Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Wadliwie doręczony nakaz (nie doręczony) realnie nigdy się nie uprawomacnia.

Można więc i wnosić sprzeciw po 10 latach.

Musisz tylko WYKAZAĆ (napisałem Ci jak powyżej), że mieszkasz za granicą lub w dacie doręczenia pracowałeś, przebywałeś tam itp.

Esąd ma jednolitą praktykę w tej kwestii. Oczywiście zdarzą się jakieś ancymonki, co wymyślą teorię (swoją), ale od tego jest skarga do sędziego i ew. zażalenie do sądu okręgowego. tutaj już nie było nigdy przypadku.

To jeszcze jedno pytanie: czy zaświadczenie o zatrudnieniu od pracodawcy dla sądu może być w języku angielskim czy należy je dać do tłumacza?

Oczywiście masz prawo dołączyć rachunek i żądać zwrotu kosztów z tego tytułu od powoda.

Witam ponownie, jak wspominałam sąd rejonowy pozytywnie rozpatrzył moją skargę*na postanowienie komornika i nakazał zmienić jego postanowienie pkt 2 (obciążyć ustalonymi kosztami postępowania egzekucyjnego wierzyciela) oraz pkt 3 (koszty zastępstwa adwokackiego pesco - również w całości obciążyć*wierzyciela). oraz zasądził zwrot poniesionej przeze mnie opłaty kosztów postępowania skargowego 100 zł.

wg komornika: pkt 2 to 622,48 zł, pkt 3. 150 zł.

9 stycznia na moje konto bankowe wpłynęło od Presco 561,20 oraz w osobnym przelewie 100 zł.

Wobec postanowienia sądu brakuje 212,28 zł.

Czy Presco mogło sobie w inny sposób obliczyć*zwrot kosztów? Czy mogę*wzwać*ich do uzupełnia brakującej kwoty?

Witam,

po pierwsze dziękuję wszystkim tutaj, za informacje. Sam otrzymałem od komornika dopiero wezwanie do zapłaty, wcześniej cała korespondencja zarówno z sądu jak i od komornika (zawiadomienie o wszczęciu egzekucji i zajęcie wierzytelności zwroty nadpłat podatków) szły na stary adres.

Wezwanie otrzymałem 15.01, 16.01 wysłałem pocztą zażalenie na postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności nakazowi zapłaty.

Pytanie co z pozostałymi dwoma pismami - wniosek o przywrócenie terminu i sprzeciw? Czy tutaj również muszę zmieścić się w 7 dniach? czyli złożyć / wysłać je do 21.01.2013?
Problem w tym, że nie mam żadnych dokumentów i nie mam pojęcia co napisać w sprzeciwie. W sądzie w Lublinie przez telefon podali mi co prawda datę długu (2005) i nazwę pierwotnego wierzyciela (obecnie jest nim jakaś firma handlująca długami) ale ta nazwa kompletnie nic mi nie mówi, nie pamiętam, żebym miał z tą firmą kiedykolwiek do czynienia. Jak zobaczę dokumenty to może sobie przypomnę ale na razie nic.
Tak, więc nie wiem co wpisać w sprzeciwie, czy w ciemno wpisać przedawnienie (tyle, że nie wiem, czego to dotyczy więc się mogło nie przedawnić) czy może wpisać że dług mnie nie dotyczy (ale tego nie mogę zagwarantować bez dokumentów). Przeczytałem tutaj, że w sumie to nie ważne co wpiszę bo i tak będę musiał złożyć nowy wniosek w moim sądzie rejonowym ale tak w ciemno to nie chciałbym strzelać.

Piszecie, żeby iść do najbliższego sądu i przeglądnąć akta. Byłem w sądzie ale niestety nic nie wskórałem, tam nikt nic nie wie o tym, żebym mógł sobie elektronicznie dokumenty z Lublina przeglądnąć. Wysyłali mnie tylko z miejsca w miejsce, w końcu powiedzieli, że mogę złożyć wniosek to sprowadzą papiery albo wniosek o wydanie elektronicznego kodu. No i żebym złożył skargę na komornika do właściwego sądu to wstrzyma egzekucję.

W piśmie z zażaleniem poprosiłem o przesłanie akt sprawy na aktualny adres więc pewnie prześlą. Czy mogę złożyć wniosek o przywrócenie terminu i sam sprzeciw dopiero wtedy jak je dostanę, czyli pewnie za jakieś dwa tygodnie? nie przepadnie mi wtedy termin?

Czy składać skargę na komornika jak doradzono mi w sądzie? Dwa pierwsze pisma, wysłał na nieaktualny adres mimo, że ostatecznie bez problemu uzyskał właściwy. Zajął zwroty podatku w Urzędzie skarbowym podając stary adres - czy to w ogóle jest skuteczne? (US nie zmieniłem)

Flawio:

Widać, że nie przeczytałeś wątku.

Skargę na klauzulę sąd rozpozna - nie za dwa tygodnie - tylko za kilka miesięcy. Dlatego set razy radzę, aby jej nie składać.

Wniosek o przywrócenie można złożyć zawsze (wyjaśniłem to 3 posty powyżej - SIC!!).

W sprawie nie ma żadnych dokumentów, więc pisałem to set razy - PISZ co uważasz. Jeśli uważasz, że nie zawarłeś umowy i jest przedawnione, tak napisz. Sąd to oceni. Oczywiście o ile presco (czy inna FW) uzupełni te dokumenty, a wiemy że NIE UZUPEŁNI (na 99,9%). Bo ich NIE MA w fizycznym posiadaniu.

Zażalenie do komornika, jeśli ma dotyczyć tego, co piszesz powyżej będzie skutkowało tylko tym, że stracisz 100 zł plus koszty pełnomocnika.

Rada. Przeczytaj dokładnie to co napisałem. Te pytrania przelewają się co kilka stron.

monalisa1:

Kwestia, czy komornik te koszty już wyegzekwował od Ciebie. Jeśli tak, to wezwij presco do dopłaty. Jeśli ich jeszcze nie ściągnął, to oczywiste, że nikt Ci ich nie zwróci, bo zapłacić ma wierzyciel, a nie Ty.

Komornik ściągnął całość w połowie września 2012 roku - dzieląc się*kwotę*pomiędzy siebie (koszta egzekucyjne) a Presco ("dług", odsetki od "długu", zastępstwo adwokackie, itp).

Czyli piszę wezwanie do Presco.

ps. dziś*przyszło pismo ze Sądu, który umorzył postępowanie z powodu nie uzupełnienia braków formalnych przez powoda.
Czyli to szczęśliwy koniec naszej historii...

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
Jak Presco przeleje 212 zł niedopłaty, to mogę*powiedzieć, że udało się*nam odzyskać wszystko, poza kosztami przelewów egzekucyjnych (2x30 zł, i 20 zł na wysyłkę*listów poleconych).

rafal_26 napisał:
Flawio:

Widać, że nie przeczytałeś wątku.

no właśnie czytałem tyle, że wiele opinii tutaj opinii i rad, czasami sprzecznych.
Początkowo najlogiczniejszy wydawał mi się ten sposób (zresztą twój)
http://forumprawne.org/windykacja/1...ts-s-r-l-czy-przedawniony-16.html#post1496755

pisze sprzeciw gdy mam już dokumenty, wiem na czym stoję i co mogę wpisać jako uzasadnienie.

tyle, że później, już nie wiem w którym poście i gdzie przeczytałem, że na wszystkie działania mam tylko 7 dni, więc trzeba składać wszystko naraz.

Poza tym,
tu:
http://forumprawne.org/windykacja/3...-justitia-lub-innej-fw-cz-ii.html#post1950204

i tu:
http://forumprawne.org/windykacja/360809-dlug-przedawniony-do-kogo-jakie-pismo.html

też piszecie, żeby składać zażalenie :(

w sumie pismo o przywrócenie terminu i sam sprzeciw miałem już napisane więc też je dzisiaj wysłałem.

Pozdrowienia.

W każdym z tych wątków jest też wyjaśnione, że przy obecnej praktyce NIE MA sensu składać skargi na klauzulę, bo:

a. niczego to nie da;
b. przedłuży postępowanie kilkanaście razy.

Dlatego wnosimy sprzeciw i "asekuracyjnie" wniosek o przywrócenie terminu.

Podaliśmy TYDZIEŃ (nie 7 dni), bowiem formalnie wniosek o przywrócenie terminu składa się w terminie tygodnia od ustania przyczyny. Skoro dowiedziałeś się o egzekekucji w dniu x, to formalnie masz tydzień na złożenie wniosku wraz ze sprzeciwem. Z kolei skargę na klauzulę wnosimy w terminie tygodnia, bo wynika to wprost z poczuenia komornika, które dostałeś wraz z zawiadomieniem o wszczęciu egzekucji.

Praktyka jest taka, praktycznie wszędzie, że jeśli sąd przyjumje sprzeciw, komornik "nazajutrz" umarza egzekucję "z wniosku" wierzyciela (wierzyciele składają takie wnioski już w dacie wniosku egzekucyjnego).

Więc skarga na klauzulę niczego nie zmienia.

Może mieć znaczenie w sytuacji, gdy jakiś sąd będzie chciał stosować przepisy wprost.
Jednak przeczytaj posty powyżej. Praktycznie wszyscy, co stosują się do rad (moich). Mają umorzoną egzekucję, a po skardze do sądu umorzoną i zwrócone koszty post. egzekucyjnego.

DLatego napisałem, że trzeba CZYTAĆ...

Witam mam pytanie; a wiec w 2002 roku mojego partnera byla zona wziela na niego kredyt,podsunela jemu puste papiery do podpisu,miesiac temu dopiero dowiedzial sie ze komornik go szuka za niesplacony kredyt,od 3 lat sa po rozwodzie ,kredyt byl zekomo na niego ale byla zona widnieje jako druga osoba,nakaz zalaty jest tylko na niego,czy moze starac sioe o nakaz zaplaty rowniez na nia i czy moze starac sie o anulowanie odsetek tym bardziej ze on zadnego kredytu niebral.prosze o pomoc,

Czy wysyłając wniosek o przywrócenie terminu + wniosek o sprzeciw pocztą poleconym do sądu wystarczy po 1szt. w/w dokumentów? W sieci gdzieś znalazłem, że po winno się załączyć po 3 sztuki.

yolan31:

1. co to ma wspólnego z tym tematem?
2. jeśli wziął kredyt (a wziął, bo się tam podpisał), to on jest dłużnikiem;

tele (cos tam): możesz wysłać i w 10 egzemplarzach, jak lubisz marnować pieniądze na ksero;

Witam
Dostałem sms'a od tej całej INTRUM JUSTITIA o treści iż decyzja w mojej sprawie zapadła i prosze zadzwonić pod numer 22 coś tam był tutaj w temacie taki sam. Nie mam długów, rachunki płacę na czas. Po przeczytaniu kilku stron mam nie oddzwaniać i olać sprawę. Co jeśli jednak wejdzie komornik na konto bo chyba taki przypadek ktoś miał pomimo braku pism?

Witam,
mam pytanie odnośnie 'wezwania dłużnika do udzielenia wyjaśnień w trybie art. 801 Kpc'
Czy po wysłaniu do sądu (e-sądu):
- wniosku o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty
- zażalenia na postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności
- sprzeciwu
należy przejmować się w wspomnianym wezwaniem i udzielić informacji w terminie 7 dniowym od otrzymania pisma, czy też można tego zaniechać?

Dziś przyszła odpowiedź z e-sądu. Niniejszym dziękuję wszystkim, w imieniu mojej znajomej i swoim, za pomoc :) W postanowieniu: odrzucenie wniosku o przywrócenie terminu, stwierdzenie skutecznego wniesienia sprzeciwu, utrata mocy nakazu w całości i przekazanie sprawy do SR. Tempo: oszałamiające. 11 stycznia wysłano sprzeciw do Lublina, 17 stycznia wydano postanowienie, 18 stycznia w Lublinie przybito pieczątkę poczty na liście z postanowieniem (dzisiaj doręczone).
Czy komornikowi trzeba wysłać ten egzemplarz postanowienia, który się dostało (w pewnym sensie oryginał), czy może być kserokopia?

Ostatnia edycja:
No tak jest jego podpis ale ona sfalszowala dokumenty tpu zaswiadczenie o prace jak i wypelnila niezgodne z prawda stan majatkowy,

yolan31: więc odpowiedzą wspólnie za wyłudzenie kredytu; co on ybezwłasnowolniony, że jej na to pozwolił i przy okazji się podpisał; 18 lat chyba skończył;

Avardo: tempo raczej "normalne" wyjątkiem są długotrwałe oczekiwania, ale wynika to zi wnoszenia skargi na klzuulę, czy innych zaniechań (braki ksera dowodu, zaśw. o zameldowaniu); komornik powinien sam umorzyć, bo ma to w swoim systemie, ale warto wysłać odrębne pismo z wnioskiem o umorzeniu i obciążeniu wierzyciela kosztami z uwagi na bezcelowe wszczęcie egzekucji (ten wydruk zostaw dla siebie);

karotka77 napisał:
należy przejmować się w wspomnianym wezwaniem i udzielić informacji w terminie 7 dniowym od otrzymania pisma, czy też można tego zaniechać?
Dobre pytanie. Ja też jestem ciekawy :tuptup:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót