dług, ugoda, czy napewno przedawnienie?

• Autor wątku Autor wątku adek26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
moim zdaniem - jeżeli dojdzie do sprawy sądowej to szanse na wygrane masz 50/50 przy czym musiałbyś zatrudnić dobrego pełnomocnika procesowego znającego i lubującego się w takich sprawach,

pomijając ten wątek - pomagałem sąsiadowi który podpisał ugodę, spłacał ją przez cztery lata, aż w końcu sprawa wylądowała w sądzie. Sprawa była trudna gdyż ugoda podpisana rok po zakończeniu egzekucji komorniczej i warto zaznaczyć że prowadzona na podstawie bte, napisałem odpowiedni sprzeciw, na pismo powoda odpowiedziałem pismem procesowym liczba stron 36, doczepiłem się do każdego dokumentu dołączonego do pozwu a było ciężko, ale jak to się mówi "szukasz a znajdziesz" i znalazłem, udowodniłem powodowi, że nie posiada legitymacji czynnej i biernej do dochodzenia roszczenia oraz, że przedmiotowa wierzytelność uległa przedawnieniu. Efektem mojej pracy było, że powód wniósł wniosek o cofnięcie pozwu wraz z zrzeczeniem się roszczenia głównego jak i odsetek - niby jakaś wygrana ale jaka satysfakcja,

czy dobrze rozumiem że z ugody nie można się wycofać, a co by było gdyby przysłali nową ugodę , podpisałbym ją i później (nie wiem jak to się fachowo nazywał) zrezygnował z niej , czy to by znaczyło że wszystkie ugody są nieważne?

adek26 napisał:
czy dobrze rozumiem że z ugody nie można się wycofać,
można się wycofać - inaczej mówiąc, złożyć wierzycielowi OŚWIADCZENIE
O UCHYLENIU SIĘ OD SKUTKÓW PRAWNYCH OŚWIADCZENIA WOLI ZŁOŻONEGO POD WPŁYWEM BŁĘDU, ale tylko do roku czasu od podpisania takiej ugody,

rozumiem, moje pytanie było takie że podpisałem tą ugodę 20.12.2016 . Jak przeglądałem teraz papiery to przysyłali mi nowe ugody np we wrześniu 2017r, na które nie odpowiedziałem. Przyjmijmy hipotetycznie że teraz 20.04.2018 otrzymuję ugodę i ja podpisuję, później składam wierzycielowi OŚWIADCZENIE
O UCHYLENIU SIĘ OD SKUTKÓW PRAWNYCH OŚWIADCZENIA WOLI ZŁOŻONEGO POD WPŁYWEM BŁĘDU i wtedy co, czy obie ugody będą nieważne, tak jakbym ich w ogóle nie podpisał. Zresztą jak dobrze pamiętam w tej ugodzie co ja podpisałem nie było podanego terminu kiedy mógłbym od niej odstapić

adek26 napisał:
Przyjmijmy hipotetycznie że teraz 20.04.2018 otrzymuję ugodę i ja podpisuję, później składam wierzycielowi OŚWIADCZENIE
O UCHYLENIU SIĘ OD SKUTKÓW PRAWNYCH OŚWIADCZENIA WOLI ZŁOŻONEGO POD WPŁYWEM BŁĘDU i wtedy co, czy obie ugody będą nieważne, tak jakbym ich w ogóle nie podpisał.
tak,
adek26 napisał:
Zresztą jak dobrze pamiętam w tej ugodzie co ja podpisałem nie było podanego terminu kiedy mógłbym od niej odstapić
art. 84 Kodeksu cywilnego

przeczytaj: Sygn. akt III Ca 1364_16 oświadczenie o uchyleniu woli

nie możliwe żeby to było takie '' proste'', czyżby rezygnacja z drugiej ugody pociągała za sobą że i ta pierwsza jest nieważna. Jeżeli tak by się stało, to jak by to sformułować, czy wtedy fundusz nie będzie próbował udowodnić mi, że odstępuję od drugiej, a ta pierwsza nadal obowiązuje.
Zerknąłem teraz, ta z 20.12.2017 to była ugoda, to co przysyłają obecnie nazywa się porozumienie

Ostatnia edycja:
jedną 20.12.2016, tylko przysyłają mi teraz kolorowe listy " uwolnij się od długów, zacznij żyć wolny" ostatnią taką propozycje tylko z nazwa nie ugoda ale porozumienie miałem we wrześniu 2017r , nie podpisałem jej.
Tylko byłem ciekaw gdybym teraz te nowe porozumienie podpisał i później odstąpił od niego. To wtedy i porozumienie (te nowe) i ta stara ugoda były by nieważne?

nie kombinuj bo przekombinujesz, podpisałeś jedną ugodę i to wystarczy, a jak przysyłają inne ugody czy porozumienia to wrzucaj do swoich akt i czekaj,
adek26 napisał:
Tylko byłem ciekaw gdybym teraz te nowe porozumienie podpisał i później odstąpił od niego. To wtedy i porozumienie (te nowe) i ta stara ugoda były by nieważne?
tutaj mógłbyś się przejechać, nie wiadomo jak by do tego podszedł sąd,

zaraz się okaże, ze to porozumienie, to jest już jakieś posądowe z zasądzonym nakazem zapłaty, autor tak 'skrupulatnie' opisuje temat :)

Tyle że od ugody nie można odstąpić od tak sobie
To jest przepis szczególny:
Przepis prawny:
Art. 918. § 1. Uchylenie się od skutków prawnych ugody zawartej pod wpływem błędu jest dopuszczalne tylko wtedy, gdy błąd dotyczy stanu faktycznego, który według treści ugody obie strony uważały za niewątpliwy, a spór albo niepewność nie byłyby powstały, gdyby w chwili zawarcia ugody strony wiedziały o prawdziwym stanie rzeczy.

dzięki za odpowiedź, mam jeszcze jeden dług w ale w innym funduszu
1 ugoda podpisana 9.08.2015 (miała obowiązywać 9.08.2015-20.03.2017)
2 podpisana 10.05.2017 ( ma obowiązywać 10.05.2017-30.06.2019)

i jak myślisz nie miną jeszcze rok od podpisanej drugiej tj. 10.05.2017, czy da coś wysłanie im OŚWIADCZENIE
O UCHYLENIU SIĘ OD SKUTKÓW PRAWNYCH OŚWIADCZENIA WOLI ZŁOŻONEGO POD WPŁYWEM BŁĘDU ( dług z banku, bte z 2011 r)

bobpl to jest odpowiedź, nie opanowałem jeszcze pisania tutaj

ugoda przyszła listem, podpisałem jak głupi 20.12.2016 i wysłałem. Teraz przysyłają porozumienia, ale odkładam je do szuflady, fundusz nie skierował sprawy do sadu, żaden nakaz do mnie nie przyszedł, żądają pieniędzy bo odkupili dług od banku, bank miał bte

adek26 napisał:
2 podpisana 10.05.2017 ( ma obowiązywać 10.05.2017-30.06.2019)
adek26 napisał:
i jak myślisz nie miną jeszcze rok od podpisanej drugiej tj. 10.05.2017, czy da coś wysłanie im OŚWIADCZENIE
O UCHYLENIU SIĘ OD SKUTKÓW PRAWNYCH OŚWIADCZENIA WOLI ZŁOŻONEGO POD WPŁYWEM BŁĘDU ( dług z banku, bte z 2011 r)
więc wyślij takie oświadczenie listem poleconym za potwierdzeniem odbioru i czekaj na dalsze ruchy funduszu, nie ma co się zastanawiać,

myślisz, że uchylenie się od ugody z 10.05.2017r spowoduje że i ta pierwsza ugoda z 2015 r będzie uchylona? co trzeba by napisać w takim oświadczeniu o uchyleniu się od skutków prawnych ( przecież chyba nie wystarczy napisać że wtedy nie miałem świadomości że dług jest przedawniony, podpisałem na "gorąco" bo windykator przyjechał do mnie do domu, nie miałem jak się zastanowić, przemyśleć tego)

miałeś kredyt w banku, bank sprzedał dług do funduszu, z funduszem podpisałeś ugodę czy dwie ugody - bo już tak mieszasz, że nie wiadomo nic?

pierwsza ugoda podpisana 9.08.2015 r ( zawarta na czas oznaczony 9.08.2015 do
20.03.2017)

druga porozumienie do ugody z 9.08.2015 podpisane 17.11.2015 (raty rozbite od
17.11.2015 do30.06.2018)

następna nie wiem jak to liczyć czyżby trzecia?

ugoda zawarta 10.05.2017 r ( rozbita na raty od 10.05.2017 do 30.06.2019r)

nie chcę wyjść na krętacza, ale pogubiłem się w tym,

adek26 napisał:
pierwsza ugoda podpisana 9.08.2015 r ( zawarta na czas oznaczony 9.08.2015 do
20.03.2017)

druga porozumienie do ugody z 9.08.2015 podpisane 17.11.2015 (raty rozbite od
17.11.2015 do30.06.201

następna nie wiem jak to liczyć czyżby trzecia?

ugoda zawarta 10.05.2017 r ( rozbita na raty od 10.05.2017 do 30.06.2019r)

nie chcę wyjść na krętacza, ale pogubiłem się w tym,
powiem tak, tak to wszystko zakręciłeś z podpisywaniem ugód i porozumień do tej ugody, że na własną prośbę się załatwiłeś, w chwili obecnej moim zdaniem czy podpiszesz następne porozumienie czy też nie podpiszesz to już nic nie zmieni, jeżeli fundusz złoży pozew do sądu, to według mojej osoby masz przechlapane chyba, że trafisz na faktycznie dobrego prawnika który wybroni twoją osobę od tego długu.

biję się w pierś bo pokręciłem, powinienem założyć drugi watek, te skany ugody co wkleiłem podpisałem ją 20.12.2016 r, była JEDNA tylko jedna ugoda do długu z banku, bte był w 2010 r.

To co pisałem pożniej o ugodzie, porozumieniu do ugody dotyczyło innego długu w innym funduszu.
Chciałem tylko wiedzieć czy ta JEDNA ugoda z 20.12.2016 r ,jeżeli teraz nie płacę i nie będę już nic podpisywał , czy ona może się może to złe słowo "przedawnić" , czy jest "wieczna"

Powrót