Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l. czy przedawniony??

• Autor wątku Autor wątku remie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
czytam i czytam o tym na forum...nie mam pojęcia co robić i jak do tego się zabrać ;(
czy radca prawny pomoże mi coś w tej sprawie?
co robić...?
proszę pomóżcie

Przecież dostałeś odpowiedź.
kismen napisał:
wróć się do postu 98 strona 10 i dalsze posty, w tym temacie masz napisane co zrobić
Numer postu jest wyświetlany w prawym górnym rogu każdej wypowiedzi.

Witam
Chcialam-jeszcze-zapytac-czy-prawda-jest-jesli-splacalam-zadluzenie-w-ratach-w-2007r,potem-nie-bylo-wplat-sprawa-nie-jest-przedawniona?
bo-jest-to-okres-10-lat-a-nie3?

Jeśli było orzeczenie sądu, to 10 lat (3 dla należności ubocznych - odsetki).

Jeśli nie było orzeczenia sądu, to 3 lata.

dziekuje-serdecznie-za-szybka-odp
nie-bylo-orzeczenia-sadu-tylko-rozmowa-telef-z-osoba-z-ultimo,ktora-o-tym-mnie-poinformowala
sprawa-jest-u-nich-czy-moge-wyslac-do-nich-pismo-powolujac-sie-na-przedawnienie?

Czy wie Pani o istnieniu spacji? To taki podłużny klawisz na klawiaturze. Przecież tych kresek się nie da czytać...

Są jeszcze w użyciu wielkie litery, kropki, przecinki itp. :) Jakże często użytkownicy o tym zapominają, co źle o nich świadczy.

bardzo-mi-przykro-mozna-najpierw-zapytac-a-potem-wysuwac-opinie
niestety-zlosliwosc-rzeczy-martwych,mam-problem-z-komputerem-i-nie-dziala-mi-spacja

Witam
chciałem się dowiedzieć i uzyskać informacji co mogę zrobić w przypadku zablokowania konta firmowego przez firmę PRESCO,która zablokowała mi konto za usługi telekomunikacyjne w plus-ie(11 lat temu)zadłużenie narosło do ponad 7000.00zł. Żadnych informacji nie mogę uzyskać co do tej sprawy,udało mi się dowiedzieć o nr.sprawy km... Nie wiem gdzie mam pisać odwołania(a czas ucieka i działa na moją nie korzyść). Prowadzę własną działalność gospodarczą,żona zajmuje się rocznym dzieckiem,mam jeszcze inne zobowiązania które muszę opłacić(zus,podatki,alimenty,dojazdy do pracy-a pracuję poza miejscem zamieszkania 160km...)za co mam żyć skoro mam wszystko zablokowane:(
Czy zablokowane mogą być wszystkie wpływy na moim koncie?
Czy jest jajaś wolna kwota która nie może być zablokowana i którą mogę wypłacać?(przykładowo co miesiąc mam wpływy 6000-8000zł)
Czy zmiana konta firmowego tzn.zamknięcie go w obecnym banku a otwarcie rachunku firmowego w innym banku coś pomoże? muszę teraz wystawić rachunek dla stacji pogotowia ratunkowego i się wstrzymuję bo nie wiem co zrobić czy jest sens go składać ponieważ wszystko mi zabiorą...
Czy tą kwotę którą mi teraz zabrali w wysokości 680zł da się w jakiś sposób odzyskać?
Bardzo proszę o pomoc i udzielenie mi wszelkich wskazówek i porad co w tym przypadku zrobić by konto było odblokowane
Pozdrawiam serdecznie

@ Damian Ag_Maz Ci wyżej napisała co masz zrobić, czytać !!!!! wszystko jest wyjaśnione w tym wątku wystarczy poświęcić wieczór, poczytać, zredagować pisma i czekać, nikt za Ciebie przecież tego nie zrobi

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Moje pisma (wniosek o przywrócenie terminu, sprzeciw) wysłane do sądu 31 sierpnia, doręczone (potwierdzenie odbioru) 4 września.
3 września wysłałam również prośbę do komornika (wraz z kopiami pism, które wysłałam do sądu 31) o wstrzymanie egzekucji i nie przelewanie środków do powoda (doręczenie 5 września, wysylałam je "na wszelki wypadek" licząc się*z tym że komornik i tak podejmie swoją decyzję).

Na koncie prywatnym była blokada na 4900 zł
Dziś blokada zmniejszyła się*do wysokości 2 426,68 zl
a z konta firmowego (??) została ściągnięta "spłata części zadłużenia 2396 zł + koszt za przelew 30 zł), na koncie prywatnym widnieje blokada na pozostałą kwotę*;/

Nie bardzo wiem, jak mam to rozumieć. A już szczytem bezczelności jest w tej sytuacji dzielenie "ściąganych" kwot na dwie transze i obciążanie mnie dodatkowo kwotą*60 zł!

Czy plan jest taki, że komornik i tak ściąga zablokowane środki, a dopiero po odpowiedzi sądu można odzyskać pieniądze od powoda?

Oczywiście że zgadzam się z Tobą że trzeba poczytać,tylko że jestem w pracy i nie zawsze jest czas,jak to paca w pogotowiu...czasem czeka sie na jakiś wyjazd i jest wolna chwila...a czasem nie wysiada się z karetki...

To czytaj w wolnym czasie. Po pracy na przykład.

Bardzo dużo pracuję...;(
Sprawdzałem teraz stan konta,dziś dostałem przelew z pracy na kwotę 1900zł...zablokowane
Z tego co wnioskuję te pieniądze poszły na konto PRESCO?
Jak je odzyskać?
Czy da coś założenie konta w innym banku?
Następny przelew ma być troszeczkę większy bo 4000zł...z tym że wstrzymuję się z wysłaniem rachunku

z kąd mogę pobrać przykładowe wnioski o przywrócenie terminu, sprzeciw,i co napisać do komornika?
dowiedziałem się od komornika że decyzje zapłady wydał sąd rejonowy Lublin zachód...

a dostałeś*jakiekolwiek pismo od komornika o planowanym zajęciu egzekucyjnym? Jeżeli tak to miałeś/masz 7 dni od doręczenie pisma na wniesienie wniosku i sprzeciwu, jeżeli nie odebrałeś pisma (a ewenualne awiza były ignorowane) to po 14 dniach poszła zwrotka do sądu, a sąd uznaje takie pisma jako "doręczone" i nic już*nie zrobisz.

rafal_26 napisał:
monalisa:
z pkt 1 wywal wszystkie przepisy, bo to nie o te chodzi.

"W powyższej sprawie nie doręczono mi nakazu zapłaty wraz z pozwem oraz pouczeniem o sposobie wniesienia odwołania (zgodnie z art. 491§3 Kodeksu Postępowania Cywilnego, który zobowiązuje Sądy do doręczenia pozwu i stosownych załączników stronom procesu). Nie spełnienie tego wymogu pozbawiło mnie jako pozwanego możliwości obrony swoich praw (w przypadku tej sprawy wniesienie o przedawnienie, na mocy ), zaś art. 379§5 k.p.c. daje nawet możliwość unieważnienia takiego postępowania."

Zostaw tylko to, co podkreśliłem, to co kursywą wywal (przecież nie wnosisz o wznowienie postępowania, tylko o przywrócenie terminu - art. 169 kpc).

Ad 5 również jest chybione, sąd w tym postępowaniu rozstrzyga o kosztach TEGO procesu (czyli w Twoim przypadku znaczek, wydrukowanie pism), natomiast koszty komornicze, w inny sposób skarżymy, co wcześniej wyjaśniłem. Przy okazji sprzeciw wniosłabyś w terminie dwóch tygodni, a nie żadnych 7 dni. Ogólnie, po co pisać rzeczy, których nie rozumiesz??!!

emigrantuk:

ważne jest to, czy bank wystawił bte i czy była kiedykowliek egzekucja komornicza; jeśli nie, roszczenie NA PEWNO jest przedawnione; tylko po co te dywagacje?; będzie nakaz, podniesiesz zarzut przedawnienia i tyle; sąd oceni; dopiero ew. jeśli sąd nie uzna, wówczas podasz treść uzasadnienia i my możemy się odnieść do faktów;

kaczmare:
jeśli nie mieszkałeś pod tym adresem masz duże szanse, jeśli mieszkałeś, szanse są równe zeru;

Witam,

Mieszkałem pod tym adresem aczkolwiek mój wniosek został uwzględniony oraz termin na mocy postanowienia przywrócony.
Warto próbować:)
Pozdrawiam

Witam
Mam tez problem z firmą PRESCO. Czy dług z 2001 roku jest przedawniony?
Dopiero teraz dostałam nakaz zapłaty z w/w firmy. Proszę pomóżcie bo nie wiem czy wnosić sprzeciw do sądu, czy iść z nimi na jakaś ugodę.

Mam podobny problem co damian3376 (dowiedziałem się że mam jakiś dług wobec firmy presco dopiero po zablokowaniu konta) i trzeba trafu że jestem pielęgniarzem czyli z tej samej branży Dlatego też postanowiłem stanąć w obronie kolegi bo uwagi typu że wystarczy poświęcić wieczór i poczytać wydają mi się nie na miejscu zwłaszcza że on wyraźnie pisze że jest w pracy
Praca w karetce nie zaczyna się o godzinie 8 a kończy o 16 jak u innych My pracujemy 12, 24, 36 a nawet 48 godzin non stop Czasami nie wysiada się z karetki przez cały dyżur, nie ma kiedy zjeść a co dopiero mówić o siedzeniu przy komputerze i czytaniu A po takim dyżyrze jest się tak zmęczonym fizycznie i psychicznie że nie jest w stanie nic zrobić Więc proszę o więcej wyrozumiałości dla kolegi I mam nadzieję że nikogo nie uraziłem swoimi uwagami
Akurat ja mam kilka dni wolnego od pracy i mogłem spokojnie poszukać sam potrzebnych mi informacji Pisma w mojej sprawie wyślę jutro i będę czekać na odpowiedź

gosia:
czy chociaż spróbowałaś poszukać informacji?

Zapewne jest.

mzk:

więc napisz za kolegę i nie dywaguj, jak to ciężko pracujesz i nie masz czasu akurat mając wolne; znam wielu lekarzy i pracowników zespołów ratowniczych, pracują normalnie, po 24 h mają 48, 36 h wolnego;

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót