Co można zabrać do więzienia

• Autor wątku Autor wątku emtek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A jak jest z tą kantyną? Kupujesz przed widzeniem czy jak?

w trakcie ale nie wiem czy w każdym zk ja zakupy robię zanim usiąde przy stoliku co by nie stac całe 60 min w kolejce

Pytania o kantynę w wątku "co można zabrać do więzienia"??? Dziewczyny to chyba bardziej do wątku dot. widzeń się nadaje... A swoją drogą to zależy od ZK - gdzieniegdzie można robić zakupy przed i po widzeniu, żeby nie tracić czasu podczas widzenia, no chyba, że ktoś chce kupić coś do spożycia w trakcie widzenia...

Piszecie w tym temacie o telewizorach a ja chciałem zapytać jak to jest np z małym radiem ? (a jak z anteną do TV rozumiem że też trzeba zabrać, może macie doświadczenie jaki typ najlepiej się sprawdza?)

ktoś wspominał również o grzałce a może lepszy byłby czajnik bezprzewodowy ?

również gdzieś o uszy obiło mi się że można zabrać swoje poszewki na pościel ?

może moje pytania wydadzą się dla niektórych śmieszne ale wiem że muszę się zgłosić i chciałbym się dobrze przygotować ?

Akila - Twoje pytania nie są śmieszne, przecież wiadomo, że na pobyt w takim miejscu każdy chce się przygotować jak najlepiej, tylko, że ja to tak naprawdę nie rozumiem idei tego wątku, bo fakt jest taki, że to, co można ze sobą zabrać zależy od danej jednostki - przykład - grzałka czy czajnik - niektóre jednostki mają tak starą instalację elektryczną, że można mieć tylko grzałki, bo przy czajnikach bezprzewodowych robią się zwarcia.
Pościel - owszem niektórzy osadzeni posiadają własną, ale:
Ogólnie jak weźmiesz jakieś rzeczy typu pościel to może być tak, że najpierw trafią one do depozytu, później będziesz musiał napisać prośbę o ich wydanie i dopiero jak prośba zostanie rozpatrzona pozytywnie, będziesz spał pod własnymi poszewkami, ale to naprawdę wszystko zależy od danej jednostki. Raz może być tak, że pościel od razu weźmiesz do swojej celi, innym tak jak napisałam, a jeszcze innym, że w ogóle jej nie dostaniesz.
Co do anten - to się nie znam:)
Magnetofony - gdzieniegdzie nie można mieć takich z funkcją nagrywania dźwięku z zewnątrz.

Akte - dziękuje za szybką odpowiedź
teraz właśnie przyszło mi do głowy że ze sobą to nie zabiorę wielu rzeczy bo raczej będzie to fizycznie nie możliwe

a czy mogą nie przyjąć mi czegoś do magazynu tłumacząc że przyniosłem ze sobą za dużo ?

Hmm... może i mogą, ale robią to zazwyczaj nie jak jest czegoś za dużo, tylko jak coś ma duże wymiary - wiesz niektórzy potrafią przynieść zdjęcie w ramie 50x100cm, w celi go nie powieszą, a w depozycie nie ma miejsca, żeby trzymać takie rzeczy - ogólnie jak są sytuacje, że czegoś jest za dużo to odsyła się to na koszt osadzonego pod wskazany adres lub w uzasadnionych wypadkach na koszt ZK, bo coś z tym zrobić trzeba.

Skoro masz się stawić,to chyba wiesz gdzie!? Napisz wtedy w danym wątku o danym ZK to może ktoś Ci podpowie....Pisanie ogólnie co można zabrać to "studnia bez dna".......a chyba chodzi o konkrety??????

witajcie,mam pytanie,chciałabym mojemu facetowi dostarczyc telewizor, do aresztu w Poznaniu,wiem ze nie moze byc to telewizor z pilotem,mam juz talon, nie jestem z poznania, i chciałam żeby fachowiec w naszym miescie ustawił parametry lecz ich nie znam czy ktos moze pomoc w tej sprawie?

kryystyna napisał:
chciałam żeby fachowiec w naszym miescie ustawił parametry

Jakie parametry ... ? Ustawił programy? Przecież to zostanie zrobione na miejscu, po dostarczeniu i podłączeniu telewizora.

... tv do 17' może być z pilotem, nie może posiadać telegazety i wbudowanego dvd - tak było w ZK Białołęka

Ostatnia edycja:
forg w temacie nie ma konkretnie napisane że dotyczy AŚ w Poznaniu ...tylko: "co można zabrać do więzienia", w każdym AŚ czy ZK może być różnie .... najlepiej będzie zadzwonić i zapytać.... ;)

anusia_78 napisał:
forg w temacie nie ma konkretnie napisane że dotyczy AŚ w Poznaniu ...

A - i tak sobie, nagle, bez powodu napisałaś ogólnie o telewizorach. Ok.

....forg.... :) nie zupełnie bez powodu.... i tak wszyscy wiemy że co zakład czy areszt to mają własne zasady....

anusia_78 napisał:
i tak wszyscy wiemy że co zakład czy areszt to mają własne zasady....

Nie, nie wszyscy. Ktoś, kto napisał 3 posty na forum może nie wiedzieć. i odbierze to, co napisałaś jako obowiązujące prawo.

napisałam że to dotyczy ZK Białołęka.... a nie wszystkich innych.... ale wróćmy do tematu... co można zabrać jeszcze ze sobą z wyjątkiem TV.... PS II, DVD, czajnik oczywiście na wszystko trzeba otrzymać zgodę ;)

zabrać możesz wszystko i ile chcesz jeśli chodzi o żywność,papierosy,na czajnik,telewizor bedzie trzeba postarac sie o zgode,bo na początku zabiorą na magazyn...ale co do jedzenia to na full
moj mąż stawiał sie w kwietniu:)

Hej Dziewczyny
Potrzebuje pomocy.Nie mieszkam w Polsce. Mój jedyny braciszek narozrabiał w Polsce i wyjechał. Niedawno został aresztowany i poddany ekstadycji. Nie wiem gdzie się obecnie znajduje natomiast obawiam się że nie ma ze sobą pieniędzy (chodzi o gotówke bo z bankomatu to się tam raczej nie da kożystać).ńie wiem czy w tej sytuacji bedzie się mógł z nami skontaktować i powiadomić gdzie jest i jeśli nie jak dowiedzieć się gdzie się znajduje

Asiaxx to nie jest właściwy wątek, ale: brat nie musi posiadać środków pieniężnych, żeby poinformować Cię o tym gdzie jest:
Przepis prawny:
Art. 261. § 1. O zastosowaniu tymczasowego aresztowania sąd jest obowiązany bezzwłocznie zawiadomić osobę najbliższą dla oskarżonego; może to być osoba wskazana przez oskarżonego.
§ 2. Na wniosek oskarżonego można również zawiadomić inną osobę zamiast lub obok osoby wskazanej w § 1. -> KPK

To raz, a dwa: brat dostanie znaczek pocztowy od administracji więc powinien list Ci napisać, który może iść bardzo długo, ale kiedyś w końcu dojdzie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót