brak przelewu kindergeld

• Autor wątku Autor wątku lena26xs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U mnie wniosek składa mąż bo to ja pracuje w Niemczech a co do czekania to nie warto.Trzeba pamiętać że aby otrzymać świadczenia 500+ od kwietnia wniosek trzeba złożyć do 30.06.16 Po 1.07.16 jak złoży Pani wniosek świadczenia otrzyma od lipca czyli od dnia złożenia wniosku.

Ewa1906 napisał:
U mnie wniosek składa mąż bo to ja pracuje w Niemczech a co do czekania to nie warto.Trzeba pamiętać że aby otrzymać świadczenia 500+ od kwietnia wniosek trzeba złożyć do 30.06.16 Po 1.07.16 jak złoży Pani wniosek świadczenia otrzyma od lipca czyli od dnia złożenia wniosku.
Dzisiaj wysłałam umowę o pracę i jak tylko ją otrzyma odrazu składa wniosek.

A nie obawia się pani czekania po złożeniu wniosku na decyzję z Famileinkasse ?Bo przypuszczam,że doprowadzi to do wstrzymania kindergeld i czekania na nową deczyję-znowu okolo 1,5 roku na rozpatrzenie wniosku -tyle czekałam na rozpatrzenie wniosku o kindergeld.

ja mam wstrzymany już od grudnia mimo to składam bo to i tak nic nie zmieni. A jeżeli nie złożę to i tak mi potrącą równowartość 500zł a nawet mogą wstrzymać na dłużej czekając na decyzję z Rops.Proszę mi wierzyć oni z niczym się nie spieszą mają na wszystko czas.Ją otrzymywałam Kindergeld regularnie przez 3 lata a tu od grudnia zdziwienie. Wszystkie potrzebne dokumenty mają trzeba czekać cierpliwie porostu sprawdzają czy świadczenia nadal się należą. Tłumaczą się nawałem pracy i proszą o cierpliwość.Wszystko będzie zapłacone.

Znam to bo sama czekałam 1,5 roku i ciągle otrzymywałam odpowiedź ze mają dużo pracy.Mi jeszcze nie wstrzymali,w kwietniu dostałam normalnie, ale w sumie w październiku 2015 dopiero dostałam decyzję o przyznaniu to pewnie za wcześnie żeby wstrzymali.

a z tego co mi wiadomo to w tym roku wielu osobom wstrzymano w celu weryfikacji. Niestety tu już to tak działa.Ja wszelkie zaświadczenia wysłałam im regularnie bez względu czy wymagali czy nie.Mimo to nie uniknełam wstrzymania Kindergeld

Czy ktoś dostał już wyrównanie kindergeldu,który został wstrzymany w tym roku.Nam nie wypłacają od stycznia,zero jakiejkolwiek wiadomości listowej,nie wiadomo o co chodzi.Kolega miał wstrzymany w listopadzie 2015r i dostał na początku kwietnia wyrównanie,chyba to idzie alfabetycznie z tego co zauważyłam.Z 500+ też się wstrzymałam bo to znowu może tam opóźnić wypłatę a wiadomo że lepiej brać tam bo więcej a tu nie wiadomo do kiedy im starczy :o

Ja wciąż czekam i nic, a mam wstrzymany od lutego .:mad:

@kinkak ja ma wstrzymany od lutego i również jak do tej pory czekam i czekam i czekam....
dlaczego myślisz, że idzie to alfabetycznie?
Ja mam nazwisko na "K" ;)

Tak jak pisałam wcześniej my mieliśmy wstrzymane od stycznia.W marcu zostało uregulowane;-)
A nazwisko mamy na A...może faktycznie ida alfabetycznie?
Życzę z całego serca aby wyjaśniło sie jak najszybciej:ok:;)

pozrdawiam

madlen83 napisał:
@kinkak ja ma wstrzymany od lutego i również jak do tej pory czekam i czekam i czekam....
dlaczego myślisz, że idzie to alfabetycznie?
Ja mam nazwisko na "K" ;)
Też mam nazwisko na K.Tak mi się wydaje że alfabetycznie patrząc po znajomych którzy też mają wstrzymane.Dziwne jest to że nawet nic nie przysyłają tylko przelew się pojawia na koncie,więc trzeba codziennie zaglądać.

I jak tam? ruszyło coś u Was z ponownymi wypłatami KG? U mnie bez zmian,czyli brak przelewu od lutego :/

Witam!
Ja już dzisiaj otrzymałam na konto wyrównanie za 3 zaległe miesiące :) ależ się cieszę :)

Ja tez otrzymalam wyrównanie od września ☺

Witam,a czy ktos z was składał moze wniosek o 500+ ? Bo w dalszym ciagu nie wiemy jak Niemcy podejdą do tematu ?

A tak Wogole to super,ze otrzymaliście nadpłacony zasiłek. Tak powinno byc👍

Ja złożyłam. O Kindergeld staram się od końca 2014 roku. Dokumenty złożyłam przez ROPS w Poznaniu jako że mieszkam z dziećmi w Polsce, a były mąż w Niemczech. W ROPSie poinformowano mnie żeby składać wniosek na 500+ i to na wszystkie dzieci, ponieważ Niemcy traktują to na równi z rodzinnym i będą obniżać kindergeld o tą kwotę i musi być decyzja o odmowie świadczenia,aby nie stosowali tego wobec każdego dziecka.
W maju otrzymałam Kindergeld za 23 miesiące!!!

Witaj Mama 2000,
Pamietam ze twoj przypadk był podobny do mojego. Ja tez dostaje od października 2015r regularnie wypłatę kindergeld ale wniosku 500+ nie składałam jeszcze. A czy dostałaś juz decyzje na 500+ ze sie nie nalezy ?

Jeszcze nie otrzymałam decyzji na 500+. ROPS rozpatruje na bieżąco. Dostałam do wypełnienia druk oświadczenia o pobieraniu świadczenia rodzinnego poza granicami Polski. Zbiegło się to na szczęście z otrzymaniem decyzji z Niemiec więc miałam co przesłać.
Kindergeld został wypłacony do maja 2016, więc albo później odliczą 500 albo będę musiała to zwrócić.
Jako że jestem czynna zawodowo na pierwsze dziecko będzie odmowa i całość kindergeld,a na drugie przyznanie i wypłata z Polski 500zł a kindergeld pomniejszony-takie informacje otrzymałam z ROPS.

Powrót