Cyfra plus, nowy regulamin, wypowiedzenie umowy

• Autor wątku Autor wątku epitafium
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jednocześnie wyjaśniam, iż z Regulaminem Umowy o Abonament drugą
stronę uznaje się za powiadomioną o zmianach, jeżeli pismo zostanie
przesłane na adres wskazany na Umowie.
Pachnie klauzulą niedozwoloną.

Jak widzę znajduje się to w art. 12§ 2. Można to kwestionować, taki zapis jest niedozwolony. To oni muszą udowodnić, że wysłali, a nie konsument, że otrzymał.

Ostatnia edycja:
Od początku br. w ofercie Cyfry Plus nie ma już kanału Movies 24. Jest to zmiana w pakiecie, więc jak tylko zauważyłem brak tego kanału, od razu wysłałem im wypowiedzenie umowy. Odpisali coś w stylu: "W listopadzie Abonenci otrzymali nowy regulamin, który nie zawierał kanału Movies 24. Abonenci mieli prawo wypowiedzieć umowę w ciągu 14 dni od otrzymania nowego regulaminu, a w tym wypadku termin był nawet wydłużony. Dlatego umowa zostanie rozwiązana po zakończeniu okresu minimalnego, który trwa do października 2012 r." Śmiech mnie ogarnął. Zadzwoniłem na infolinię i złożyłem reklamację mówiąc, że żadnego nowego regulaminu nie otrzymałem. Po kilku tygodniach (bez uprzedzenia) wyłączyli mi sygnał. Na infolinii dowiedziałem się, że uznali jednak moje wypowiedzenie. Pismo potwierdzające przyszło tydzień po tym jak wyłączyli sygnał (nie będę tego komentował).
Reasumując - wszelkie zmiany regulaminu wysyłają listem zwykłym, nigdzie nie rejestrowanym. Czyli jest 50% szans, że list do nas dotrze. Jest więc komiczne, że liczą 14-dniowy termin na złożenie wypowiedzenia, skoro nie wiedzą kiedy (i czy w ogóle) abonenci otrzymali nowy regulamin. Sytuacja wydaje się prosta - regulamin nie doręczony do nas skutecznie nie może nas obejmować swoimi postanowieniami. Prostotę tego rozumowania psuje art 12. par 2 Regulaminu: "Jeżeli niniejszy Regulamin wymaga doręczenia pisma, stronę uznaje się za powiadomioną, jeżeli druga strona wyśle pismo na adres wskazany w Formularzu Umowy jako adres (siedziba) danej strony". Bo jakby na to nie patrzeć, podpisując umowę zgadzamy się z zapisami regulaminu... Ale i tak uważam, że należy ten fragment regulaminu zgłosić do UOKiK.

Dzięki za podpowiedź Marrecky.
Jak tylko przyjdę do domu to sprawdzam ten kanał i wszystkie inne - jak go nie ma to też wyślę wypowiedzenie. Może to na nich zadziała.
Jednak dziwię się, że tak szybko wypowiedzieli Ci umowę, a ze mną to się męczą już trzeci miesiąc.

Pozdro

Odpowiedź odmowna na moje wypowiedzenie przyszła po ok. 4 tygodniach. Od razu złożyłem telefoniczną reklamację. I chyba po ok. 3 tygodniach wyłączyli mi sygnał.
Powodzenia

P.S. nie płać za miesiące kiedy trwa wysłane przez ciebie wypowiedzenie

Jestem kolejna osoba zrobiona na szaro przez ta firmę, już kontaktowałam się prywatnie z osobami zainteresowanymi tematem, ponieważ potrzebowałam skanu aneksu, żeby się z nim zapoznać, ponieważ najzwyczajniej w świecie go nie otrzymałam, nie wiem czy zawiniła poczta, czy może cyfra+ robi sobie żarty, i wysyła wybiorczo, wiem jedno, kwota mala bo 8zl. A ja czuje się jakby ktoś ze mnie zrobił kretynkę, i czuje ogromna presje, i oddech na plecach ze jeśli przeszło im to raz, to będzie się to systematycznie powtarzać..

Czy ktoś kto otrzymał to pismo, zostawił sobie kopertę ?
Potrzebuje skanu koperty, ze list był nadany listem zwykłym, bo historia na infolinii co, i raz się zmienia, raz jest mówione ze poleconym, za chwile ze zwykłym, ja wiem ze było zwykłym, ale potrzebuje skan w razie czego na dowód.

Spokojnie, bez nerwów:)

Jeśli wysłali poleconym, to mają dowód nadania. Więc po co szukasz skanu koperty? Niech udowodnią, że wysłali i że mają twój podpis na potwierdzeniu odbioru.
A poza tym każda koperta z Cyfry jest taka sama, bez daty nadania, bez stempli. Znajdź sobie taką:)

marrecky napisał:
Spokojnie, bez nerwów:)

Jeśli wysłali poleconym, to mają dowód nadania. Więc po co szukasz skanu koperty? Niech udowodnią, że wysłali i że mają twój podpis na potwierdzeniu odbioru.
A poza tym każda koperta z Cyfry jest taka sama, bez daty nadania, bez stempli. Znajdź sobie taką:)

Szukam skanu tej koperty bo pomimo ze jest to koperta z ''okienkiem'' to jednak reklamy na niej wydrukowane się różnią, i potrzebuje konkretnie koperty z tej wysyłki :)

i co zrobisz, gdy już znajdziesz taką kopertę?

marrecky napisał:
i co zrobisz, gdy już znajdziesz taką kopertę?

Załączę ja jako dodatek do korespondencji z cyfra+, by nie wpierano mi ze była to przesyłka polecona, i by nie zmieniano co i rusz wersji tej wysyłki.

Ostatnia edycja:
Prawdopodobnie mam taką, ale będę późno w domu, wiec nie spodziewaj się jej wcześniej niż o 22:00
Swoją drogą, raczej jest Ci zbędna tak jak mówił Marrecky

Szukałem wczoraj - chyba ją jednak wyrzuciłem... Ale nic się nie martw - to oni mają udowodnić Ci, że przesyłka dotarła - skoro tak twierdzą. Napisz im by się zwrócili do Poczty Polskiej by wszczęła postępowanie reklamacyjne w tej sprawie. Nie masz listu - nie ma sprawy.

Nie mam w swoim pakiecie kanału Movies-24.. więc nie mam też go fizycznie. Ale przeszmugluje całą resztę- może coś znajdę : )

traidor86 napisał:
Szukałem wczoraj - chyba ją jednak wyrzuciłem... Ale nic się nie martw - to oni mają udowodnić Ci, że przesyłka dotarła - skoro tak twierdzą. Napisz im by się zwrócili do Poczty Polskiej by wszczęła postępowanie reklamacyjne w tej sprawie. Nie masz listu - nie ma sprawy.

Nie mam w swoim pakiecie kanału Movies-24.. więc nie mam też go fizycznie. Ale przeszmugluje całą resztę- może coś znajdę : )

Dziękuję za twoje zainteresowanie :)
Wczoraj ktoś uprzejmy przesłał mi kopertę na pocztę - Dziękuję.

Dostalam dzis odpowiedz na moja reklamacje, ktora skladalam dwa tyg. temu to po niej otrzymalam inf. ze przesylka byla polecona.
Po wczorajszym telefonie, i informacji ze mam ta koperte od ludzi ktorym pismo dotarlo, i ze nie byl to list polecony, i moge im ta koperte wyslac, dzis przyszedl do mnie e-mail :

Szanowni Państwo,

odpowiadając na e-mail, uprzejmie wyjaśniamy, iż Aneks do Umowy, zawierający informację o zmianie cen abonamentu został do Państwa wysłany 05.01.2012 r. na podany adres korespondencyjny.

W związku z brakiem otrzymania przez Państwa ww. korespondencji, w załączeniu przesyłamy obowiązujący Aneks do Umowy.

Prosimy o zapoznanie się z zapisami dokumentu i odniesienie się do nich w trybie regulaminowym.

W przypadku pojawienia się pytań, chętnie udzielimy wyjaśnień.

Z poważaniem,

Specjalista ds. Relacji z Klientami
Dział Relacji z Abonentami

W pismie sa niescislosci, poniewaz mam nagrana rozmowe z konsultantem, ktory dwukrotnie zapewnia mnie ze pismo do mnie wyslane bylo 18.01. (a moj ''okreg'' mial podobno mozliwosc rezygnacji do 14.02) , a na moje pytanie kiedy byly wystawione pisma dwukrotnie zapewnial mnie ze 10.01, jest to maly szczegol ale daje obraz jaki balagan tam istnieje, i potwierdza to ze kazdy mowi tam co innego.

Teraz bede psiac pismo, i wyslac do nich listem poleconym z potwierdzeniem odbioru, zeby nie bylo problemu.
Nigdy wiecej cyfry+.

Pozdrawiam

Witam, mam następujący problem.
Cyfrę Plus wcisnął moim dziadkom akwizytor, dali się skusić na umowę na 36 m-cy. Zapłacili 700 zł za dekoder + talerz. Jestem tym faktem zszokowany jednak mnijesza o to.
Czy i jeśli tak, to w jaki sposób wypowiedzieć taką świeżo zawartą umowę?
Gdzieś przeczytałem, że jest 10 dni na rezygnację. Umowa została podpisana 26.03.2012, więc czasu dużo nie zostało.
Czy to prawda? Co zrobić teraz? Gdzie znajdę wzór wypowiedzenia w takiej sytuacji, bo w tym temacie widzę jedynie wzory do obecnych wielomiesięcznych abonentów, którym zmieniają się w trakcie umowy stawki cenowe...

Olej wzór - po prostu zaraz napisz WSZYSTKO co tylko można w wypowiedzeniu by nie można się było przyczepić i wyślij poleconym. Na mój chłopski rozum można wypowiedzieć taką umowę w ciągu 10 dni bez podania przyczyny.

Swoją drogą suma jest faktycznie szokująca. Ja to bym z tym się zgłosił do UOKiK - może by coś pomógł w tej sprawie jako, że to naciąganie klientów - w życiu to tyle nie powinno kosztować.

Życzę powodzenia.

Tak przeklinacie tego operatora ,a za rok wrócicie potulnie do niego ,ewentualnie Cyfrowy Polsat bo innej możliwości nie będzie :)

Justyna1979 napisał:
Prosimy o zapoznanie się z zapisami dokumentu i odniesienie się do nich w trybie regulaminowym.

JA to rozumiem ze teraz po otrzymaniu tego aneksu masz 14dni by sie do tego odniesc czyli albo zaakceptowac albo wyslac wypowiedzenie. A wiec wysylaj wypowiedzenie i sprawa powinna sie skonczyc :)
Jutro jade do tesciow bo tez dostali jakis aneks na odpowiedz na ich wypowiedzenie. Musze zobaczyc co to za pismo pewnie podobne do twojego wiec pozostanie wyslanie ostatecznego wypowiedzenia mam nadzieje i koniec tych przejsc...
@przemulka napewno nie potulnie tylko jeszcze bardziej CZUJNI i nie dajacy sie zrobic w BALONA :P

czujni nie czujni lepszych umów raczej nie będzie .Cyfra + ma dla Was kilka niespodzianek w postaci "podkręcenia cennika" pierwsza prawdopodobnie w okolicy czerwca ,a następne na drugi rok :)

Panowie i panie tesciowie dostali pismo bo odpowiedzia na rezygnacje trudno to nazwac. Przypomne sprawe. 27lutego tesciowie wyslali rezygnacje o tresci :
"Ja,( imie i nazwisko) informuje iz nie akceptuje zmian cennika (o ktorych dowiedzialem sie od znajomych przedwczoraj tj.25.02, gdyz zadnej korespondencji ani innej informacji od panstwa w tym temacie nie otrzymalem) wprowadzanych z dniem 01.03.2012, co skutkuje rozwiązaniem umowy z winy operatora a operatorowi nie przysługuje roszczenie odszkodowawcze. Proszę o rozwiązanie ze mną umowy NR XXXXXXX z dniem 29.02.2012. "
W piatek dostala odpowiedz :
"Szanowni Panstwo otrzymalismy informacje, iz nie dotarla do Panstwa nasza poprzednia korespondencja o zmianie oplat abonamentowych.
W zwiazku z tym, uprzejmie informujemy, iz nowe oplaty abonamentowe beda Panstwa obowiazywaly od 1maja 2012 r. W zalaczeniu przesylamy stosowny dokument i prosimy o zapoznanie sie z jego trescia.
Jednoczesnie milo nam poinformowac, ze aktualnie na naszej platformie cyfrowej maja Panstwo dostep do najwiekszej liczby kanalow emitowanych w najwyzszej rozdzielczosci HD. W CYFRZE+ moga Panstwo ogladac juz 35 kanalow w jakosci HD.
W przypadku braku akceptacji zmian przysluguje Panstwu prawo wypowiedzenia Umowy w terminie 14dni od daty doreczenia dokumentu."
Do tego papierka zostal dolaczony ANEKS z nowym cennikiem.
Czyli chyba jak dobrze rozumiem zanosi sie na HAPPY END ? No bo przyznali sie ze nie wyslali aneksu i teraz go dali i teraz maja tesciowie 14dni na ewentualnie niezakceptowanie go i zakonczenie umowy ?
Jesli tak czy moglby ktos pomoc jak skleic teraz to wypowiedzenie ? Czy powolywac sie na wczesniejsze cos ? Czy napisac tylko ze "W zwiazku z otrzymana ostatnio od Panstwa korespondencja (o dacie 20marca) z zalaczonym ANEKSEM zawierajacym nowy cennik pragne poinformowac iz nie akceptuje nowych warunkow i zgodnie z przyslugujacym mi prawem prosze o rozwiazanie umowy NR XXXXXXX z zachowaniem regulaminowego 30dniowego okresu wypowiedzenia."

Czy tak moze byc ? Czy pisac cos w zwiazku z poprzednim wypowiedzeniem ? Czy napisac jakas date z jaka umowa ma sie zakonczyc ? Jesli tak to jaka to musiala by byc data ? Bo juz sam zglupialem bo z poczatku w pierwszym wypowiedzeniu napisalem date 1marzec ale ta data chyba w ogole byla niepoprawna bo niebylo by wtedy miesiaca wypowiedzenia. W ogole miesiac wypowiedzenia obowiazuje w takim wypadku czy nie ? Jesli tak to teraz z jaka data powinna zakonczyc sie umowa tesciom ?? Jaka wpisac ? Koniec tego miesiaca ? Koniec Maja ? Czy powinien obowiazywac ten 1marzec pierwotny ? No i jak powinna tesciowa zaplacic rachunki. Bo za marzec dalej nie zaplacila... Jesli powinna umowa sie skonczyc z 1maja to za marzec i kwiecien musi zaplacic tak jak za luty ? Kwotami ktore ja obowiazywaly dotychczas ?? Wydaje mi sie ze tak...
Z gory dzieki za wszelka pomoc w zakonczeniu tej szopki ;) Bo chyba koniec bliski...

@Colder sami napisali "W przypadku braku akceptacji zmian przysluguje Panstwu prawo wypowiedzenia Umowy w terminie 14dni od daty doreczenia dokumentu.""

Powrót