Dziękuję za wszystkie pomocne odpowiedzi.
Korzystając z dostępnych powyżej informacji i linków przygotowałam 2 pisma - bylabym wdzięczna za ich ocenę merytoryczną.
1.
SPRZECIW OD NAKAZU ZAPŁATY
Ja, pozwany XXX wnoszę o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu od nakazu zapłaty na podstawie tytułu XXX/12.
W powyższej sprawie nie doręczono mi nakazu zapłaty wraz z pozwem oraz pouczeniem o sposobie wniesienia odwołania (zgodnie z art. 491§3 Kodeksu Postępowania Cywilnego, który zobowiązuje Sądy do doręczenia pozwu i stosownych załączników stronom procesu). Nie spełnienie tego wymogu pozbawiło mnie jako pozwanego możliwości obrony swoich praw (w przypadku tej sprawy wniesienie o przedawnienie, na mocy ), zaś art. 379§5 k.p.c. daje nawet możliwość unieważnienia takiego postępowania.
Z niejasnych powodów pisma o sprawie były kierowane do mnie były na adres służbowego mieszkania w xxx, które wynajmowałem w okresie 2004-2007, podczas gdy moim właściwym miejscem meldunku i zamieszkania (od 1982 roku - 30 lat, pod tym adresem jest również zameldowana dwójka moich dzieci - meldunek w 2009, 2011) oraz adres siedziby prowadzonej działalności gospodarczej (od 2006 roku - 6 lat) jest xx, ul. xxx.
W związku z tym, że wszelkie pisma dotyczące sprawy były kierowane na xxx adres, nie posiadałem jakiejkolwiek wiedzy na temat istniejącego długu wobec LINK4 (wykupionego w późniejszym terminie przez Powoda) i nie mogłem zabrać formalnie stanowiska w tej sprawie.
O toczącym się przeciwko mnie postępowaniu egzekucyjnym dowiedziałam się dopiero z pisma "Doręczenie korespondencji" wraz z odpisami w dniu 30.08.2012 roku.
W związku z powyższym składam wniosek z prośbą o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu od nakazu zapłaty, ponieważ zgodnie z obowiązującym prawem chciałbym wnieść odwołanie od tego nakazu.
WNIOSEK O PRZYWRÓCENIE TERMINU
Odnosząc się do nakazu zapłaty Sądu Rejonowego w Lublinie, Wydział VI Cywilny (pismo z dnia 28.02.2012, sygn. akt xxx, zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dnia 30.05.2012), które otrzymałem 30.08.2012 roku w formie odpisu (pismo „doręczenie korespondencji” z dnia 03.08.2012, załączniki: 1. „zajęcie wierzytelności” odpis pisma z dnia 08.06. 2012, 2. „zawiadomienie o wszczęciu egzekucji” odpis pisma z dnia 08.06.2012, „zawiadomienie o zajęciu rachunku bankowego i zakazie wpłat” pismo z dnia 03.08.2012) składam sprzeciw do wymienionego wyżej nakazu i wnoszę o:
1. Przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty.
2. Przekazanie sprawy do rozpoznania do Sądu w xxx, jako miejscowo właściwemu.
3. Oddalenie powództwa w całości, jako bezzasadnego.
4. Uchylenie postanowienia o nadaniu nakazowi klauzuli wykonalności.
5. Zasądzenie od Powoda na moją rzecz kosztów procesu w tym kosztów postępowania procesowego i egzekucyjnego.
UZASADNIENIE
Sąd Rejonowy w Lublinie, Wydział VI Cywilny, nakazem zapłaty z dnia 28.02.2012 r., doręczonym ostatecznie dnia 30 sierpnia 2012 r., sygn. akt xxx, nakazał mi zapłatę na rzecz powoda następujących kwot:
xPLN – należność główna;
xLN – odsetki do 08.06.2012, w przypadku zwłoki kolejne odsetki w wysokości 0,81 zł dziennie do momentu wpłaty
x PLN – koszty procesu;
xPLN – koszty zastępstwa w egzekucji;
x PLN - opłata egzekucyjna
x PLN - wydatki gotówkowe
Ostateczna kwota egzekucyjna, która została zablokowana na moim koncie bankowym w dniu 29.08.2012, KM xxx, wyniosła xxx PLN
Ad 1
W powyższej sprawie nie doręczono mi nakazu zapłaty wraz z pozwem oraz pouczeniem o sposobie wniesienia odwołania (zgodnie z art. 491§3 Kodeksu Postępowania Cywilnego, który zobowiązuje Sądy do doręczenia pozwu i stosownych załączników stronom procesu). Nie spełnienie tego wymogu pozbawiło mnie jako pozwanego możliwości obrony swoich praw (w przypadku tej sprawy wniesienie o przedawnienie, na mocy artykułu 118 K.P.C, zaś art.379§5 K.P.C. daje nawet możliwość unieważnienia takiego postępowania.
Cała korespondencja była kierowana na niewłaściwy adres (mieszkanie służbowe w xxx wynajmowane w latach 2004-2007, w obliczu stałego zameldowania i mieszkania (od 1982 roku) oraz siedziby działalności gospodarczej (od 2006 roku) pod tym samym adresem w xxx, przy ul. xxx.). O toczącym się przeciwko mnie postępowaniu egzekucyjnym dowiedziałam się dopiero z pisma "Doręczenie korespondencji" wraz z odpisami doręczonym w dniu 30.08.2012 roku.
Ad 3
Całe żądanie Powoda jest chybione, bowiem zgodnie z art. 117. §1 K.P.C. o zarzucie przedawnienia: „Z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych, roszczenia majątkowe ulegają przedawnieniu.”
Natomiast Art. 118. K.P.C. o długości terminów przedawnienia:, „Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat dziesięć, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej - trzy lata.”.
Podnoszę również, że żądanie powoda dotyczy roszczeń wynikających z nieuregulowanej opłaty OC do polisy wystawionej bez mojej wiedzy w 2005 roku (automatyczne przedłużenie polisy przez operatora LINK4, pomimo zgłoszenia faktu kradzieży samochodu, którego dotyczyła polisa (kradzież została zgłoszona na Policji oraz LINK4 w lipcu 2004 roku, na kilka miesięcy przed wygaśnięciem wcześniej prawidłowo opłaconej polisy OC. Nie wyraziłem chęci przedłużenia polisy OC o kolejny rok ponieważ auta fizycznie nie odzyskałem). Roszczenie to uległo przedawnieniu w 2008 roku (vide przepis art. 118 K.P.C.).
Zatem całe roszczenie powoda jest przedawnione, a powództwo jak wnoszę na wstępie winno zostać oddalone.
Ad 5. Powód, dysponując adresem zameldowania/zamieszkania (imię i nazwisko oraz właściwy adres umieszczony na wykupionej od Link4 polisie), w pozwie wskazał niewłaściwy adres, przez co dopuścił się nienależytej staranności przy windykowaniu należności, a w konsekwencji przyczynił się do niedoręczenia pierwotnego nakazu zapłaty (tj. pismo sądowe z dnia 28.02.2012, sygn. akt xxx), na które w przeciągu 7 dni wniósłbym sprzeciw powołując się na przedawnienie i tym samym nie powstałby koszty procesu, zastępstwa w egzekucji oraz opłata egzekucyjna, jak również nie zostałoby mi zablokowane konto bankowe na rzeczoną kwotę.