Czy jestem stroną?

• Autor wątku Autor wątku Brzezins
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Przepis prawny:
Art. 221.
§ 1. Zagwarantowane każdemu w Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej prawo
składania petycji, skarg i wniosków do organów państwowych, organów jednostek
samorządu terytorialnego, organów samorządowych jednostek organizacyjnych
oraz do organizacji i instytucji społecznych realizowane jest na zasadach
określonych przepisami niniejszego działu.
§ 2. Petycje, skargi i wnioski mogą być składane do organizacji i instytucji społecznych
w związku z wykonywanymi przez nie zadaniami zleconymi z zakresu
administracji publicznej.
§ 3. Petycje, skargi i wnioski można składać w interesie publicznym, własnym lub
innej osoby za jej zgodą.
a może działając w interesie publicznym, w końcu to ma służyć wszystkim, ma być bezpiecznie i zgodnie z przepisami

skargę lub zażalenie - nie wiem jaki tryb pana interesuje?
i co ma być przedmiotem tego podania?

Chciałbym, aby Wojewódzki Inspektor Nadzoru Budowlanego uznawał mnie za stronę postępowania (nie wiem czy Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego uznaje mnie stronę, ale chyba tak, skoro wszczął postępowanie na mój wniosek) oraz jako strona posiadał prawo do odwołania i późniejszego ewentualnego skierowania sprawy do NSA. Gdzie i do kogo muszę skierować skargę oraz zażalenie takie jak na obrazku?

http://zapodaj.net/images/0c8884a98dbd.jpg (organ właściwy do rozpatrywania skarg, tu chyba GUNB?)

Mam jeszcze parę pytań:
1. Wszczęto postępowanie administracyjne na moje pismo, czy wg. art. 61 kpa oznacza to, że jestem stroną?
2. Żeby wnieść skargę do NSA na bezczynność urzędu muszę być stroną?
3. Jaki krok radzicie mi podjąć, aby zakończyć tą sprawę

Minęły już 4 miesiące od skierowania pisma do Powiatowego Nadzoru Budowlanego i żadnej odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
ad1. art 61 KPA "na wniosek strony lub z urzędu" - samo przywołanie nie oznacza, że został pan uznany za stronę

ad2. skargę do WSA (nie NSA) na bezczynność można wnieść dopiero po wyczerpaniu środków ponaglenia - czyli należy złożyć zażalenie do organu nadrzędnego w trybie 37 KPA i poczekać, aż organ nadrzędny wyda postanowienie w sprawie zażalenia

A zażalenie i skarga za nie uznanie za stronę postępowania? O to mi dokładnie chodzi.

nie można jednocześnie napisać podania, które będzie zażaleniem i skargą

aby być uznanym za stronę, musi pan wykazać interes prawny w danej sprawie
proszę wykazać jaki ma pan interes prawny, a pomogę to uzasadnić formalnie w tej konkretnej sprawie

jako nie strona może pan na podstawie art 61 KPA złożyć skargę w celu wszczęcia postępowania z urzędu i w danej sprawie na podstawie art. 75 KPA zgłaszać dowody

nie można jednocześnie napisać podania, które będzie zażaleniem i skargą
Miałem na myśli zażalenie oraz skargę (osobno) - tak jak jest tutaj napisane - http://i52.tinypic.com/2hzn5gy.jpg

jako nie strona może pan na podstawie art 61 KPA złożyć skargę w celu wszczęcia postępowania z urzędu i w danej sprawie na podstawie art. 75 KPA zgłaszać dowody
Tylko postępowanie zostało wszczęte, ale nie mam odpowiedzi

aby być uznanym za stronę, musi pan wykazać interes prawny w danej sprawie
proszę wykazać jaki ma pan interes prawny, a pomogę to uzasadnić formalnie w tej konkretnej sprawie

Tylko w 439 k.c. jest stosunek pomiędzy osobami.

Art. 439. k.c.
Ten, komu wskutek zachowania się innej osoby, w szczególności wskutek braku należytego nadzoru nad ruchem kierowanego przez nią przedsiębiorstwa lub zakładu albo nad stanem posiadanego przez nią budynku lub innego urządzenia, zagraża bezpośrednio szkoda, może żądać, ażeby osoba ta przedsięwzięła środki niezbędne do odwrócenia grożącego niebezpieczeństwa, a w razie potrzeby także, by dała odpowiednie zabezpieczenie.

Art. 415. k.c.
Kto z winy swej wyrządził drugiemu szkodę, obowiązany jest do jej naprawienia.

Art. 416. k.c.
Osoba prawna jest obwiązana do naprawienia szkody wyrządzonej z winy jej organu.

Art. 417. k.c.
§ 1. Za szkodę wyrządzoną przez niezgodne z prawem działanie lub zaniechanie przy wykonywaniu władzy publicznej ponosi odpowiedzialność Skarb Państwa lub jednostka samorządu terytorialnego lub inna osoba prawna wykonująca tę władzę z mocy prawa.

Art. 417.1. k.c.
§ 2. Jeżeli szkoda została wyrządzona przez wydanie prawomocnego orzeczenia lub ostatecznej decyzji, jej naprawienia można żądać po stwierdzeniu we właściwym postępowaniu ich niezgodności z prawem, chyba, że przepisy odrębne stanowią inaczej. Odnosi się to również do wypadku, gdy prawomocne orzeczenie lub ostateczna decyzja zostały wydane na podstawie aktu normatywnego niezgodnego z Konstytucją, ratyfikowaną umową międzynarodową lub ustawą.

Brzezins napisał:
Tylko postępowanie zostało wszczęte, ale nie mam odpowiedzi

W takim razie na podstawie ustawy o dostępie do informacji publicznej, proszę wystąpić o udostępnienie decyzji będącej efektem tego postępowania

Zrobię dokładnie tak jak mówisz. Czy organ może mi udzielić odpowiedzi na pytanie czy ew. strony postępowania odwołały się od decyzji? Może takie głupie pytanie, być może będzie to pomocne przy wznowieniu postępowania, gdyż będę wiedział czy decyzja jest prawomocna.

Decyzja, która nie jest prawomocna, to decyzja której nie ma.

To oznacza, że tylko decyzje prawomocną organ powinien i może na mocy powyższych norm udostępnić.

Twu, miałem na myśli decyzję ostateczną.

Czy w postępowaniu administracyjnym w związku rażącym naruszeniem prawa w wydaniu pozwolenia na budowę jestem stroną? Znowu nie potrafię wskazać konkretnego przepisu prawa materialnego, chodź wszystkie te decyzje rzutują na mnie jako na mieszkańca przyległego do budowli budynku.

Pozdrawiam
brzezins

Brzezins napisał:
Znowu nie potrafię wskazać konkretnego przepisu prawa materialnego, chodź wszystkie te decyzje rzutują na mnie jako na mieszkańca przyległego do budowli budynku.

więc nie jesteś stroną tego postęp.
postaraj się przeczytać ze zrozumieniem:

VII SA/Wa 1855/10 - Wyrok WSA w Warszawie z 2011-01-19

poza tym mieszkaniec to zbyt mało, współwłaściciel minimum

Ostatnia edycja:
poza tym mieszkaniec to zbyt mało, współwłaściciel minimum

No właśnie, tak myślałem. Czekam na decyzję administracyjną i dokumenty ws. organizacji ruchu, jak je otrzymam to odświeżę wątek

Jeszcze raz dzięki za odpowiedź.

Zażalenie na podstawie niezałatwienia sprawy w trybie art. 37 KPA

Procedura następująca:
1) zakres żądania zawarty jest w podaniu
2) organ pisze cokolwiek, ale nie wyczerpuje to zakresu żądania, to znaczy, że nie spełnił żądania

voyteg napisał:
Zażalenie na podstawie niezałatwienia sprawy w trybie art. 37 KPA

Procedura następująca:
1) zakres żądania zawarty jest w podaniu
2) organ pisze cokolwiek, ale nie wyczerpuje to zakresu żądania, to znaczy, że nie spełnił żądania

jeśli jest decyzja to jest to dokument urzedowy (całe akta sprawy niekoniecznie) i musi być udostępniona każdemu (nawet dziecku) jej kserokopia z anonimizowanymi danymi przez prawo chronioymi w ciągu 14 dniu.

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/701545A843
http://forumprawne.org/postepowanie...twa-nieudostepniania-inf-publ.html#post984331

Skoro nie przesłał kserokopii to możesz sie bawić odwołannia choć tu ma miejsce bezczynność PINBA a ta w zakresie dostępu do inf. publ. WYJĄTKOWO może być skarżona bezpośrednio do WSA.

Dla wzmocnienia można równolegle zawiadomić prokuraturę o przestępstwie PINBA z art. 23 - patrz ustawa o dip.

Ostatnia edycja:
To co zrobić w takim wypadku, pisać odwołanie, zażalenie, czy skargę do WSA? Co byście zrobili w moim wypadku?

1. Rozumiem, że odwołanie, zażalenie, czy skargę do WSA wnoszę do Powiatowego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego?
2. Czy skargę do WSA ws. bezczynności mogę wnieść dopiero po przekroczeniu terminu 14 dni? Czy taką skargę mogę wnieść od razu czy muszę bawić się w poszczególnie szczeble drabiny administracyjnej tj. Wojewódzki Inspektorat Nadzoru Budowlanego?
3. Rozumiem, że wniesienie skargi do WSA mnie coś kosztuje?

Gdy napiszę postaram się przedstawić pismo jakie zamierzam wysłać.

Zgodnie z art. 10 ust. 1 i 2 ustawy w przypadku braku informacji publicznej w Biuletynie Informacji Publicznej każdy może się zwrócić z wnioskiem o jej udostępnienie. Po złożeniu wniosku o udostępnienie informacji publicznej podmiot udostępniający może dokonać następujących czynności (w maksymalnie 14 dni od złożenia wniosku):
organ bardzo sprytnie zabezpieczył się przed udzieleniem informacji publicznej. Czy to ma jakieś znaczenie?

Dziękuję za odpowiedzi
Pozdrawiam
brzezins

Ostatnia edycja:
Powrót