Cok Imperia Corporation

• Autor wątku Autor wątku Manomir
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
coś tam nabąkneli że rozmowa jest na grywana ale znalazłam w przepisach wątek ... ,,Kto zawiera z konsumentem umowę poza lokalem przedsiębiorstwa, powinien
przed jej zawarciem poinformować konsumenta na piśmie o prawie odstąpienia
od umowy w terminie, o którym mowa w art. 2 ust. 1, i wręczyć wzór oświadczenia
o odstąpieniu, z oznaczeniem swojego imienia i nazwiska (nazwy) oraz
adresem zamieszkania (siedziby); obowiązany jest także wręczyć konsumentowi
pisemne potwierdzenie zawarcia umowy, stwierdzające jej datę i rodzaj oraz
przedmiot świadczenia i cenę.,,

czy ktoś coś takiego dostał na piśmie ?? nie sądze

Tak czy siak nie mają jak wyegzekwować należności. Co w przypadku zmiany adresu zamieszkania i nr tel? Nic... bo niby jak Cię znajdą?
Jeśli nie zapłacono za przesyłkę to oznacza niedostarczenie przesyłki (jeśli oczywiście jest ona listem zwykłym) więc jeżeli nie dostarczono to usługa się nie dokonała.

marcello82 napisał:
Tak czy siak nie mają jak wyegzekwować należności. Co w przypadku zmiany adresu zamieszkania i nr tel? Nic... bo niby jak Cię znajdą?
Odradzam takie kombinacje.

Jeśli przyślą przesyłką nierejestrowaną, to oczywiście nie będą mieli dowodu na wykonanie umowy ...

CEDWAH

Dz.U. 2000 Nr 22 poz. 271

Roz. 2 Art. 9 pkt.1

Przeczytaj - żadna z tych osób nie została poinformowana w ten sposób w chwili złożenia mu propozycji zawarcia umowy.

Moim zdaniem umowa jest nie jest zawarta gdyż nie są spełnione warunki z tej ustawy.

CEDWAH

Przesyłki są wysyłane Inpost, przesyłka jest rejestrowana w systemie firmy świadczącej usługi pocztowe natomiast jest to list zwykły bez potwierdzenia odbioru.

Co w takim przypadku? I jak ma się Dz.U. 2000 Nr 22 poz. 271 Roz. 2 Art. 9 pkt.1 do ich działalności skoro z tego rozporządzenia jest wykonane może ze dwa punkty?

marcello82 napisał:
żadna z tych osób nie została poinformowana w ten sposób w chwili złożenia mu propozycji zawarcia
Tak wynika z relacji tych osób, a pamiętaj, że były emocje, a to znacznie wpływa na percepcję
marcello82 napisał:
Moim zdaniem umowa jest nie jest zawarta
Zakładając jednak, że nie zostały poinformowane, to nie ma w ustawie takiej sankcji. Jedyną sankcją jest przedłużenie czasu do namysłu do 3M
marcello82 napisał:
jest to list zwykły bez potwierdzenia odbioru
O tym pisełem w #164

Ostatnia edycja:
Czy w związku ze zmianą ustawy o prawach konsumenta z 25 grudnia mogą oni nadal tak bez karnie wciskać ludziom tę bieliznę?

Czy grożą im jakieś kary gdy np. sprzedadzą nam majtki przez telefon ale nie potwierdzą tego mailem i nie dostaną od nas informacji zwrotnej że tak chcemy te majtki? Domyślam się, że nie będą wówczas mogli windykować tych należności i będą na przegranej pozycji, ale czy grozi im za to jakaś kara?

Rozumiem, że przesyłka jest roszczeniem niezamówionym. Co się z tym wiąże? Mogę ich oskarżyć o to, że przesyłają mi świadczenia niezamówione i dostaną przez to karę?

A jest tutaj jakaś osoba która nie zapłaciła jakichkolwiek należności tej firmie?
Pamiętam kiedyś były firmy które wysyłały książki nawet bez zamówienia przysyłali jedną miesięcznie bo tak brzmiał ich regulamin. Przysyłali jakieś pisma ale z tego co wiem żadna sprawa nie trafiała na wokandę czy do do innych poważniejszych źródeł. Po drugie wydaje mi się że nawet jeśli sprawa trafi do sądu to podczas rozmowy telefonicznej nie zostały spełnione wszystkie 11 warunków z ustawy o umowie na odległość jakie sprzedawca winien przekazać ów kupującemu/zamawiającemu.

ja im nie zapłaciłam nic i nie zamierzam płacić za paczkę której nie odebrałam, dziś rano wysłałam im pismo teraz czekać na ich odp

marcello82 , tutaj chyba większość osób nic nie zapłaciła.

Ja np. w październiku odesłałam odstąpienie od umowy oraz paczuszkę z bielizną; zwrotne potwierdzenie odbioru otrzymałam również , myślałam że będzie spokój a tutaj przed tygodniem przychodzi wezwanie do zapłaty i straszenie jako ostateczne przedsądowe pismo w sprawie ! Rachunek na kwotę 64,90 plus monit 25,00 zł ( zwykłym listem ). Nie zamierzam nic płacić ale i tak ciśnienie mi podnieśli !

Witam

Jak wiele osób dałam się naciągnąć na bieliznę firmy Imperia Corporation, jednak jeszcze tego samego dnia po przeczytaniu informacji na ich temat, chciałam z tego zrezygnować niestety nikt nie odbierał. I tak co miesiąc przychodzą paczki, a ja każdą odsyłam nawet z pisemną rezygnacją z usług tej firmy. Sprawa się ciągnie i ciągnie, po konsultacji z ludźmi mądrzejszymi ode mnie wysyłałam im pismo, w których powołałam się na paragrafy prawne. Sprawa jakby przycichła, jednak ostatnio dostałam telefon, w którym pan poinformował mnie że do końca stycznia muszę uiścić kwotę w wysokości 64zł 90gr, podał nawet numer konta i dane do przelewu. Gdy pana wyśmiałam, zagroził że w przypadku nie zapłacenia sprawa zostanie skierowana do komornika. Co robić? zastanawiam się nawet nad tym czy nie zapłacić im tej kwoty (ale za co!!!! nic nie przyjęłam) i mieć z głowy. Jednak waham się czy aby na pewno dadzą mi wtedy spokój. Pomocy !!!

Cedwah, razem niestety.

W ostatnich dniach dzwoniono do mnie na komórkę przedstawiając się że dzwonią z windykacji dla IC. Pytano mnie kiedy zamierzam uiścić należności . Powiedziałam,że nie mam takiego zamiaru i w skrócie nakreśliłam co poczyniłam w tej sprawie czyli wysłanie pisma z odstąpieniem od umowy i odesłanie przedmiotowej bielizny.

W związku z tym mam pytanie czy windykacja w ogóle dzwoni do dłużników czy przysyła pisma , bo byłam przekonana że przysyła oficjalne pisma ? Myślę po prostu ,że to ich kolejny trick. Dzwonią sami , przedstawiają się za windykację i straszą , chcą wybadać czy to zadziała i ile ludzi zapłaci. Zawsze ktoś się przestraszy, także miód_malina nie wymiękaj !

W takim razie wyślij im pismo, że odesłałaś bieliznę razem odstąpieniem od umowy i załącz kopię potwierdzenia odbioru. Na wypadek gdyby twierdzili, że pisma z odstąpieniem nie było poinformuj, że zgodnie z art. 60. kc poprzez odesłanie towaru w dostateczny sposób wyraziłaś wolę, że nie chcesz być stroną umowy. W związku z tym umowę należy uznać za niezawartą, a wszelkie roszczenia sprzedawcy za bezpodstawne.

Art. 60. kc [Oświadczenie woli] Z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych, wola osoby dokonującej czynności prawnej może być wyrażona przez każde zachowanie się tej osoby, które ujawnia jej wolę w sposób dostateczny, w tym również przez ujawnienie tej woli w postaci elektronicznej (oświadczenie woli).

A co można zrobić w momencie gdy przed upływem 10dni od "zawarcia umowy na odległość" wysłałem wypowiedzenie umowy, a oni dalej przysyłają listy na przekręcone nazwisko??

Powrót