Cyfra plus, nowy regulamin, wypowiedzenie umowy

• Autor wątku Autor wątku epitafium
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam wszystkich.
Prosiłbym mądrzejsze głowy o odpowiedź na pytanie: czy wypowiedzenie/zerwanie umowy zawartej na czas określony z C+ ma jakieś podstawy prawne przewidziane w polskich paragrafach, czy też wykładnią jest jedynie regulamin umowy? Podczas rozmowy z konsultantem C+ usłyszałem, że nie mogę zerwać umowy ot tak - na co, wg słów konsultanta, wyraziła zgodę KRRiTV. A ja chciałbym zerwać "ot tak". Bardziej z przekory niż z musu.
Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam.

Hmmm... oczywiście, że możesz zerwać umowę "ot, tak mi się spodobało". Inną sprawą jest to, czy chodzi Ci o zerwanie umowy bez wpłacania umownej kary za jej rozwiązanie przed czasem.
Podsumowując- w każdej chwili możesz odstąpić od umowy z C+, jednakże w zależnosci od tego, w jakim terminie to zrobisz- będziesz musiał opłacić karę lub nie.

Ja dostałam aneks do umowy w połowie kwietnia, wysłałam wypowiedzenie - odpisali mi, że czas na wysłanie wypowiedzenia miałam do 10.02.2012 i żebym reklamowała Pocztę Polską.
Wypowiedzenia nie uznali, napisali mi jeszcze, że w ich wewnętrznym regulaminie uznaje się stronę o poinformowaniu wtedy gdy list zostanie wysłany.

Treść mojego e-maila:

W dniu 31.12.2011 r. podpisałam umowę z Państwa firmą (Canal+ Cyfrowy Sp. z o.o.) o abonament.

Podpisując umowę zakupiłam pakiet Kompakt. W dniu 18.04.2012 otrzymałam aneks do umowy o abonament, który to aneks z dniem 01.03.2012 zmienia mój pakiet z Komapt na Kompakt HD jednocześnie podwyższając opłatę za abonament.

W aneksie dostarczonym od Państwa widnieje zapis:
"W przypadku braku akceptacji zmian Regulaminu Umowy o Abonament przysługuje Państwu prawo wypowiedzenia Umowy o Abonament w terminie 14 dni od daty doręczenia nowego Regulaminu"

Wysłałam wypowiedzenie umowy o abonament z powodu braku akceptacji nowego regulaminu w dniu 20.04.2012 r. Wypowiedzenie zostało dostarczone do Państwa firmy w dniu 25.04.2012 rok. W dniu 21.05.2012 rok, dostałam od Państwa list w którym unieważniacie Państwo moje wypowiedzenie umowy, uzasadniając, cyt:

"W przypadku braku akceptacji proponowanych zmian, CYFRA+ uznawała wszystkie wnioski wysłane do 10 lutego 2012 roku (decyduje data stempla pocztowego), pomimo tego, że Regulamin przewiduje 14 dniowy okres na złożenie wypowiedzenia"

Ponadto zgodnie z Art. 60a ( Dz.U. z 2004r. Nr 171, poz. 1800 z późn. zm. Prawo telekomunikacyjne)
"1. Dostawca publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych:
1) doręcza na piśmie abonentowi będącemu stroną umowy zawartej na piśmie
treść każdej proponowanej zmiany warunków umowy, w tym określonych
w regulaminie świadczenia publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych,
chyba że abonent złożył żądanie określone w ust. 1b,

2) doręcza na piśmie abonentowi niebędącemu stroną umowy zawartej na piśmie,
który udostępnił swoje dane, o których mowa w ust. 1a, treść każdej
proponowanej zmiany warunków umowy określonych w regulaminie
świadczenia publicznie dostępnych usług telekomunikacyjnych, chyba że
abonent złożył żądanie określone w ust. 1b, oraz

3) podaje do publicznej wiadomości treść każdej proponowanej zmiany warunków
umowy określonych w regulaminie świadczenia publicznie dostępnych
usług telekomunikacyjnych
? z wyprzedzeniem co najmniej jednego miesiąca przed wprowadzeniem tych
zmian w życie. Jednocześnie abonent powinien zostać poinformowany o prawie
wypowiedzenia umowy w przypadku braku akceptacji tych zmian."

Reasumując Canal+ Cyfrowy Sp. z o.o. nie stosuje przepisów prawa dostarczając omawiany aneks z bardzo dużym opóźnieniem(18.04.2012), oraz uniemożliwia skorzystanie mi z prawa wypowiedzenia w związku zmianą regulaminu. Powyżej dla przypomnienia zamieszczam obowiązujące prawo. Proszę uzasadnić Wasze stanowisko podając umocowanie prawne.

ODPISALI:
Szanowna Pani,

odpowiadając na e-mail, uprzejmie informuję, że Aneks do Regulaminu został do Pani wysłany 16 stycznia 2012 roku.

W przypadku braku akceptacji proponowanych zmian, istniała możliwość przesłania wypowiedzenia w ciągu 14 dni od daty doręczenia dokumentu.

CYRFA+ uznawała rezygnacje nadane do 10 lutego 2012 roku.

W związku z tym, na podstawie przesłanego pisma anulowanie kontraktu zostało zaplanowane na 31 marca 2013 roku.

W przypadku pojawienia się pytań, chętnie udzielę informacji.

Łączę wyrazy szacunku,

Co robić z tymi złodz...., zalegam z opłatami - płacę zgodnie z cennikiem z 31.12.2011 roku.

@VaR jesli dostalas aneks do umowy w polowie kwietnia to napisz ze masz koperte czy tez pismo od nich datowane na ten miesiac czy tam dokladny dzien (co jest nie zbitym dowodem w tej sprawie) i od tego pisma sie ustosunkowalas w regulaminowym okresie 14dni. I powtornie wnosisz o rozwiazanie umowy ze wzgledu na niezakceptowanie warunkow zawartych w otrzymanym aneksie. I jesli nie uznaja twojej reklamacji napisz ze udasz sie do rzecznika praw konsumenta.

Witam!
Mam podobną sytuację tzn. brak aneksu, podwyżka przez Cyfra, moje 2 reklamacje telefoniczne, Cyfra swoje że wysłali, a ja że nie otrzymałem. Nastenie w dn.24.05.2012r. wysyłałem pismem poleconym za potwierdzeniem odbioru wypowiedzenie pisemne z uwagi na brak aneksu i ich podwyżkę, do chwili obecnej brak jakiejkolwiek odpowiedzi. Nadmieniam, iż do maja płaciłem abonament taki jak wg podpisanej umowy z dn.29.12.2011r. bez uwzględniania ich podwyżki. I moje pytanie i prosbą o info: czy mam dalej płacić abonament (ten wg podpisanej umowy), do kiedy (mam potwierdzenie odbioru przez Cyfrę mojego pisemnego wypowiedzenia z dn.29.05.2012r.) i kiedy oddać muszę kartę i dekoder. Dziekuję z góry za pomoc i udzieloną odpowiedz

jak wyslales 24.05 to cyfra ma 30dni na odpowiedz wiec jeszcze czekaj i plac normalny swoj abonament

ja wam powiem tak...jestem z cyfrą ponad 8lat.przez ten czas wkurwili mnie z milion razy.fakt,że ja tez nie byłem w porządku,bo nie płaciłem w terminie.niestety wynika to z mojej pracy,ponieważ czesto wyjeżdżam za granice i niestety nie jestem w stanie zapłacic faktury.tym bardziej,że za każdym razem przychodzi inna kwota (nie wiem dlaczego).
umowe mozna wypowiedziec listownie za potwierdzeniem odbioru,co jest wiążące.oni kożystają z naszej niewiedzy prawnej i nas "kręcą" jak mogą.konsultanci są "motywowani" przez pracodawce do naciągania nas...
moja rada:
nagrywajcie rozmowy z konsultantami po uprzednim poinformowaniu ich o tym !!!
a tak na marginesie,to nie wiem dlaczego urząd ochrony konsumenta,sądy i inne instytucje nie reagują.
szczerze mówiąc wkurwia mnie to niesamowicie.w poniedziałek wysyłam wypowiedzenie umowy.nagram na telefon od momentu wkładania w koperte.jesli mi tego nie zaakceptują,to przysiegam na pryszcze na dupach tych,którzy tam rządzą,że sprawa sie skonczy w strasburgu.bo polskie sądy pewnie przekupią.
poinformuje szanowne forum o dalszym ciągu.

a mam pytanie do czytających z cyfry+...
widzieliscie tu jakies pochlebne opinie na temat waszej firmy?

bblues napisał:
Witam wszystkich.
Prosiłbym mądrzejsze głowy o odpowiedź na pytanie: czy wypowiedzenie/zerwanie umowy zawartej na czas określony z C+ ma jakieś podstawy prawne przewidziane w polskich paragrafach, czy też wykładnią jest jedynie regulamin umowy? Podczas rozmowy z konsultantem C+ usłyszałem, że nie mogę zerwać umowy ot tak - na co, wg słów konsultanta, wyraziła zgodę KRRiTV. A ja chciałbym zerwać "ot tak". Bardziej z przekory niż z musu.
Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam.

witam. Dziś dzwoniłem do C+, jak wygląda sytuacja zerwania umowy (umowę mam na czas określony do kwietnia 2013). I babsko mi powiedziało, że nie ma takiej OPCJI. Jedynie nagłe wypadki - śmierć abonenta, czy utrata pracy.

Jak to możliwe, że nie ma opcji ZERWANIA TEJ UMOWY ????
Będę rył w necie i znajdę jakiś kruczek aby z tym chadziajstwem wygrać.

loco1 napisał:
A z jakiego powodu chciałbyś to zrobić?

Nie chce więcej tego g* w domu i tyle. NIE MUSZE PODAWAĆ POWODÓW. Ja mam prawo do ZERWANIA umowy i tyle.

Jak się wk* to napisze do uokik.

kłamią.każdą umowe można zerwac po zapłaceniu kary umownej za zerwanie tejże uowy.podejrzewam że to koszt rzędu 600m-800pln

Oczywiście, możesz zerwać umowę. Dla konsultantki był to skrót myślowy od stwierdzenia "Nie ma takiej opcji, żeby zrezygnował Pan z umowy bez zapłacenia kary umownej."

Jeżeli aż tak bardzo jesteś niezadowolony to zrezygnuj z umowy- nikt nie bedzie Cię przecież namawiał ani na siłę przywiązywał do dekodera.

właśnie chodzi mi o to, że dała mi do zrozumienia, że nie da się zerwać umowy. Nawet nie wspomniała mi o wysokości kary - nic. Mówiła, że dopiero jak się skończy umowa to mogę zrezygnować z C+.
Chodzi mi o to jak oni traktują ludzi. W kulki sobie lecą ?? Czytałem, wiele opinii o tej firmie i stwierdzam, że gorszego chadziajstwa nie widziałem.

Ostatnia edycja:
Marcov, wiadomo że będą robić wszystko, żebyś z nimi został. Zawsze masz możliwość zrezygnowania z umowy. Ale wtedy pamiętaj- licz się z konsekwencjami zerwania umowy przed terminem.

Ja mam cyfrę chyba od 5 lat, czasami dwa abonamenty, nigdy nie miałem problemy z rezygnacja. Zerwaniem umowy czy to zakończeniem umowy czy też z zmianami w regulaminie. Podstawowa zasad to pilnowania terminów i wysłanie pism listem poleconym.

Tak z ciekawości w regulaminie nie ma nic na temat kar umownej, tak więc na jakiej podstawie jest nakładana na abonamenta za zerwanie umowy?

Np. w T-Mobile jest wyraźnie napisane w regulaminie jakie kary obowiązują za wcześniejsza rezygnacje.

Zibiland napisał:
Tak z ciekawości w regulaminie nie ma nic na temat kar umownej, tak więc na jakiej podstawie jest nakładana na abonamenta za zerwanie umowy?

bo to jest moderacja. Nie zamierzam płacić 100 zł za telefon, dzwoniąc na ich moderacja linię bo słono się płaci. Myślałem, że ktoś ma doświadczenie z tym chadziajstwem.

Ja sobie zdaję sprawę z tego, że poniosę karę za zerwanie umowy, tylko na stan dzisiejszy te moderacja nie dopuszczają takiej opcji.

btw. z cyfrowym polsatem i telewizją N ja przynajmniej nie miałem problemów z zerwaniem umowy.

pzdr

Ostatnią edycję dokonał moderator:
marcov
Mezczyzna.gif
nie rozmawia Pan z kumplami pod budką z piwem. Proszę się wyrażać kulturalnie.

moderator globalny...nie rób z siebie idioty.facet moderacjay a ty mu morały prawisz
od rydzyka jestes?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót