Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l. czy przedawniony??

• Autor wątku Autor wątku remie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
refio napisał:
witam
Temat już był wałkowany, ale ...

" Sprzeciw od nakazu zapłaty wraz z wniskiem o przywrócenie terminu "

Uzasadnić tak jak piszesz, dołaczyć kopię dowodu osobistego ,kopie korespondencji od Komornika wraz ze steplem odbioru (termin 7 dni ) wskazać ewentulanego świadka który potwierdzi fakt zamieszkiwania.

Ostatnia edycja:
Przepraszam jest jeszcze jedno 9 lipca 2012 otrzymałam
p o s t a n a w i e n i e
I. odrzucić wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu i stwierdzić skuteczne wniesienie sprzeciwu i
utratę mocy nakazu zapłaty w całości;
II. przekazać rozpoznanie sprawy do Sąd Rejonowy Gdańsk-Południe w Gdańsku
w EPU odczytałam, że data uprawomocnienie to 22.10.2012. Dlaczego tak długo, kolejne 3 miesiące??? wydawało mi się ze to max 3 ale tygodnie. Czy teraz będzie już z górki, czy nadal referendarz będzie zwlekał??

refio napisał:
witam

Tylko czy uzyskam te informacje w czasie, który mam na złożenie odwołania do sądu.
Parę postów wyżej pisałam na jakiej podstawie można domagać się dostępu do akt w najbliższym SR.
Telefonicznie w e-sądzie też można " z grubsza " dowiedzieć się czego sprawa dotyczy.

okeyus napisał:
Dlaczego tak długo, kolejne 3 miesiące??? wydawało mi się ze to max 3 ale tygodnie. Czy teraz będzie już z górki, czy nadal referendarz będzie zwlekał??

1. przecież komu, jak komu, ale Tobie na czasie (już teraz - po zwrocie kasy) nie zależy; no chyba, że tak sama z siebie, dla "porządku" masz domenę, aby się spieszyć;

2. sprawa i tak będzie umorzona;

3. dlaczego tyle trwało uprawomocnienie? przyczyn może być wiele:

a. referendarz był na zwolnieniu/urlopie;
b. do akt zeskanowano zwrotki bardzo późno;
c. inne przyczyny techniczne związane ze specyfiką systemu elektornicznego;

Natomiast tak ogólnie, to skąd wniosek, że prawomocność ma być po maks 3 tygodniach? Po pierwsze, to zazwyczaj jest to około czterech - pięciu tygodni po doręczeniu (jak większość zainteresowanych wie, klauzule na nakazy nadawane są po 6-7 tygodniach). Przyjmując, że zarządzenie z 10 sierpnia doręczono 17 sierpnia, to uprawomocnienie sprawy ( o ile była zwrotka w aktach) powinno być około 21 września. Skoro było 21 października, to ledwo 4 tygodnie później. Zupełnie nie rozumiem, co w tym nadzwyczajnego, skoro ja czekam na rozpoznanie jednej ze skarg pół roku??!!

Jeszcze jednak uwaga, skąd wiesz, że to referendarz zwlekał?? Nie znasz systemu (ja też, ale z racji wykonywanego zawodu zapewne więcej słyszę), nie wiesz na czym polega specyfika i bijesz pianę tam, gdzie niczego nie ubijesz...

Ostatnia edycja:
Dziękuję rafal_26,
pisałam, że Presco zwróciło mi kasę, ale nie całą - bez kosztów komornika, a to jakieś 1500 zł, więc pytałam też o ponaglenie SR na rozpatrzenie skargi na komornika. Czy w tym przypadku te 3 miesiące to też norma? Nie ma jakichś przyzwoitych terminów na rozpatrzenie?

Przyzwoitych terminów nie ma i długo w Polsce nie będzie.

Dlaczego?

Wystarczy popatrzeć na statystyki. W ostatnich latach liczba spraw rozpoznawanych przez sądy powszechne zwiększyła się kilkukrotnie. Jednak etatów sędziowskich (przybyło 40 dla Warszawy plus zamiana asesorów na sędziów), czy referendarskich nie przybyło.

Oczywiście państwo "cuś" próbuje z tym robić, ale jak wiadomo (w środowisku) te zmiany są zmianami kosmetycznymi. Być może niedługo wprowadzą możliwość rozpoznawania skarg na czynności komorników przez referendarzy, zapewne to przyśpieszy rozpoznawanie spraw (referendarz, to urzędnik i jemu można więcej "wcisnąć"), ale czy przyczyni się do merytoryczności (nie sądzę - chyba, że pozostaną to wpadkowe kwestie). Również próby realizacji zadaniowego czasu pracy, czy systemu punktowego mają "jakieś" skutki, ale na dzień dzisiejszy, aby w sądach było lepiej, trzebaby zwiększyć ilość sędziów o 20% plus ilość sekretarzy (zajmują się wykonywaniem orzeczeń) o 40%. Dodatkowo do tego trzeba by wprowadzić system doręczeń elektronicznych dla zawodowych pełnomocników itp itd. Mogę o tym długo.

Tymaczasem rząd co robi? Łączy sądy (efekt statystyczny będzie, ale ile pracy) i planuje obciążyć referendarzy jeszcze większą ilością zadań (bez zwiększenia wynagrodzenia czy ilości etatów). Czyli dalej praktykuje wyciskanie oleju z 8 tłoczenia, a jak wiadomo, taki olej smaczny nie jest...

Mając dostęp do statystyk, a trochę się tym interesuję, sędziowie w sądach powszechnych załatwiają NAŚCIE razy więcej spraw, niż w sądach administracyjnych (które jeszcze jako tako funkcjonują). Trzeba jednak pamiętać, że obywatele nie przysługują się sędziom, bowiem wciąż (na każdym kroku) krytykują ich za to, czemu nie są winni.

Witam
Przeglądałem wczęśniejsze wpisy i mam juz orientację w jaki sposób uzyskać dostęp do danych na temat mojej sprawy w e-sądzie.
Mam pytanie, które już całkowicie powinno wyjąśnić mój problem, otóż, czy mam "na siłę" uzyskać info czego dotyczy mój dług i wówczas napisać do sądu:
1) wniosek o przywrócenie terminu
2) sprzeciw
i
3) wniosek o uniknięcie klauzuli wykonalności,

Czy może mam jak najszaybciej przekazać info do e-sądu w lublinie, czyli skuopić sie na punktach 1 i 2?

mam jeszcze jedno pytanie, czy dokumenty które wyślę do sądu, mam wysłać również do komornika?
Dziwne w całej sprawie jest to, że komornik (cały czas ta sama osoba) wysyłał pisma na stary adres, a pismo odnośnie wszczęcia egzekucji wysłał już na aktualny mój adres ;-).
Czy mam dzwonić do komornika i prosić o wyjaśnienie takiego staniu rzeczy, czy tylko wysyłać do sądu i cierpliwie czekać, a może w międzyczasie odwiedzi mnie komornik i ściągnie dług?

nie Komornik lecz pełnomocnik Presco
Możesz co najwyżej złożyć skargę na czynności Komornika ,dzwonienie nie ma sensu .

Ostatnia edycja:
No ja mam pismo od komornika sądowego działającego przy sądzie rejonowym w Warszawie, ja mieszkam w Łodzi.
A sprawa egzekucyjna prowadzona jest na podstawie postepowania upominawczego sądu rejonowego w Lublinie.
Zastanawia mnie jak to jest, że jeszcze 2 miesiące temu, komornik wysyłał pisma na dawno (od 10 lat tam nie mieszkam) nie zamieszkały przeze mnie adres. A w tej chwili jak jest sprawa egzekucyjna i ściąganie długów, to okazuje się, że już zna mój aktualny adres?

kolego przeczytaj ten temat bo piszesz w kółko to samo ...
windykator celowo podał inny adres aby uzyskać nakaz zapłaty , nastepnie już we wniosku egzekucyjnym podał prawidłowy stąd Komornik ściga cię tam gdzie trzeba, jesli pracujesz lub masz środki na koncie to porostu je zajmie i będziesz odzyskiwał przez najbliższe poł roku jesli wogóle odzyskasz.
Jaka jest wartość twojego długu ?

Nie ma w tym nic dziwnego - gdy wróciło do komornika pismo o wszczęciu egzekucji to odszukał Cię poprzez ZUS, US ... i przypadkiem nie posłuchaj " rady"
@piotrekbielsko i nie twórz teraz skargi na komornika :cool:
Skup się na wniosku o przywrócenie terminu i sprzeciwie. Dobrze byłoby "wywiedzieć się" czego sprawa dotyczy - przyda się przy pisaniu sprzeciwu i dla pewności, że sprzeciw jest zasadny... Jeśli bardzo chcesz możesz poinformować komornika o złożeniu sprzeciwu, ale raczej nie wstrzyma to czynności egzekucyjnych.

Ostatnia edycja:
Dzięki Ewa za podpowiedzi,mam jeszcze pytania:
1) Dlaczego w tej chwili jest prowadzona sprawa egzekucyjna skoro komornik wysyłał pisma na niewłaściwy adres? Czy jest jakiś przepis, który może wstrzymać egzekucję z powodu błędów formalnych, wysyłka pism na nieaktualny adres?

2) Jeśli komornik zajmie np: moje pobory, to w przypadku bezzasadności długu mogę domagać się i będę domagał się zwrotu pieniędzy od presco. Co z kosztami komorniczymi? Słyszałem, że presco nie oddaje za to pieniędzy, czy wówczas mogę ich zwrotu domagać się od komornika, skoro to on popełnił błędy formalne i adresował pisma na nieaktualny adres? Ja nie mam obowiązku informowania, żadnych organów, poza wydziałem meldunkowym o zmianie adresu zamieszkania.

1. nie jest to "błąd formalny", tylko merytoryczny i nie ma wpływu na egzekucję do czasu podjęcia decyzji przez sąd;

2. komornika, a co on winien; zresztą w tym wątku 20 razy to omawialiśmy, zamiast zadawać pytania, jak dziecko, poczytaj - jak DOROSŁY;

Witam.
Dzisiaj odebrałam list w którym były 2 pisma:
1. Wezwanie do zapłaty należności.
Na wniosek wierzyciela:
Gmina Bydgoszcz- Zarząd Dróg Miejskich i Komunikacji Publicznej ....
i na podstawie tytułu wykonawczego:
Nakaz zapłaty w post. upominawczym Sądu Rejonowego w Bydgoszczy
z dnia 01-10-2002r, sygn. akt XII Nc 12311/02 zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dnia 04-09-2012r.
Postanowienie Sądu Rejonowego w Bydgoszczy
z dnia 03-09-2012, sygn. ...

wzywam dłużnika:
XXXX,Pesel: XXX
do wpłacenia w ciągu 7 dni od daty otrzymania niniejszego pisma na konto komornika:
XXXXXXXXX
lub w kancelarii następujących należności:
należność główna 88,00
odsetki zaległe 109,45
koszty procesu 80,00
koszty klauzuli 60,00
opłata egzekucyjna 297,47
wydatki gotówkowe 22,60
Do każdej przekazywanej kwoty należy doliczyć opłatę za przelew 2,00.
Ostateczna wysokość kosztów zostanie ustalona po zakończeniu postępowania.

W razie niezapłacenia należności w okreslonym terminie, zostanie ona ściągnięta z majątku ruchomego i wierzytelności Pani, co znacznie zwiększy koszty egzekucyjne.
W załączeniu: zawiadomienie o wszczęciu egzekucji stosownie do art.805 kpc.
Asesor Komorniczy XXXXX Komornik Sądowy XXX( tu podpis wygląda na własnoręczny)

2. Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji
Komornik Sądowy przy Sądzie Rejonowym w Bydgoszczy Maria Byry zawiadamia, że przeciwko:
XXXXX XXXX
jako dłużnikowi na wniosek wierzyciela:
Gmina Bydgoszcz- Zarząd Dróg Miejskich i Komunikacji Publicznej

zostało wszczęte postępowanie egzekucyjne na podstawie tytułu wykonawczego:
Nakaz zapłaty w post. upominawczym Sądu Rejonowego w Bydgoszczy
z dnia 01-10-2002r, sygn. akt XII Nc 12311/02 zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dnia 04-09-2012r.
Postanowienie Sądu Rejonowego w Bydgoszczy
z dnia 03-09-2012, sygn. ...

w którym zasądzono od dłużnika na rzecz wierzyciela:
i tu to samo co powyżej-należność główna itp.

Mam teraz pytanie czy owe "wezwanie i zawiadomienie o wszczęciu egzekucji" to znaczy,że lada dzień zabiorą mi kasę z konta? Czy np. jest możliwość że to już jest przedawnienie?
Bardzo proszę o pomoc. Z góry za jakąkolwiek Dziękuję

piotrekbielsko napisał:
złożyć skargę na czynności Komornika
Żadnej skargi nie składamy !

Robimy to co tu napisałem :
http://forumprawne.org/komornik-pos...dawniony-do-kogo-jakie-pismo.html#post1870791

Ps.
milgal
Kobieta.gif

Proszę nie zaśmiecać forum i dublować postów

milgal napisał:
nie rozumiem Pana uwagi
Proszę spojrzeć na tytuł tego wątku.
A tu jest Pani drugi post :
http://forumprawne.org/komornik-pos...-w-postepowaniu-upominawczym.html#post1936559

Nie piszemy postów byle gdzie - tylko piszemy w wątkach, których tytuł czy treść wątku odpowiada naszej sprawie.
Nie dublujmy sprawy w różnych miejscach na forum.

Ps
Treść pism najlepiej jest oznaczać jako cytat w ten sposób :
Na wniosek wierzyciela:

Bedek napisał:
Proszę spojrzeć na tytuł tego wątku.
A tu jest Pani drugi post :
http://forumprawne.org/komornik-pos...-w-postepowaniu-upominawczym.html#post1936559

Nie piszemy postów byle gdzie - tylko piszemy w wątkach, których tytuł czy treść wątku odpowiada naszej sprawie.
Nie dublujmy sprawy w różnych miejscach na forum.

Ps
Treść pism najlepiej jest oznaczać jako cytat w ten sposób :

Dobrze postaram się poprawić. Przepraszam ale nie wiedziałam, że nie można połączyć jednej sprawy (w tym przypadku) w 2 wątkach. Po prostu myślałam,że mój problem nadaje się się też tutaj i chciałam zebrać jak najwięcej informacji (pomocy). Ponieważ wystraszyło mnie pismo, które dostałam i tez może dlatego pod wpływem impulsu. Przepraszam.

update w mojej sprawie

W dniu dzisiejszym Presco przelało na konto, kwotę ustanowioną przez komornika. 4200 z prawie 5000 zł, które komornik wyegzekwował z konta.
Przelew otrzymałam dopiero po ponagleniu (wezwanie do zapłaty, 7 dni na przelew albo skieruję sprawę do Sądu). Wezwanie wysłałam po 2-3 tygodniach od decyzji komornika o umorzeniu egzekucji - Presco same z siebie się*nie kwapiło by oddać pieniądze.

Teraz czekam na decyzję Sądu dotyczącą mojej skargi na czynności komornika (umorzenie egzekucji na wniosek wierzyciela i obciążenie mnie kosztami egzekucyjnymi i sądowymi). Mam nadzieję, że uda mi się*jeszcze odzyskać pozostałe 700 zł.

Nie mniej - bardzo dziękuję*za pomoc forumowiczy w poradach, które przyczyniły się*do odzyskania większości niesłusznie zwindykowanej kwoty.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót