Czy warto ubiegać się o obywatelstwo niemieckie?

• Autor wątku Autor wątku Agusia83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam, wysłałem wszystkie papiery do konsulatu w Wrocławiu i jaki jest mniej więcej czas na odpowiedz ????

witaj konsulat w gdansku juz po tygodniu poinformował mnie tel.że dokumenty które złozyłam sa kompletne i wysyłaja je do koln.dalej trzeba czekac tak powiedzieli.

z tego co sie slyszy, to w najbardziej optymistycznym przypadku to trwa pol roku, a czesto gesto poltora roku

przy wypełnianiu wniosku miejsce urodzenia ogólnie miejscowości pisać po polsku i niemiecku czy tylko po niemiecku ?

pisz lepiej po niemiecku bo wniosek w takim jezyku nalezy wypisac.ułatwisz Niemcom podczas rozpatrywania wniosku prawda????MI W KONSULACIE POMOGLY PANIE WYPISAC A NAWET NAPISALA NIEKTORE SŁOWA ZA MNIE JA JE TYLKO PRZEPISAŁAM.

Tak na marginesie to nie kumam o co tak do konca chodzi z tym pochodzeniem im wiecej czytam !!!! Bo tak naprawde co mam udowadniac jesli moj Pra i Dziadek zawsze byli obywatelami Niemiec tam mieszkali i umarli a mojego ojca zaraz po urodzeniu uznal za syna PRZED SĄDEM W KOLN. Ponadto moj ojciec urodził sie w Gdansku w 1943 r a dziadek ma w metryce wpisane obywatel Niemiecki ,ktory słuzył w niemieckim wojsku PYTAM CO JA MAM IM UDOWODNIC SKORO MIESZKAŁ DO KONCA ZYCIA W KOLN jako niemiec?????????co wogole ich przepisy o tym mówia???? Dziwne tyci te przepisy i sztywne.

Udawadniać muszą tylko te osoby, których przodkowie urodzili się na terenie Polski wg. granic z 1937. Twój dziadek był Niemcem przez urodzenie, więc :ok:

agolka dzieki za odpowiedz to miłe z twojej strony.czy jakbym dostała obywatelstwo niemieckie to musze odrazu wyprowadzic sie do NIEMIEC??? NIE TO ZE BYM NIE CHCIAŁA,ale tak odrazu to mogłoby byc trudne chociaz dzieci moje bardzo chciłayby tam sie uczyc.tak czy inaczej musze czekac na odpowiedz z konsulatu.DZIEKUJE AGOLKA ZA DODANIE NADZIEI.

dlaczego w takim razie pisza, że posiadanie rodowitego Niemca w rodzinie nie wystarczy??czy ja tutaj czegos nie rozumie??:?::?:

1) Potwierdzenie obywatelstwa nie zobowiazuje do niczego, dostajesz papierek, ze jestes obywatelem niemieckim, na podstawie tego papierka mozesz (ale nie musisz) wyrobic sobie paszport niemiecki, a czy wyjedziesz dzis, jutro czy nigdy do Niemiec, to twoja prywatna sprawa

2) Prawo o obywatelstwie jest skomplikowane i zalezy od wielu czynnikow indywidualnych, a ludzie - jak zreszta widac na tym forum po pytaniachz ;) - maja troche klopoty z abstrakcyjnym rozpatrywaniem spraw i dlatego konsulaty podaja - slusznie - bardzo ostrozne informacje.

Posiadanie rodowitego Niemca w rodzinie rzeczywiscie nie daje w kazdym przypadku prawa do obywatelstwa, bo co z tego ze Iksinski (np. ojciec) byl w momencie urodzenia Niemcem, jak - z roznych wzgledow - obywatelstwo to mogl pozniec stracic i w momencie twojego urodzenia nim nie byc, a liczy sie tylko i wylacznie, czy rodzic W MOMENCIE TWOJEGO URODZENIA mial(by) teoretycznie obywatelstwo niemieckie.

A udowadnianie jest konieczne, bo jak sobie to inaczej wyobrazasz: przyjdziesz do konsulatu i powiesz "moj dziadek byl rodowitym Niemcem, ale nie mam na to zadnego swistka, ale naprawde byl, dajcie mi paszport niemiecki" :D

Czy ktoś z Was orientuje się może w kwestii nadawania obywatelstwa niemieckiego chodzi mi tutaj o okres przed w czasie i po wojnie tnz. obywatelstwo przez urodzenie na terenach wg. granic 1937 na terenie niemiec to zrozumiałe, następnie można było wystąpić o nadanie obywatelstwa jeszcze przed wprowadzeniem DVL no i w końcu po wprowadzeniu DVL czyli jakby 3 sposoby, ale pytanie jeste nastepujące czy Ktoś z Was ma wiedze ew. spotkał się z przypadkiem że obywatelstwo zostało nadane w inny sposób niż te które wymieniłem ???. Podam przykład czy istnieje taka możliwość aby osoba która jakimś cudem opuściła Polske i której udało się przedostć na teren Rzeszy np. w roku 1945 otrzymała obywatelstwo niemieckie ??? troche to skomplikowane, ale takie jest pytanie co otym myślicie ???.

mój ojciec posiada niemieckie obywatelstwo od 2001 po przez pochodzenie ojca. Także ja tylko wypełniłem anlage V mojego ojca chyba wystarczy przecież wszystko mają w dokumentach, że było przeprowadzone dochodzenie już. Dołączam kopie tylko staatsangehorigkeitsausweis i reszte innych dokumentów. Pogodniak jak ty to widzisz jako ekspert ?

Ostatnia edycja:
witaj.Tyle to ja rozumie, ze to jest na wniosek zaiteresowanego.Fakt im wiecej sie o tym pisze tym gorzej.Zastanawiałam sie jak bym była traktowana w Polskich urzedach jako np.obywatelka niemiecka? Moje dzieci otrzymuja tu alimenty i zasiłki,ale jako Polskie dzieci.Co z tego ze dostaniemy obywatelstwo Niemieckie jak nam w Polsce moze odbiora alimenty i rodzinne.zadna sztuka przerzucic ten obowiazek na Niemcy.Chce obywatelstwo niemieckie ,ale wole mieszkac narazie w Polsce.Czy mi sie beda nalezały wtedy zasiłki z Polski???ojciec dzieci jest Polakiem.JESTESMY W UE czy nie moge mieszkac tutaj jako np.niemka a zasiłki dostawac w polsce bo ojciec dzieci jako Polak jest tutaj zobowiazany do płacenia.!!!!!!!

Miklosz, w kazdym panstwie mozna dostac obywatelstwo nie tylko przez pochodzenie/urodzenie ale rowniez przez nadanie obywatelstwa, czyli naturalizacje. A wiec w czasie wojny na terenie Niemiec byly nie tylko obozy koncentracyjne, ale rowniez obozy internowania dla zolnierzy, tzw. Stalagi (dla zwyklych zolnierzy) i Oflagi (dla oficerow). Wiec jak nawet rodowity Polak byl w takim obozie w czasie wojny i po 1945 r. nie wrocil do Polski, bo z roznych powodow nie chcial wracac do panstwa komunistycznego, to po pewnym czasie mogl wystapic o nadanie obywatelstwa niemieckiego, czemu nie, ale w takim wypadku jest malo prawdopodobne, by jego dziecko urodzilo sie na terenie Polski :D

wszyscy chcieliby kindergeld , ja chce miec obywatelstwo niemieckie bo mam takowe pochodzenie bez wzgledu na papierek ,ale narazie chce zostac w POLSCE.pyt.teoretyczne---- czy mam prawo do zasiłkow polskich ,dla dzieci niemieckich jako niemka mieszkajaca w POLSCE??ktos wie cos na ten temat????

Ev71, sama sobie komplikujesz sprawe. Slyszalac kiedys o czyms takim jak "podwojne obywatelstwo"? Jak dostaniesz papier na niemieckie obywatelstwo, to takie obywatelstwo bedziesz miec dodatkowo do polskiego a nie zamiast polskiego. Osoby posiadajaca podwojne obywatelstwo polsko - niemieckie sa traktowane na terenie Polski tylko i wylacznie jako obywatele polscy (=ich dodatkowe obywatelstwo niemieckie dla wladz polskich sie nie liczy), na terenie Niemiec sa traktowani tylko i wylacznie jako obywatele niemieccy (= obywatelstwo polskie dla nich sie nie liczy), a na terenie panstw trzecich, np. Francji, Chin czy Stanow Zjednoczonych, moga sobie wybierac, jaki paszport pokaza.

Unia Europejska nie ma z tym nic wspolnego, bo kwestie obywatelstwa sa regulowane na szczeblu narodowym, a nie miedzynarodowym.

no moze sobie komplikuje ,ale kto pyta nie bładzi prawda??? myslalam ze w momencie otrzymania obywatelstwa np.niemieckiego obywat.polskie sie traci tak samo i moje dzieci je straca. nie wiem ,ale tak czytalam na forum.

Pogodniak proszę odpowiedz na mój post, który jest trochę wyżej. Bo za chwile możesz być offline hehe

Ziov, jak bedzie za malo dokumentow, do ci odpisza, ze masz dolaczyc dodatkowe, Bundesverwaltungsamt nigdy nie wysyla od razu odmowy wystawienia zaswiadczenie ze wzgledu na brak kompletu dokumentow

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót