Child Benefit-co robić?

• Autor wątku Autor wątku osa38
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

osa38

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam

Szukam kogos kto bylby w stanie mi pomoc,odpowiedziec na kilka pytan dotyczacych CHB,WTC.W ciagu ostatnich dwoch lat pracowałam na terenie Wielkiej Brytanii.Od 2008 roku staram sie o rodzinny na dziecko,ktore na stale mieszka w Polsce z mezem.Wysłałam pełna dokumentacje ktorej wymagał ode mnie Brytyjski urzad.Polski wydział Polityki społecznej(ktory posredniczy,wspolpracuje)również wysłal calą kompletna dokumentacje dotycząca mojej sprawy.Oddałam nieslusznie pobrany zasiłek rodzinny z Polski ktory dostawałam jak podjełam prace w Anglii.I jak narazie nie mam żadnej informacji,decyzji czy przyznane mi beda jakiekolwiek swiadczenia na dziecko:(.Kontaktowałam sie z nimi telefonicznie,ostania informacja jaka dostalam,to to ze czekaja na potwierdzenia mojego angielskiego pracodawcy o moim zatrudnieniu.A z tego co wiem to takie pismo zostalo wyslane do nich.Ponadto chce nadmienic ze przez okres tych dwoch lat pracowałam z przerwami (kontrakt miałam na 9 miesiecy,a na okres 3 wracalam do Polski).Sam juz nie wiem co robic z tym fantem, czy dac sobie spokój i nie zawracac glowy,czy jednak sa jakies szanse na otrzymanie tego zasiłku.Kolejna sprawa to WTC,z chwila jak strałalam sie o ChB ,dowiedziałam sie o o tej formie wsparcia finansowego.Zadzwoniłam aby dowiedziec sie czy spelniam warunki aby otrzymac takie dofinansowanie.W rozmowie tej posredniczył polski tlumacz,gdzie poinformowano mnie ze tak moge sie ubiegac WTC.Otrzymałam pakiet dokumentow do wypelnienia,kolejnje przyslano mi w grudniu 2008, ktore wypelnilam i wyslalam.I tak od tamtej pory nie ma informacji,kompletna cisza.Dzwoniłam do nich, aby dowiedziec sie czy cos ruszyło w tej sprawie.Zapytali mnie czy ubiegam sie o CHB, i czy moj mąz nie zmienil adresu zamieszkania.Czy jest taka mozliwosc aby te dwie sprawy zalatwic,bedac przez jakis okres w Polsce:help:?Ze wzgledu na swoj stan zdrowia musze zostac w kraju:sad:.Z gory dziekuje za udzielenie jakichkolwiek informacji,pozdrawiam.

Aplikacje o benefity kiedy dzieci zamieszkuja w innym kraju niz uk zawsze sa rozpatrywane dlugo. WTC nie nalezy sie jezeli tracisz prace.

dziękuje Eliss,czyli jest nadzieja ze otrzymam rodzinny:D

osa, a napisz jak wyglada u ciebie sprawa worker registration scheme, piszessz, ze pracowlas z trzymiesiecznymi przerwami.. czy po kazdej przerwie rejestrowalas prace od nowa? bo jesli nie i nie masz prawa do rezydencji wynikajacego z innego tytulu niz jako pracownik to daj sobie spokoj, bo nie przysluguja tobie zadne zasilki, gdyz nie masz prawa do rezydencji w uk.

Tak rejestrowałam sie ,to znaczy robił to menager,zaraz w pierwszym tygodniu od daty podjecia pracy

Wazniejsze jest to czy teraz masz aktualna rejstracje WRS

No niestety teraz to ja jestem w Polsce,ponieważ moj kontrakt o prace wygasł z poczatkiem listopada 2008 rok.O ponownym wyjezdzie jak narazie nie mysle(jak wczesniej wspomnialam,ze wzgledu na moj stan zdrowia:( ).

To nie sadze abys dostala jaki kolwiek benefit w tej sytulacji.

:(no to za wczesnie sie ucieszylam ,myslalam,ze moze chociaz dostane za ten okres kiedy bylam,i pracowałam w UK

Pomylilam sie kontrakt wygasł mi z poczatkiem listopada ale 2009 roku.Nie jak napisałam 2008

Nie zmienia to faktu,ze nie mieszkasz juz w uk jak i nie pracujesz. Nawet jezeli przyznaja Ci benefit na podstawie uprzednio zlozonej aplikacji Twoim obowiazkiem jest poinformowac ich o istatnych zmianach wyjazd na dluzej do Polski jest istatna dla nich zmiana zwlaszcza,ze chyba przez kolejne 8 tyg. mozna taki benefit jeszcze pobierac.

osa rozpisz te daty zatrudnienia (poczatrek i koniec kazdego okresu) oraz daty wydania swiadectw WRS, tzw date of issue. Pisalas, ze dziecko z mezem. To rozumiem, ze zadne separacje czy rozwody nie maja tu miejsca? nie lam sie, nie wszystko jeszcze stracone. To ze Child Benefit office zajmuje wieki zanim podejma decyzje, nie znaczy ze tym asz byc stratna finansowo. Napisz te daty to zobaczymy jakie masz opcje.

Rok 2008..od 03.03.-do 18.10, rok 2009 od 16.02.do 31.10..w takim okresie pracowałam w UK.I takie informacje otrzymal CHB,od mojego pracodawcy(na ich prosbę).Spróbuje jeszcze zadzwonic do wydziału polityki społecznej,moze oni coś zaradzą.Nie wiem :(

juz jestesmy blizej celu, ale prosilam jeszcze zebys napisala daty wydania swiadectw rejestracji w worker registration scheme Bez nich trudno bedzie poradzic

a ja mam pytanie odnosnie CHB na starsze dzieci.Otoz otrzymuje na dziecko przebywajace w Polsce CHB a ktore w grudniu ukonczylo 16 lat.Z tego co sie doczytalam na stronach rzadowych UK jesli dziecko skonczy 16 lat po 30 wrzesnia to nalezy mu sie zasilek nieprzerwalnie przez nastepny rok i dalej jesli sie uczy.Moj syn zaczal edukacje w Technikum i do 19 roku zycia bedzie sie uczyl i oto moje pytanie czy to ja musze sama pilnowac tej daty wrzesniowej i powiadomic odpowiednie instytucje w UK o tym ze dziecko uczy sie w pelnym wymiarze czasu czy tez urzednicy sami tego pilnuja i odpowiednio wczesniej wysylaja formularze do wypelnienia?
Bede bardzo wdzieczna za podpowiedzi :)

Mozesz ich sama powiadomic, ale kiedy przyjdzie czas wysla do Ciebie zapytanie z forma do wypelnienia.

z własnego doświadczwenia wiem ze to opieszały urzad ale po czasie twoje starania beda nagrodzone tylko cierpliwosccie uratuje:)

No w zasadzie masz 3 miesiace na to aby CBO powiadomic o fakcie,ze dziecko nadal bedzie uczylo sie w pelnym wymiarze godzin.

Pracowałam w Anglii od 2004 roku na umowę o pracę. W marcu 2009 poszłam na macierzyńskie i przyleciałam do Polski urodzić dziecko.
W kwietniu urodziłam córeczkę i wysłałam papiery o Child Benefit.
Otrzymałam od nich stos dokumentów do wypełnienia, które szybko wypełniałam i odsyłałam. Inland Revenue wystąpiło do Regionalnego Centrum Polityki Społecznej w Polsce o dodatkowe formularze.
Do końca roku 2009 nie otrzymałam żadnej decyzji w sprawie Child Benefit.
Gdy dzwoniłam, tłumaczono mi, iż moja sprawa jest nadal w toku.
Do 31 grudnia 2009 byłam zatrudniona w angielskiej firmie, która płaciła mi zasiłek macierzyński, później złożyłam wypowiedzenie.
Nadal czekam na decyzję. Planuję powrót do UK w marcu.
Czy przysługuje mi w takiej sytuacji zasiłek? A może przysługuje mi tylko za okres, w którym byłam zatrudniona w UK, czyli do 31.12.2009?
Dodam, iż mój mąż pracował w Anglii do maja 2009. Teraz prowadzi firmę, która jest zarejestrowana w Polsce.
Dziś otrzymałam list z Inland Revenue z zapytaniem, czy wróciłam do UK, czy dziecko
wróciło ze mną? Co mam w takiej sytuacji odpisać?

asikoreczka,dat wydania wrs nie pamietam dokładnie ...mogę tylko napisać tyle,ze w 2008 roku informacje z WRS otrzymałam w kwietniu,a w 2009 roku dokumenty zostały wyslane zaraz w tym samym tygodniu,w ktorym rozpoczęłam prace.Ale nie bardzo sobie przypominam,zebym dostała jakies informacje zwrotne.Pytałam kolezanki z ktora pracowałam,to wiem ze ona dostała.Natomiast jej siostra ,tez nie dostała nic.A rodzinny rowniez jej zatrzymali na jakis czas,bo cos tam im sie nie zgadzalo(nie wiem,o co chodziło dokładnie ,nie pytałam),ale od czerwca zaczęli wypłacac.Wiec moze faktycznie cos z tym swiadectwem WRS jest nie tak :(.Jestem w kropce,i naprawde nie wiem co począć.A czekam juz dwa lata,:mad:

Powrót