Czy warto ubiegać się o obywatelstwo niemieckie?

• Autor wątku Autor wątku Agusia83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam >Czy moze ktos wie ile czasu trwa procedura sprawdzania przez BVL archiw w W.Brytanii. Po jakim czasie od wysłania im upowaznienia można liczyc na jakąkolwiek odpowiedz. Wiem ze ktoś z was juz przez to przechodził i chociaz orientacyjnie potrafi powiedzieć ile jeszcze miesiecy od tego momentu czekał na zakonczenie sprawy.Czy sprawdzanie archiw W.Brytani to sygnał ze z do tej pory dokumentami wszystko ok i to tylko formalnośc sprawdzenia czy osoba nie utraciła obywatelstwa na wskutek wstapienia do armii Andersa. Jak myslicie czy gdyby z dokumentów wynikało ze jest lipa to BVL zatrzyma odrazu procedure sprawdzania czy wypełni wszystkie swoje podpunkty proceduralne zeby w przypadku odwołania nie było zadnych watpliwości. Tak na logike przynajmniej mysląc po Polsku kazdy urzad w Polsce nie narazałby Panstawa na dodatkowe koszta zwiazane ze sprawdzaniem wiedząc ze z papierów wniosek rozpatrzony bedzie negatywnie .Ciekawe jak do tematu podchodzi BVL ? Zna ktos odpowiedz na to pytanie ? Co na to POGODNIAK?

A co to jest BVL? Bo ja znam tylko BVA.....

Napisanie listu do UK to zadne koszty, nie probowalbym tutaj konstruowac zadnych wnioskow na tej podstawie.

Ile to moze trwac, zalezy pewnie od tego, jak szybko odpowiedza Brytyjczycy. Nie mam na ten temat zadnych wiadomosc

He He... fak pomyliłem skrót faktycznie BVA a nie BVL ;)
dzieki Pogodniak faktem jest że jak człowiek siedzi i na coś czeka zaczyna spekulować. Mam ostatnie pytanie czy w przypadku pozytywnego rozpatrzenia BVA przesyła papiery do Ambasady w Polsce i tam sie odbiera je osobiscie??

Jak składałeś przez ambasadę wniosek, to ambasada wysyła do ciebie zaproszenie po odbiór potwierdzenia obywatelstwa. Trochę się przy odbiorze płaci, ale to nie są straszne koszty, coś ok. 25 Euro, a potem mażna ewentualnie :winko:

agolka dziekuje za odpowiedz.składam w poniedziałek do konsulatu i potem sie okarze.

POWODZENIA; niech szybko zleci :tuptup:

Dzięki Agolka ;) Ja składałem papiery przez adwokata w Niemczech wiec chyba do niego przyśla. Jak bedzie pozytywnie to napewno nie zapomne :winko: Generalnie zycze wszystkim którzy sie staraja powodzenia. Nie wiem czy to prawda ktoś mi mówił ze od 2005 roku bardzo cienko wyglada statystyka przyznawanych obywatelstw coś w granicach 30 - 40 rocznie. Gdzieś na forum nawet dał link http://www.bund-der-vertriebenen.de/infopool/spaetauss1.php3 wg. tych statystyk dos stycznia do kwietnia tego roku przyznali tylko 9 obywatelstw :(

Statystka, ktora podales, to jest statystyka przyznawania statusu przesiedlenca, a nie stwierdzania posiadania obywatelstwa! To sa dwie rozne rzeczy.

Statusu przesiedlenca Polakom sie generalnie juz nie przyznaje, kilka razy juz opisywalem dlaczego, wiec to normalne, ze tych ludzi jest garstka na rok.

Obywatelstwo to zupelnie inna kategoria prawna!

Hmm, a jak wysłałem prosto do Koln to po ewentualny odbiór też tam będę musiał jechać czy wyślą do Wrocławia?

Dzieki Pogodniak znowu wyprostowałeś moja niewiedze jeszcze raz dzieki napawałeś mnie optymizmem ;) Pozdrawiam

mam jeszcze jedno pytanie....ojciec moich dzieci ma ograniczona władze rodzicielska i mam prawomocne postanowienie z sadu rodzinnego o pozwolenie na wydanie paszportów dla dzieci w zastepstwie za ich ojca.czy na wniosku do konsulatu ojciec dzieci musi sie podpisac jesli dołacze przetłumaczony wyrok sadowy?????czy to wystarczy?????

adamoz1 napisał:
Hmm, a jak wysłałem prosto do Koln to po ewentualny odbiór też tam będę musiał jechać czy wyślą do Wrocławia?

Do Wrocławia ? :o, wątpię, dobrze będzie jak wyślą pocztą.
W przeciwnym wypadku czeka cię spora wycieczka, ale jakże miła :D

Jesli wyznaczyles we wniosku pelnomocnika na terenie Niemiec (osobe ze stalym zameldowaniem w Niemczech) to wysla zaswiadczenie poleconym na adres tej osoby.

Normalna droga to odbior w najblizszym konsulacie niemieckim w Polsce, czyli BVA wysyla zaswiadczenie do konsulatu, a konsulat wysyla list do ciebie, ze masz sie zglosic do nich po odbior zaswiadczenia. Rownoczesnie z odbiorem zaswiadczenia mozna wtedy zlozyc wniosek na wystawienie paszportu niemieckiego

Ok Dzięki :)
Na szczęście wyznaczyłem pełnomocnika (ciocia) w Niemczech ze stałym zameldowaniem, tak więc oby jej to ewentualnie wysłali, chociaż wycieczka do "Reichu" czemu nie :D :)

Mam pytanie i niech mnie kotoś naprostuje. Osoby staraja sie o przyznanie obywatelstwa na podatawie np. volkslista III . Rozpoczyna sie procedura w BVA. Z tego co odczytałem sie na tym forum to obywatelstwo niemieckie mozemy jedynie otrzymac po przodku z pochodzenia niemieckiego. Jesli ktoś ma obywatelstwo a nie pochodzenie to pozamiatane. Ok i to by sie zgadzało bo zona nie otrzymała po swoim ojcu który ma obywatelstwo niemieckie (dowód osobisty KAT B). I teraz dziadek ma obywatelstwo niemieckie tymczasowe z III volkslista. Powiedzmy że go nie utracił > udowodniona przynaleznośc do kultury niemieckiej itd. Czy w takim razie po dziadku który nie ma pochodzenia niemieckiego a tylko obywatelstwo moge otrzymac obywatelstwo niemieckie? Logicznie mysląc to NIE. Wiec dlaczego BVA nie konczy procedury tylko sprawdza Archiwa w W. Brytanii skoro z podstawowych dokumentów wynika ze bedzie wniosek rozpatrzony negatywnie? Co Pogodniak na to?

Tak namotales, ze kompletnie nie rozumiem, o co ci chodzi :what:

Uzyje pojec niemieckich, bo one sa troche bardziej wyraziste

- Staatsangehörigkeit (obywatelstwo)
i
- Volkszugehörigkeit (narodowosc)

Staatsangehörigkeit jest pojeciem niekoniecznie majacym cos wspolnego z narodowoscia, a wiec jak ktos ma matke eskimoske a ojca Zyda z obywatelstwem niemieckiem, nie jest w kategoriach "etnicznych" osoba narodowosci niemieckiej, ale mimo wszystko jej obywatelem niemieckim , bo obywatelstwo dziedziczy sie po ojcu, a po roku 1975 po ojcu lub po matce. Ich narodowosc (czyli "pochodzenie") nie gra przy tym zadnej roli.

Nie wiem rowniez, co to jest "dowod osobisty kategorii B", ale ja szczerze nie znam sie wybitnie na Vollsklistach.

Sprawdzanie, czy ktos wstapil w Wielkiej Brytanii do obcego wojska nie ma nic wspolnego z "narodowoscia" tylko ze starmy przepisem w ustawie o obywatelstwie, ze obywatel niemiecki, ktory dobrowolnie i bez zezwolenia wladz niemieckich wstapil do obcego wojska, tracil w tym momencie obywatelstwo niemieckie. A skoro je stracil, to urodzone pozniej jego dziecko nie moglo sily rzeczy go po nim nabyc, stad to sprawdzanie, jesli z zyciorysu wynika, ze przodek byl Slazakiem i byl internowany w Wlk Brytanii, bo BVA wie, ze wiele z tych osob wstepowalo do wojska polskiego

a jeżeli było ktoś w niewoli angielskiej i po skończeniu wojny zapisał się do "polskiego wojska" tak niektórzy robili aby powrócić do polski to też tracił obywatelstwo niemieckie? Wielu Ślązaków tak robiło aby wrócić po wojnie do rodzin swoich

Przepis mowi o "dobrowolnym wstapieniu do obcych sil zbrojnych", jakie motywy miala taka osoba wstepujaca, to jej sprawa, wg mnie nie trzeba bylo koniecznie wstepowac do wojska polskiego w czasie wojny czy po wojnie, by moc wrocic do Polski po wojnie. Nie mozna miec niestety wszystkiego, podjeli wtedy taka a nie inna decyzja, a ona miala takie a nie inne konsekwencje prawne

Ten przepisy obowiazuje zreszta do dzis, a wiec nie ma nic wspolnego z wojna, tyle ze dzis dwupanstwowcy, ktorzy odbywaja obowiazkowa sluzbe wojskowa w kraju pobytu, nie traca obywatelstwa, ale jakby sie dobrowolnie potem zglosili na zolnierzy kontraktowych, to by je w tym momencie tracili

Ostatnia edycja:
wydaje mi się że kiedyś pisałeś że to jeszcze zależy jak to uznają. Wydaje mi się że pisałeś o jakieś ustawie która weszła po wojnie jakaś umowa

jaka umowa po wojnie, jak miedzy Polska a RFN do roku 1970 nie bylo w ogole stosunkow dyplomatycznych?

Moim zdaniem niepotrzebnie gdybacie, bo to jest wszystko fantazjowanie na zasadzie, co by bylo gdyby. Po sprawdzeniu faktow w Wlk Brytanii dostaniecie formalna odpowiedz, jak bedzie to odmowa, to bedzie uzasadniona i wtedy sie bedzie mozna zastanawiac, co z tym fantem zrobic

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót