Cyfra plus, nowy regulamin, wypowiedzenie umowy

• Autor wątku Autor wątku epitafium
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Najpierw uporządkujmy.
1. czy jest informacja o 10-dniowym prawie do odstąpienia?
2. Czy usługa została aktywowana za zgodą konsumenta - czy jest oświadczenie, że zgadza się na rozpoczęcie usługi przed upływem 10-dniowego terminu
3. Co to znaczy "Umowa podpisana na 19 miesięcy", a później "regulaminu nikt nie podpisywał"

1.Na podpisywanej umowie nie było żadnej informacji o 10 dniowym prawie do odstąpienia.
2.Usługa została aktywowana telefonicznie, nie ma podpisanego oświadczenia, że zgadza się na rozpoczęcie usługi przed upływem 10 dniowego terminu.
3.Podpisany druk nie miał w tytule "umowa", tylko "zamówienie na zawarcie umowy o abonament" oraz "zamówienie instalacji zestawu do odbioru cyfra plus" a także osobny druk "0świadczenie" zawierający zgodę na zamontowanie zestawu w dniu ... o godz... oraz informację o opłacie za montaż, a także informacje, że umowa została zawarta na 19 miesięcy w cenie 79zł/mc, a po tym okresie przysługuje prawo do zmiany abonamentu na 19 zł lub odstąpienie od umowy.

Zestaw nie został zamontowany w tym dniu gdyż osoby nie było w domu, poinformowali telefonicznie, że zestaw jest do odbioru do dnia 13.05 w magazynie oraz,że abonament jest naliczany od dnia 5.04 czyli dnia podpisania "umowy"( miał być od sierpnia, ale tego też nie było na piśmie). Wysłaliśmy oświadczenie o odstąpieniu od umowy do firmy Orim w Poznaniu, z którą był popisana ta "umowa" oraz do autoryzowanego punktu w Warszawie, którego adres był na pieczątce, a także do Warszawy do Canal plus.
Żadna opłata za montaż nie została uiszczona.

Ad. 3 Do tej niby umowy nie było dołączonego regulaminu do wglądu ani podpisu. Tylko to "zamówienie..." oraz oświadczenie.

Jowi1313 napisał:
Wysłaliśmy oświadczenie o odstąpieniu od umowy do firmy Orim w Poznaniu, z którą był popisana ta "umowa" oraz do autoryzowanego punktu w Warszawie, którego adres był na pieczątce, a także do Warszawy do Canal plus.
Żadna opłata za montaż nie została uiszczona.

Wszystko wygląda na to, że skutecznie odstąpiliście od umowy.

cedwah napisał:
Wszystko wygląda na to, że skutecznie odstąpiliście od umowy.
Bardzo dziękuję za pomoc. Mam nadzieję,że skutecznie.
Powinno przyjść jakieś zawiadomienie,że przyjęli to pismo i że umowa uznana jest za niezawartą?

monikadze napisał:
Witam,
Ja też mam problem z podwyżką w cyfrze plus twierdzą że aneks do umowy wysłali pocztą listem zwykłym ja go nie dostałam odwoływałam się ale oni swoje że minął termin rezygnacji i że nie dostali zwrotu listu .
Wysłałam rezygnacje z umowy i czekam.Czy ktoś wie co robić dalej może ten pozew zbiorowy?Może jakiś prawnik by nam pomógł.Pozdrawiam.

żaden termin nie minął, bo nie dopełnili ich ustawowego obowiązku skutecznego powiadomienie abonenta.
art. 60a., ust. 1., pkt 1. ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne

Witam. Ja mam podobne w temacie pytanko, chodzi mi mianowicie o okres wypowiedzenia.

Umowa skończyła mi się z końcem marca tego roku (informowali że się kończy, nowa na czas nieokreślony z warunkami nie przyszła). Automatycznie przeszedłem na czas nieograniczony, będę rezygnował z nich tylko uzyskałem informację że okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące. Czy jest ten okres zgodny z prawem, ja w żaden sposób nie zostałem poinformowany jaki okres wypowiedzenia obowiązuje przy umowie na czas nieokreślony, umówiony byłem na rozmowę z doradcą ponieważ proponowali nową umowę promocyjną, oczywiście konsultant nie zadzwonił, wcześniej dziesiątki telefonów że się kończy umowa, telefony które się kończyły zdaniem że jestem umówiony na rozmowę więc dzwoniący koledze nie będzie wchodził w paradę.
Reasumując czy słusznie cyfra+ żąda 3 miesięcznego okresu wypowiedzenia. Wcześniej nie dostałem żadnych nowych warunków, ani cenowych ani innych.

niestety tak jeest... jesli skonczyl sie okres minimalny i umowa przeszla na czas nieokreslony to sa 3miesieczne wypowiedzenia... Chyba jest o tym wzmianka w ich regulaminie... Dlatego zawsze warto wysylac wypowiedzenia przed zakonczeniem okresu minimalnego a dopiero po uslyszeniu pasujacych nam warunkow przez tel ewentualnie anulowac te wypowiedzenie i przedluzac umowe.

Ja mam też problem z cyfrą, a mianowicie: podnieśli abonament i twierdzą, że przesyłali do mnie aneks do umowy. Takiego aneksu od nich nie dostałam, ale oni mi wmawiają, że dostałam. Gdyby taki aneks był w moim posiadaniu natychmiast wypowiedziałbym tą umowę bo to co wyprawiają z klientem to naprawdę bezczelność. Moim zdaniem taki aneks wymaga podpisania przez klienta, a oni nawet nie mają potwierdzenia, że został wysłany. Co mam zrobić w takiej sytuacji, czy jest jakieś wyjście??

walczyc ! pisac wypowiedzenie opisujac cala sytuacje... zerknij po tematach o cyfrze moze nawet w tym juz nie pamietam opisywalem jak ja przez to przechodzilem i sie udalo.

Dziękuję za odpowiedź :) A mogłabym prosić o przesłanie jakiegoś wzoru pisma wypowiedzenia na adres e-mail??
zastanawiam się tylko czy opłaca mi z tą oszukańczą firmą walczyć bo koniec umowy przypada na czerwiec, a szarpanie się z nimi będzie kosztowało sporo nerwów.

Witam mam taki sam problem jak Monika1107 co mam zrobic zeby odstapic od umowy? Walczę z nimi ale bezskutecznie :/

Witam, ja miałam zamiar udać się do rzecznika praw konsumenta bo słyszałam, że on jest skuteczny w takich działaniach, ale mnie umowa kończy się w czerwcu i doszłam do wniosku, że szkoda moich nerwów na szarpanie się z tą złodziejską firmą. Odpuszczam i będę przestrzegać wszystkich. Życzę powodzenia i pozdrawiam.

Witam, Cyfra + uwzględniła pisane przeze mnie dla dziadków wypowiedzenie umowy.
Sygnał został już odcięty.
Mam pytanie czy już oddawać dekodery czy czekać na dotarcie pisma od Cyfry zawierającego pisemne wypowiedzenie umowy?

Nie nie nie, nalezy jak najszybciej oddać dekodery. W systemie zostanie to zaznaczone i co ważne (!) zachowaj potwierdzenie oddania sprzętu- czasem zdarza się, że system po tygodniu anuluję tę operację i naliczy Ci kare.

A czy Cyfra ma obowiązek przysłać pismo potwierdzające wypowiedzenie umowy?
Boję się, że za kilka m-cy przyślą wezwanie do zapłaty, a ja nie będę miał potwierdzenia.
Mam tylko pokwitowanie oddania sprzętu.

Witam,

Mam pytanie do cedwah odnośnie jego wypowiedzi:
"11. jeśli abonent nie akceptuje zmian, może bez konsekwencji finansowych wypowiedzieć umowę w terminie do dnia wejścia w życie zmian"

Jaka jest podstawa prawna tego stwierdzenia?

Pozdrawiam
Zbirek

Z regulaminu:

"§ 5. Jakakolwiek zmiana w zakresie danej Opcji nie stanowi zmiany Umowy przy
uwzględnieniu poniższych postanowień. W takim wypadku Abonent będzie uprawniony
do rozwiązania Umowy w zakresie dotyczącym danej Opcji wyłącznie w następujących
przypadkach:
– w trybie art. 15 § 8 Regulaminu w przypadku zmiany zawartości danej Opcji przy
uwzględnieniu pozostałych postanowień Regulaminu lub
– w trybie art. 4 § 1 pkt. 5 Regulaminu w przypadku podwyższenia"

Art. 15 § 8. Zmiany Regulaminu, Umowy oraz Cennika będą doręczane Abonentowi na piśmie
z wyprzedzeniem co najmniej jednego miesiąca przed wprowadzeniem tych zmian
w życie. Zmiany Regulaminu, Umowy lub Cennika wydane w czasie trwania Umowy
będą wiązały Abonenta, jeżeli ich treść zostanie mu doręczona, a Abonent nie wypowie
Umowy w terminie 14 dni od daty ich doręczenia Abonentowi. W wypadku
wypowiedzenia Umowy w powyższym trybie Umowa ulega rozwiązaniu
z ostatnim dniem obowiązywania Regulaminu w brzmieniu przed dokonanymi
zmianami. Niezależnie od doręczenia Regulaminu Abonentowi, Regulamin
oraz wszelkie zmiany do Regulaminu dostępne będą w siedzibie Operatora CYFRY+,
u Autoryzowanych Dystrybutorów oraz na stronie internetowej Najlepsza telewizja cyfrowa to najciekawsze kanały tematyczne CYFRA+ - CYFRA+ JEDYNA TAKA TELEWIZJA.

Art 4. § 1. Opłata Abonamentowa i Czynsz Najmu.
pkt. 5
5. Operator CYFRY+ zastrzega sobie prawo do podwyższania opłat opisanych
w Cenniku w trybie art. 15 § 8 Regulaminu. W takim wypadku Abonent ma prawo
do wypowiedzenia Umowy w terminie 14 dni od daty otrzymania zawiadomienia
o opisanym powyżej podwyższeniu opłat opisanych w Cenniku, ze skutkiem
na koniec miesiąca kalendarzowego obowiązywania dotychczasowych stawek
tych opłat. W wypadku braku oświadczenia Abonenta o wypowiedzeniu Umowy
według powyższych zasad obowiązywać go będą nowe stawki opłat opisanych
w Cenniku. Wypowiedzenie przez Abonenta Umowy nie uchyla jego
odpowiedzialności za Sprzęt, obowiązku zapłaty ustalonych Opłat Abonamentowych
za okres obowiązywania Umowy, jak również ustalonych zasad odpowiedzialności
i rozliczenia Anteny Satelitarnej otrzymanej przez Abonenta do bezpłatnego
używania w ramach akcji promocyjnych na podstawie Aneksu do Umowy.
Podwyżka nie będzie dotyczyć Opłaty Abonamentowej ani Czynszu Najmu
uiszczonych gotówką z góry (za cały Okres Minimalny lub inne okresy Umowy),
w ramach akcji promocyjnych. Powyższe zasady mają odpowiednie zastosowanie
w przypadku podwyższenia Opłat Miesięcznych za Opcję.

Pozdrawiam!

@ Eternal- niekoniecznie ,najczęściej takiego wypowiedzenia nie wysyłają. Podejdź do salonu i popros o potwierdzenie z systemu, że jako klient jesteś rozliczony z C+ i potwierdzenie daty anulacji/ rozwiązania umowy.

Powrót