Czy można zwolnić kobietę w ciąży??

• Autor wątku Autor wątku oooo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
jeżeli urodzę np. 17.03.2012r. to macierzyńskie wypłaca mi pracodawca ?
bo umowę mam do 31.03.2012r.
a kto potem?

jakie dokumenty muszę do ZUS dostarczyć?

Aby otrzymać zasiłek macierzyński po ustaniu ubezpieczenia należy złożyć:
- skrócony odpis aktu urodzenia dziecka,
- zaświadczenie pracodawcy ZUS Z-3.
- oświadczenie dla celów ustalenia obowiązku ubezpieczeń społecznych
- zaświadczenie lekarskie stwierdzające stan ciąży w okresie zatrudnienia,
- świadectwo pracy

Powyższe dokumenty powinien skompletować pracodawca i przedłożyć do oddziału ZUS.

jeżeli zwolnienie lekarskie mam od 05.03.2012 do 17.03.2012 a umowa o prace jest do 31.03.2012 to od 18.03.2012 idę na macierzyńskie aż do końca umowy i przez ten okres pracodawca płaci mi macierzyńskie tak?

Jeżeli pracodawca jest uprawniony do wypłaty zasiłków, wtedy płatnikiem zasiłku macierzyńskiego będzie pracodawca, jeśli nie wówczas ZUS.

Witam,
mam pytanie zostałam zwolniona z pracy (po 1,5 roku) z woli pracodawcy za dwutygodniowym okresem wypowiedzenia.(umowę miałam do końca czerwca) W trakcie okresu wypowiedzenia zaszłam w ciąże. W momencie jak się dowiedziałam o ciąży, wysłałam do pracodawcy zaświadczenie lekarskie oraz prośbę o anulowanie wypowiedzenia. Pracodawca się nie zgodził, ponieważ uznał, że zwolnił mnie z mojej winy, gdyż "klienci się na mnie skarżyli" chociaż żadnej nagany ani nawet upomnienia nie otrzymałam. w wypowiedzeniu też nie było o tym słowa. Powiedziano mi tylko, że jak pójdę do sądu to i tak nic nie wskóram bo zwolnienie nastąpiło przeze mnie.
Bardzo proszę o odpowiedź czy naprawdę nie mam żadnych szans w sądzie skoro na wypowiedzeniu nie było informacji dlaczego zostałam zwolniona?

Kobiecie w ciąży nie można skutecznie wypowiedzieć umowy o pracę, nawet jeśli zawiniła. Natomiast w razie udowodnienia ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków pracowniczych, można z nią rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia (art.52.kp).

mało tego likwidacja to ma byc likwidacja a nie przeniesienie firmy itp

Witam
Mam umowę do 14 marca 2013 roku,w najliższym czasie planuje ciąże.Czy pracodawca może mnie zwolnić?albo nie przedłuzyc umowy?jakie przysługuja mi świadczenia?
pozdrawiam

Przeczytaj wszystkie posty z tego wątku. Na pewno znajdziesz informacje na ten temat. Jeśli nie, zadaj pytanie - uzupełnimy odpowiedź.

mam pytanie jestem w 10 tygodniu ciąży mam dostać teraz umowę na okres próbny czy jeżeli pracodawca dowie się o tym że jestem w ciąży może mnie zwolnić ??

Witam,
pracodawca przywrócił mnie do pracy. mam stawić się w pracy w poniedziałek. Czy mogę od razu iść na zwolnienie czy muszę kilka dni pochodzić do pracy?

Witajcie:),
A jak wygląda kwestia rozwiązania umowy z pracownicą w ciąży w przypadku ogłoszenia upadłości firmy?
Pracownica jest np. w 3-4 m-cu ciąży, na zwolnieniu lekarskim. Rozumiem, że zasiłek płaci ZUS, a czy cały okres ciąży jest wliczany później do stażu pracy?
Jak wygląda kwestia macierzyńskiego, czy przysługuje również 20tygodni, a może ten okres jest skracany? Co z dodatkowymi 2 tygodniami?

Ostatnia edycja:
Witam, moja sytuacja wyglada nastepująco: jestem w 7 tyg. ciąży ktora jest obecnie w stanie zagrozonym i najlepiej gdybym lezala plackiem. pracuję w sklepie spożywczym, zostałam zatrudniona 18.03.2013 w ramach prac interwencyjnych z urzędu pracy. umowę dostałam na rok tj do 31.03.2014 na pełen etat normalnie od pracodawcy. zastanawia mnie czy mogę teraz powiedziec pracodawcy o tym iz jestem w ciazy bez obawy o zwolnienie? oraz czy juz teraz moge przejsc na zwolnienie lekarskie? chcialam pracowac dopoki sie da, ale jednak praca w takich warunkach(stres, dzwiganie skrzynek itp. ) jest dosyc wyczerpująca co w obecnym stanie nie jest zbyt korzystne ;) jesli mam umowę do 30.03.2014 a czytalam ze pracodawca przedluza umowe do czasu porodu to : mam termin porodu na grudzien i w dniu porodu wygasa mi umowa czy nadal trwa do marca? a jesli tak to gdy pojde na urlop macierzynski po porodzie czy pracodawca ma obowiazek przedluzyc mi umowe na czas trwania urlopu tj rok? pomozcie bo mam metlik w glowie ;/ moze to iz pracodawca przygarnal mnie z urzedu pracy ma jakis wplyw na to wszystko?

kielka_ napisał:
...mam termin porodu na grudzien i w dniu porodu wygasa mi umowa czy nadal trwa do marca?

Umowa trwa nadal do 30.03.2014 r., z tym dniem zostanie rozwiązana lub pracodawca może /ale nie musi/ zawrzeć kolejną, nową umowę o pracę.

Witam

10 stycznia dostałam wypowiedzenie umowy o pracę zawartej na czas określony z dwutygodniowym okresem wypowiedzenia (staż w firmie 5 lat). Wypowiedzenie przyjęłam. Po miesiącu dowiedziałam się, że jestem w ciąży jednak z niewiedzy o przysługującym mi prawie do odwołania się od wypowiedzenia nic z tym tematem nie robiłam dalej.
Ostatnio dowiedziałam się od znajomego, iż mogę żądać przywrócenia do pracy bo kobiet w ciąży zwalniać nie można. Mamy 1 maja i stąd moje pytanie czy jeszcze mogę coś działać w temacie przywrócenia do pracy czy jest już niestety za późno. Podczas ostatniej wizyty u ginekologa poprosiłam o zaświadczenie i okazało się iż 17 stycznia zaszłam w ciążę,

Witam,

mam pytanie. Jestem obecnie na 3-miesięcznym okresie próbnym, który mija z dniem 30 lipca br. i jednocześnie w 7 tyg. ciąży. Czy po podpisaniu umowy na czas określony 30 lipca, pracodawca może mnie zwolnić przed upływem 3 miesiąca ciąży? Nie ogarniam tych wszystkich ustaw... Proszę o odpowiedź.

Powrót