Czy można zwolnić kobietę w ciąży??

• Autor wątku Autor wątku oooo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Siisii napisał:
Kobietę ciężarną zatrudnioną na podstawie umowy o pracę pracodawca może zwolnić jedynie w wyniku tzw. zwolnienia dyscyplinarnego - art. 52 kp. oraz może wypowiedzieć w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy.

Co więcej co do zasady rozwiązanie takiego stosunku pracy z kobietą w ciąży z art 52 k.p. zazwyczaj musi być przeprowadzone za zgodą zakładowej organizacji związkowej.

prosze o pomoc

Jestem studentką w dodatku pracuje w pewnej firmie 4 lata po tym jak pracodawca dowiedział sie ze studiuje zmienił uop na uz przedłużaną co miesiąc( wykonuje ta samą prace) na papierku 200zł i ten fakt trwa juz jakieś 2 lata zaszłam w ciąze i pracodawca wiedząc o tym, nie chce podpisać ze mną uop zaproponował mi dziłalność abym sama sobie opłaciła składki gdzie z pensji 800zł zostaną grosze po opłatach zus i us( powiedzałam ze mnie nie stac na takie zagrywki na to szefowa- zapożycz sie u rodziny) . teraz zaproponowała mi umowe oprace na 0.5 etatu z pensją w wysokości 513zł na okres 3 miesięcy. przypomne ze jestem teraz w 7 miesiącu i ciagle studiuje i pracuje .Czy pracodawca możemnie zatrudnić na umoweo prace na pełny etat, czy jeżeli mnie nie zatrudni a na uz nie zostawały opłacane zadne składki ! dostane jakiś zasiłek? czy w takim wypadku mogę pociągnąc do odpowiedzialności proacodawce ponieważ czuje sie oszukana.

Witam,

mam pytanie: miałam zamiar zwolnić pracownicę, z powodu braku środków na utrzymanie jej etatu, ale w momencie gdy dałam jej wypowiedzenie ona oświadczyła, że nie mogę jej zwolnić, bo jest w ciąży (dopiero 1wszy miesiąc). Nie poinformowała mnie wcześniej że jest w ciąży, więc zarządałam od niej aby na wypowiedzeniu napisała "odmawiam przyjęcia wypowiedzenia z powodu ciąży". Nie ukrywam, że pracownica przed zwolnieniem była dla mnie ciężarem finansowym i nie mam zamiaru utrzymywać jej etatu.

I mam pytanie: czy mogłam ją zwolnić wcześniej? tzn zanim mi oświadczyła, że jest w ciaży? Czy mogę ją zwolnić po powrocie z urlopu wychowawczego, szczególnie że wypowiedzenie dostała wcześniej tylko odmówiła jego przyjęcia?

nie musiała Panią informować o ciąży natomiast powinna dostarczyć zaświadczenie lekarskie

Za bardzo Pani wybiega w przyszłość - jeżeli to pierwszy miesiąc to koniec urlopu wychowawczego przypadnie za ok 4 lata

czy mogłam ją zwolnić wcześniej? tzn zanim mi oświadczyła, że jest w ciaży
Mogła ją Pani zwolnić, ale po okazaniu zaświadczenia lekarskiego zobowiązana jest Pani przywrócić ją do pracy.

jasmina15
Kobieta.gif
- Jak zrozumiałem pracuje Pani na umowę zlecenie.
Zleceniodawca nie ma obowiązku podpisywać z Panią kolejnych umów zleceń, choć jest Pani w ciąży. Zleceniobiorczyni nie podlega w czasie ciąży ochronie wynikającej z kodeksu pracy. Nie dostanie też Pani żadnego zasiłku, ponieważ od Pani zarobków nie były potrącane żadne składki (zgodnie z prawem).

Ostatnia edycja:
MaM pytanie: otóż od dnia 01.07.2011 r. zostałam zatrudniona na umowę o pracę na czas okreslony do 31.12.2011 r. Ostatnio robiłam test ciążowy i okazło się ze jestem w ciązy w listopadzie mam wizyte u lekarza w celu potwierdzenia. Nie wiem kiedy powiedzieć szefowi o ciązy. Boję się że mnie zwolnią, bądż nie przedłużą umowy. obecnie moge być w 3 tygodniu ciąży....

Jeśli na dzień 31.12.2011 r. będziesz ponad 12 tygodni w ciąży, wtedy pracodawca ma obowiązek przedłużyć umowę do dnia porodu.

A ja mam następujące pytanie:
Jestem zatrudniona na umowę na zastępstwo bez konkretnej daty, ale do czasu powrotu pracownika. Wczoraj poinformowano mnie, że ta kobieta zadeklarowała, że nie będzie jej do 31.03.2012, więc do tego czasu na pewno jestem zatrudniona. Aktualnie jestem w 6 tygodniu ciąży. Wiem, że moja umowa się nie przedłuży, ale co w sytuacji gdy byłabym na zwolnieniu lekarskim do końca ciąży, czyli mniej więcej do połowy lipca 2012? Czy zasiłek chorobowy nadal będzie mi wypłacany mimo, że nie będę już pracowac w tej firmie, bo wróci tamta osoba? Oraz czy w tej sytuacji, zakladając, że jestem na zwolnieniu do końca ciąży, czy będzie mi się należał również jakiś zasiłek macierzyński po porodzie?

Po zatrudnieniu zasiłek chorobowy jak najbardziej będziesz miała wypłacony, natomiast zasiłek macierzyński nie przysługuje.

OK, ale zakładając, że będę na zwolnieniu do końca ciąży, a umowa na zast. się skończy, zatrudnienie ustanie z końcem marca, to czy zasilek chorobowy będe dostawać do końca ciąży, czy tylko do 30 dni po ustaniu zatrudnienia?

Jestem zatrudniona na umowę na czas określony do 31.01.2012r.
13 tydzień ciąży wypada na 25.01.2012r.
Czy pracodawca może nie przedłużyć mi umowy o pracę ?

Pracodawca musi przedłużyć umowę o pracę do dnia porodu.

Dziękuję bardzo :) już się bałam że te 6 dni dla nikogo się nie liczy

Pod koniec stycznia przedłóż pracodawcy zaświadczenie od lekarza o stanie ciąży.

Czy jak umowa o pracę jest na czas określony do 31.12.2011 r. a kobieta zajdzie w ciąże w listopadzie 2011 r to czy można ją zwolnić ?

W Kodeksie pracy napisane jest :
"Art. 177. § 1. Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie ciąży, a także w okresie urlopu macierzyńskiego pracownicy, chyba że zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy bez wypowiedzenia z jej winy i reprezentująca pracownicę
zakładowa organizacja związkowa wyraziła zgodę na rozwiązanie umowy."
ale
"§ 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia porodu."
więc nie przekracza okresu trzech miesięcy.
Dodatkowo od września 2011 do teraz jest na L4, jak to się ma do końca umowy o pracę na czas określony ? Czy pracodawca w takim przypadku może przedłużyć umowę o pracę i czy może ją zwolnić jak by dalej przedstawiała L4 ?

Jeśli w dniu zakończenia umowy kobieta bedzie w co najmniiej 12 tyg i 1 dniu ciązy to nie mozna jej zwolnić. Jeśli ten wymóg zostanie spełniony umowę należy przedłuzyć do dnia porodu.

Umowa na czas okreslony ulega rozwiazaniu z upływem czasu na ktory została zawarta. Takiej umowy sie nie wypowiada, sama ulega rozwiązaniu. Po rozwiazaniu umowy, zasiłek chorobowy wypłaca ZUS.

Czyli rozumiem, że jeżeli kobieta nie będzie w co najmniej w 12 tyg ciąży na dzień zakończenia umowy o pracę to pracodawca nie ma obowiązku dalszego przedłużania umowy.
A czy pracodawca może przedłużyć umowę, która jest to końca br roku, jeżeli kobieta jest na zwolnieniu L4 od września bieżącego roku ?
Czy musi wrócić do pracy i dostać orzeczenie lekarskie (zwolnienie powyżej 30 dni) o dalszej zdolności do pracy ?
Jeżeli musiała by wrócić żeby dostać przedłużenie umowy to jak to się ma gdy pracodawca jednak nie przedłuży umowy, a kobieta będzie chciała iść dalej na L4. Czy w takim przypadku dalej będzie dostawała pieniądze z ZUSu po zakończeniu umowy ?

Czy jak umowa o pracę jest na czas określony do 31.12.2011 r. a kobieta zajdzie w ciąże w listopadzie 2011 r to czy można ją zwolnić ?
W tym przypadku umowa ulegnie rozwiązaniu z mocy prawa ostatniego dnia grudnia. Jeśli będzie ciągłość zwolnienia lekarskiego, to dalszą wypłatę zasiłku chorobowego przejmie ZUS.

Proszę nie używać określenia L-4, bo tych druków nie używa się od kilkunastu lat. Obecnie - ZUS ZLA.

Dziękuję za odpowiedź na to pytanie, a czy ktoś umie mi odpowiedzieć na dalsze pytania:
Czy pracodawca może przedłużyć umowę, która jest to końca br roku, jeżeli kobieta jest na zwolnieniu lekarskim od września bieżącego roku ?
Czy musi wrócić do pracy i dostać orzeczenie lekarskie (zwolnienie powyżej 30 dni) o dalszej zdolności do pracy ?
Jeżeli musiała by wrócić żeby dostać przedłużenie umowy to jak to się ma gdy pracodawca jednak nie przedłuży umowy, a kobieta będzie chciała iść dalej na zwolnienie lekarskie. Czy w takim przypadku dalej będzie dostawała pieniądze z ZUSu po zakończeniu umowy ?
Czy jest jakaś różnica w pieniądzach będąc na zwolnieniu lekarskim i pracując oraz będąc na zwolnieniu lekarskim i nie pracując ?

Powrót