Cyfra plus, nowy regulamin, wypowiedzenie umowy

• Autor wątku Autor wątku epitafium
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam

Jak to jest z wypowiedzeniem umowy ze zmianą regulaminu w Cyfrze.
Wróciłem do domu po dłuższej nieobecności i znalazłem pismo od cyfry+ że zmieniają regulamin, zatem szybko wysyłam pismo poleconym i skan mailem o rozwiązaniu umowy (myślę że wszystko rozwiązane) a tu zonk dostaję odpowiedź na maila.

"Szanowna Pani,

odpowiadając na e-mail, uprzejmie wyjaśniam, że korespondencja w sprawie rozwiązania Umowy z powodu zmiany Regulaminu była uwzględniana do 2 grudnia 2011 roku.

Informuję, iż możliwość pisemnego odstąpienia od Umowy obowiązywała w terminie 14 dni od daty otrzymania zawiadomienia o powyżej zmianie.

W przypadku pojawienia się pytań, chętnie udzielę informacji.

Z poważaniem, "

Czy w takiej sytuacji przysługuje mi rozwiązanie umowy?
Regulamin był wysłany listem zwykłym ja in tłumaczę że do mnie dotarł dopiero teraz.

Są szanse na wypowiedzenie ?

Witam.
Jeśli ktoś jest w temacie i będzie mógł mi pomoc to będę wdzięczny.
Z końcem roku kończy mi się umowa z cyfra.Dzisiaj otrzymałem telefon od pracownika z propozycja przedłużenia umowy.Propozycje ta telefonicznie zaakceptowałem i otrzymałem informacje, ze umowa przyjdzie poczta.
Niestety pracownik nie poinformował mnie o ważnym dla mnie szczególe.
Chodziło o markę wynajmowanego dekodera,ale to chyba jest teraz nieważne.
Moje pytanie brzmi.
Czy jeśli zaakceptowałem aneks do umowy,ale jeszcze nic nie podpisywałem to, czy mogę zrezygnować z przedłużenia?
Reklamacje złożyłem w tym samym dniu.

A nie obowiązuję cię 10 dniowy termin na rezygnację przy zakupie poza lokalem przedsiębiorcy?

Witam. Poproszę o poradę w tym temacie. Mianowicie korzystam z Cyfry+, z opcji Multiroom, cena 15 zł miesiąc. Dziś przysłali i pisemko iż, za opcję tą od marca mam płacić 20 zł lub wypowiedzieć umowę na tą usługę. Umowę mam jeszcze na 8 miesięcy. Czy Cyfra plus może zmieniać opłaty za usługi, w trakcie trwania umowy ? Czy mogę się domagać, aby do końca umowy płacić tyle ile mam w umowie ?

Animus napisał:
Witam. Poproszę o poradę w tym temacie. Mianowicie korzystam z Cyfry+, z opcji Multiroom, cena 15 zł miesiąc. Dziś przysłali i pisemko iż, za opcję tą od marca mam płacić 20 zł lub wypowiedzieć umowę na tą usługę. Umowę mam jeszcze na 8 miesięcy. Czy Cyfra plus może zmieniać opłaty za usługi, w trakcie trwania umowy ? Czy mogę się domagać, aby do końca umowy płacić tyle ile mam w umowie ?

Jak najbardziej mają do tego prawo. Mówi o tym art. 4 § 1 pkt 5, oraz art. 15 § 8. Regulaminu Umowy o Abonament (przynajmniej u mnie). Myślę, że jedyne co możesz zrobić to wypowiedzieć im umowe w ciągu 14 dni od dnia otrzymania tego pisma które otrzymałeś dzisiaj z informacją, że nie zgadzasz się na warunki przedstawione w Aneksie (bo pewnie przyszedł Ci Aneks). A domagać się będziesz mógł zapewne jak dostaną od Ciebie wypowiedzenie i będą dzwonić, kusząc Cię nowymi atrakcyjnymi warunkami. Ale do czasu..;]

Ja tak zrobiłem. Dostali moje wypowiedzenie i teraz dzwonią kilka razy w tygodniu chcą gadać. Ale ja narazie dziękuje. Czekam na ostatnią fakture za luty, grzecznie zapłace i poproszę o odłączenie sygnału. Szkoda papieru na nich:D

wzory wypowiedzeń krążą po sieci wklejam jedno z nich

……………………………………………………………………….
( miejscowość, dnia)
……………………………………………………
( imię i nazwisko Abonenta)

…………………………………………………….
( adres zamieszkania)

……………………………………………………
( nr umowy/nr klienta)

Canal + Cyfrowy sp.zo.o.
Al.gen. W.Sikorskiego 9
02-758 Warszawa

Wypowiedzenie umowy,

Niniejszym wypowiadam moją Umowę o Abonament z zachowaniem 3 –miesięcznego okresu wypowiedzenia.

…………………………………………………………..
( czytelny podpis Abonenta)

po właśnych nieprzyjemnych doświadczeniach z pocztą dodam, że warto taki dokuemnt nadać poleconym, a najlepiej za potwierdzeniem odbioru

i tak też dzisiaj uczyniłam, wypowiedziałam umowę bo nie akceptuję ich nowego regulaminu czytaj: podniesi:???:enia cenyy;] i tyle:???:

Witam mam pytanie walcze z C poslalem rezygnacje 3.2.12 nie podpisalem sie zapomnialem zonk posylam 13

nastepna dzwonia do mnie
trzy razy zebym zostal mowi nie konsultant mowi ok prosze zdac karty w marcu 25.2.12 dostaje takiego meila

dziękuję za kontakt.

Odpowiadając na zgłoszenie, uprzejmie informuję, że wnioski dotyczące
odstąpienia
od Umowy z powodu zmiany cen były przyjmowane do 10 lutego 2012 roku.

Pani korespondencja wysłana była 13 lutego 2012 roku, czyli po ww.
terminie.
W związku z tym, zakończenie współpracy zaplanowane zostało na koniec
Okresu Minimalnego, czyli 31 marca 2013 roku.

i teraz aneksu nie dostalismy bo nie polecony jest ktos madry na jaki artykul sie powolac
jutro ide do rzecznika konsumentow zobaczymy co powie mam paru znajomych i maja identyczne myk
zalozyli ze do 10 lutego i co im zrobisz niech sie ktos wypowie z gory dzieki Pzdr

Witam,

Nie otrzymałem od cyfry plus żadnego powiadomienia o zmianach w regulaminie, gdzie ponoć było napisane, że w przypadku braku akceptacji tego aneksu można odstąpić od umowy do końca stycznia bieżącego roku. O zmianach w cenniku dowiedziałem się dopiero w lutym od znajomego, więc nie miałem żadnych szans na to aby list dotarł. Oczywiście napisałem odpowiednie pismo z odstąpieniem od umowy i nie akceptacji nowych warunków. Dzisiaj otrzymałem odpowiedz:

"Odpowiadając na zgłoszenie, uprzejmie informuję, że Aneks do Regulaminu Umowy
o Abonament został przekazany do wysyłki na początku 01.2012 roku. Na kontrakcie
nie zarejestrowano zwrotu korespondencji

W przypadku braku akceptacji proponowanych zmian, CYFRA+ uznawała rezygnacje nadane do 10.02.2012 roku, pomimo tego, że Regulamin przewiduje 14 - dniowy okres
na złożenie wypowiedzenia.

Pana pismo zostało nadane po ww. terminie, dlatego rozwiązanie Umowy zaplanowano na 30.06.2013 roku, z końcem Okresu Minimalnego."

Czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji? Czy UOKiK pomoże w tej sprawie ? Proszę o poradę ;)

Moi tesciowie maja podobny problem. Zaden nowy cennik do nich nie dotarl i o zmianach dowiedzieli sie odemnie przedwczoraj. Poradzilem im by jutro wyslali wypowiedzenie. Podobno mozna wyslac najdalej do 14dni od wejscia nowych zmian w zycie tj. od 1marca.... No bo jesli cyfra nie wysylala do klientow cennika czy regulaminu listem poleconym to na jakiej podstawie licza sobie 14dni od JAKIEJ DATY ? Jak nie wiadomo kiedy ktos otrzymal ten cennik. A tak jak pokazuje przyklad moich tesciow i nietylko (bo widzialem wpisy na internecie innych osob ktore nie dostaly nic) ze nie wszyscy dostali ten nowy cennik i zostali poinformowani tak jak powinni.... Czy cyfra powinna przyjac rezygnacje wyslane przed marcem ?

No tak, ale w piśmie wyraźnie napisałem, że nie otrzymałem żadnego regulaminu. Jak widać powyżej Cyfra twierdzi, że w ich systemie jest informacja, ze list został wysłany.

No ale LIST WYSLANY to nie oznacza LIST DOSTARCZONY prawda ?

Ja to wszystko rozumiem. Ale nie będę pisać ciągle odwołań, ponieważ to może trwać w nieskończoność. Zgodnie z ich regulaminem mają 30 dni na odpowiedź. Jutro zadzwonię do cyfry i poproszę o potwierdzenie dostarczenia listu. Jeżeli to nie pomoże sprawa zostanie skierowana do Urzędu Ochrony Praw Konsumenta. Chyba, że macie inny pomysł jak załatwić ten problem?

Mam ten sam problem z Cyfrą plus, nie uwzględnili mojej rezygnacji ze względu na późne wysłanie listu z wypowiedzeniem, gdyż aneks do umowy dostałam dopiero w lutym. Dziś dzwoniłam do UKiK i pani mi poradziła bym jeszcze raz im wysłała wypowiedzenie i napisała, by mi udowodnili kiedy dotarł do mnie aneks, który wysłali listem zwykłym. W uzasadnieniu napisałam:
"Wysłanie aneksu listem zwykłym wiąże się z faktem, iż nie ma tutaj domniemania doręczenia. W związku z tym proszę o pisemne stwierdzenie przez Państwa dostarczenia do mnie aneksu." Mam nadzieję, że to im wystarczy. Macie jakiś pomysł jakby można to napisać inaczej?

Wyjaśniam, iż korespondencja zawierająca zmianę Cennika została
wysłana przesyłką nierejestrowaną. Obowiązujące przepisy prawne, jak
również postanowienia Regulaminu Umowy o Abonament nie statuują
obowiązku zachowania w podobnych przypadkach formy listu poleconego za
potwierdzeniem odbioru. Praktyką stało się w przypadku zobowiązań
ciągłych wysyłanie zmian zasad wiążącego stosunku prawnego listem
zwykłym.

Powyższa forma jest powszechnie stosowana przez inne działające na rynku
podmioty, które świadczą usługi na szeroką skalę.

Oczywiscie nie intersuje ich czy doszedl list lub ze odebralas go np 3 lutego !
tak odpisuja wszsytkim pozostaje rzecznik praw konsumentow lub prawnik walcze dalej

Ostatnia edycja:
Shaker melduj o sukcesach ! Powodzenia. Ja czekam na odp.... Tzn. tesciowie czekaja...

Dzisiaj ponownie wysłałem do nich pismo powołując się na art. 16 punkt 7 regulaminu umowy o abonament, który mówi m.in, że "Zmiany Regulaminu, Umowy oraz Cennika będą doręczane Abonentowi na piśmie z wyprzedzeniem co najmniej jednego miesiąca przed wprowadzeniem tych zmian w życie. Zmiany Regulaminu, Umowy lub Cennika wydane w czasie trwania Umowy będą wiązały Abonenta, jeżeli ich treść zostanie mu doręczona, a Abonent nie wypowie Umowy w terminie 14 dni od daty ich doręczenia Abonentowi." Poprosiłem aby przedstawiono mi dowody dostarczenia takiego pisma. Jak to do nich nie przemówi to trzeba będzie zrobić pozew zbiorowy ;))

A nie mozna pojsc do rzecznika i zeby on dal jakies pismo potwierdzajace slusznosc rezygnacji na podstawie odpowiednich paragrafow i artykulow prawa i z jego pieczatka jakies takie pismo wyslac.... Mysle takie cos ostatecznie zalatwilo by sprawe...

jak czytam te historię, to aż się boję finału mojej rezygnacji. widać że imają się wszystkich możliwych metod by przwiązać abonentów do siebie...

Powrót