Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l. czy przedawniony??

• Autor wątku Autor wątku remie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
eewwaa1111 napisał:
@emigrantuk
Jeżeli dług przedawniony to lepiej nie rozmawiać z FW tylko poczekać na ich dalsze kroki. Jeśli wystąpią do sadu i wydany będzie nakaz zapłaty to sprzeciw.

A skąd będę wiedzieć, że to przedawnione?

Napisałam to w uzasadnieniu, ta część to tylko zawiadomienie

emigrantuk napisał:
A skąd będę wiedzieć, że to przedawnione?
Tego nikt Ci nie powie.
Umowa kredytu jest z 2001 r. Zapewne bank ją wypowiedział - kiedy? Co i kiedy działo się od momentu wypowiedzenia umowy kredytu? To jest ważne dla ustalenia czasu przedawnienia.

Witam.
Dług - pożyczka zaciągnięta w agencji usług finansowych działającej dla banku. Umowa jest z bankiem. Pożyczka zaciągnięta 11-09-2000.
Pomijając wszystko co sie działo w trakcie tych 12 lat - a mało sie działo, oprócz tego że zobowiazanie nie zostało spłacone do końca i teraz odezwał sie komornik na wniosek Prokura Niestandaryzowany Sekurytyzacjny Fundusz Inwestycyjny Zamknięty w Warszawie.
Oczywiście o zajęciu dłużnik dowiedział sie od księgowej w pracy, gdyż w miejscu stałego zameldowania nie przebywa od 2005 roku. Ma umowe najmu pod innym adresem - ktory zreszta maja instytucje finansowe i Urząd Skarbowy jako adres korespondencyjny. Komornik oczywiście nie pofatygował sie wysłac pism pod ten adres i naliczył dziwna opłate "stałą" jako "odnaleziony właściwie majątek" i to w wysokości prawie 1450zł.
Pozwany odebrał wszystki pisma dopiero wczoraj od komornika osobiście, a na zapytanie dlaczego komornik nie wysłał mu zawiadomien i wezwań na adres który widniał w papierach z Urzedu Skarbowego jako korespondencyjny, pani powiedziała że ludzie maja po 10 adresów to na wszystkie mamy wysyłać? :)
Jasnym jest że trzeba składać pisma o których wspomina Rafał w ciągu 7 dni od odebrania korespondencji od komornika.
Ponieważ różni fachowcy różnie interpretuja - jedni 10 lat inni 3, pytanie :
Czy w tym przypadku również można podnieść zarzut o przedawnieniu długu?

Ostatnia edycja:
To nie fachowcy różnie interpretują tylko sytuacje są rożne. Dla kredytu przedawnienie wynosi trzy lata od wypowiedzenia umowy. Jeśli bieg tego trzyletniego przedawnienia zostanie przerwany przez czynność prawną wierzyciela (jakie to czynności to sobie poszukaj) zaczyna biec od nowa - tym razem 10 lat.

Dziękuję za wszystkie pomocne odpowiedzi.

Korzystając z dostępnych powyżej informacji i linków przygotowałam 2 pisma - bylabym wdzięczna za ich ocenę merytoryczną.

1.

SPRZECIW OD NAKAZU ZAPŁATY

Ja, pozwany XXX wnoszę o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu od nakazu zapłaty na podstawie tytułu XXX/12.

W powyższej sprawie nie doręczono mi nakazu zapłaty wraz z pozwem oraz pouczeniem o sposobie wniesienia odwołania (zgodnie z art. 491§3 Kodeksu Postępowania Cywilnego, który zobowiązuje Sądy do doręczenia pozwu i stosownych załączników stronom procesu). Nie spełnienie tego wymogu pozbawiło mnie jako pozwanego możliwości obrony swoich praw (w przypadku tej sprawy wniesienie o przedawnienie, na mocy ), zaś art. 379§5 k.p.c. daje nawet możliwość unieważnienia takiego postępowania.

Z niejasnych powodów pisma o sprawie były kierowane do mnie były na adres służbowego mieszkania w xxx, które wynajmowałem w okresie 2004-2007, podczas gdy moim właściwym miejscem meldunku i zamieszkania (od 1982 roku - 30 lat, pod tym adresem jest również zameldowana dwójka moich dzieci - meldunek w 2009, 2011) oraz adres siedziby prowadzonej działalności gospodarczej (od 2006 roku - 6 lat) jest xx, ul. xxx.
W związku z tym, że wszelkie pisma dotyczące sprawy były kierowane na xxx adres, nie posiadałem jakiejkolwiek wiedzy na temat istniejącego długu wobec LINK4 (wykupionego w późniejszym terminie przez Powoda) i nie mogłem zabrać formalnie stanowiska w tej sprawie.
O toczącym się przeciwko mnie postępowaniu egzekucyjnym dowiedziałam się dopiero z pisma "Doręczenie korespondencji" wraz z odpisami w dniu 30.08.2012 roku.

W związku z powyższym składam wniosek z prośbą o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu od nakazu zapłaty, ponieważ zgodnie z obowiązującym prawem chciałbym wnieść odwołanie od tego nakazu.

WNIOSEK O PRZYWRÓCENIE TERMINU

Odnosząc się do nakazu zapłaty Sądu Rejonowego w Lublinie, Wydział VI Cywilny (pismo z dnia 28.02.2012, sygn. akt xxx, zaopatrzony w klauzulę wykonalności z dnia 30.05.2012), które otrzymałem 30.08.2012 roku w formie odpisu (pismo „doręczenie korespondencji” z dnia 03.08.2012, załączniki: 1. „zajęcie wierzytelności” odpis pisma z dnia 08.06. 2012, 2. „zawiadomienie o wszczęciu egzekucji” odpis pisma z dnia 08.06.2012, „zawiadomienie o zajęciu rachunku bankowego i zakazie wpłat” pismo z dnia 03.08.2012) składam sprzeciw do wymienionego wyżej nakazu i wnoszę o:

1. Przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty.

2. Przekazanie sprawy do rozpoznania do Sądu w xxx, jako miejscowo właściwemu.

3. Oddalenie powództwa w całości, jako bezzasadnego.

4. Uchylenie postanowienia o nadaniu nakazowi klauzuli wykonalności.

5. Zasądzenie od Powoda na moją rzecz kosztów procesu w tym kosztów postępowania procesowego i egzekucyjnego.

UZASADNIENIE

Sąd Rejonowy w Lublinie, Wydział VI Cywilny, nakazem zapłaty z dnia 28.02.2012 r., doręczonym ostatecznie dnia 30 sierpnia 2012 r., sygn. akt xxx, nakazał mi zapłatę na rzecz powoda następujących kwot:
xPLN – należność główna;
xLN – odsetki do 08.06.2012, w przypadku zwłoki kolejne odsetki w wysokości 0,81 zł dziennie do momentu wpłaty
x PLN – koszty procesu;
xPLN – koszty zastępstwa w egzekucji;
x PLN - opłata egzekucyjna
x PLN - wydatki gotówkowe

Ostateczna kwota egzekucyjna, która została zablokowana na moim koncie bankowym w dniu 29.08.2012, KM xxx, wyniosła xxx PLN

Ad 1

W powyższej sprawie nie doręczono mi nakazu zapłaty wraz z pozwem oraz pouczeniem o sposobie wniesienia odwołania (zgodnie z art. 491§3 Kodeksu Postępowania Cywilnego, który zobowiązuje Sądy do doręczenia pozwu i stosownych załączników stronom procesu). Nie spełnienie tego wymogu pozbawiło mnie jako pozwanego możliwości obrony swoich praw (w przypadku tej sprawy wniesienie o przedawnienie, na mocy artykułu 118 K.P.C, zaś art.379§5 K.P.C. daje nawet możliwość unieważnienia takiego postępowania.
Cała korespondencja była kierowana na niewłaściwy adres (mieszkanie służbowe w xxx wynajmowane w latach 2004-2007, w obliczu stałego zameldowania i mieszkania (od 1982 roku) oraz siedziby działalności gospodarczej (od 2006 roku) pod tym samym adresem w xxx, przy ul. xxx.). O toczącym się przeciwko mnie postępowaniu egzekucyjnym dowiedziałam się dopiero z pisma "Doręczenie korespondencji" wraz z odpisami doręczonym w dniu 30.08.2012 roku.

Ad 3

Całe żądanie Powoda jest chybione, bowiem zgodnie z art. 117. §1 K.P.C. o zarzucie przedawnienia: „Z zastrzeżeniem wyjątków w ustawie przewidzianych, roszczenia majątkowe ulegają przedawnieniu.”
Natomiast Art. 118. K.P.C. o długości terminów przedawnienia:, „Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat dziesięć, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej - trzy lata.”.

Podnoszę również, że żądanie powoda dotyczy roszczeń wynikających z nieuregulowanej opłaty OC do polisy wystawionej bez mojej wiedzy w 2005 roku (automatyczne przedłużenie polisy przez operatora LINK4, pomimo zgłoszenia faktu kradzieży samochodu, którego dotyczyła polisa (kradzież została zgłoszona na Policji oraz LINK4 w lipcu 2004 roku, na kilka miesięcy przed wygaśnięciem wcześniej prawidłowo opłaconej polisy OC. Nie wyraziłem chęci przedłużenia polisy OC o kolejny rok ponieważ auta fizycznie nie odzyskałem). Roszczenie to uległo przedawnieniu w 2008 roku (vide przepis art. 118 K.P.C.).

Zatem całe roszczenie powoda jest przedawnione, a powództwo jak wnoszę na wstępie winno zostać oddalone.

Ad 5. Powód, dysponując adresem zameldowania/zamieszkania (imię i nazwisko oraz właściwy adres umieszczony na wykupionej od Link4 polisie), w pozwie wskazał niewłaściwy adres, przez co dopuścił się nienależytej staranności przy windykowaniu należności, a w konsekwencji przyczynił się do niedoręczenia pierwotnego nakazu zapłaty (tj. pismo sądowe z dnia 28.02.2012, sygn. akt xxx), na które w przeciągu 7 dni wniósłbym sprzeciw powołując się na przedawnienie i tym samym nie powstałby koszty procesu, zastępstwa w egzekucji oraz opłata egzekucyjna, jak również nie zostałoby mi zablokowane konto bankowe na rzeczoną kwotę.

przed chwilą znalazłam jeszcze oryginalną*polisę OC (opłaconą wystawioną do pierwotnie do auta) i jest na niej adres właściwy zamieszkania/zameldowania - czy dołączyć kserokopię*jako dowód do punktu 5?
(oczywiście do punktu pierwszego dołożę ksero dowodu osobistego).

eewwaa1111 napisał:
To nie fachowcy różnie interpretują tylko sytuacje są rożne. Dla kredytu przedawnienie wynosi trzy lata od wypowiedzenia umowy. Jeśli bieg tego trzyletniego przedawnienia zostanie przerwany przez czynność prawną wierzyciela (jakie to czynności to sobie poszukaj) zaczyna biec od nowa - tym razem 10 lat.

W 2004 lub 2005 interesowała się tym zadłużeniem jakaś inna firma windykacyjna, Instrum czy coś takiego. Czy rozmowa telefoniczna z osobą z tej firmy przerwała przedawnienie?
Rok wcześniej była rozmowa z windykacją bankową, i kilka wpłat, które prawdopodobnie nie zostały nawet zaksięgowane, bo miało to być na zasadzie umowy i ugody, o jakimś tam przyznaniu rat, bank nigdy nie odpowiedział, ja wpłaciłem 3 razy po ileś tam złotych. Było to do banku nie poprzez firmę windykacyjną. Czy takie działanie skutkuje przerwaniem przedawnienia?

Witam. Potrzebuję pomocy z waszej strony. Postaram się pokrótcę opisać swoją sytuację. Dostałem 3 nakazy zapłaty z firmy Presco 2 na kwotę główną 600 zł , 3 na ponad 1000. Wierzytelność oczywiście jest przedawniona. Każde z tych nakazów zapłaty odebrała moja mama. Niestety przekazując mi korespondencję i otwierając ją przekazała mi tylko 2 nakazy zapłaty ponieważ sądziła iż ten na 600 zł to jest to 2 razy to samo i akurat pokazała mi ten sam. Na 2 pozostałe roszczenia dostałem już postanowienie dotyczące umorzenia sprawy. Natomiast w 27.08 omal nie spadłem z krzesła dostając powiadomienie o wszczęciu egzekucji komorniczej dotyczącej nakazu zapłąty o którym nie miałęm pojęcia. Czy również mogę ubiegać się i mam realne szanse na przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu?

monalisa:
z pkt 1 wywal wszystkie przepisy, bo to nie o te chodzi.

"W powyższej sprawie nie doręczono mi nakazu zapłaty wraz z pozwem oraz pouczeniem o sposobie wniesienia odwołania (zgodnie z art. 491§3 Kodeksu Postępowania Cywilnego, który zobowiązuje Sądy do doręczenia pozwu i stosownych załączników stronom procesu). Nie spełnienie tego wymogu pozbawiło mnie jako pozwanego możliwości obrony swoich praw (w przypadku tej sprawy wniesienie o przedawnienie, na mocy ), zaś art. 379§5 k.p.c. daje nawet możliwość unieważnienia takiego postępowania."

Zostaw tylko to, co podkreśliłem, to co kursywą wywal (przecież nie wnosisz o wznowienie postępowania, tylko o przywrócenie terminu - art. 169 kpc).

Ad 5 również jest chybione, sąd w tym postępowaniu rozstrzyga o kosztach TEGO procesu (czyli w Twoim przypadku znaczek, wydrukowanie pism), natomiast koszty komornicze, w inny sposób skarżymy, co wcześniej wyjaśniłem. Przy okazji sprzeciw wniosłabyś w terminie dwóch tygodni, a nie żadnych 7 dni. Ogólnie, po co pisać rzeczy, których nie rozumiesz??!!

emigrantuk:

ważne jest to, czy bank wystawił bte i czy była kiedykowliek egzekucja komornicza; jeśli nie, roszczenie NA PEWNO jest przedawnione; tylko po co te dywagacje?; będzie nakaz, podniesiesz zarzut przedawnienia i tyle; sąd oceni; dopiero ew. jeśli sąd nie uzna, wówczas podasz treść uzasadnienia i my możemy się odnieść do faktów;

kaczmare:
jeśli nie mieszkałeś pod tym adresem masz duże szanse, jeśli mieszkałeś, szanse są równe zeru;

Dziękuję*za sugestie. Wyrzuciłam co niepotrzebne.

Mam jeszcze pytanie - wysyłam 2 pisma - wniosek o przywrócenie terminu oraz sprzeciw do nakazu zapłaty.
Formalnie najpierw sąd musiałby przywrócić termin (pismo1), po to bym mogła złożyć sprzeciw (pismo2) - a ja wysyłam 2 na raz - czyli hipotetycznie sąd rozpatruje 2 wnioski pokolei a ja nie muszę*już odpowiadać na ewentualne przywrócenie terminu wysyłając raz jeszcze sprzeciw.

I czy wymieniona tylko przeze mnie w pkt 4. "uchylenie postanowienia o nadaniu klauzuli wykonalności" - muszę*jakoś uzasadniać? czy sam zapis wystarczy?

teraz zauważyłam jeszcze, że w sprzeciwie do nakazu zaplaty wnoszę o:
2. Przekazanie sprawy do rozpoznania do Sądu w Poznaniu, jako miejscowo właściwemu.
4. Uchylenie postanowienia o nadaniu nakazu klauzuli wykonalności.

czy to ma sens? skoro w odrębnym piśmie proszę o przywrócenie terminu, a teraz się*powtarzam pisząc do tego uzasadnienie?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ma i nie ma, nie kombinuj.

Przeczytałaś chociaż art. 169 i nast. kpc? Przeczytaj, a nie będziesz dalej tworzyć kobinacji.

rafal_26 napisał:

? nie kombinuję, tylko staram się*napisać to najrzetelniej jak potrafię. Proszę*więc o wskazówka czy zostawić ten punkt czy nie, dwuznaczne sugestie w tym nie pomagają

Przeczytałaś chociaż art. 169 i nast. kpc? Przeczytaj, a nie będziesz dalej tworzyć kobinacji.

przeczytałam lecz nie bardzo potrafię to odnieść*do sytuacji

Art. 169. § 1. Jeżeli osoba nie uprawniona do rozporządzania rzeczą ruchomą zbywa rzecz i wydaje ją nabywcy, nabywca uzyskuje własność z chwilą objęcia rzeczy w posiadanie, chyba że działa w złej wierze.

§ 2. Jednakże gdy rzecz zgubiona, skradziona lub w inny sposób utracona przez właściciela zostaje zbyta przed upływem lat trzech od chwili jej zgubienia, skradzenia lub utraty, nabywca może uzyskać własność dopiero z upływem powyższego trzyletniego terminu. Ograniczenie to nie dotyczy pieniędzy i dokumentów na okaziciela ani rzeczy nabytych na urzędowej licytacji publicznej lub w toku postępowania egzekucyjnego.

rafal_26 napisał:

nie kombinuję, tylko staram się napisać to najrzetelniej jak potrafię. Proszę więc o wskazówka czy zostawić ten punkt czy nie, dwuznaczne sugestie w tym nie pomagają

1. możesz zostawić, możesz usunąć, ale pamiętaj w jakim celu umieszczamy żądanie uchylenia klauzuli (żeby najpierw sąd przyjął sprzeciw, a później sędzia uchylił klauzulę, zaoszczędza to nam 4 miesiące czekania);
2. KPC (nie kc);
Art. 169. § 1.Pismo z wnioskiem o przywrócenie terminu wnosi się do sądu, w którym czynność miała być dokonana, w ciągu tygodnia od czasu ustania przyczyny uchybienia terminu.
§ 2.W piśmie tym należy uprawdopodobnić okoliczności uzasadniające wniosek.
§ 3.Równocześnie z wnioskiem strona powinna dokonać czynności procesowej.
§ 4.Po upływie roku od uchybionego terminu, jego przywrócenie jest dopuszczalne tylko w wypadkach wyjątkowych.
§ 5. Postanowienie w przedmiocie wniosku o przywrócenie terminu może być wydane na posiedzeniu niejawnym.

Chyba się*nie rozumiemy, o tym, że warto dopisać żądanie uchylenia klauzuli wiem (wspominałeś o tym, by teraz dopisać to do pisma nr 2, zamiast wysyłać osobne trzecie)

rafal_26 napisał:
1. możesz zostawić, możesz usunąć, ale pamiętaj w jakim celu umieszczamy żądanie uchylenia klauzuli (żeby najpierw sąd przyjął sprzeciw, a później sędzia uchylił klauzulę, zaoszczędza to nam 4 miesiące czekania)

w sprzeciwie do nakazu zaplaty wnoszę o:
2. Przekazanie sprawy do rozpoznania do Sądu w Poznaniu, jako miejscowo właściwemu.
4. Uchylenie postanowienia o nadaniu nakazu klauzuli wykonalności.

i pytanie o sens dotyczy: czy w sprzeciwie pisanie w pkt 1 o przywróceniu terminu do sprzeciwu ma sens - skoro w odrębnym piśmie składam wniosek o przewrócenie terminu o przywrócenie terminu?
a pisma wysyłam razem?

a tak poza tym to chciałabym napisać, że praktyki Presco są niesamowite!

1. wszystkie pisma (straszaki z blankietami do wpłat) niepolecone były wysyłane do nas na właściwy adres.
2. umyślnie podali przy pozwie adres korespondencyjny z innego miasta (zapewne na ten adres była wysłana polisa, choć*na polisie jest napisany właściwy adres na który Presco wysyłało straszaki), pewnie licząc na ich niedoręczenie a w konsekwencji brak wniesienia sprzeciwu z powodu niewiedzy dotyczącej wniesienia wniosku o przywrócenie terminu i załamania rąk w momencie wejścia komornika na konto bankowe.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
rafal_26 napisał:
emigrantuk:

ważne jest to, czy bank wystawił bte i czy była kiedykowliek egzekucja komornicza; jeśli nie, roszczenie NA PEWNO jest przedawnione; tylko po co te dywagacje?; będzie nakaz, podniesiesz zarzut przedawnienia i tyle; sąd oceni; dopiero ew. jeśli sąd nie uzna, wówczas podasz treść uzasadnienia i my możemy się odnieść do faktów;

Nigdy komorniczej egzekucji nie było, jedynie bank zaproponował mi układ by spłacać w ratach i by ten układ mógł być zawarty nakazali mi najpierw zacząć wpłacać a potem ewentualnie zdecydują co dalej. Nigdy od banku żadnej wieści nie usłyszałem i dług też nie został pomniejszony o te kwoty jakie wpłaciłem.
Rok później (chyba 2005) kontaktowała się ze mną bardzo nie uprzejma osoba z jakieś firmy intrum czy coś takiego, powiedziałem jaj, że jest nieuprzejma i rozmawiać z nią w taki sposób nie będę, więcej do dziś żadnej informacji o tym zadłużeniu nie było.

w piśmie "zawiadomienie o wszczęciu egzekucji - odpis" oraz "zajęcie wierzytelności - odpis", które otrzymaliśmy w pakiecie "doręczenie korespondencji" jest u dołu adnotacja:

Zgodnie z art.795 2 kpc z chwilą doręczenia zawiadomienia o wszczęciu egzekucji rozpoczyna się bieg terminu do wniesienia przez dłużnika zażalenia na postanowienie o nadaniu tytułowi egzekucyjnemu klauzuli wykonalności. Zażalenie wnosi się do sądu okręgowego za pośrednictwem sądu I instancji, który nadał klauzulę wykonalności (art.394-398 kpc.) w terminie tygodniowym.
Zgodnie z art767 1 kpc na niniejszą czynność komornika przysługuje skarga do Sądu Rejonowego w Wołominie Skargę wnosi się do Sądu Rejonowego w w terminie tygodniowym od daty zawiadomienia strony o dokonaniu czynności (art.767 4 kpc). Skarga na czynność komornika powinna czynić zadość wymaganiom pisma procesowego oraz określać zaskarżoną czynność lub czynność, której zaniechano, jak również wniosek o zmianę uchylenie lub dokonanie czynności wraz z uzasadnieniem oraz podlega opłacie sądowej w kwocie 100 zł"

1. Rozumiem, że pisma "przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu" i "sprzeciw" mam wysłać na adres sądu który wydał postanowienie o nakazie zapłaty w postępowaniu upominawczym czyli: Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie - e-sąd.

2. Na skargę na czynności komornika (zajęcie konta bankowego oraz koszty sądowe) zażalenie mam wnieść dopiero po przywróceniu terminu do sprzeciwu czy od razu?
I czy w wypadku, gdy:
"Powód, dysponując adresem zameldowania/zamieszkania (imię i nazwisko oraz właściwy adres umieszczony na wykupionej od Link4 polisie), w pozwie wskazał niewłaściwy adres, przez co dopuścił się nienależytej staranności przy windykowaniu należności, a w konsekwencji przyczynił się do niedoręczenia pierwotnego nakazu zapłaty (tj. pismo sądowe z dnia 28.02.2012, sygn. akt xxx), na które w przeciągu 7 dni wniósłbym sprzeciw powołując się na przedawnienie i tym samym nie powstałby koszty procesu, zastępstwa w egzekucji oraz opłata egzekucyjna, jak również nie zostałoby mi zablokowane konto bankowe na rzeczoną kwotę"
i czy za złożenie takiego wniosku będę jeszcze musiała ponieść*koszt 100 zł? (koszty sądowe wyliczyli sobie na ok 1400 zł ;/

A dlaczego skarga na czynności komornika?!
Komornik przeprowadza egzekucję na wniosek wierzyciela na podstawie nakazu zapłaty zaopatrzonego w klauzulę wykonalności. Tylko tyle i aż tyle.
Jakie masz zarzuty do komornika?!
Kombinujesz jak "koń pod górkę"
Jeśli już tak bardzo chcesz się skarżyć i kombinować to pisz osobne pismo - "skarga na nadanie klauzuli wykonalności - dzięki temu przedłużysz sobie całą sprawę o kilka m-cy :evil:
Jednak ta skarga i tak nie wstrzyma działań komornika dokąd nie będzie rozpatrzona, a klauzula uchylona.

Ostatnia edycja:
Pytanie do rafal 26 :
Teoretycznie jesli dług nie uległ przedawnieniu a komornik zajał juz wynagrodzenie - brak korespondencji z sadem z powodu innego adresu od 7 lat ( opisalem to kilka postów wyżej )- piszac pisma proponowane przez Ciebie - mozna cofnac egzekucje komornicza i dogadac sie o zapłacenie naleznej kwoty z odsetkami ustawowymi ( o ile nie jest to przedawnione - kredyt z 2000 roku ) ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót