Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
witam serdecznie,
Proszę o pomoc - co robić ? :

Wygrałem w sądzie rej. w Poznaniu sprawę o przedawnienie roszczenia z funduszem Prokura.Sąd wydał postanowienie , że uchyla nakaz zapłaty w związku z przedawnieniem roszczenia.Mój prawnik wysłał wezwanie do Funduszu Prokura w Warszawie , ul.Grójecka 5 , lecz list wrócił z adnotacją ,że adresat się wyprowadził:mad:
Zaczełem wydzwaniać do Kruka ( Prokura jest spółką zależną ) , ale mnie totalnie "olali".Prokura "wisi" mi 1220 zł , które zdążył zająć mi komornik zanim dosatłem uchylenie wyroku.Jak odzyskać te pieniądze?
Jak dotrzeć do mataczy z Prokury?

Dzień dobry.

Jestem tu po raz pierwszy w związku z pierwszym w życiu zetknięciem z komornikiem:???:

Zapoznałam się w miarę starannie z całym wątkiem, ale ponieważ jestem laikiem, wolę się upewnić, że mój plan jest prawidłowy.

Sytuacja jakich tu wiele: rzekomy dług z 2001 roku, wszelkie pisma dostarczane na adres z którego wymeldowałam się w roku 2002. Dziś odebrałam list od komornika (już zaadresowany prawidłowo). Wierzycielem jest Presco (pierwotnym Cyfra+), wyrokującym e-sąd z Lublina.

Chcę juro wysłać do sądu w Lublinie
- wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu z załączonym zaświadczeniem o meldunku i kserokopią dowodu osobistego poświadczoną za zgodność,
- sprzeciw od nakazu zapłaty

Pytania:
1.czy wysyłać jeszcze jakieś pismo do sądu, np. zażalenie na postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności
2.czy kopie powyższej korespondencji wysyłać do komornika i wierzyciela
3.czy w sprzeciwie mogę napisać, że długu nie było (bo nie było, ale wszelkie kwity już dawno zniszczyłam, kto trzyma rachunki za kablówkę 11 lat?), a jeśli nawet był to uległ przedawnieniu
4. komornik kasy jeszcze nie zabrał, czy mam mu udzielać informacji o majątku, tak jak jest to napisane w wezwaniu do zapłaty - z oczywistych względów wolałabym tego nie robić.

Z góry dziękuję za ewentualne odpowiedzi i przepraszam, że się powtarzam.:)

kunieczko napisał:
witam serdecznie,
Proszę o pomoc - co robić ? :

Wygrałem w sądzie rej. w Poznaniu sprawę o przedawnienie roszczenia z funduszem Prokura.Sąd wydał postanowienie , że uchyla nakaz zapłaty w związku z przedawnieniem roszczenia.Mój prawnik wysłał wezwanie do Funduszu Prokura w Warszawie , ul.Grójecka 5 , lecz list wrócił z adnotacją ,że adresat się wyprowadził:mad:
Zaczełem wydzwaniać do Kruka ( Prokura jest spółką zależną ) , ale mnie totalnie "olali".Prokura "wisi" mi 1220 zł , które zdążył zająć mi komornik zanim dosatłem uchylenie wyroku.Jak odzyskać te pieniądze?
Jak dotrzeć do mataczy z Prokury?
Mam to samo :( List wrócił :(

Tak samo jak zrobili oni.

Zrobić pozew na ich stary adres, wysłać do e-sądu.
A potem do komornika. A komornik powinien wytropić ich.

weź sobie pełnomocnika zawodowego, na rzecz którego PRESCO będzie musiało zapłacić koszty zastępstwa procesowego

Witam też mam od wczoraj pewien problem z Intrum Justitia otóż:

Rok temu nie miałem pracy i kumpel załatwił dla mnie i dla sb pracę taką że jego szef zbierał od nas (była nas czwórka) dane osobowe i razem z nim szliśmy do firmy orange i kupowaliśmy u nich komórke na abonament. Szef powiedział że on będzie płacił te abonamenty bo znalazł sposób żeby na tym zarabiać. Po kupieniu tej komórki pojechaliśmy do skupu komórek i za tą komórkę dostaliśmy 900 zł ( ja z tego dostałem 200 zł). Ale po tej transakcji uznałem to za głupie ( szkoda że po transakcji) i już się tym nie interesowałem i nie chodziłem do niego aby zarabiać. Skasowałem jego nr tel i już nie chciałem mieć z nim nic wspólnego. Rok później( czyli dzisiaj ) zadzwoniła do mnie Pani z Intrum Justitia i powiedziała mi że mam niespłacony dług w orange w wysokości 2,420 zł !!! Nie mam pojęcia co robić :((( Nie mam tyle pieniędzy żeby im dać gdyż pracuję na pół etatu :(Iść z tym na policję ? Co wy myślicie o tej sprawie? W żaden sposób nie korzystałem z tego abonamentu przez ten cały czas. Wiem że to co zrobiłem było głupie ale wtedy myślałem tylko o tym jak zarobić trochę grosza:(

na Policję Kolego to mogą z Tobą pojść .......

Mówie że tylko raz tak zrobiłem i rok temu i wiem że to była głupota ale myślałem że dostanę odpowiedź co mam zrobić

Byłem przed chwilą w firmie Orange i powiedzieli mi że zerwali ze mną umowę i abonament się nie będzie ciągnął przez kolejne lata i dług został przeniesiony na firme windykacyjną Intrum Justitia. Chciałbym się jednak dowiedzieć jak skuteczna jest ta firma w swoich działaniach. Czy jeśli nie zapłace w przeciągu dwóch lat ten dług się przedawni ? Przykro mi ale jestem zielony w tych sprawach

Pozbądź się złudzeń - jest to dług nieprzedawniony , a fw na pewno nie dopuści do przedawnienia. Zapłacisz za naiwność - komornik ściągnie nawet z tego pół etatu.

eewwaa1111 napisał:
Mam to samo :( List wrócił :(
Cały dzień straciłem na ustalenie , gdzie są moje pieniądze i kto mi je wypłaci.
Ale - udało się .
Musisz zadzwonić do Kruka ( 717693219) i przedstawić im całą sprawę .
Oprócz tego wysyłasz maila na adres : 0306@kruksa.pl - podajesz w mailu numer sprawy , kwotę , którą zalega Ci Prokura , nr konta bankowego , na który mają wysłac kasę oraz oczywiście żadanie zwrotu w/w kwoty .
Od stycznia br. Prokura nie funkcjonuje w Warszawie - sprawami tego funduszu zajmuje się Kruk .
**** § 10 regulaminu.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam....
dołączam do grona osób, które mają zajęcie komornicze wynagrodzenia za pracę w związku z "być może nieistniejącymi długami" nabytymi przez firme presco.
skrót:
-Ponoć nie dokonałam płatności z m-c XII 1997 rok na rzecz firmy POMKOMTEL
(nie miałam nawet podpisanej nigdy umowy z taką siecią komórkową)
-Wezwanie bądź informację o sprawie i zajęciu wysyłane były na adres pod którym nie zamieszkuję już wiele lat
-Ostatecznie ściągnięto mi z wynagrodzenia całą zaległość ze wszelkimi zasądzonymi kosztami
Zajęcie do pracodawcy wpłynęło 21-1-2013 i ściągnięte zostało dnia dzisiejszego

jestem z tych osób co od razu zgłosiły się do prawnika....
i właśnie....
czytając forum naszła mnie wątpliwość (nie podważając oczywiście wiedzy mojego prawnika)... czy oby on postąpił prawidłowo

dnia 21-1-2013 mój prawnik wystosował pozew o pozbawienie tytułu wykonawczego wykonalności wraz z wnioskiem o zabezpieczenie powództwa

zawarł tam podpunkty:
1. o pozbawienie w całości wykonalności tytułu wykonawczego - nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym
2. zasądzenie od pozwanego na rzecz powódki kosztów procesu
3. rozpoznanie sprawy podczas nieobecności strony powodowej
4. zabezpieczenie roszczenia powoda poprzez zawieszenie postępowania egzekucyjnego - zwłaszcza zwolnienie zajęcia wynagrodzenia
5. zażądanie od komornika akt egzekucyjnych

czytając forum...odradzacie składanie wniosku o zabezpieczenie...
a radzicie aby złożyć:
1. Wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty wydanego w post. upomin.
2.Wniosek o uchylenie nakazu zapłaty oraz oddalenie pozwu z uwagi na upływ terminu przedawnienia
3.Wniosek o obciażenie kosztami sądowymi powoda
4.Wniosek o skierowanie sprawy do sądu wg. w/m
5.Wniosek o zawieszenie post. egzekucyjnego

dzisiaj jest 30-1-2013, już mam ściągniętą egzekucję komorniczą na kwotę 1570,00
Prawnik wnioskuje o zwolnienie zajęcia kwoty 1070,00 nie umując kosztów procesu, kosztów zastępstwa w egzekucji, opłaty egzekucyjnej, opłaty stałej i wydatków gotówkowych.

Teraz wątpię czy prawnik złożył odpowiedni pozew.
I jak mam odzyskać zapłacone zajęcie???
według mojego prawnika....mało prawdopodobne, że odzyskam, gdyż zakład pracy juz przelał kwotę zajęcia komornikowi i musiałabym wnosić sprawę z powództwa cywilnego

Co robić?
Dziękuje za radę

Witaj,
bylam w identycznej sytuacji, za radą prawnika założyłam dokładnie ten sam pozew, który Ty masz złożyć (Pozbawienie tytułu wykonalności). Zrobiłam tak. Skończyło się to tym, że komornik zaczął egzekwować rzekomy dług. Skonsultowałam się z innym prawnikiem, ten kazał się swojemu poprzednikowi puknąć w głowę i kazał mi pilnie pisać- sprzeciw i przywrócenie terminów. Ponieważ w związku z pierwszym pozwem nie działo się nic - 6 miesięcy oczekiwania, zrobiłam jak kazał drugi prawnik i jak mi tutaj na forum doradzano- czyli E sad i te wnioski. Skończyło się tak, iż dostałam z E sadu decyzję o cofnięciu nakazu zapłaty w całości. Presco zwróciło mi kasę, którą im przekazał komornik (1100pln). W międzyczasie miała miejsce sprawa o pozbawienie tytułu wykonalności- i powództwo zostało oddalone. Na podstawie własnych doświadczeń-odradzam Ci opcję proponowaną przez prawnika, może skonsultuj to z kimś jeszcze, jeśli masz wątpliwości. Ja- gdybym nie napisała sprzeciwu - miałabym teraz mniej na koncie. W razie pytań- pisz, podpowiem z własnego doświadczenia

Zapytałam się prawnika, dlaczego nie złożyliśmy wniosków:

• ZAŻALENIE NA POSTANOWIENIE O NADANIU TYTUŁOWI EGZEKUCYJNEMU KLAUZULI WYKONALNOŚCI
• WNIOSEK O PRZYWRÓCENIE TERMINU DO ZŁOŻENIA SPRZECIWU OD NAKAZU ZAPŁATY
• SPRZECIW OD NAKAZU ZAPŁATY

odpisał mi:

Tak, to prawda można wybierać 3 tryby, ale jeden jest skuteczny - tylko 840 kpc.wraz z wnioskiem o zabezpieczenie 755

więc sama już nie wiem....co jest prawidłowe a co nie....
nie ukrywam chciałabym odzyskać pieniądze potrącone przez komornika...

a jakie są koszty złożenia tych wniosków?
może złożę je sama?
złożenie pozwu to koszty: 54,00 opłata sądowa i 17,00 za pełnomocnictwo
plus oczywiście porada prawna....

wypunktowałam treść pozwu
a w uzasadnieniu jest napisane że Komornik Sądowy zawiadomił pracodawcę powódki o wszczęciu przeciwko niej postępowania egzekucyjnego i zajął wynagrodzenie za pracę.
potem opis sytuacji, że ja jako powódka nigdy nie miałam podpisanej umowy z siecią POLKOMTEL a uzyskałam w e-sądzie informację, że nie dokonałam płatności za f-rę z XII 97 roku. Opoisuje, że nigdy nie otrzymałam w przedmiotowej sprawie nakazu zapłaty ani pozwu, gdyż od wielu lat nie zamieszkuję pod danym adresem. I że wierzytelność dochodzona w przedmiotowej sprawie nie istnieje. A ze względu na bezcelowość poszukiwania przez powódkę dowodów na wyżej opisaną okoliczność oraz chcąc uniknąć dodatkowych zbędnych twierdzeń strony pozwanej - podnoszę również zarzut przedawnienia roszczeń oraz o pozbawienie tytułu wykonawczego wykonalności, gdyż jest konieczne i uzasadnione. podstawa prawna roszczenia art.840 $1 k.p.c.

RACHUBA napisał:
podstawa prawna roszczenia art.840 $1 k.p.c.
Przepis prawny:
Art. 840. § 1. Dłużnik może w drodze powództwa żądać pozbawienia tytułu wykonawczego wykonalności w całości lub części albo ograniczenia, jeżeli:
(...)
2) po powstaniu tytułu egzekucyjnego nastąpiło zdarzenie, wskutek którego zobowiązanie wygasło albo nie może być egzekwowane; gdy tytułem jest orzeczenie sądowe, dłużnik może powództwo oprzeć także na zdarzeniach, które nastąpiły po zamknięciu rozprawy, a także zarzucie spełnienia świadczenia, jeżeli zarzut ten nie był przedmiotem rozpoznania w sprawie;

RACHUBA napisał:
Zapytałam się prawnika
Można zatem zapytać jeszcze raz.

oczywiście zapytam...ale nie wiem czy nie będę chciała napisać to sama korzystając z wiadomości z forum....
pozew już oczywiście poszedł, czy ja mam go w jakiś sposób odwołać?
czy dodatkowo złożyć:
1. Zażalenie na postanowienie o nadaniu tytułowi egzekucyjnemu klauzuli wykonalności
2. Wniosek o przywrócenie terminu do złożenia sprzeciwu od nakazu zapłaty
3. Sprzeciw od nakazu zapłaty

gdzie znajdę prawidłowe wzory tych wniosków i jakie poniosę koszty ich złożenia?

jeszcze raz dziękuję za pomoc

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót