Co można zabrać do więzienia

• Autor wątku Autor wątku emtek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Z porządku wewnętrznego ZK.

Playstation 3 ma twardy dysk /rejestracja/ , bluetooth i wi-fi /środki łączności/ , co jest z reguły niedopuszczalne - ponieważ: "Skazany nie może posiadać, poza depozytem, środków łączności oraz przedmiotów i dokumentów, które mogą stanowić zagrożenie dla porządku lub bezpieczeństwa w zakładzie karnym."

Spotkałem się , że w kilku regulaminach było napisane że osadzony może posiadać ps2.

convictus napisał:
Z porządku wewnętrznego ZK.

Którego zk?

convictus napisał:
Playstation 3 ma twardy dysk /rejestracja/ , bluetooth i wi-fi /środki łączności/ , co jest z reguły niedopuszczalne - ponieważ: "Skazany nie może posiadać, poza depozytem, środków łączności oraz przedmiotów i dokumentów, które mogą stanowić zagrożenie dla porządku lub bezpieczeństwa w zakładzie karnym."

Czy konsola gier - z definicji - jest środkiem łączności?? Według mnie to przyrząd do zabawy.

convictus napisał:
Spotkałem się , że w kilku regulaminach było napisane że osadzony może posiadać ps2.

A ja spotkałem skazanych z urządzeniami z wbudowanym wi-fi. I co teraz?

Jeszcze nie widziałem , ani nie słyszałem żeby w jakimś ZK ktoś miał zgodę na ps3 . Natomiast spotkałem się z playstation2 (i jeśli już można mieć w ZK PlayStation to właśnie - 2)

Konsola do gier z definicji służy do zabawy - tak masz rację .
PS3 służy również do zabawy w sieci z którą można się połączyć za pomocą WiFi , co jest środkiem łączności - prawda ?

A ja spotkałem się z tym że moduły wifi były usuwane , podobnie jak gniazda USB .

forg napisał:
A ja spotkałem skazanych z urządzeniami z wbudowanym wi-fi. I co teraz?

- i nic teraz , ja też widziałem dużo ciekawych rzeczy , które mieli osadzeni...

Ostatnia edycja:
convictus napisał:
- i nic teraz ,

A ja jednak twierdzę, ze moja odpowiedź (w formie pytania) jest dużo bliższa prawdzie. Szczegóły powinien ustalić skazany. Ty natomiast jednoznacznie ustaliłeś, że tylko i wyłącznie ps2. Ja natomiast skłaniałbym się ku zdaniu, że jeśli nie określono modelu czy parametrów sprzętu to można dostarczyć każdy, który odpowiada zgodzie.

Mój facet w czwartek zgłasza się do ZK,czy ma prawo zabrać ze sobą ciuchy i jedzenie , czy musi mieć na to wszystko pozwolenie ??

Tak,może zabrać ze sobą najpotrzebniejsze rzeczy. Co dokładnie to już chyba zależy od danego ZK. A jedzenia nie wolno mu ze sobą zabrać.

endorfinka napisał:
Mój facet w czwartek zgłasza się do ZK,czy ma prawo zabrać ze sobą ciuchy i jedzenie , czy musi mieć na to wszystko pozwolenie ??

Niech zadzwoni do danego ZK i udziela mu informacji telefonicznie.Lepiej zeby wiedzial co moze zabrac , niż żeby to zostało nie dospuczone.

Jadę z Nim także , nawet jeżeli nie pozwolą mu przyjąć jedzenia , które bierze ze sobą to od razu zrobię mu paczkę zywnościową , która mu się należy

Jeszcze jedno pytanie orientujecie się jak z wejściem z papierosami , bo to nałogowy palacz ... bierze ze sobą 10 paczek...czy wpuszczą?

wg przepisów - nie wpuszczą z papierosami. (tym bardziej jeśli jest to 10 paczek)
Jednak zdarza się , że zatrzymany ma przy sobie papierosy i po przywiezieniu do AŚ nie są one mu zabierane .

endorfinka napisał:
od razu zrobię mu paczkę zywnościową
paczka jest raz na kwartał - jak weźmie pakę pierwszego dnia to prawo do następnej ma dopiero w lipcu. Przemyśleliście to?

Mam bilet na 24 do ZK Stragard Szczeciński,orientuje się ktoś,co tam i w jakich ilościach można zabrać ze sobą.

(91) 576-31-00 zadzown takich informacji udziela ci przez telefon z ZK

hej moj chlopak wstawil sie do zk w lowiczu w sobote i najpierw zadz do nich upewnil sie co moze wziosc kosmetyki pasta do zebow 2 , papier toletow , zele antyprespiranty i zele piorace lub proszek mydla a z ciuchow wziol praktycznie dozo zezy po 3 z kazdego ubrania tylko buty jedne mog wziosc a gdzie idziesz siedziec na dlugo?

bungo napisał:
Witam:)

Watek dosyc stary, ale moze odpowiedz sie przyda. W zasadzie duzo rzeczy mozna ze soba zabrac, ale trzeba byc upartym i nie dac sie wykiwac. Jedzenie to nie rzecz, wiec to wyjasnienie go nie dotyczy.

Przede wszystkim nalezy zabrac:

1/ pieniadze, w zasadzie w dowolnej ilosci - zostanie przy przyjeciu wplacone na tzw. konto osadzonego; za te kwoty mozna dokonywac zakupow w kantynie. Jesli osadzony nie ma pieniazkow na tym koncie, w ogole nie bedzie nawet doprowadzany do kantyny (nie mozna tam pojsc "na zakupy" z kims innym, trzeba miec wlasna kase). Ale uwaga - jesli wobec osadzone sa jakies egzekucje, np. o alimenty itp, oczywiscie moze to byc sciagniete z tej wplaconej kasy;

2/ odziez, a szczegolnie mocne buty, bielizne osobista - jesli bedzie jej za duzo, trafi do tzw. depozytu (magazynu). Do codziennego uzytku najbardziej praktyczna jest odziez i obuwie sportowe. Nie nalezy zapominac, ze osadzonemu przysluguje spacer, wiec jakas w miare uniwersalna kurtka i buty tez sa mu potrzebne.

3/ srodki higieny osobistej: reczniki, mydla, szampony, pianki i przybory do golenia itp.

4/ dlugopisy, papier czy papeterie, znaczki itp. Warto wziac ze soba aktualne kodeksy - dostep do tego rodzaju ksiazek jest za kratami utrudniony, a niektorzy wspolosadzeni maja jeszce jakies inne sprawy w toku. Mozna wziac ulubione ksiazki i aktualna prase, powinni to przepuscic, zwlaszcza swieza prasa moze byc mile powitana pod cela:)

- sprzet rtv, komputer itp - trzeba miec na to zgode administracji; w zasadzie nie chca z tym przyjmowac, ale jak sie osadzony uprze, to maja obowiazek przyjac na magazyn (do depozytu) i jak w trakcie pobytu za kratami uzyska zgode, wtedy mu z tego magazynu wydadza. To lepsze rozwiazanie, niz gonic z tym sprzetem rodzine, zeby przyniosla. Ale uwaga - w magazynach dzieja sie rozne roznosci, wiec trzeba bardzo dokladnie opisywac sprzet przy zdawaniu go do magazynu.

Generalne zasady sa dwie: - kasa zawsze sie przyda; przed pojsciem do konkretnego zakladu karnego nalezy poszukac ich strony internetowej (albo do nich zadzwonic, jak nie maja) i wszystkiego sie dowiedziec.

pozdrawiam:)

bardzo pomocne info dzieki i pozdro
Krzysiek

Witam temat dość stary ale może ktoś mi odpowie a mianowicie muszę się zgłosić w najbliższym czasie do aresztu śledczego w celu odbycia kary czytałem już co nie co mogę zabrać a co nie i doczytałem się gdzieś że nie mogę zabrać bluz z kapturem tylko bez chciałbym się dowiedzieć czy to faktycznie prawda.Pozdrawiam i mam nadzieje że mi ktoś odpowie.

Luki510 napisał:
doczytałem się gdzieś że nie mogę zabrać bluz z kapturem tylko bez chciałbym się dowiedzieć czy to faktycznie prawda.

Zależy w którym ZK/AŚ.

Luki510, najlepiej jak zadzwonisz i się dowiesz. Odpowiedzi na tego typu pytania Ci nie odmówią, a będziesz też pewny, że masz to co możesz posiadać.

faktycznie lepiej będzie jak przedzwonię i dowiem się dzięki za odpowiedzi.

a czy mozna miec obraczke w zk ???i czy mozna ja podac na zwyczajnym spotkaniu?

caroline.m napisał:
a czy mozna miec obraczke w zk ???

Można albo i nie.
Obojętnie jednak, jakie są regulacje w danej jednostce sugeruję wziąć pod uwagę, że łatwo osadzony może stracić ten wartościowy przedmiot. Nie szkoda byłoby? Oczywiście założyłem, że mowa jest o obrączce ślubnej. Bo na przykład obrączka silikonowa to już inna inszość.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót