brak przelewu kindergeld

• Autor wątku Autor wątku lena26xs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
aniaxxs1 cóz to za sposob Pani znalazła? ja czekam już 2 lata! teraz w kwietniu mineło. pisałam monity, prośby, nic.... pozdrawiam

czyli skarga... nalezy Pani do Bautzen? prosze o pomoc, widze, ze Pani czekała krócej niz ja...troche mi to Pani stwierdzenia pomogło, może i mnie sie uda....

gratuluje i ciesze się z pozytywnego konca dla Pani jak ja bym tez tak chciała...ile mozna czekać???? :(

Witam,

w moim przypadku kompletny wniosek złożony w listopadzie 2013. Pracuję na standardową niemiecką umowę o pracę zawartą we wrześniu 2013r. na czas nieokreślony. Na początku lutego 2015 złożona skarga na bezczynność FK. 2 tygodnie później jest decyzja FK potwierdzająca uprawnienia do KD od 09-2013. Wplata na konto ok. 6300EUR (dwójka dzieci) tydzień później. Innymi słowami od daty złożenia skargi do daty przelewu z FK na moje konto upłynęło 18 dni.

Powodzenia innym użytkownikom.
g3mann.

g3mann skoro napawa nas Pan tak wielkim optymizmem, to moze napisze Pan, co warto miec w uzasadnieniu? skarge kierowac na adres familiekasse w Bautzen? ja nie mam juz potwierdzen wysłania dokumentów, mineły 2 lata...wystarcze tylko opisać, od kiedy wniosek lezy nie rozpatrzony? byłabym wdzieczna za wskazówki....widzę, że Pan rowniez czekał krocej niz ja... ( od kwietnia 2012 )

może jakis wzór skargi...czy prosze o zbyt wiele? do jakiegoś szczególnego działu to przesłać? ( chodzi o to, by skarga nie leżała bóg wie, jak długo tylko była odpowiednia do rozpatrzenia od razu!! ) dziekuje bardzo

W dniu 14.05.2014 kilka minut po Pani wpisie napisalem, ze trzeba zlozyc Untatigkeitseinspruch, podalem Pani nawet podstawe prawna.Szkoda, ze Pani wtedy nie skorzystala. Pozdrawiam

w moim przypadku tez od dnia wysłania skargi do wypłaty mineło ok 2 tyg(po 2 dniach od otrzymania decyzji wpłynęły pieniążki na konto prawie 4200euro za 1 dziecko)

Krzy Dar- nie skupiłam sie na tym, ten termin po niemiecku na tamten moment nic mi nie podpowiedział ( słabo z tym u mnie ) ale teraz bedziemy ( z pomocą ) działać! znalazlam ten post, dziękuje . czas z tym skonczyć, bezczynnościa urzedow!

Panie Krzy Dar- wykorzystywalam inne , łagodniejsze sposoby przyspieszenia rozpatrzenia wniosku, ale wszystko pozostawało b/odp. Totalna ignorancja, dziekuję

Panie Krzy Dar mam kilka pytan :) czy Pan tez wysylam taka skarge ? I jak ona powinna wygladac mniej więcej ? Bardzo proszę o odpowiedz czekam już tak długo i kompletnie nie wiem co z tym zrobić gdzie się z tym zglosic

Witam, jesli zna Pani niemiecki prosze wpisac w przegladarke " Einspruch wegen Untatigkeit Finanzamt", powinna Pani zobaczyc wzor pisma,praktycznie, oprocz uzupelnienia danych i dat wystarczy zastapic slowo Einkommensteuererklarung slowem Kindergeldantrag i gotowe. Prosze wyslac poleconym, odwagi i powodzenia, pozdrawiam.

Moja skarga została złożona w Sozialgericht 5. Kammer właściwym dla miejsca zamieszkania. Na bezczynność FK skarży się do Sądu.

Decyzję o przyznaniu Kindergeld wydała FK (adres dla poczty):
Familienkasse Sachsen
09092 Chemnitz

Więcej danych tej FK jest tutaj:
Kindergeld - www.arbeitsagentur.de

Sprawę przeprowadziły kadry mojego pracodawcy, więc nie znam treści wnoszonych pism. W przyszłym tygodniu będę w biurze to się zapytam.

Pierwszym krokiem jest "Untatigkeitseinspruch" skladany do Familienkasse, nastepnym dopiero "Untatigkeitsklage" skladana do Finanzgericht a nie do Sozialgericht, prosze nie wprowadzac w blad jesli Pan osobiscie sprawy nie zalatwial. Lacze wyrazy szacunku i pozdrawiam

§ 15 Rechtsweg

Für Streitigkeiten nach diesem Gesetz sind die Gerichte der Sozialgerichtsbarkeit zuständig.

§ 15 BKGG - Bundeskindergeldgesetz (BKGG)

W moim poprzednim wpisie opisałem faktyczną drogę mojego przypadku. Nazwy instytucji spisałem ze skierowanych do mnie drogą pocztową pism. Nie może więc być mowy o wprowadzaniu w błąd.

@Pogodniak: Dzięki za techniczne wsparcie.

Na żaden z wielu monitów składanych pisemnie i telefonicznie do FK nie było żadnej odpowiedzi. W rozmowie telefonicznej w styczniu 2015 pracownica FK sama powiedziała, że moja sprawa została wstrzymana, ale nie jest w stanie powiedzieć dlaczego i kiedy zostanie wznowiona. To ostatecznie przesądziło o złożeniu skargi do Sądu i danie sobie spokój z próbą rozwiązania problemu w samym FK.

Jedyny plus z tej rozmowy to uzyskanie numeru moich akt w FK. To bardzo ważne w dalszym postępowaniu. Naprawdę uważam, że pracownica FK, z którą rozmawiałem była rzeczowa i ogólnie "pozytywnie" nastawiona. Próbowała coś ustalić, ale po prostu nie dała rady. Przynajmniej nie opowiadała bajek o przeciążeniu urzędu, bo sama czuła, że po 18 miesiącach bezczynności takie wytłumaczenie nie przechodzi.

KrzyDar dziekuje Panu , musze się za to zabrać bo widze ze dobrowolnie mi tego nie przywroca. Mam tylko nadzieje ze zwroca wszystko za tamte miesiace

Witam

Widze ze poruszano tu watek przyspieszenia rozpatrzenia wniosku a co z osobami ktore otrzymywały Kindergeld i maja nadany numer a zostal on wstrzymany z powodu zmiany Famielkasse.Nie mam pojecia jak napisać jakiąs skarge za zwłoke może jest tu ktos kto moze pomoc ?:(

Ostatnia edycja:
Powrót