Panie rafale26 - w swojej sprawie postępowałam zgodnie pana wskazówkami i myślałam, że już nie będę z jej powodu szukać pomocy. Stalo się inaczej. Po utracie przez nakaz mocy w całości i uchyleniu klauzuli komornik umorzył postępowanie na podstawie art. 825 kpc pkt 2, lecz jednocześnie obciążył mnie kosztami w wys. 142 zł. Złożyłam skargę na czynności komornika i wniosłam o:
- uchylenie czynności komornika polegającej na obciążeniu dłużnika kosztami post. egz.
- nakazanie komornikowi obciążenie wierzyciela kosztami post. egz. w całości
- nakazanie komornikowi zwrotu dłużnikowi kosztów post. egz. w części w której dłużnik został obciążony
- zasądzenie na rzecz dłużnika kosztów niniejszego postępowania
Nie będę w całości przytaczać uzasadnienia, które pisałam. Głównie wskazałam fakt fakt skutecznego wniesienia sprzeciwu, utratę przez nakaz mocy w całości, o uchyleniu klauzuli wykonalności. Podniosłam fakt, że wskutek wskazania przez wierzyciela mojego nieprawidłowego, nieaktualnego adresu nakaz zapłaty został doręczony dłużnikowi zastępczo w trybie art. 139 kpc co uniemożliwiło dłużnikowi wniesienie sprzeciwu we właściwym terminie co spowodowałoby, że nakaz nie uprawomocniłby się i nie zostałaby nadana mu klauzula wykonalności, a tym samym wierzyciel nie uzyskałby tytułu do egzekucji należności przez komornika. W związku z działaniem wierzyciela jakim było podanie w pozwie o zapłatę nieprawidłowego adresu skarżącej wszczęcie postępowania egzekucyjnego było niecelowe, a w myśl art. 49 pkt 4 uoksie w przypadku niecelowego wszczęcia post. egz. koszty tego postępowania ponosi wierzyciel.
Panie rafale26 - niemile zaskoczyło mnie postanowienie sądu na moją skargę. Oto to postanowienie:
Sąd postanawia :
1. oddalić skargę
2. poniesionymi kosztami postępowania obciążyć dłużnika
Uzasadnienie:
Dłużnik złozyl skargę na czynnosci komornika polegającą na wydaniu postanowienia o umorzeniu postępowania i bciążeniu go kosztami post. podnosząc iż wobec uchylenia prawomocności orzeczenia i w związku z tym umorzenia post. egz. obciążenie go kosztami bylo niezasadne, gdyż wszczęcie egzekucji było niecelowe.
Sąd ustalił i zważył, co następuje:
Skarga okazała się niezasadna.
Zgodnie z ogólną zasadą zawartą w art.770 kpc koszty celowej egzekucji obciążają dłużnika. Zasada ta znajduje też odzwierciedlenie w przepisach uoksie, gdzie w art. 49 zawarte są szczegółowe uregulowania odnośnie wysokości kosztów egz. i podmiotów zobowiązanych do ich ponoszenia. Zgodnie z art. 49 ust.2 w/w ustawy w sprawach o egzekucję świadczeń pieniężnych w przypadku umorzenia postępowania egz, na wniosek wierzyciela oraz na podst.art.823 kpc komornik pobiera od dlużnika oplatę stosunkową w wys. 5% wartości świadczenia pozostalego do wyegzekwowania, jednak nie mniej niż 1/10 i nie wyższej niż dziesięciokrotna wys. przec. wynagr. miesięcznego. jednakże w razie umorzenia post. egz. na wniosek wierzyciela zgłoszony przed doręczeniem dłużnikowi zawiadomienia o wszczeciu egzekucji, komornik pobiera od dłużnika opłatę stosunkowa w wys. 1/10 przec. wynagr. Zgodnie z ust. 4 tego art. w przypadku niecelowego wszczęcia post. egz. opłaty o których mowa w ust 1 i 2 uiszcza wierzyciel. W celu ich pobrania komornik wydaje postanowienie, w którym wzywa wierzyciela do uiszczenia należności z tego tytułu w terminie 7 dni od dnia doręczenia post. Post. po uprawomocnieniu podlega egzekucji bez klauzuli wykonalności. Zgodnie z art. 49 ust. 5 w przypadku umorzenia post. egz. z innych przyczyn niż wskazane w ust. 2 komornik nie pobiera opłaty od tej części świadczenia, która nie zostało wyegzekwowana.
W niniejszej sprawie umorzenie nastąpiło na podst. art. 825 pkt. 2 kpc.
Zgodnie z uchwałą SN III CZP 51/05 komornik nie jest uprawniony do obciążenia wierzyciela opłatą egzekucyjną od wyegzekwowanej części świadczenia pieniężnego w razie umorzenia postępowania na wniosek dłużnika na podst. art. 825 pkt 2 kpc. natomiast sad badając ewentualne rozstrzygnięcie musi rozstrzygnąć, czy wszczęcie egzekucji było celowe.
Zdaniem sadu w niniejszej sprawie nie można przyjąć, by postępowanie egzekucyjne było niecelowe. Wierzyciel uzyskał nakaz wraz z klauzulą i na jego podstawie złożył wniosek egzekucyjny. Sam dłużnik zakwestionował co prawda sposób doręczenia nakazu zapłaty i skutecznie złożył sprzeciw, lecz nie wskazał by sprawa się zakończyła, a roszczenie wierzyciela zostało oddalone. Na dzień dzisiejszy nie można zatem stwierdzić, by złożenie wniosku egzekucyjnego było bezzasadne, skoro wówczas wierzyciel dysponował tytułem wykonawczym.
Ja wiem, że ten post jest przydługi, ale nie mam możliwości wstawić skanu, a goni mnie czas - mam tydzień na złożenie zażalenia do SO - postanowienie dostałam wczoraj więc mam czas tylko do czwartku. Panie Rafale - ręce mi opadły - czy pisać zażalenie? A jeśli tak to jakie zarzuty postawić na postanowienie SR?