BTE - cesja - przedawnienie.

• Autor wątku Autor wątku amadeoo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Niestety powód złożył wniosek o uzasadnienie postanowienia sądu i trzeba liczyć się z apelacją.
Minęło ponad 3 tygodnie od rozprawy czyli zostały 2 tygodnie na złożenie apelacji.
Czy sąd może odrzucić apelację?

Prokura występuje o uzasadnienia, apelacji nie składa (w 99% przypadków)

Nawet przy dużej wierzytelności?

A czy sąd II instancji może uznać ich apelację za bezzasadną?

I czy jest możliwość zaskarżenia czy odwołania jeśli przegrałbym w II instancji?
Należność jest poniżej 50 000 zł więc sąd Najwyższy odpada?

A jakie znaczenie ma kwota, jeśli apelacja jest bezzasadna? Na szczęście w Prokurze pracują ludzie jako tako myślący, w przeciwieństwie do wielu innych firemek i funduszy

Czyli mam rozumieć że w tej sprawie apelacja jest bezzasadna?

A co zrobić jeśli jednak apelacja przeszłaby i przegrałbym w II instancji?

Nie wiem czy jest zasadna czy nie bowiem nie widziałam kwitów ani uzasadnienia. Pisałeś o zarzucie przedawnienia czyli sąd musiał to uwzględnić. Prokura nie będzie więc dyskutować, to nie Open Finance NSFIZ, który bredzi że się przedawniło o 50 dni ale dlatego że powód był pobłażliwy i zarzutu przedawnienia uznać nie można

Rozumiem.

A co zrobić jeśli jednak apelacja przeszłaby i przegrałbym w II instancji?

Witam i przepraszam że wchodzę w rozmowę, ale mam pewien dylemat może ktoś mi pomoże go rozwiać, oto fakty:
1- 03.03.2007 zawarta umowa z bankiem o kartę kredytową,
2- 17.08.2007 pismo z banku o wypowiedzeniu umowy o kartę kredytową data wypowiedzenia na dzień 23.09.2007 z okresem wypowiedzenia 30 dni,
3- bank wystawia bte w dniu 25.06.2011
4- 21.07.2011 wnosi do sądu o nadanie klauzuli wykonalności bte
5- 03.08.2011 nadanie klauzuli wykonalności dla bte

moje pytanie: czy w okresie od 23.10.2007 do 25.06.2011 nie uległo przedawnieniu zobowiązanie z tytułu karty kredytowej? w myśl art.118 kc

gdyż cytuję

"Natomiast złożenie przez bank w sądzie wniosku o wszczęcie egzekucji albo o nadanie klauzuli wykonalności bankowemu tytułowi egzekucyjnemu przerywa bieg przedawnienia (wyrok SN z 10 października 2003 r., II CK 113/02, LexPolonica nr 370038, OSP 2004, nr 11, poz. 141 z glosą aprobującą M. Mulińskiego). Jednakże czynność dokonana przez bank w postępowaniu wewnętrznym nie przerywa biegu przedawnienia, ponieważ bank nie jest organem powołanym do rozpoznawania spraw lub egzekwowania roszczeń (por. na ten temat tezę 2)."

Uległo przedawnieniu. Bez dwóch zdań. Zresztą - jak nie było do tej pory egzekucji, albo została umorzona ze względu na nieskuteczność ponad 3 lata temu to tematu już nie ma w ogóle...a jak egzekucja trwa to tylko powództwo opozycyjne

digiton napisał:
ponad 3 lata temu
2 lata
Przedawnione było już w momencie wniosku o klauzulę (wystawienie BTE nie ma nic do rzeczy, nie przerywa niczego), jeśli po nadaniu klauzuli przez 2 lata nie było nic - to powtórka z przedawnienia.

Ostatnia edycja:
digiton napisał:
Uległo przedawnieniu. Bez dwóch zdań. Zresztą - jak nie było do tej pory egzekucji, albo została umorzona ze względu na nieskuteczność ponad 3 lata temu to tematu już nie ma w ogóle...a jak egzekucja trwa to tylko powództwo opozycyjne

amelia2013 napisał:
2 lata
Przedawnione było już w momencie wniosku o klauzulę (wystawienie BTE nie ma nic do rzeczy, nie przerywa niczego), jeśli po nadaniu klauzuli przez 2 lata nie było nic - to powtórka z przedawnienia.

dzięki za pomoc, ale to nie koniec sprawy, ciąg dalszy:
1- 14.09.2011 wszczęcie postępowania egzekucyjnego,
2- 07.06.2013 umowa cesji pomiędzy bankiem a FW
3- 24.06.2013 pozew FW do e-sądu
4- 26.08.2013 wniosek z banku do komornika
5- 09.09.2013 zakończenie egzekucji na wniosek wierzyciela stosownie do art.825 ust 1 kpc, wierzycielowi zwrócili tytuł wykonawczy,
6- 24.09.2013 brak podstaw do wydania nakazu zapłaty
7- 04.10.2013 pozew FW
8- 26.09.2014 wyrok na korzyść FV uwzględniono w części
9- 13.02.2015 wszczęcie egzekucji komorniczej
10- 06.08.2015 zakończenie egzekucji w myśl art.8163 kpc

pytanie:
jak odzyskać kasę?

Ty masz jakieś zaniki pamięci połączone z przebłyskami? Albo pisz wszystko, albo nie pisz wcale...
Dlaczego mamy pkt 8?

amelia2013 napisał:
Ty masz jakieś zaniki pamięci połączone z przebłyskami? Albo pisz wszystko, albo nie pisz wcale...
Dlaczego mamy pkt 8?

nie mam zaników pamięci,co do pytania , bank sprzedał FW dług, ta wystąpiła z pozwem przeciwko dłużnikowi i wygrała tylko w części.

Ostatnia edycja:
do amelia2013

6- 24.09.2013 brak podstaw do wydania nakazu zapłaty e-sąd
7- 04.10.2013 pozew FW w SR dłużnika
8- 26.09.2014 wyrok na korzyść FV uwzględniono w części

jak odzyskać kasę?

Dlaczego wygrała w części? Jakie zarzuty były podniesione, o co właściwie chodzi?
Poza tym nie ma ust. 1 w art. 825 k.p.c., jest tylko pkt - to tak na marginesie.
robinson21 napisał:
nie mam zaników pamięci
To mów wszystko po kolei jak było, a nie dajesz zagadki i odkrywasz kartki z nieśmiałością czy strachem, jakbyś się bał że ktoś ci w łeb tu stuknie że coś źle powiedziałeś...
Mam nadzieję że nie dopiszesz teraz pkt 9 i dalszych, i się nie dowiemy kolejnych wydarzeń ze sprawy...

Ostatnia edycja:
Witam po przerwie.

A u mnie sprawa się ciągnie.
Uzasadnienie nie zostało jeszcze sporządzone więc wyrok wciąż nie jest prawomocny.
Nic tylko czekać.

amelia2013 napisał:
To mów wszystko po kolei jak było, a nie dajesz zagadki i odkrywasz kartki z nieśmiałością czy strachem, jakbyś się bał że ktoś ci w łeb tu stuknie że coś źle powiedziałeś...
Mam nadzieję że nie dopiszesz teraz pkt 9 i dalszych, i się nie dowiemy kolejnych wydarzeń ze sprawy...

pkt 9 nie ma,

dłużnik poprosił aby zajrzeć do wszystkich dokumentów, wszystko co napisałem jest oparte na dokumentach sądowych oraz pismach z banku. Nieznajomość prawa szkodzi - szkoda tylko że dłużnik przyszedł tak późno ale to nie moja sprawa, ale wracając do wątku, gdy bank przelał wierzytelność do FW w domu klienta zjawił się osobnik z w/w firmy, dłużnik chcąc nie ponosić następnych kosztów sądowych zawarł umowę ustną i zaczął spłacać kartę, mimo to FW wniosła pozew przeciwko dłużnikowi ten spłacił w okresie trwania procesu kwotę około 2500 zł i dlatego pozew został uznany w części.

Pytanie
Jak można odzyskać chociaż część kasy?, takie pytanie zadał mi dłużnik.

jakieś podpowiedzi, jakiś kierunek działania?

amelia2013 napisał:
Jakie zarzuty były podnoszone w sprawie?

wnosił o oddalenie powództwa w całości
- kwoty wymienione w pozwie są kwotami nieuzasadnionymi

zgłosił wnioski
- o przeprowadzenie dowodu z umowy zakupu wierzytelności,
- o przeprowadzenie dowodu z egzekucji komorniczej
- o przeprowadzenie dowodu ze sprawy na okoliczność nadania klauzuli wykonalności dla bte
- o przeprowadzenie dowodu z ksiąg rachunkowych banku
- zarzut potrącenia

On nie ma przeprowadzać dowodu, on ma dowody obalać

Powrót