brak przelewu kindergeld

• Autor wątku Autor wątku lena26xs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam, do Panow "g3mann" i "Pogodniak", Szanowni Panowie, Kindergeld,o ktory wiekszosc Forumowiczow wnioskuje jest przyznawana na podstawie paragrafu 62 i kolejnych ustawy Einkommensteuergesetz (EStG)jako swiadczenie finansowe, a nie socjalne, tzw. NEGATIVSTEUER. Wobec powyzszego jesli Familienkasse nie podejmuje decyzji przez co najmniej 6 m_cy(in angemessener Frist) skladamy na podstawie paragrafu 347, ABS.1 ABGABENORDNUNG Untatigkeitseinspruch( zazalenie na bezczynnosc Familienkasy),jesli to nie pomaga skladamy do Finanzgericht wlasciwego dla miejsca zamieszkania w RFN Untatigkeitsklage na podstawie paragrafu 40 FINANZGERICHTORDNUNG. Panowie wspominacie prawdopodobnie o Kindergeld na podstawie BUNDESKINDERGELDGESETZ, jako swiadczeniu socjalnym, inaczej uwarunkowanym, stad chyba nieporozumienie. Lacze wyrazy szacunku i pozdrawiam. KR

Otrzymana z FK decyzja to istotnie:
Bescheid über Kindergeld nach dem Einkommensteuergesetz (EStG)
(przepisane z dokumentu FK)

Pozostaje jednak faktem, że przekazane mi potwierdzenie o przyjęciu sprawy do rozpoznania przyszło z Sozialgericht czyli tak jak wskazano w §15 BKGG - Bundeskindergeldgesetz (BKGG). Sąd sprawę przyjął więc została wniesiona prawidłowo.

Raz jeszcze podkreślam, że w swoim wpisie opisałem tylko stan faktyczny mojego przypadku, mając nadzieję, że może to pomóc innym forumowiczom jako możliwa skuteczna droga.

Otrzymuję wynagrodzenie znacząco wyższe od przeciętnego w Niemczech, więc nie ma podstaw do uznania, że Kindergeld otrzymałem w wyniku jakichkolwiek procedur socjalnych.

Komunikację z FK uznałem za bezcelową, bo na żadną formę komunikacji nie otrzymałem żadnej skutecznej odpowiedzi. Pismo z decyzją FK było pierwszym pismem jakie od FK otrzymałem.

Kindergeld Ratgeber 2015 - Anspruch, Antrag und Höhe

Witam, prosze odpowiedziec czy posiada Pan wyrok Sozialgericht w sprawie przyznania Panu Kindergeld na podstawie przepisow Einkommensteuergesetz? Pozdrawiam

@KrzyDar,
W najbliższy poniedziałek będę w biurze i postaram się dowiedzieć więcej szczegółów, o które m.in. Pan pyta.

Panie Krzy Dar przepraszam za drobiazgowość, ale robie co moge, nawet po przetłumaczeniu strony nie moge odnaleść tego wniosku na einkommensteuererklaung.... może jakis link....;) dziekuje,

Panie Krzy Dar-bardzo, bardzo dziekuje!pozdrawiam serdecznie - dla formalności- adres Bautzen Famillienkasse...?

Wysyla Pani pismo poleconym do Familienkasse, prosze nie zapomniec o podaniu KINDERGELDNUMMER, FK Sachsen, Neusalzaer Str.2, 02625 Bautzen, chyba, ze otrzmalaPani juz jakas wiadomosc z Chemnitz, to wtedy prosze wyslac juz na adres do Chemnitz. Ja skladalem wniosek w Stuttgarcie, otrzymalem zawiadomienie, ze wniosek przeniesiono do Bautzen, a decyzje po skardze dostalem z Chemnitz. Pozdrawia i zycze powodzenia, P.S. Koniecznie prodze napisac, ze jest to " Untatigkeitseinspruch"

Witam.

Dostałem pozytywna decyzję o przyznaniu KG. Od razu wysłałem do nich formularz o zmianę nr konta na polskie. Po tyg dostałem przelew na 184 Jurki. Problem w tym ze w decyzji było również przyznane wyrównanie za 2 lata. Niestety tego wyrównania nie mam do dzisiaj.

Przyjdzie ono w ogóle i kiedy?

Pozdrrr

Krzy Dar- serdeczne podziękowania za pomoc w uzyskaniu zaległych świadczeń! Od dnia złożenia skargi upłynęło 10 tyg. i otrzymałam zaległy wpływ + decyzja o świadczeniach do 18 roku zycia syna :) święty spokój i zero stresu teraz :) bardzo bardzo dziekuje i pozdrawiam!!! super, że na tym forum Się Pomaga :D

Witam. Znalazłem to forum przeszukując internet, choć nie wiem czy jest jeszcze aktywne. Czy ktoś z Państwa mógłby sie wypowiedzieć na temat rodzinnego w tym miesiącu? Ponieważ dziś już 23, a przelewu wciąż nie ma. Czy u Państwa jest podobnie? Zaczynam się martwić. Z góry dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam :)

a jaką ma Pan ostatnią cyfrę numeru Kindergeld?

8, ale doczytałem już, że powodem braku rodzinnego jest fakt, że moja córka zdawała w tym roku maturę. Niestety nie wiem, co teraz powinienem zrobić. Ktoś z Państwa miał do czynienia z taką sytuacją? Jakie papiery powinienem złożyć i gdzie? Dziękuje za pomoc. Pozdrawiam

jeśli będzie się dalej uczyc to zaświadczenie o kontynuacji nauki( z uczelni) nalezy wysłac do FK , są dostepne gotowe druki na stronach FK.

A czy mogłaby Pani podesłać mi link do tego wnioski, bo szukam i znaleźć nie mogę:( z góry dziękuję. Pozdrawiam

Ja wpsialam familienkasse druki i wyskoczyla mi pierwsza strona która można było zapisac albo otworzyć i tam sa rozne druki . http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j...i5mwCg&usg=AFQjCNE53IGr_2S7pEAmv-2r0BqrN2UiIw . Niech Pan spróbuje ten link kliknąć.
Albo może Pan zaczekać do momentu az córka rozpocznie nauke na jakiejś uczelni i tam dadza taki papierek ze kontynuuje nauke i wtedy wyslac do nich. Za te mieisace które się nie uczy chyba nie będą wypłacane pieniądze .

Witam serdecznie,
Mój mąż od lipca 2014 r. pracuje w Niemczech. Ja z dziećmi mieszkam w Polsce. W listopadzie 2014 r. złożyliśmy wniosek o Kindergeld. W marcu 2015 r. na adres w Polsce (listem zwykłym) przyszło pismo informujące o wyrównaniu zasiłku za okres od lipca 2014 r. do marca 2015 r. Otrzymaliśmy pieniądze na konto. W kwietniu również wpłynął zasiłek i to był ostatni raz. Nie otrzymaliśmy żadnego pisma informującego o wstrzymaniu Kindergeld. Mój mąż miał umowę o pracę do 19 marca 2015 r., która została automatycznie przedłużona przez zakład pracy na kolejne 9 miesięcy. Byś może nie dosłanie do Familienkasse nowej umowy było powodem wstrzymania wypłaty Kindergeld. A może wstrzymali bez żadnego powodu??Może ktoś z Was się orientuje, czy nową umowę należy przesłać razem z wnioskiem Veränderungsmitteilung (powiadomienie o zmianach) i czy należy wypełnić w nim wszystkie pola, czy tylko te, gdzie wystąpiły zmiany, czyli o zatrudnieniu? Mam nadzieję, że nie trzeba będzie wysyłać ponownie wszystkich dokumentów??? mam jeszcze jedno pytanie. Mój syn (16 lat) skończył gimnazjum i rozpocznie we wrześniu naukę w liceum. Ostatnio wysyłaliśmy skan legitymacji gimnazjum. Może ktoś z Państwa się orientuje, czy we wrześniu trzeba będzie dosłać również skan nowej legitymacji?? Z góry dziękuję za wszelkie informacje.;)

Ostatnia edycja:
Wie Pani jeśli chodzi o pierwsze pytanie to nie wiem , a co do drugiego to ja kiedy szlam do liceum to nie wysylalismy tekiego skanu , ale z nimi jest tak ze czasem lepiej wyslac wszystkie papiery od razu bo później zatrzymają z niewiadomej przyczyny . Na pewno będzie pani musiala we wrześniu wziasc z nowej szkoły syna taki papierek informujący ze kontynuuje on nauke .

Witam. Chcialam zapytać w następnym roku skończe liceum i raczej nie wybieram się na studia a bardziej do 2letniej szkoły policealnej i tak się zastanawiam czy kindergeld dalej będzie mi się nalezalo czy już nie ?

Powrót