Co można zabrać do więzienia

• Autor wątku Autor wątku emtek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nie rozpędzaj się tak z zabieraniem czegokolwiek do zk.
Po pierwsze - przeczytaj sobie kodeks karny wykonawczy wraz ze stosownym regulaminem porządkowym wykonywania kary pozbawienia wolności - a najlepiej zabierz se sobą.
Po drugie - zadzwoń do jednostki, do której zamierzasz się stawić i zapytaj co możesz zabrać - poczytaj stronę Służby Więziennej, znajdź ta jednostkę, numery telefonów i działaj.

a dlaczego nie moge dostac zgody na laptopa?

Z wielu względów. Wszystko zależy to od polityki konkretnego dyrektora jednostki.

Pamiętaj - to Ty się dopasowujesz do miejsca odbywania kary. A nie odwrotnie. Taka rzeczywistość.

dzieki wielkie za pomoc

a czy jedzenie moge zabrac jakies ze soba?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Art. 79a. (79) § 1. Przy przyjęciu do zakładu karnego skazany okazuje dokument stwierdzający tożsamość, podaje dane osobowe, informuje o zmianie danych osobowych, o miejscu zameldowania lub przebywania bez zameldowania, o uprzedniej karalności, o stanie zdrowia, a także o ciążących na nim zobowiązaniach alimentacyjnych. Skazany może być także poddany czynnościom mającym na celu jego identyfikację, a w szczególności: sfotografowaniu, oględzinom zewnętrznym ciała, pobraniu odcisków oraz okazaniu innym osobom.
§ 2. Skazany przekazuje do depozytu dokumenty, pieniądze, przedmioty wartościowe i inne przedmioty, których nie może posiadać w celi.

Art. 79b. (80) § 1. Skazanego przyjętego do zakładu karnego umieszcza się w celi przejściowej, na okres niezbędny, nie dłużej jednak niż na 14 dni, dla poddania go wstępnym badaniom lekarskim, zabiegom sanitarnym i wstępnym badaniom osobopoznawczym oraz zapoznania z podstawowymi aktami prawnymi dotyczącymi wykonywania kary pozbawienia wolności i porządkiem wewnętrznym zakładu karnego.
§ 2. Umieszczenia w celi przejściowej nie stosuje się do skazanego przetransportowanego z innego zakładu karnego albo aresztu śledczego, jeżeli był już poddany badaniom i zabiegom, o których mowa w § 1.
§ 3. Skazanego informuje się o obliczonym okresie wykonywania kary. Przyjęcie informacji do wiadomości skazany potwierdza podpisem.Art. 91. W zakładzie karnym typu półotwartego:
1) cele mieszkalne skazanych pozostają otwarte w porze dziennej, natomiast w porze nocnej mogą być zamknięte,
2) skazani mogą być zatrudniani poza terenem zakładu karnego w systemie zmniejszonego konwojowania lub bez konwojenta, w tym również na pojedynczych stanowiskach pracy,
3) skazanym można zezwalać na uczestniczenie w nauczaniu, szkoleniu oraz w zajęciach terapeutycznych organizowanych poza terenem zakładu karnego,
4) skazani mogą brać udział w organizowanych przez administrację poza terenem zakładu karnego grupowych zajęciach kulturalno-oświatowych lub sportowych,
5) skazani mogą poruszać się po terenie zakładu karnego w czasie i miejscach ustalonych w porządku wewnętrznym,
6) skazani mogą korzystać z własnej odzieży, bielizny i obuwia,
7) skazanym można udzielać przepustek z zakładu karnego, nie częściej niż raz na dwa miesiące, łącznie na okres nie przekraczający 14 dni w roku,
8) (103) skazani mogą korzystać z trzech widzeń w miesiącu, które za zgodą dyrektora zakładu karnego mogą być połączone,
9) (104) widzenia skazanych podlegają nadzorowi administracji zakładu karnego; rozmowy skazanych w trakcie widzeń mogą podlegać kontroli administracji zakładu karnego,
10) (105) korespondencja skazanych może podlegać cenzurze administracji zakładu karnego,
11) (106) rozmowy telefoniczne skazanych mogą podlegać kontroli administracji zakładu karnego.

Liv84 - dlaczego wkleiłaś tutaj to, co wkleiłaś? Przecież tu nie ma prawie ani słowa o tym, co można ze sobą do więzienia zabrać.
Nie wierzysz w to, że przyszły więzień może być osobą samodzielną, zdolną do odszukania w internecie tekstu kkw??

Odpowiadając na pytanie - jedzenia nie zabieraj ze sobą. Zabierz pieniądze.

niektórzy mają z tym problem . . . już nie bede tak robić więcej przepraszam

Ostatnia edycja:
mój zabrał ze sobą dużo jedzenia i z tego co wiem to mu tylko zupki błyskawiczne zabrali

Paula_2017 napisał:
mój zabrał ze sobą dużo jedzenia

No to jeszcze dla pełności informacji podaj nazwę jednostki. Bo gdzieś mogło się "udać", gdzie indziej może się nie udać.

chodzi mi o ZK Białołęka, a co do dzwonienia i dowiadywania się co można, a czego nie to myślę, że to różnie bywa... jak się stawił to okazało się, że może mieć tylko spodnie dresowe, a przez telefon mówili co innego

W sumie to można wiele wziąść. Wiadomo, że zabiorą, ale będzie w depozycie ;) Później jeśli napisze prośbę i dostanie zgodę to z depozytu mu wydadzą ;)

Witam wszystkich. Mój łobuz jak się miał wstawić to już się spakował. Fakt można mieć tylko 1 bluzę, 1 spodnie dresowe. Lecz koszulek z krótkim rękawem i długim ale takie cienkie to może mieć do oporu. Tak samo skarpetki, majtki i laczki. A tak poza tym wziął przybory toaletowe, dużo kawy, full papierosów, karty do telefonu, taki tam piórnik z długopisami, blok do pisania, zeszyt, zdjęcia, trochę jedzenia, koperty i znaczki oraz grzałkę do wody. Tą ostatnią rzecz mu zdeponowali do depozyty. Lecz ostatnio pisał prośbę i mu wydali. Więc można wziąść praktycznie wszystko co się chce. :-)

Niunia-Zebik napisał:
Więc można wziąść praktycznie wszystko co się chce. :-)

Nie. Nie można. Nie napisałaś o jakie więzienie chodzi, zatem to co piszesz nie jest prawdą. Wszystko uzależnione jest od konkretnej jednostki penitencjarnej.

Jeśli napiszesz - "do jednostki w Pacanowie można wziąć wszystko" to będzie prawda.
Weź pod uwagę, że ktoś przeczyta to co napisałaś, namówi policjantów, którzy go wiozą do więzienia, by pozwolili mu kupić papierosy i ... i on "na bramie" będzie musiał je im oddać. Albo przeleżą całą odsiadkę w depozycie. I zamrozi sobie kasę, którą mógł wydać w kantynie.

Ok forg mój błąd. Przyznaję się. Może nie powinnam tak napisać. Ja wymieniałm rzeczy i artykuły które mój łobuz wziął i tam dostał. A był najpierw w AŚ a po miesiącu wywieźli go do ZK we Wronkach :-)

orietuje sie ktos czy jest jakas stronka internetowa na ktorej mozna znalezc czy jest sie poszukiwanym listem gonczym?

bylem tam niestety nie za wiele tam jest

to nie jest temat dotyczący listów gończych!

Ostatnią edycję dokonał moderator:
witam, mam taki sam problem jak wszyscy ,jestem w 9 miesiacu ciazy i powinnam rodzic na dniach ukochanego synka :D mojego meza zabrali 30 listopada siedzi w aś w wejcherowie ,zobacze go w ten weekend ,niewiem co mam wziasc ,czy ma tam ciuchy ,srodki higieny,wyslalam mu pieniadze tydzien temu na konto ,boje sie go zobaczyc ...ze serce mi peknie ..czy musze miec pozwolenie na ciuchy?

smagdad napisał:
witam, mam taki sam problem jak wszyscy ,jestem w 9 miesiacu ciazy i powinnam rodzic na dniach ukochanego synka :D mojego meza zabrali 30 listopada siedzi w aś w wejcherowie ,zobacze go w ten weekend ,niewiem co mam wziasc ,czy ma tam ciuchy ,srodki higieny,wyslalam mu pieniadze tydzien temu na konto ,boje sie go zobaczyc ...ze serce mi peknie ..czy musze miec pozwolenie na ciuchy?

Na ciuchy czy środki czystości potrzebujesz pozwolenie .
Proponuję zapoznać się z wątkami:

http://forumprawne.org/wieziennictwo/56907-wejherowo.html

http://forumprawne.org/wieziennictwo/361-paczki-zywnosciowe-higieniczne.html

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót