Ja dostałam aneks do umowy w połowie kwietnia, wysłałam wypowiedzenie - odpisali mi, że czas na wysłanie wypowiedzenia miałam do 10.02.2012 i żebym reklamowała Pocztę Polską.
Wypowiedzenia nie uznali, napisali mi jeszcze, że w ich wewnętrznym regulaminie uznaje się stronę o poinformowaniu wtedy gdy list zostanie wysłany.
Treść mojego e-maila:
W dniu 31.12.2011 r. podpisałam umowę z Państwa firmą (Canal+ Cyfrowy Sp. z o.o.) o abonament.
Podpisując umowę zakupiłam pakiet Kompakt. W dniu 18.04.2012 otrzymałam aneks do umowy o abonament, który to aneks z dniem 01.03.2012 zmienia mój pakiet z Komapt na Kompakt HD jednocześnie podwyższając opłatę za abonament.
W aneksie dostarczonym od Państwa widnieje zapis:
"W przypadku braku akceptacji zmian Regulaminu Umowy o Abonament przysługuje Państwu prawo wypowiedzenia Umowy o Abonament w terminie 14 dni od daty doręczenia nowego Regulaminu"
Wysłałam wypowiedzenie umowy o abonament z powodu braku akceptacji nowego regulaminu w dniu 20.04.2012 r. Wypowiedzenie zostało dostarczone do Państwa firmy w dniu 25.04.2012 rok. W dniu 21.05.2012 rok, dostałam od Państwa list w którym unieważniacie Państwo moje wypowiedzenie umowy, uzasadniając, cyt:
"W przypadku braku akceptacji proponowanych zmian, CYFRA+ uznawała wszystkie wnioski wysłane do 10 lutego 2012 roku (decyduje data stempla pocztowego), pomimo tego, że Regulamin przewiduje 14 dniowy okres na złożenie wypowiedzenia"
Ponadto zgodnie z Art. 60a ( Dz.U. z 2004r. Nr 171, poz. 1800 z późn. zm. Prawo telekomunikacyjne)
"1. Dostawca publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych:
1) doręcza na piśmie abonentowi będącemu stroną umowy zawartej na piśmie
treść każdej proponowanej zmiany warunków umowy, w tym określonych
w regulaminie świadczenia publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych,
chyba że abonent złożył żądanie określone w ust. 1b,
2) doręcza na piśmie abonentowi niebędącemu stroną umowy zawartej na piśmie,
który udostępnił swoje dane, o których mowa w ust. 1a, treść każdej
proponowanej zmiany warunków umowy określonych w regulaminie
świadczenia publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych, chyba że
abonent złożył żądanie określone w ust. 1b, oraz
3) podaje do publicznej wiadomości treść każdej proponowanej zmiany warunków
umowy określonych w regulaminie świadczenia publicznie dostępnych
usług telekomunikacyjnych
? z wyprzedzeniem co najmniej jednego miesiąca przed wprowadzeniem tych
zmian w życie. Jednocześnie abonent powinien zostać poinformowany o prawie
wypowiedzenia umowy w przypadku braku akceptacji tych zmian."
Reasumując Canal+ Cyfrowy Sp. z o.o. nie stosuje przepisów prawa dostarczając omawiany aneks z bardzo dużym opóźnieniem(18.04.2012), oraz uniemożliwia skorzystanie mi z prawa wypowiedzenia w związku zmianą regulaminu. Powyżej dla przypomnienia zamieszczam obowiązujące prawo. Proszę uzasadnić Wasze stanowisko podając umocowanie prawne.
ODPISALI:
Szanowna Pani,
odpowiadając na e-mail, uprzejmie informuję, że Aneks do Regulaminu został do Pani wysłany 16 stycznia 2012 roku.
W przypadku braku akceptacji proponowanych zmian, istniała możliwość przesłania wypowiedzenia w ciągu 14 dni od daty doręczenia dokumentu.
CYRFA+ uznawała rezygnacje nadane do 10 lutego 2012 roku.
W związku z tym, na podstawie przesłanego pisma anulowanie kontraktu zostało zaplanowane na 31 marca 2013 roku.
W przypadku pojawienia się pytań, chętnie udzielę informacji.
Łączę wyrazy szacunku,
Co robić z tymi złodz...., zalegam z opłatami - płacę zgodnie z cennikiem z 31.12.2011 roku.