. Od maja cisza. Dodam, że mam jeszcze córkę 5 letnią, która również nie otrzymuje kindergeldu.

Rozumiem, ja również ukończyłam szkołę w czerwcu i wstrzymali mi kindergeld , zapisałam się teraz na studia i doślę im zaświadczenie z uczelni , tylko ciekawe czy nadpłacą:)
Wydaje mi się, że jeśli wysłaliście wszystko jak należy, lada dzień powinniście dostać pieniądze, no chyba że Familienkasse w wakacje pracuje "wolniej".

betterofalone92 napisał:
Rozumiem, ja również ukończyłam szkołę w czerwcu i wstrzymali mi kindergeld , zapisałam się teraz na studia i doślę im zaświadczenie z uczelni , tylko ciekawe czy nadpłacą:)
Wydaje mi się, że jeśli wysłaliście wszystko jak należy, lada dzień powinniście dostać pieniądze, no chyba że Familienkasse w wakacje pracuje "wolniej".

A syn nadal się uczy w tej samej szkolę dlatego nie rozumiem czemu zawiesili.

Należymy do: Familienkasse Sachsen-Anhalt-Thüringen - Standort Halle

(Schopenhauerstraße 2
06114 Halle)

braczekpl no bo skoro syn ukończył 18 lat to nie ma obowiązku uczyć się dalej i Familienkasse wstrzymało wam pieniądze jednocześnie dając wam "sygnał" że trzeba im dosłać zaświadczenie ze szkoły że kontynuuje naukę :) Pozdrawiam

betterofalone92 napisał:
braczekpl no bo skoro syn ukończył 18 lat to nie ma obowiązku uczyć się dalej i Familienkasse wstrzymało wam pieniądze jednocześnie dając wam "sygnał" że trzeba im dosłać zaświadczenie ze szkoły że kontynuuje naukę :) Pozdrawiam

zobaczymy, może od września będą :)

witam chciałam zapytać czy komuś już wyrównali kindergeld wstrzymany w zeszłym roku?ja czekam już od grudnia,były wysyłane ponaglenia itd...jedyna odpowiedz przyszła w lipcu ale generalnie napisali chyba tak jak wszystkim żeby czekać i nie zawracać im głowy kolejnymi pismami bo to raczej nic nie da.A jak jest u Was?:(

do Lenka86 Tak nam wyrównali w maju tego roku wstrzymany w maju ub roku. Ale pisma też wysyłaliśmy i nic nie dało. Mąż sam pojechał do nich i w ciągu tyg mieliśmy wyrównane. Koledzy męża tak samo zrobili a było ich sporo i każdy otrzymał wyrównanie w przeciągu do 2 tyg. Pozawozili z sobą dokumenty jak np. rozliczenie skarbówki, zaśw od pracodawcy, że są zatrudnieni i z urzędy skarbowego, że płacą podatki. Jak już jechali woleli wziąć dokumenty, i coś tam sobie Panie kserowały. Opisałam wszystko tutaj w poście chyba w maju tego roku. proszę zerknąć.
Pozdrawiam
teraz otrzymujemy KG jak książka pisze i jak pokazują terminy wypłat:)

Witam:)
Ja niestety jeszcze nie dostałam wyrównania:mad: a też zatrzymali mi wypłate Kindergeldu w grudniu 2013 roku kuzynka mieszkajaca w Niemczech próbuje sie do nich dodzwonic niestety bezskutecznie.....chociaz pewnie to nic nie da ale próbowac zawsze warto .

No niestety słyszałam od kilku osób, że żeby się tam dodzwonić trzeba mieć niesamowite szczęście:(A jak wygląda kwestia dogadania się już tam na miejscu jak sie nie zna niemieckiego?To pytanie do pani Helenkakno.No cóż chyba przyjdzie nam jeszcze uzbroic sie w cierpliwość i czekać szkoda tylko że nikt nie jest w stanie powiedzieć nam ile jeszcze:mad:

Witam, dzisiaj otrzymałam wyrównanie Kindergeld od lstopada 2013:):):)

Gratuluje:)Ja jeszcze czekam a nie wypłacaja mi Kindergeldu od grudnia 2013 ale widze już światełko w tunelu moze wkońcu sie doczekamy....

Witam, czy odpowie mi ktos, co za dokumenty potrzebuje ojciec płacacy alimenty, dziecko w PL, zeby złozyc wniosek o KG?
pozdrawiam

Witam!
Składałam w familenkasie wniosek o zmianę konta do wypłat kindergeld i od tego czasu, a mianowicie od 1.10. nie mam wypłaconego kindergeldu. Cos mówili jak dzwoniłam, ze przyślą jakąś ankietę do wypełnienia, ale nic nie przyszło. I czekamy...Czy ktos może wie co powinnam zrobić żeby to ewentualnie przyspieszyć?

cytat.
Dlaczego Polacy znowu są poszkodowani ?

Niemiecki zasiłek rodzinny niewątpliwie zachęca do emigracji do Niemiec. Szczególnie wielu obywateli Unii Europejskiej, którzy mają prawo do niemieckiego zasiłku rodzinnego, pochodziło ze wschodnioeuropejskich nowych państw członkowskich Unii Europejskiej. Obywatele Unii Europejskiej otrzymują również wtedy zasiłek rodzinny na dzieci, jeśli owe nie mieszkają w Niemczech, a przebywają na stałe w innym państwie członkowskim Unii Europejskiej.

Niemcom byli potrzebni emigranci ze wschodniej Europy, jednak skala kosztów związanych z otwarciem rynku pracy w Niemczech urosła do niewyobrażalnych rozmiarów.
W tej sytuacji do działania wkroczyła polityka. Rząd federalny chce nadal wypłacać Kindergeld Polakom, ale tylko tym, którzy w Niemczech pracują i płacą podatki.
Ci z kolei, którzy przybyli do Niemiec tylko z zamiarem pobierania świadczeń socjalnych i rodzinnych, zostaną skutecznie pozbawieni możliwości życia w Niemczech na garnuszku państwa.
Warto zwrócić uwagę na dane przytoczonego raportu, że przy liczbie 144.058 polskich wnioskodawców, o Kindergeld w Niemczech wystąpiło „zaledwie” 49.767 Chorwatów, 35.719 Rumunów i 24.736 Bułgarów. To Polacy stanowią najliczniejszą grupę wnioskodawców Kindergeld w Niemczech.
Proszę także zauważyć, że 28,71% uprawnionych do Kindergeld Polaków nie mieszka w Niemczech ! Odsetek przypadający na inne wschodnioeuropejskie nacje jest dużo niższy. Zaledwie 0,19% Chorwatów, 9,50% Rumunów i 3,87% Bułgarów pobierających Kindergeld nie mieszka w Niemczech.
Nie można się zatem dziwić, że państwo niemieckie chce skrócić wypłacanie zasiłków rodzinnych nadzieci mieszkające poza Niemcami.

Jak Niemcy będą walczyli z nieuczciwą emigracją pragnącą zdobyć Kindergeld ?

Rząd federalny zamierza również rozprawić się z tymi, którzy w ostatnich latach nadużywali świadczeń socjalnych w Niemczech. Z tego powodu administracja niemiecka będzie kontrolowała osoby już pobierające Kindergeld, a nowoprzybyłych obywateli Unii Europejskiej zweryfikuje bardzo dokładnie po złożeniu przez nich wniosku o wypłatę Kindergeld.
Niemcy – wbrew unijnej zasadzie swobody przepływu osób - odmówią ponownego przyjazdu do Niemiec dla imigrantów, którzy naruszyli przepisy niemieckiego prawa socjalnego. Dosłownie to ujmując: Niemcy wyrzucą z kraju wszystkich nieuczciwych zagranicznych wnioskodawców, którzy dopuścili się nadużyć w Niemczech. Do tego dochodzą kary za podawanie fałszywych danych w pozwoleniach na pobyt. W przypadku obcokrajowców żarty się skończyły. Aparat administracyjny już otrzymał wytyczne, aby skrupulatnie kontrolować kto z obcokrajowców ubiega się o świadczenia i czy aby na pewno spełnia wszystkie kryteria. Jeśli wynik kontroli wykaże nadużycia, taka osoba będzie musiała opuścić kraj.
Ale najbardziej dziwnym wydaje się pomysł terminowego ograniczenia prawa na pobyt dla obywateli Unii Europejskiej podczas poszukiwania przez nich pracy w Niemczech. Uniemożliwi to osobom bez pracy korzystania z niemieckiego socjalu. Będzie obowiązywała zasada: nie masz pracy, wynocha z Niemiec.

Jak widać Niemcy chcą u siebie uczciwych pracowników z zagranicy, którzy pracują, płacą podatki i nie sprawiają kłopotów. Wszyscy ci obcokrajowcy, którzy nie pracują i nastawili się tylko na wykorzystywanie niemieckiego systemu socjalnego, nie są w Niemczech zbyt mile widziani. Po to właśnie zmienia się prawo w Niemczech, aby to niemiecka legislatywa decydowała, kto może a kto nie powinien otrzymywać niemieckich świadczeń socjalnych. I choć nie ma tu równego traktowania wnioskodawców, a różnicę stanowi fakt posiadania dzieci w Niemczech, bądź posiadania ich poza Niemcami, to trzeba niestety pogodzić się z tym, że niemiecki ustawodawca sam decyduje o tym, jak wyglądają przepisy obowiązujące między Renem a Odrą. Takie jego prawo.

"Proszę także zauważyć, że 28,71% uprawnionych do Kindergeld Polaków nie mieszka w Niemczech !*"

To wlasnie powinni zmienic. Prawo oczywiscie nie dziala wstecz, jednak uwazam ze od nowego roku nie powinni wyplacac zasilkow osobom mieszkajacym poza De. Skoro ktos nie pracuje ani nie mieszka w Niemczech to czemu sie pcha po niemiecki zasilek?

Powrót