Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l. czy przedawniony??

• Autor wątku Autor wątku remie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dziękujemy monaliso1 za update.

Informuj o postępach.

I mój mały update:

29-10-2012 r. wysłałam pakiet: przywrócenie terminu, sprzeciw i skargę na nadanie klauzuli.

Jak wspominałam w 2010 r. przebrnęłam to już z tym "internetowo" z e-sądem - adres był prawidłowy.

No cóż wpadłam na pomysł, żeby się zalogować do e-sądu na dane z 2010 r. i eureka obecna sprawa jest przypisana do mojego konta z 2010, gdzie podany jest prawidłowy adres - nie mniej jednak wszystko szło na adres podany przez Presco. Skłaniam się ku temu, że faktycznie celowo "mylą adres"- myślałam, że pisma były wysyłane na ten sprzed lat 10 ale i to nie do końca tak jest. Presco "pomyliło się" w numerze mieszkania - zamiast 162 było 192 więc nawet gdybym dalej mieszkała pod poprzednim adresem to i tak nic by do mnie nie dotarło.

Technicznie na ten moment w e-sądzie są przyjęte moje dwa pisma (wszystko wysłane w jednej kopercie):
sprzeciw wpływ 02.11.2012 - stan sprawy - "zadekretowany" (w podglądzie przywrócenie terminu i sprzeciw przyjęte jako jedno)
skarga wpływ 05.11.2012 (??) - stan sprawy - wpływ.

Widząc jak co poniektórzy z Państwa się męczą z komornikiem i odzyskaniem kosztów mam pytanie na wyrost.
Mój pracodawca dopiero dziś odebrał pismo o zajęciu wynagrodzenia więc w tym momencie jest 7 dni na przesłanie komornikowi karty wynagrodzeń i całej reszty.
1. Czy pracodawca może np. odpisać komornikowi, że pracownik kwestionuje egzekucję lub że złożył sprzeciw?
2. Gdy sprzeciw zostanie przyjęty, a nakaz uchylony - wiem wysyłam do komornika, ale czy na tej podstawie pracodawca może nie podjąć się potrącenia z wynagrodzenia? Czy jednak musi czekać na postanowienie od komornika.

Moje wynagrodzenie to: wpływ-zobowiązania i koszty życia=0 stąd moje zmartwienie, że jednak coś się przedłuży.

Witam,

Mam takie pytanie do użytkownika "Rafal_26", ponieważ wysłałam pisma do e-sądu i czekam teraz na odpowiedź, ale Presco w mojej sprawie zabrnęło już dalej i chciałam się poradzić. Ponieważ Presco zaraz po otrzymaniu nakazu wykonawczego od e-sądu podało mnie do rejestru dłużników BIG i chciałam się zapytać jak mam postępować w tym momencie, żeby usunąć mnie z tego rejestru.
Słyszałam, że mimo uznania przez sąd "przedawnienia" to i tak, żeby zniknąć z BIGu muszę zapłacić, czy to prawda? Czy decyzja sądu o uznaniu przedawnienia jest podstawą do wnioskowania o usunięcie z BIGu?
Ewentualnie, należność została już ściągnięta przez komornika sądowego, czy pisać w tym momencie do Presco, że skoro zadłużenie zostało ściągnięte, chcę aby usunęli mnie z BIGu?
Będę bardzo wdzięczna za pomoc w tej kwestii.

@L Pati
Cytat z FAQ KRD:
Czy przedawnione zobowiązania mogą trafić do KRD?

Tak, przedawnione zobowiązania także mogą być dopisane do KRD. Nie ma przeszkód prawnych w dochodzeniu roszczeń przedawnionych. Upływ terminu przedawnienia nie powoduje bowiem wygaśnięcia zobowiązania, a jedynie daje dłużnikowi możliwość uchylenia się od zaspokojenia roszczenia. Roszczenie to jednak nadal istnieje.

Ustawa o udostępnianiu informacji gospodarczych i wymianie danych gospodarczych uzależnia dokonanie wpisu od faktu istnienia zobowiązania. Upływ terminu przedawnienia nie jest przesłanką stwierdzającą nieistnienie zobowiązania, nie powoduje bowiem wygaśnięcia zobowiązania.
Podstawą do usunięcia wpisu przez wierzyciela jest spłacenie zobowiązania.

lee: pracodawca w ten sposób narazi się na grzywnę; szkoda, że nie posłuchałeś nas i nie poprzestałeś na sprzeciwie;

L_Pati: ustawa o biurach informacji gospodarczej zobowiązuje to biura do wykreślenia wątpliwych roszczeń (więc jeśli sąd przyjmie sprzeciw, a następnie oddali pozew lub umorzy postępowanie masz pełne prawo do żądania wykreślenia); oczwyiście możesz też żądać usunięcia informacji, bo zobowiązanie zostało w całości wyegzekwowane

Dziadziuś, skoro merytorycznie, to merytorycznie:

art. 31 ust. 6.

Presco bowiem nie ma dokumentów i raczej ich nie będzie miało, gdyż jego poprzednik prawny przechowuje je przez maksymalnie 5 lat, więc na dzień dzisiejszy presco nie udokumentuje długu sprzed 2007 roku.

Witam po dłuzszej przerwie.
I dziękuję za skuteczne dotychczasowe rady.
Wczoraj odebrałam z poczty pismo z sądu o skutecznym wniesieniu sprzeciwu i uchylające zakaz zapłaty w całości i oczywiście przekazujące sprawę do właściwego sądu rej.
Mam pytanie co teraz, bo komornik ściągnął już całość nakazu zapłaty z mojego wynagrodzenia i przesłał mi postanowienie o zakończeniu postępowania (jakiś miesiąc temu).
Czy powinnam pisać do komornika o zwrot pobranej kwoty czy do Presco?
Jaką formę powinno mieć takie pismo?
Czy powinnam składać coś do sądu?
Pozdrawiam

Rafal_26 bardzo, bardzo Ci dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam serdecznie,
Patrycja

lustrzana do komornika (może jeszcze nie przekazał kwoty) oraz do presco o zwrot całości, łącznie z kosztami egzekucji (ps. piszemy to co kilka stron, czy ciężko cofnąć się i przeczytać?)

Rafał, przeglądałam, ale nikt nie zgłaszał zamkniętej przez komornika sprawy. Zdaję sobie sprawę, że cały ten wątek 100 stronicowy jest właśnie o tym, ale lepiej dopytać jeżeli nie jest się pewnym niż popełnić błąd kosztujący nas żywą gotówkę...

W takim razie dwa pisma, wezwania do zapłaty, oba na całość potrącenia, jedno do komornika, drugie do Presco, z powołaniem na to co Ewa pisała "Czyli na podstawie art. 825 pkt 2 kpc, a obciążenie kosztami wierzyciela ze względu na niecelowe wszczęcie egzekucji na podstawie art.49 pkt 4 ustawy o komornikach sadowych i egzekucji.".
Jak rozumiem komornikowi powinnam załączyć do wezwania Postanowienie z Sądu, a Presco wysłać samo wezwanie?

I jeszcze jedno pytanie. Czy powinnam to wysłać już teraz (wczoraj odebrałam z poczty), czy czekać na uprawomocnienie, jeżeli tak, to jak długo?
Dziękuję za cierpliwość.

Nie ma na co czekać (ze strony presco już pewnie jest prawomocne, bo mięli tydzień od wydania i doręczenia im elektrycznie).

Witam,

staram się przebrnąć przez cały wątek ale mam taką wątpliwość. Czy jeżeli wysyłam 2 pisma( sprzeciw i wniosek o przywrócenie wraz z adnotacją skargi na klauzulę) to mam obowiązek podania aktualnego adresu zamieszkania? Mam taką nietypową sytuację ponieważ zmieniłam kolejność imion i pozew przez Prokurę jest wystawione na moje drugie imię . W 2004 złożyłam wniosek o zamianie kolejności imion i tak mam tez wydany obecnie dowód jednak Prokura powołuje się na dług dot. umowy z bankiem zawartą na stare dane w 2001r. Czyli miałam na imie Agnieszka Katarzyna a obecnie Katarzyna Agnieszka. W epu nie moge dołączyć do sprawy ponieważ konto mam założone na aktualne dane a sprawa jest założona na Agnieszkę. Napisałam do epu aby uzyskac dostęp ale na razie cisza a wygodniej by mi było korzystać z komunikacji elektronicznej. Zaraz idę na poczte wysłać pisma do sądu w Lublinie i mam taką wątpliwość czy w piśmie o przywrócenie terminu muszę się jakoś specjalnie rozpisywać na temat tego że już nie mieszkam pod adresem na który wysłali nakaz, ponieważ w czasie kiedy to robili wynajmowałam mieszkanie gdzie indziej i załączam kopie umowy najmu potwierdzoną za zgodność z oryginałem ale juz tam nie mieszkam od 2 miesięcy.Adres zameldowania pozostaje taki sam.Będę wdzięczna za odpowiedź.

Zapomniałam dopisać pytanie czy właściwe będzie załączenie decyzji starostwa o zamianie kolejności imion.
Pzdr

Ostatnią edycję dokonał moderator:
dudun napisał:
)mam obowiązek podania aktualnego adresu zamieszkania?
Zawsze, przecież tu chodzi o doręczenia pism.
Ewent. można wskazać adres do doręczeń, ale trzeba pamiętać o odbieraniu pism pod tym adresem.

Ps
Proszę korzystać z opcji edytuj post.
Decyzja o zmianie nie jest konieczna - wystarczy wyjaśnienie.

Witam, bardzo dziękuję za odpowiedź. Prosze tylko o potwierdzenie czy dobrze myślę, że aby uniknąć przedłużania wydania decyzji przez Sąd mogę nie załączać 3 pisma o uchylenie klauzuli ale zaznaczyć we wniosku o przywrócenie terminu że jej nadanie było niezasadne z powodów wysłania nakazu pod nieaktualny adres?
Dziękuję już znalazłam.

Ostatnia edycja:
Dziś dostałem kod dostępu do akt z e sądu.przejrzałem i uchylili klauzulę wykonalności.czy na tej podstawie mogę pisać do komornika o umorzenie.czy mam czekać na przyjęcie sprzeciwu?proszę o odpowiedż, z góry dziękuje.jeszcze jedno pytanko:w pozwie nie ma kopii umowy z canal+ czy bez umowy mogą żądać zapłaty długu?

Ostatnia edycja:
Żądać można, ale czy skutecznie ?!

Uchylenie klauzuli to czysta podstawa do umorzenia egzekucji.

komornik zajął mi z wynagrodzenia 1400 zł,czy mam pisać o zwrot czy czekać na przyjęcie sprzeciwu.w tym zarządzeniu jest napisane że wysłali decyzję o uchyleniu klauzuli do komornika.

Proszę przeczytać temat, bo tych pytań za dużo i za dużo trzeba powtarzać.

Witam.
Przeczytałem kilkadziesiąt stron tego wątku i perypetii forowiczów podobnych do moich, ale nie takich samych, dlatego postanowiłem napisać. Wymieniona w temacie firma złożyła pozew do którego e-sąd wydał „nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym”. Sprawa nie trafiła gdyż moje „szczęście” polega na tym, że pozew i nakaz trafiły na mój stary adres i dostałem informację od domowników o tym, że jest jakieś pismo do odebrania.
Czy w sytuacji, gdy tylko otrzymałem pismo i mam czas na odwołanie to wystarczy złożyć tylko sprzeciw czy mam składać jeszcze jakieś inne pisma?

Na podstawie odnalezionych tu wzorów pism skleciłem własne i chciałbym Was prosić o sprawdzenie czy tak to może być:

SPRZECIW OD NAKAZU ZAPŁATY

W związku z Nakazem zapłaty w postępowaniu upominawczym Sądu Rejonowego w Lublinie VI Wydział Cywilny z dnia 23-10-2012r. roku wydanym toczącej się pod sygnaturą VI Nc-e xyxyxy/12, składam sprzeciw i wnoszę o:
1. Przekazanie sprawy do Sądu Rejonowego w xxxxx – właściwego dla mojego miejsca zamieszkania.
2. Oddalenie powództwa w całości z uwagi na przedawnienie roszczeń.
3. Rozpoznanie sprawy pod moją nieobecność.
4. Zasądzenie od powoda na rzecz pozwanego kosztów procesu wraz z kosztami zastępstwa procesowego według norm przypisanych.

UZASADNIENIE

W dniu 18-09-2012r. powód wniósł pozew o zapłatę 1871,66 złotych wraz z odsetkami ustawowymi tytułem nie opłaconych dokumentów finansowych:
-Faktura nr 001208018xxxx z dnia 2000-12-13 na kwotę 552,43zł płatna do dnia 2001-01-03
-Faktura nr 010108018xxxx z dnia 2001-01-13 na kwotę 568,83zł płatna do dnia 2001-02-03
-Faktura nr 010208018xxxx z dnia 2001-02-14 na kwotę 519,94zł płatna do dnia 2001-03-07
-Faktura nr 010308017xxx z dnia 2001-03-14 na kwotę 230,46zł płatna do dnia 2001-04-04.

Ponadto powód wniósł o zasądzenie na jego rzecz kosztów postępowania procesowego.
Pragnę jednak podnieść zarzut przedawnienia. W tym stanie rzeczy żądanie pozwu jest całkowicie bezzasadne i jako takie powinno być oddalone.

Napisałem to wzorując się na tym co tu znalazłem, ale mam wątpliwości, czy w sytuacji, gdy jest to nakaz zapłaty, to czy muszę pisać pkt 1.? Czy sąd automatycznie uzna przedawnienie, czy to będzie musiało odbyć się na rozprawie w sądzie rejonowym?
Czy ma sens i jest bezpieczne pisanie pkt 3?

Z góry dziękuję za pomoc.
Ps.: Na marginesie dodam może tylko, że są to fv za telefony spółki s.c. w jaką dałem się wrobić i z jakiej uciekłem 11 lat temu. Jak widać demony błędów młodości nadal próbują straszyć.

Ostatnia edycja:
1. istotne jest to abyś wskazał obecny adres i ew. sąd (jeśli się zmienił w związku ze wskazaniem nowego adresu), jednak bezwzględnie napisz AKTUALNY adres;
2. sąd nie uznaje automatycznie przedawnienia, musisz to napisać i ew. rozpozna ów zarzut sąd wł. ogólnej (a raczej nie rozpozna, bo presco nie uzupełni braków - już to wiele razy opisywaliśmy);
3. nic Ci nie grozi, bo do rozprawy nie dojdzie na 99,9%;
4. jakie koszty zastępstwa, skoro działasz sam?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót