Czy mam szanse aby otrzymac obywatelstwo niemieckie?

• Autor wątku Autor wątku moni1983
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
czyli się urodziłaś po 1974 r? jak od strony mamy chcesz. Ty-Mama-Jej Tata musisz sięgnąć aż do 1914 roku. Czyli Ty nie masz obywatelstwa, Twoja mama też nie miała jak ty się urodziłaś i zanim osiągnęłaś 18 lat czyli teraz Twój dziadek. Gdzie i kiedy się urodził. Czy podpisał volkslistę? W Polsce Ci dadzą akt ślubu bez zgody mamy ale jak jest w Niemczech to ja nie wiem. Mi się wydaje że jak mama teraz wzięła ślub to chyba nawet nie potrzebujesz tego dokumentu ponieważ nie dotyczy twojej sprawy.

Pradziadek na 100% urodził się w Niemczech, natomiast dziadek z tego co pamiętam też, bo po śmierci przesiedlił się z matką na Kaszubach. Ja urodziłam się po tej granicy czasowej, ale jak mówisz może i faktycznie nie potrzebuje tego dokumentu. Tylko nie wiem, czy to prawda że nie może zostać przerwana ciągłość w przypadku tego obywatelstwa. Ktoś tu gdzieś na tej stronie o tym pisał.

ciągłość musi być. A kiedy ciągłość została przerwana?

na poziomie matki, bo z tego co piszesz to że wzięła ślub po moich narodzinach oraz 18-stce to się za bardzo nie liczy bo mnie nie dotyczy.

Jak Twoja mama straciła niby ciągłość??? to co było po Twoich 18-tych urodzinach się nie liczy. Czyli jesteś dzieckiem nie ślubnym? Napisz konkret to będzie najprościej

Wybacz, jestem naprawde w tym wszystkim zielona. Mam 19 lat i dopiero wchodzę w ten cały świat dorosłych. Wchodzę ale jestem zdana na siebie bo rodzina mnie z domu przepędziła z błahego powodu. Dlatego pytałam o dowód zawarcia bez jej wiedzy...

Może zacznę wszystko od początku po kolei.
Pradziadek żył i mieszkał w Niemczech, nie znam jego imienia a nazwisko sadzę że spolszczył bo Nitschiński jak żenił się z prababcią(tylko moja rodzina w Polsce ma takie nazwisko). Sadzę że nazwisko pochodzi od Nietsche ale nie jestem pewna. zginął na wojnie jako Niemiec.

Babcia przesiedliła się na Kaszuby razem z dziadkiem. Gdy jego ojciec żył nie ruszali go ani Niemcy ani Polacy. W Zachodniopomorskim spotkał babcię gdy miał służbę wojskową. Wziął z nią ślub, ale cywilny (bo jego była żona nie chciała zgodzić się na rozwód i uniemożliwiła mu zawarcie slubu kościelnego). No i urodziła się mama, która w podanej dacie gdy miałam 18 lat wzięła ślub z Niemcem i zmieniła nazwisko na niemieckie. Jestem pewna że postara się o obywatelstwo o ile już go nie ma.

Ostatnia edycja:
Slub twojej matki PO twoich urodzinach i ewentualna nabycie przez nia obywatelstwa PO twoich urodzinach generalnie nie gra roli w twoim przypadku, liczy sie teoretyczna mozliwosc oddzieczenia obywatelstwa niemieckiego przez twoja matke w momencie twojego urodzenia.

"Przeprowadzenie na Kaszuby" jest pojeciem malo konkretny, wazne jest to, czy miejscowosc do ktorej przeprowadzili sie przodkowie byla w 20-leciu miedzywojennym (miedzy I i II wojna swiatowa) terytorium polskim czy niemieckim

Oni się przesiedlili po II wojnie światowej, więc sądzę że polskie tereny

Dopis: a nie sorry już rozumiem, muszę to sprawdzić

↑ W 1920 roku Polsce przypadła większa część powiatu kartuskiego bez miejscowości: Czapielsk, Huta Dolna, Huta Górna, Jodłowno, Klonowo Dolne, Klonowo Górne, Kolbudy, Łapino, Majdany, Marszewo, Miłowo, Nowa Wieś Przywidzka, Ostróżki, Pomlewo, Pręgowo, Przywidz, Roztoka, Szklana Góra, Ząbrsko Dolne i Ząbrsko Górne, włączonych do Wolnego Miasta Gdańska. Siedziba powiatu – Kartuzy – znalazła się po polskiej stronie granicy. Jeszcze w tym samym roku dokonano korekty granicy – Żukówko ponownie znalazło się w Niemczech.

W 1920 w roku Polsce znalazł się fragment powiatu Gdańskie Wyżyny: gminy jednostkowe Bysewo, Klukowo, Rębiechowo i Sulmin oraz obszary dworskie Czaple, Kokoszki, Leźno, Lniska, Matarnia i Owczarnia. Polską część powiatu Gdańskie Wyżyny przyłączono do powiatu kartuskiego w woj. pomorskim.

Źródło: Powiaty w Polsce 1919-1939 – Wikipedia, wolna encyklopedia

Biorę się na poszukiwania. Podaję link tak dla zainteresowanych

Witam, chce starac sie o obywatelstwo niemieckie poniewaz oczekiwanie na leczenie mojej choroby w Polsce jest zbyt czasochlonne, zaluje ze wczesniej sie o to nie staralam, bo teraz mam 22 lata i pewnie bedzie trudniej? moj tata ma obywatelstwo od kilkunastu lat i obecnie pracuje w Niemczech, slyszalam cos, ze bede musiala sie zrzec polskiego obywatelstwa czy to prawda? I czy przez to ze jestem juz pelnoletnia moge nie dostac obywatelstwa? prosze o pomoc

od dobrych kilku lat nie trzeba rezygnowac z obywatelstwa polskiego, by otrzymac niemieckie

A czy przysluguje ci niemieckie, to trudno powiedziec, bo generalnie liczy sie to, czy twoj tato mial to obywatelstwo niemieckie w momencie twoich urodzin, bo jak wystapil o nie pozniej (tu tez zalezy na podstawie jakiej procedury) i tylko dla siebie, bez uwgzledniania nieletnich dzieci, to wtedy tobie takie obywtelstwo by nie przyslugiwalo-

Musisz uscislic, czy twoj tato dostalo obywatelstwo "na pochodzenie", jesli tak, w ktorym roku i na jakiej zasadzie dokladnie (przesiedleniec czy obywatelstwo po swoim ojcu) czy tez wystapil o nadanie obywatelstwa jako Polak, czyli o naturalizacje (Einbürgerung)

tata ma obywatelstwo od okolo 12 lat, na pochodzenie po ojcu (moim dziadku), wnioskowal we wroclawiu, z tego co wiem nie uwzglednial nas.. czyli raczej nie mam szans?

mooonis90
Czy tata ma meldunek w Niemczech czy w Polsce i masz z nim dobry kontakt.??
Składaj papiery ….

a co ma meldunek taty z tym wspólnego?

Nie, to bardzo dobrze, ze ma po ojcu, to znaczy, ze mial je w momencie twojego urodzenia (teoretycznie), a to sie liczy.

Masz teraz dwie mozliwosci: zlozyc sama wniosek o stwierdzenie obywatelstwa po ojcu we Wroclawiu, ale oni to wysla do centralnego urzedu w Köln i to moze potrwac pare miesiecy, albo pojechac do ojca, zameldowac sie u niego i zlozyc w miejscowym urzedzie miasta wniosek o stwierdzenie obywatelstwa (Antrag auf Ausstellung eines Staatsangehörigkeitsausweises), to powinno byc o wiele szybsza droga.

Jelsi z jakichkolwiek powodow dostaniesz odmowe, wymeldujesz sie i wrocisz do Polski, wiec nic na tym nie tracisz.

belunia
a co ma meldunek taty z tym wspólnego?
Pogodnik -wyjaśnił (Antrag auf Ausstellung eines Staatsangehörigkeitsausweises), to powinno byc o wiele szybsza droga.
Dlatego to pytanie,czy za zgodą ojca czy bez jego zgody.
Jeżeli ojciec pomoże udostępnić swoje papiery ułatwia sprawę.

Ostatnia edycja:
ja tam zgody mamy nie potrzebowałam żeby złożyć wniosek, składam w miejscu zamieszkania

Na zlozenie wniosku jako takie nie trzeba zgody ojca, ale trzeba zgody ojca na zameldowanie u niego, zeby mozna bylo zlozyc wniosek w Niemczech....

baaardzo dziekuje wszystkim za odpowiedzi!!
z tata mam dobry kontakt i na pewno nie bedzie mial nic przeciwko, zreszta sam wyszedl z inicjatywa, zebym sie starala o obywatelstwo

Pamietaj jednak, ze samo obywatelstwo, to pierwszy krok, potem bedziesz musiala sobie zalatwic ubezpieczenie chorobowe, ktore nie jest w Niemczech automatyczne,choc obowiazkowe. Jesli bedziesz chciala pojsc na socjal w wieku 22 lat, to urzad moze uznac, ze tato musi ci zapewnic dach nad glowe i ewentualne utrzymanie,

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót