Cyfra plus, nowy regulamin, wypowiedzenie umowy

• Autor wątku Autor wątku epitafium
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Bo oni to robia dla biznesu :mad: Tylko rzecznik lub adwokat mozecie sobie pisac meilowac oni maja was w czterech literach
zadne argumenty nie dochodza do nich zreszta poziom wiedzy pracownikow ogranicza sie do sprzedazy hbo za 19.90 chce pani :D

Ostatnia edycja:
cóż jest nauczka na przyszłość...

To nie jest nauczka tylko zagranie od firmy ktora utrudnia rezygnacje kombinuje z terminami o listach wrecz reklamowych gdzie listonosz przyniesie albo walnie w kosz jesli regulamin wchodzi w zycie 1.03.2012 to posylas do 29.02.2012 i maja ci to uznac rownie dobrze mogli dac termin piec dni i dwie godziny a wnioski przyjmowali do 14.01.2012 bo listonosz dzwonil ze wszyscy dostali :mad:

Wielkie forum od prawa mlody prawnik itd nikt sie nie wypowiedzial jednak zart jest na dalej na topie masz znojmego prawnika :) nikt nie ma :D wybaczcie :evil: moja sprawa stanela na panstwowym polu czekam na potwierdznie zlozenia pisma przez RPK zobaczymy co bedzie choc moja historia o ile admin pozwoli walke z z Plus komorka zapodam na forum dam wam do myslenia ze goliat to tylko mit pozdrawiam walczacych o swoje racje w naszym smiesznym i dziwnym kraju prawo jest dla bogatych :evil:

Ostatnia edycja:
Witam
Dziś dostałem rachunek od c+ z podwyższonym abonamentem.
Wczesniej nikt nic do mnie pisał i nie dzwonił o takiej zmianie.
Czy mam szanse zerwać z nimi umowe, czy godzac sie na zapłate tego rachunku jest równoznaczne z moja akceptacja tej zmiany (miejmy nadzieje ze tylko takiej )?

Cyfra jest jakaś nienormalna, przez takie zagrywki sami sobie BAT na tyłek kręcą.
Pod koniec roku 2011 przedłużyłem z nimi umowę i umówiłem się z nimi na 47 zł/mc. Teraz chcą, abym płacił 53/mc. Nie chodzi mi tu o 6 zł różnicy, tylko o sam FAKT. Albo się z kimś na coś umawiam i tak jest, albo niech ten ktoś pocałuje mnie w wiadomo w co.
Czy ktoś może rzeczowo napisać czy mogę zerwać z cyfrą teraz umowę czy nie ?
A jeszcze jedna rzecz to taka, że z umowy wynika, że cyfra jak jej się zachce to może za miesiąc lub dwa znowu podnieść abonament w górę. Co za chory zapis, czy to jest w ogóle zgodne z prawem ?

na adres informacja@cyfraplus.com.pl wysłałem takie pismo :

Szanowni Państwo

W związku ze zmianą ze strony cyfry plus wysokości mojego abonamentu z 47 zł/mc na 53 zł/mc, noszę się z zamiarem zerwania umowy z cyfrą plus.
Po wczorajszej i dzisiejszej mojej rozmowie z waszymi konsultantami poinformowany zostałem, że różnica 6 zł, wynika z podwyższenia przez cyfrę wysokości abonamentu podstawowego. Poinformowany zostałem również, że wysłane zostało do mnie pismo pocztą, listem zwykłym na początku tego roku. Ja żadnego pisma nie otrzymałem, może jest to wina poczty. Jeżeli uważacie Państwo inaczej proszę udowodnić, że pismo do mnie dotarło.
Skłonny jestem aby dojść do porozumienia, i oczekuje w przyszłym tygodniu kontaktu najlepiej telefonicznego ze strony Cyfry Plus. W innym razie będę szukał pomocy m.in. u Rzecznika Praw Konsumentów.

Z poważaniem
..........................
tel. ...................
nr PESEL .....................
nr Abonenta - ....................

jak będzie odzew i czy to w ogóle coś da? zobaczymy

he he dostałem właśnie maila że coś nie tak jest z adresem
ciekawe, bo dostałem go dzisiaj od konsultantki :o

Czy ktoś może rzeczowo napisać czy mogę zerwać z cyfrą teraz umowę czy nie ?
No ale czego to jest podwyższka? Multiroomu czy jakiegoś pakietu? Najlepiej przedstaw pismo od nich tutaj.

jest to podwyżka pakietu.
jak w grudniu 2011 przedłużałem umowę (telefonicznie) to pakiet kosztował 76 zł, minus mój rabat od cyfry 29 zł to daje 47 zł/mc
teraz po podwyżce pakiet wzrósł o 6 zł i kosztuje 82 zł, minus mój rabat 29 zł to daje 53 zł/mc.

jak tak dalej pójdzie cyfra dla swojego widzi mi się za 3-4 miesiące podniesie sobie cenę podstawowego pakietu o np 20 zł i wszyscy napewno znowu będą zadowoleni :mad:

ze zdrowo rozsądkowego punktu widzenia co mnie interesują jakieś podwyżki w trakcie trwania mojej umowy. zgodziłem się przedłużyć umowę na takich warunkach jakie były w grudniu.

To skoro oni mogą sobie w trakcie trwania umowy zmieniać jakiś zasady, to dlaczego ja nie mogę ich zmienić, może napisze im, żę od przyszłogo miesiąca będą mi dopłacali za oglądanie ich telewizji np 100 zł, dam im czas na odpowiedź 2 tyg i wyślę im to zwykłym listem.:D

pisma nie mam, albo wogóle do mnie nie doszło, albo poszło do kosza

Niektorzy pisza ze jest czas do 14dni od wejscia zmian w zycie. Czyli niby teoretycznie masz jeszcze 3dni czasu na wyslanie wypowiedzenia. Skonsultuj to z lokalnym rzecznikiem konsumenta i wysylaj jutro wypowiedzenie. Moze sie uda !

szkoda że inna platforma cyfrowa nie ma na żywo ligi hiszpańskiej, bo na pewno wielu już dawno dało by sobie spokój z cyfrą.

heh ja podobnie zwiazany z powodu Extraklasy... Nic tylko nie dac sie robic w balona i probowac targowac o jak najmniejsza cene przy kazdym koncu umowy...

tak, tyle tylko, że wynegocjujesz sobie jakąś cenę, a oni za jakiś czas podniosą wysokość za pakiet i du.a. Jednym słowem cwaniaki. Ale spoko o tej zagryweczce z ich strony na pewno będę pamiętał w przyszłym roku.

no dlatego napisalem ze trzeba uwazac zeby nie dac sie zrobic w balona i poprostu caly czas trzeba patrzec czy nie ma jakis zmian podwyzek itp... Trzeba byc czujnym :/

Moja historia i tak bije wszystkie:

Dostałem aneks 10 stycznia
- wysłałem listem poleconym z potwierdzeniem nadania rezygnację z umowy
- dzwoniłem i pytałem ich czy list dotarł - nie dotarł - powiedziano mi, że jeśli mam potwierdzenie nadania to je trzeba zeskanować i przesłać mailem i jeszcze przesłać umowę jeszcze raz i będzie dobrze
- uczyniłem tak jak mi polecono - tym razem listem poleconym z potwierdzeniem nadania i odbioru
- w tym samym czasie zareklamowałem zagubioną wysyłkę u Poczty Polskiej - rzeczywiście ją zgubili - dostałem ponad 100zł odszkodowania
- na podstawie potwierdzenia nadania nie uwzględniono mojej rezygnacji gdyż.. na potwierdzeniu widniało imię moje, a nie mojego ojca, który podpisywał umowę - ja tylko poszedłem na pocztę i wysłałem list!!!
- napisałem im, że miałem pełnomocnictwo taty i miałem prawo je wysłać
- to mi odpowiedzieli, że je przyjmują, ale ma ono moc prawną od momentu jego przyjęcia - czyli po fakcie
- w międzyczasie zaangażowałem Rzecznika Praw Konsumentów - wystosował już jakieś pismo, ale nie wiem jeszcze jak ze skutkami
- teraz reklamuję moją pierwsza rozmowę telefoniczną z konsultantką, która powiedziała mi, że rozmowa będzie rozwiązana - próbuję od nich wyciągnąć rozmowy - było ich już 7 - każda po około 10 minut.

Najśmieszniejsze jest u nich to, że dział Relacji z Klientami rozmawia tylko listownie lub mailowo - nie mozna do nich zadzwonić - choć zawsze prosiłem o przełączenie do nich, ale nie można było - tam jest inny świat. Raz mi się nawet udało porozmawiac z kierownikiem, ale w sprawach reklamacji to oni tam nic nie mogą - tylko dział Relacji z klientami. Jestem z natury spokojnym człowiekiem, ale ich trzeba na prawdę ostro traktować i atakować z wszystkich stron.

Traktują mnie niepoważnie - wysłałem już ze 30 maili do nich - i jak grochem o ścianę cały czas biadolą to samo. Ale uparcie będe stał przy swoim bo tez nie chodzi mi już o te 20zł podwyżki, bo ja nawet nie oglądam TV i płace tego abonamentu tylko tata, ale o zmianę polityki takich firm jak cyfra. Na zachodzie zasadą jest by walczyć i pomagać klientowi, a nie rzucać mu kłody pod nogi. I tak uparcie będę twierdził, że w Polsce największymi *** po politykach są banki, ale potem to już Cyfra +.

FrogDR powiedział mądre słowa - trzeba być czujnym.
Nigdy więcej telewizji. Nigdy... na szczeście 15 maja ludzie przestaną ją oglądać :D

Witam . Ja mam podobnie umowa od grudnia 2011r. Rachunki po 43zl aż do marca. Teraz 54zł . Najlepsze jest to , że do tej pory nie otrzymałem umowy , i aneksu o podwyższce abonemantu . Po 10 mailach z C+ i odwołaniu e-mailowo otrzymalem aneks 17 marca a dzisiaj 21 marca swoja umowe i regulamin e-mailem ktory został wysłany 21 grudnia 2011r. Rozmawiałem z UOKiK i powiedział ze miesiąc przed muszą zawiadomic o podwyzszce zebym mial 14 dni na wypowiedzenie umowy . W tym przypadku ze list nie dotarł a figuruje w bazie u nich status" wysłany" wg rzecznika umowe można zerwac lecz " taka firma może nałożyc na pana kare za zerwanie umowy ponieważ twierdza ze dostał pan list - wtedy proszę się zwrócic do rzecznika w swoim mieście lub prawnika do przeanalizowania papierów " ( które teraz dostałem ) teraz co robic ? Dodam ze od kiedy poprosilem o adres na który mam wysłac wypowiedzenia i ze konsultowałem to z UOKiK to 2 dzień do taty dzwonią z "korzystną ofertą " Macie pomysł ? Z góry dzięki

Sprawę masz wygraną - tylko się nie daj i ciśnij złodzieji. Wg mnie nie musisz nawet angażować w to rzecznika. Bądź po prostu stanowczy i rozwiąż umowę, a na pewno już się nie daj naciągnąć na kolejną "promocyjną". Później znów Ci wyślą aneks-niespodziankę. Szkoda nerwów.

Otrzymalem wlasnie cos takiego :

Szanowny Panie,

odpowiadając na e-mail, uprzejmie informuję, że w korespondencji z 17
marca 2012 roku otrzymał Pan kopię Aneksu z prośbą o odniesienie się
do jego treści w trybie regulaminowym.

Proszę zatem o zapoznanie się z dokumentem i ustosunkowanie się do pisma
w trybie regulaminowym.

W przypadku zakończenia współpracy z powodu braku akceptacji nowych
warunków, nie zostanie naliczona kara.

Jednocześnie wyjaśniam, iż z Regulaminem Umowy o Abonament drugą
stronę uznaje się za powiadomioną o zmianach, jeżeli pismo zostanie
przesłane na adres wskazany na Umowie.

Pragnę poinformować, że obowiązujące przepisy prawne, jak również
postanowienia Regulaminu Umowy o Abonament nie statuują obowiązku
zachowania w podobnych przypadkach formy listu poleconego za potwierdzeniem
odbioru. Praktyką stało się w przypadku zobowiązań ciągłych
wysyłanie zmian zasad wiążącego stosunku prawnego listem zwykłym.

W przypadku pojawienia się pytań, chętnie udzielę informacji.

Z poważaniem,

Powrót