Witam.
Jako, że dalej szukam dokumentów dot. mojego dziadka złożyłem ostatnio w Wydziale Spraw Obywatelskich UM wniosek o wydanie uwierzytelnionych kopii dokumentów znajdujących się w kopercie dowodowej mojego dziadka. Napisałem że dla celów genealogicznych.
Dzisiaj niestety dostałem odpowiedź odmowną
Napisali mi, że zgodnie z przedłożonym wnioskiem nie żądam udostępnienia danych na podstawie art. 44h ustawy z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych (tekst jedn. Dz. U. z 2006 r. Nr 139, poz. 993 z późn. zm. ), lecz żądam kserokopii dokumentów znajdujących się w teczce dowodowej zmarłego dziadka.
Kwestię wydania kserokopii dokumentów z akt sprawy reguluje art.73 KPA, który przewiduje prawo strony do przeglądania akt sprawy i sporządzania notatek, kopii lub odpisów a prawo to przysługuje po zakończeniu postępowania. Jak wynika ze złożonego wniosku nie jest Pan stroną w rozumieniu przepisów KPA, a przepisy prawa nie dają nie dają uprawnień do wglądu do akt sprawy i sporządzania z nich kopii, odpisów dokumentów osobie, która nie jest stroną. Zgodnie z treścią art. 28 KPA można żądać czynności organu ze względu na interes prawny lub obowiązek a Pan nie wykazał ani interesu prawnego ani obowiązku a wskazał jedynie interes faktyczny.