Czy można zwolnić kobietę w ciąży??

• Autor wątku Autor wątku oooo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam mam takie pytanie czy pracodawca może rozwiązać ze mną umowę jesli poinformuje go o ciąży. umowę mam do 30 listopada tego roku a jestem dopiero w 6 tygodniu, a powinnam go poinformować ponieważ raz dwa razy w tygodni jestem zmuszona nosić ciężkie worki z ubraniami po 15 kg.

WYKAZ
PRAC WZBRONIONYCH KOBIETOM I MŁODOCIANYM
§ 1
Nie wolno zatrudniać kobiet przy pracach szczególnie uciążliwych lub szkodliwych dla
zdrowia.
§ 2
Praca, która wiąże się z wysiłkiem fizycznym, mierzona wydatkiem energetycznym netto na
wykonanie pracy, przekraczająca 1200 kcal na zmianę roboczą, a przy pracy dorywczej 4,8
kcal/min. jest zabroniona.
§ 3
Zabronione jest ręczne przenoszenie ciężarów o masie przekraczającej:
• jeżeli praca wykonywana jest stale - 12 kg.
• jeżeli praca wykonywana jest dorywczo - 20 kg.
§ 4
Jeżeli praca wiąże się z przenoszeniem ciężarów pod górę /pochylnie, schody/ których kąt
nachylenia przekracza 30 0 , a wysokość 5 m zabronione jest przenoszenie ciężarów o masie:
• przy pracy stałej - 8 kg.
• przy pracy dorywczej - 15 kg.
§ 5
Zabronione jest przewożenie ciężarów o masie przekraczającej:
• 50 kg – przy przewożeniu na taczkach jednokołowych,
• 80 kg – przy przewożeniu na wózkach 2,3 i 4 kołowych.
W/w ciężary obejmują również masę urządzeń transportowych. Transport musi się odbywać
po powierzchni równej, twardej i gładkiej o pochyleniu nie przekraczającym 2%.
§ 6
Kobietom w ciąży i okresie karmienia zabronione są prace, przy których wartości obciążenia
pracą fizyczną mierzone wydatkiem energetycznym netto przekraczają 696 kcal na zmianę
roboczą.
2
§ 7
Kobietom w ciąży i okresie karmienia, jeżeli ich praca wiąże się z przenoszeniem ciężarów
zabronione jest dźwiganie gdy wartość przekracza:
?????? przy pracy stałej - 3,00 kg.
?????? przy pracy dorywczej - 5,00 kg.
§ 8
Jeżeli praca wiąże się z przenoszeniem ciężarów pod górę, kobietom w ciąży i okresie
karmienia zabronione jest przenoszenie ciężarów o masie:
?????? przy pracy stałej - 2,00 kg.
?????? przy pracy dorywczej - 3,75 kg.
§ 9
Kobietom w ciąży i okresie karmienia zabrania się pracy:
?????? w pozycji wymuszonej,
?????? w pozycji stojącej łącznie ponad 3 godziny w czasie zmiany roboczej.
§ 10
Kobietom w ciąży i okresie karmienia zabrania się pracy w środowisku w którym występują
nagłe zmiany temperatury powietrza w zakresie przekraczającym 15 0 C.
§ 11
Kobietom w ciąży zabrania się pracy w środowisku, w którym poziom ekspozycji na hałas w
odniesieniu do 8-godzinnego dnia pracy przekracza wartość 65 db.
§ 12
Kobietom w ciąży zabroniona jest praca w warunkach narażenia na drgania o ogólnym
oddziaływaniu na organizm człowieka.
§ 13
Kobietom w ciąży zabrania się pracy przy obsłudze monitorów ekranowych powyżej 4 godzin
na dobę.
§ 14
Kobietom w ciąży zabrania się pracy na wysokości – poza stałymi galeriami, pomostami
posiadającymi pełne zabezpieczenie przed upadkiem, oraz wchodzenie i schodzenie po
drabinach.
3
§ 15
Kobietom w ciąży zabrania się wykonywania prac w wykopach oraz w zbiornikach
otwartych.
§ 16
Kobietom w ciąży i okresie karmienia zabrania się pracy w warunkach stwarzających ryzyko
ciężkiego urazu fizycznego lub psychicznego np. gaszenia pożarów, udziału w akcjach
ratownictwa chemicznego, usuwania skutków awarii.
§ 17
Kobietom w ciąży i okresie karmienia zabrania się pracy w narażeniu na działanie czynników
rakotwórczych i o prawdopodobnym działaniu rakotwórczym, określonych w odrębnych
przepisach.
§ 18
Kobietom w ciąży i okresie karmienia zabrania się wykonywania prac w narażeniu na
działanie rozpuszczalników, jeżeli ich stężenie w środowisku pracy przekracza wartość 1/3
najwyższych dopuszczalnych stężeń.
.....................................................

Witam, ja mam nieco bardziej skomplikowaną sytuację. Otóż pracuję na umowę o prace na czas nieokreślony już od 4 lat w tej samej firmie. Jednak wcześniej na moim stanowisku pracowała dziewczyna, która zaszła w ciążę, potem poszła na urlop wychowawczy i potem zaszła w kolejną ciąże i tak do dziś jest na urlopie wychowawczym. Ja pracuję cały czas na "jej miejscu" na umowę na czas nieokreślony- nie jest to umowa na zastępstwo! Tu pytanie:
1. Czy jeśli teraz zajdę w ciąże to pracodawca może mnie zwolnić? Spodziewam się, że nie bo to umowa na czas nieokreślony i o pracę.

2. Co w przypadku, jeśli tamta będzie chciała wrócić do pracy?
3. Czy pracodawca może zmienić mi rodzaj umowy z o pracę na zastępstwo i czy muszę się na to zgodzić? Czy może to zrobić jak już powiem mu że jestem w ciąży?

1. bez powodu zwolnic nie może , szczególnie że to umowa na czas nieokreślony
2. to problem pracodawcy- nie zastępujesz jej
3. nie , 4 lata temu mógł Cię zatrudnic na umowę na zastępstwo , teraz na takie zmiany za późno .

Dziękuję za szybka odpowiedź. Czyli właściwie nie powinnam się niczego obawiać, no może poza rozmową z szefostwem o tym, że jestem w ciąży... Sama nie wiem kiedy im powiedzieć, bo boję się, ze mają uraz po poprzedniej pracownicy :)

Masz umowę na czas nieokreślony czyli opcja najlepsza z możliwych :) i dlatego nie masz powodów do obaw .

witam, proszę o odpowiedź. pracuję w firmie produkcyjnej i jestem w 9 tygodniu ciąży. firma ma zamiar ogłosić upadłość. obecnie nie przebywam na zwolnieniu lekarskim. mam umowę o pracę do końca maja 2015 roku. poród przewidziany na 25 czerwca 2015r.

czy powinnam jak najszybciej skorzystac ze zwolnienia lekarskiego ?
co zrobić aby otrzymać zasiłek macierzyński po ogłoszeniu upadłości przez firmę ?

Jeśli firma ogłosi upadłość...
To czy jesteś w ciąży czy nie i tak ... pracę stracisz! :-/

Kodeks pracy art 177:
§ 4. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy o pracę za wypowiedzeniem w okresie ciąży lub urlopu macierzyńskiego może nastąpić tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy. Pracodawca jest obowiązany uzgodnić z reprezentującą pracownicę zakładową organizacją związkową termin rozwiązania umowy o pracę. W razie niemożności zapewnienia w tym okresie innego zatrudnienia, pracownicy przysługują świadczenia określone w odrębnych przepisach. Okres pobierania tych świadczeń wlicza się do okresu zatrudnienia, od którego zależą uprawnienia pracownicze.

PS.
Swoją drogą logicznie myśląc, trochę ciężko kogoś zatrudniać jak firma upadła ;-) ?

proszę przeczytaj moje pytania jeszcze raz i odpowiedz jeśli wiesz :)

Czy firma będzie czy nie... kobieta w ciąży i tak ma w naszym kraju ochronę.

Zwolnienie Lekarskie to nie jest też "papierek" do wyłudzenia.
Jeśli lekarz uważna że powinna Pani być na L4 to tak.
Wtedy po 33 dnia L4 przechodzi Pani pod opiekę ZUS, a nie pracodawcy.

Pytanie też, kiedy firma "upadnie" ? przed 33 dniami czy po? będąc na L4?

Przestańcie w końcu z tym L-4 :). Od lat jest ZUS ZLA.

Witam. Od 5 lat mieszkam w Anglii, pracowalam praktycznie non stop przez kontrakt w sierpniu zwolnilam sie z pracy kontraktowej i 11 sierpnia rozpoczelam prace przez agencje w duzej firmie z lekarstwami. Po 2 tygodniach dowiedzialam sie ze bede mama. Firmie oznajmilam o ciazy w 14 tygodniu ciazy. Ponad miesiac temu. Firma nie przeprowadzila risk assesment , jedynie mialam wizyte z lekarka pracujaca w fabryce, uslyszalam jedynie ze moge dzwigac do 12 kilo. W poniedzialek 1.12.2014 bylam w pracy, 2 grudnia zachorowalam i udalam sie do lekarza poinformowalam zarowno firme jak i agencje, wszystko bylo ok, dzwonilam codziennie do agencji i firmy informujac ich ze jestem chora, i jesli chca moge wyslac papier od lekarza ze bylam u nich. W piatek 5.12.2014 udalam sie do lekarza poraz kolejny dostalam papier L4 ktory jest konieczny do pracy dopiero na 2 tydzien choroby, oznajmilam agencji ze mam papier ktory rowniez moge im wyslac. Wszystko bylo ok, uslyszalam ze mam sie nie przejmowac i czy bede w stanie wrocic do pracy w poniedzialek, powiedzialam ze oczywiscie i takie mialam zamiar. O godzinie 16 zadzwonili z agnecji i oznajmili mi ze fabryka postanowila mnie zwolnic poniewaz sa bardzo zapracowani teraz i potrzebuja osob codziennie. Czy moge cos z tym zrobic? Czy mieli prawo mnie zwolnic (obecnie jestem w 20 tyg ciazy) a danej firmie pracowalam 17 tygodni. Bardzo prosze o pomoc!

Badylek napisał:
Od 5 lat mieszkam w Anglii
Zrozumiałem, że pracuje Pani też w Anglii.
Nie podlega więc Pani polskim przepisom prawa pracy i ubezpieczeń społecznych.

Witam! Mam dosc skomplikowana sytuacje. W sierpniu zglaszalam mobbing w pracy napisalam dwie skargi do dyrektora HR. Potem zglosilam to na policji przy sprawie nieprzyjemnych SMSow z pogrozkami. Powiedzialam ze firma sie zajmuje ta sprawa ale nie zajela sie. Tylko ja dostalam wypowiedzenie umowy a moje przelozone nic. Okazalo sie ze jestem w ciazy. Doreczylam zaswiadczenie o tym pod koniec okresu wypowiedzenia. Teraz mam problem z L4. Nie moge go ponownie uzyskac a szefowa mnie zmusza do jego kontynuowania bo nie ma dla mnie stanowiska pracy odpowiadajacego mojemu stanu zdrowia. Mam zapis od lekarza ze moge pracowac 2 godz potem przerwa 2 godz przerwa i 2 godz. Szefowa sie na to nie zgadza i zmusza mnie do kontynuowania L4 bo inaczej bede musiala pracowac tak jak inni ale w innej kawiarni gdyz u niej nie ma dla mnie miejsca. Co moge zrobic jesli lekarze niechetnie daja mi L4 a teraz od 10 .03 nie mam waznego L4 a jestem w domu. Pani doktor powiedziala mi ze szefowa nie ma prawa zmuszac mnie do brania L4 i ze mam prawo pracowac tak jak zalecil lekarz a jak firma sie do tego nie dostosuje to moge byc w domu i musza mi placic. Mam problem z kregoslupem i nie moge dzwigac ciezkich rzeczy a stanie tak dlugo (8-10) godzin bedzie zbyt meczoce w moim stanie. Co mam zrobic? Chce pracowac ale tylko tak jak pozwala mi lekarz a nie tak jak chce tego szefowa. Czy moze mnie zmuszac do kontynuowania L4 czy ma obowiazek dac mi stanowisko pracy takie ktore odpowiada wymogom zaswiadczenia od lekarza? Szefowa wpisala mi Nieobecnosc nieusprawiedliwiona w tym czasie a dobrze wie w jakim jestem teraz stanie. Biore leki na infekcje od grudnia choruje i leki nie pomagaja. Mam straszne bole brzucha a wyniki mam dobre tak jak na USG nie widac nic niepokojacego. Wszystko mam w karcie i jestem pod stala opieka lekarska. Czy szefowa moze dac mi wypowiedzenie dyscyplinarne w tej sytuacji i czy jej zachowanie jest zgodne z prawem?
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Powrót