Co można zabrać do więzienia

• Autor wątku Autor wątku emtek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
najlepiej zadzwonić do ZK i się dowiedzieć.
Bo np. w ZK z którym ja mam styczność potrzebny jest talon na kosmetyki a na odzież już nie.

Jeśli ktoś już odbywa karę to przyśle Ci talon na paczkę higieniczno-odzieżową i wtedy wyślesz. Na pewno zadzwoni i powie Ci co i jak. Przykładowo w Rzeszowie jak paczka przychodziła pocztą i było w niej więcej rzeczy niż napisane na talonie to i tak wydawali a jak przyniósł ktoś na bramę to musiało się wszystko zgadzać ze spisem. Tylko, że tam wypisywał wychowawca dosyć ogólnikowo np. środki czystości, przybory do golenia, buty, odzież. Więc wg swojego uznania można było zaliczyć coś do środków czystości (mydło i płyn do płukania).

No dobrze ,mam czekać ,ale jak zadzwoni jak nie ma pieniędzy ...muszę muszę przesłać kartę albo kod z telegrosika ,a wtedy może być tak ,że list wstrzymają ..

A ja mam pytanie w praktyce, czy łatwiej jest dostać zgode na coś co juz złożyłem na magazynie, niż w przypadku jeśli chce uzyskać najpierw zgode (czyli chyba ten talon?), a dopiero potem ktoś przyniesie do ZK ? Czy to nie robi różnicy ?

blazkowicz napisał:
A ja mam pytanie w praktyce, czy łatwiej jest dostać zgode na coś co juz złożyłem na magazynie, niż w przypadku jeśli chce uzyskać najpierw zgode (czyli chyba ten talon?), a dopiero potem ktoś przyniesie do ZK ? Czy to nie robi różnicy ?
Napisz konkretnie co chcesz podać.

Zgoda zależy od wielu czynników. jeśli chodzi o sam czas to chyba szybciej jest z magazynu - mój (na Przeróbce) juz po tygodniu miał swój zegarek i firmową fakture, którą mial przy sobie w chwili zatrzymania. A talonu nie ma do dziś, choć już minął prawie miesiąc

Ja powiem tak. Ja wysyłałem kumplowi DVD na które nie miał zgody. Wysłałem pocztą z naklejonym talonem higieniczno-odzieżowym. Co było w spisie tego nie pamiętam,(odtwarzacza nie było) ale po paczkę taką skazany sam udaje się do magazynu. Jest otwierana w jego obecności i nawet jakby miał zgodę to i tak mu nie wydadzą dopóki sprzęt nie zostanie oplombowany. Resztę się domysl kolego blazkowicz.

czy z listami mozna wysylac zdjecia, karty telefoniczne i znaczki do zk? :)

Kumpel chce zaczac walczyc o laptopa na cele, albo chociaz o PSP.
Dlatego sie zastanawiam, bo wiadomo, bym musial serwis zalatwic zeby wywalili z takiego lapka wifi, kamere, mikrofon itp a glupio to robic, jesli wiem ze nie dostanie go (po co na prozno rozwalac lapka).
Dlatego sie zastanawiam czy gdyby byl przygotowany juz na magazynie lezal, to czy jest wieksza szansa ze dostanie go, niz jak bedzie pisal ze przyniesie mu ktos jesli dostanie zgode.

a wiecie moze czy jesli wyslalam zdjecia, znaczki i karte tel w 3 roznych listach na montelupich to przejdzie czy nie? :)

Moduł WiFi usunie informatyk/technik w ZK jeśli takową zgodę na laptopa dostanie. W tym wypadku chyba najlepiej najpierw napisać prośbę o laptopa a potem go dostarczyć. Jeśli chodzi o konsolkę to też warto najpierw zapytać, bo np. w jednym ZK zezwalają na XBoxa 360 a w innym nie. Niech zapyta o konkretny model konsoli a wychowawca na pewno (?) udzieli mu wyczerpujących informacji.

No mysle ze jak juz z tego typu "rozrywek" jak laptopy, xboxy, ps, to takie psp najpredzej przejdzie.
Na xboxa raczej by sie nie skusil, z tego co wspominal maja na celi "oschla" sytuacje, takze by mogly byc spiecia, gdyby chcial pol dnia w weekend zajmowac TV.
A jeszcze jedno pytanie, moze troche glupie ... Kumpel jest artysta, czytalem w kodeksie, ze ZK nie moze zabraniac, a wrecz powinien wspierac sztuke osadzonego - kumpel gra na gitarze, jest mozliwe zeby dostal gitare na cele ? :P

a czy jakby nie przeszly te karty i znaczki to chociaz sam list dostanie osadzony?

Ptasior napisał:
Moduł WiFi usunie informatyk/technik w ZK jeśli takową zgodę na laptopa dostanie.

O, ciekawe rzeczy piszesz. Po raz kolejny nie potrafisz zrozumieć, ze Polska więzienna to nieco więcej więzień, niż Ty miałeś okazję poznać.
Ja z czystym sumieniem mogę napisać, że nie, nie usunie. Przynajmniej w niektórych więzieniach. Bo przecież SW nie jest punktem usługowym. Może jeszcze zreperuje zepsuty sprzęt??

blazkowicz napisał:
A jeszcze jedno pytanie, moze troche glupie ... Kumpel jest artysta, czytalem w kodeksie, ze ZK nie moze zabraniac, a wrecz powinien wspierac sztuke osadzonego - kumpel gra na gitarze, jest mozliwe zeby dostal gitare na cele ? :P

To może od razu zrób listę a my będziemy ciągnąć wróżyć??

Wszystkich dyskutantów chciałbym poinformować, że w polskich jednostkach penitencjarnych obowiązuje (lub winno obowiązywać) ograniczenie wagowe sumy ilości posiadanych przedmiotów. Również wielkość jednego przedmiotu nie może przekroczyć określonego wymiaru.

ze Polska więzienna to nieco więcej więzień, niż Ty miałeś okazję poznać.
No tak. Tylko, że w tych ZK co poznałem byli jeszcze inni ludzie co poznali więcej ZK i stąd wiem o WiFi w Laptopie. Sprzęt rtv i tak jest otwierany po dostarczeniu do ZK a następnie plombowany. Zgada się?
Ja z czystym sumieniem mogę napisać, że nie, nie usunie. Przynajmniej w niektórych więzieniach.
Aha! Czyli jednak jest taka możliwość.
Może jeszcze zreperuje zepsuty sprzęt??
Tu nie będę się rozwodził ale w jednym ZK co przebywałe drobne usterki naprawiano.
kumpel gra na gitarze, jest mozliwe zeby dostal gitare na cele ? :P
Jest.
obowiązuje (lub winno obowiązywać)
To obowiązuje czy nie?

Ale wy szumu robicie.....przeczytajcie sobie kkw i bedziecie wiedzieć że w Polsce nie jest jak w Usa że 24/7 gnijesz w celi. W Polskich zk typu otwartego luzem se łazisz po zakładzie, nie ma takich środków bezpieczeństwa jak w zk typu zamkniętego gdzie siedzą mordercy....

forg napisał:
W Polsce nie wolno gwałcić. Czy w Polsce zdarzają się gwałty?
Ale masz porównania... Po prostu ręce opadają, jak się coś takiego czyta.
Sądzę, że wiele zależy od dyrektora danego ZK.W jednym wolno więcej rzeczy dać, w innym mniej.
Jest zgoda- daje się.Nie ma zgody- nie ma sprzętu.
I tyle.
A najlepiej jest, jak sam główny zainteresowany- czyli ten, dla którego ma być to i tamto zapyta na miejscu co wolno dać, a czego nie.
I już problemu nie ma.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót