Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l. czy przedawniony??

• Autor wątku Autor wątku remie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Gordon Lameman napisał:
Myślisz, że protokolant słucha? :D
Myślę, że nie zatyka uszu. Może najwyżej- nie przejawiając zainteresowania- słucha bez zrozumienia.
Z tego co wiem ponadto, ogłoszenie wyroku przy pustej sali sprowadza się często do podania motywu "bo tak" :ooo:
Gordon Lameman napisał:
No to będzie wojna! :beer:

:beer:

frankyjoe napisał:
Powinieneś zapłacić lub złożyć do e-sądu sprzeciw wraz z wnioskiem o przywrócenie terminu do jego wniesienia.

co mi da złożenie sprzeciwu wraz z wnioskiem o przywrócenie terminu.
czy jak już ustalę przyczynę zadłużenia to będę mógł zapłacić bez wszystkich opłat komorniczych i czy powinienem powiadomić o moich działaniach komornika

Prosze o pomoc!Co mam odpisac?Mo im zdaniem sprawa jest przedawniona!Jak to sformulowac zeby dobrze wygladalo!

N A K A Z Z A P Ł A T Y
W POSTĘPOWANIU UPOMINAWCZYM
Data wydania 2011-07-12
Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie VI Wydział Cywilny
w składzie:
Referendarz sądowy Monika Dudzińska
po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w elektronicznym postępowaniu upominawczym pozwu wniesionego w
dniu 2011-06-21 przez
Presco Investments S.á r.l. z siedzibą w Luxembourg
nakazuje pozwanemu
wojciecha
w ciągu dwóch tygodni od doręczenia nakazu zapłacić powodowi
kwotę łączną 271.50 PLN (słownie: dwieście siedemdziesiąt jeden złotych pięćdziesiąt groszy) w tym
kwotę 1.00 PLN (słownie: jeden złoty) z odsetkami ustawowymi od dnia 2001-01-29 do dnia zapłaty
kwotę 270.50 PLN (słownie: dwieście siedemdziesiąt złotych pięćdziesiąt groszy) z odsetkami ustawowymi
od dnia 2001-01-15 do dnia zapłaty
oraz kwotę 90.00 PLN (słownie: dziewięćdziesiąt złotych) tytułem zwrotu

Czy do sprzeciwu w postępowaniu upominawczym wystarczy tylko napisać, że zaskarża się w całości nakaz zapłaty podnosząc zarzut przedawnienia?
Dodam, iż kwota zadłużenia pochodzi z 24.06.2000r

Witam
Jeszcze raz dziękuję za pomoc :beer:
Faktycznie dostałam odpowiedź z sądu w którym postanawia:
1. stwierdzić skuteczne wniesienie sprzeciwu i utratę mocy nakazu zapłaty w całości.
Ale zaniepokoił mnie punkt 2. W tym punkcie sąd postanawia :
Przekazać rozpoznanie spray do sądu rejonowego szczecin prawobrzeże - zachód i Zachód w Szczecinie. (jest to sąd właściwy dla miejsca zamieszkania).
I co teraz robić ? nic nie rozumiem bo z jednej strony skutecznie wniesiony sprzeciw a z drugiej dzieje się coś o czym nie mam pojęcia. :mad:
Małym drukiem napisano że przysługuje mi w ciągu 7 dni środek zaskarżenia w postaci zażalenia. Ale ponieważ nie wiem jakie konsekwencje wynikają z punktu 2 to nie wiem też co mam zaskarżyć. Co mam zrobić proszę o podpowiedź.

agamedrek napisał:
nic nie rozumiem bo z jednej strony skutecznie wniesiony sprzeciw a z drugiej dzieje się coś o czym nie mam pojęcia
Taka jest procedura :
Przepis prawny:
art. 50536
§ 1. W razie prawidłowego wniesienia sprzeciwu (...) sąd przekazuje sprawę do sądu według właściwości ogólnej.
(...)

Baaaardzo dziękuję ;) Znaczy to, że nie pójdę do więzienia ? :beer: Jeszcze raz dziękuję ;)

Prosze podyktujcie jak mam napisac ten sprzeciw!;)

wpisz w google sprzeciw do nakazu zapłaty w postępow. upominawczym (to jest druk SP) wypełnij go i wyślij (w necie masz wzory jak wypełnić) Pamiętaj masz 14 dni. Liczy się data stempla. Nie znam sprawy więc nie wiem na co powinieneś się powołać. Natomiast jak poczytasz jaki ja miałam problem to może dopasujesz do siebie. Dane pozwanego i powoda znasz więc wpisujesz ich na 1-szej stronie. Strona 2 punkt 6 zaskarżasz w całości, punkt 7 wnoszę o oddalenie (i powód dlaczego o to wnosisz-np roszczenie przedawnione) oraz zwrot kosztów. punkt 8 wg norm przepisanych. Strona 3 Uzasadnienie: roszczenie uległo np. przedawnieniu. Strona 4 to podpisy i daty ;) Nie wiem czy pomogłam. Poszukaj danych dotyczących Twojej sprawy. Mam nadzieję, że Ci się powiedzie. Pozdrawiam serdecznie ;)

Czy dostałaś nakaz zapłaty na zwykłym piśmie a wysłałaś je na formularzu urzędowym ? Ja przygotowałam zwykle pismo i teraz nie wiem czy dobrze robię.

Sprzeciw wysłałam na formularzu ściągniętym z internetu. Druk SP - pisałam wcześniej.

no tak, ale jeszcze było jedno pytanie w moim poście czy dostałaś nakaz w zwykłej formie pisemnej? Ponieważ ja dostałam w zwykłej z e-sadu i chyba mogę tylko w takiej formie również odpowiedzieć. A wiadomo, ze druk łatwiej wypełnić :what:

Przepraszam, ale nie wiem co to znaczy w "zwykłej formie pisemnej" :mad:?? Dostałam list polecony z sądu. Normalny list w którym było napisane: sąd ........ w składzie referendarz sądowy ............ po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w elektronicznym postępowaniu upominawczym pozwu wniesionego w dniu.... przez .... nakazuje pozwanej......
Wypełniłam druk sp i nie doszukiwałam się żadnych innych form przekazania info przeze mnie, choć na dole listu jest napisane że również mogę wnieść środek zaskarżenia drogą elektroniczną. Ja jednak wolałam w sposób "normalny". Mam potwierdzenie nadania listu, mam również odpowiedź w formie pisemnej. Może jestem staroświecka ale lubię przetrzymywać takie dokumenty ;)

witam. dostalem dzisiaj od komornika pismo o wszczeciu postepowania egzekucyjnego reprezentuje on firme presco ktora wykupila dlug od canal+. w pismie jest napisane ze opieraja sie na tytule wykonawczym z sadu z lublina z dnia 28.02.2011 nakazie zaplaty z dnia 10.11.2010 zaopatrzonego w klauzule z dnia 28.02.2011. moj problem polega na tym ze ja zadnego z tych pism nieodebralem osobiscie poniewaz niezamieszkuje pod adresem zameldowania a osoby tam zamieszkujace niepoinformowaly mnie o tych pismach po prawdopodobnym wczesniejszym odebraniu ich i chcialbym sie dowiedziec czy moge wniesc jakis sprzeciw do tej sprawy?? albo dac ja do ponownego rozpatrzenia?? i czy dlug nie ulegl przedawnieniu?? umowa byla zawarta w 2007r i po roku rozwiazana z przyczyn technicznych. i czy komornik ma prawo zajac pobory z renty socjalnej?? za kazda pomoc bede wdzieczny

Jeśli dług z 2007 - to na styk z przedawnieniem do 2010, ale musiałbyś podać dokładne daty.

Możesz, w ciągu 7 dni od informacji od komornika, wnieść wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu i sam sprzeciw od nakazu zapłaty.

umowa zawrta byla w lipcu 2007r. rozwiazanie umowy nastapilo w sierpniu 2008r. a nakaz zaplaty byl w listopadzie 2010r. gdzie taki wnisek Tomu mam zlozyc?? i jak liczyc okres tych 3-ch lat do przedawnienia od daty zawarcia umowy??

Ostatnia edycja:
Tomu umowa byla zawarta w lipcu 2007r. rozwiazana w sierpniu 2008r. a nakaz zaplaty byl w listopadzie 2010r. Do przedawnienia do tych 3-ch lat liczy sie odkad zawarlem umowe czy od kiedy rozwiazalem?? i gdzie taki wniosek mam zlozyc??

Właśnie otrzymałam z sądu właściwego dla mojego miejsca zamieszkania, umorzenie postępowania. Dlatego jeszcze raz bardzo dziękuję :winko:

i znowu podobna sprawa tego typu. Umowa z CANAL+Cyfrowy spoo. nie wiem jak długo nie były regulowane płatności za świadczone usługi - umowa abonamentowa, ale noty karne z dnia 18.02 i 15.04.2007 r. sugerują, że umowa zerwana i nastąpił brak świadczenia tych usług. W dniu 18.06.2010 r (po 3-ch latach) przejęcie wierzytelności przez Presco Invet.Sarl. Pierwsze pismo o windykacji otrzymano 8.11.2010r. , ale firma twierdzi , że wysłała pismo w tym samym dniu co przejęła dług tj. 18.06.2010. Kolejne wezwanie do zapłaty 11.01.2011r. Kolejne pismo pozew o zapłatę do Sądu Rejonowego w Lublinie oraz nakaz platniczy w postępowaniu upominawczym z dnia 26.07.2011r. Na te wszystkie pytania powód nie dał żadnej odpowiedzi. Co teraz dalej go czeka, płakać i płacić. Czy istnieje jakaś forma odwołania lub po prostu niepłacenia.Czy w tym przypadku nie nastąpiło przedawnienie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót