Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Wnioski są bezpłatne - NIE SKŁADAMY zażalenia, tylko sprzeciw i wniosek o przywrócenie terminu.

W tym wątku chyba z 6 razy pisałem przykładową treść tych pism.

Czy wniosek o umorzenie egzekucji i obciążeniu kosztami wierzyciela z uwagi na bezcelowe wszczęcie egzekucji trzeba uzasadniać? Czy komornik "wie co i jak"?

Witam,
10.08.2012 wysłałam e-Sądu 3 pisma: wniosek o przywrócenie terminu, sprzeciw od nakazu zapłaty oraz nieszczęsne zażalenie na klauzulę wykonalności i jak dotąd żadnej odpowiedzi z Sądu nie ma. Do komornika wysłałam również informację, że wniosłam te 3 pisma. Komornik natomiast zdążył ściągnąć cały dłóg, wydał postanowienie, w którym napisał m.in, że postępowanie było prowadzone zgodnie z wnioskiem wierzyciela, przyznał wierzycielowi Presco koszty zastępstwa adwokackiego, ustalił koszty postępowania egzekucyjnego (koszty doręczenia środków pieniężnych, koszty zapytań, koszty korespondencji, opłatę stosunkową) razem ok. 260 zł. Ponadto, że tytuł wykonawczy pozostaje w aktach sprawy, ponieważ całe roszczenie zostało zaspokojone art. 816 kpc. Postępowanie egzekucyjne zostało zakończone. A w pouczeniu, że zgodnie z art. 767 par. 1 kpc przysługuje mi skarga do sądu rejonowego w ciągu 7 dni. Proszę o odpowiedź, co mam dalej zrobić?
Czy mam czekać dalej na uchylenie nakazu, czy wnieść skargę na komornika?

nikt mi nie pomógł i nie odpowiedział na moje pytania z postu sprzed kilku dni
postanowilam wniesc te 3 pisma choc nie jestem przekonana czy dobrze robie

nie mniej jednak mam teraz inny problem
na stronie www sądu rejonowego lublin-zachod są 3 adresy
na który mam wysłać pism????

wklejka z ich strony:

Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie
ul. Krakowskie Przedmieście 76
20-076 Lublin

Godziny pracy:
Poniedziałek: 7:30 - 18:00
Wtorek - Piątek: 7:30 - 15:30

ul. Krakowskie Przedmieście 78

ul. Konrada Wallenroda 4d
ul. Boczna Lubomelskiej 13

pisz na ul. Boczna Lubomelskiej 13

Do Monika_j
Nie pisz zażalenia na klauzulę bo będziesz czekała tak długo jak ja ponad 5 m-cy.

Agatria:
skargę na komornika musisz wnieść z argumentacją, że nakaz był nieprawomocny itp.

vicary napisał:
pisz na ul. Boczna Lubomelskiej 13

dziękuję

mam jeszcze pytanie - wysyłam te 3 pisma o których jest wszędzie mowa
i teraz przyszło mi do głowy jeszcze jedno - ja nie dostałam od Komornika żadnych dokumentów tj informacji o zajęciu wierzytelności ani o wszczęciu egzekucji bo Komornikowi nie chciało się ustalić mojego nowego adresu zameldowania który zmieniłam w roku 2011 i nie jest on trudny do ustalenia bo prowadzę pod nim działalnośc gosporadczą a informacje mozna znaleźć nawet w internecie

czy mogę gdzieś złożyc skargę na Komornika ze nie ustalil mojego adresu zameldowania i wysłał dokuemnty pod nieaktualny adres???

dziękuję za pomoc

Dziekuję Rafal_26
Biorę się więc za pisanie skargi na komornika. W postanowieniu, które otrzymałam od komornika jest napisane, że skargę wnosi się do Sądu Rejonowego ogólnej właściwości dłużnika w terminie tygodniowym. Rozumiem, że mam wnieść skargę do Sądu Rejonowego według mojego miejsca zamieszkania?

A ja nie do końca rozumiem istotę przedawnienia roszczeń. Czy po uzyskaniu postanowienia o utracie mocy nakazu zapłaty w całości dług dalej istnieje i następuje w tym momencie przerwanie biegu przedawnienia? i powiedzmy za rok FW znów próbuje odzyskać dług już nie przedawniony?

A jednak witam ponownie.

jak wspominałam sąd rejonowy pozytywnie rozpatrzył moją skargę na postanowienie komornika i nakazał zmienić jego postanowienie pkt 2 (obciążyć ustalonymi kosztami postępowania egzekucyjnego wierzyciela) oraz pkt 3 (koszty zastępstwa adwokackiego presco - również w całości obciążyć*wierzyciela). oraz zasądził zwrot poniesionej przeze mnie opłaty kosztów postępowania skargowego 100 zł.

wg komornika: pkt 2 to 622,48 zł, pkt 3. 150 zł.
9 stycznia na moje konto bankowe wpłynęło od Presco 561,20 oraz w osobnym przelewie 100 zł.
Wobec postanowienia sądu brakuje 212,28 zł.

W dniu dzisiejszym wpłynęło na moje konto kolejne 561,20 - tym razem od komornika sądowego, który windykował należność.

Jak mniemam jest to teraz zdublowana kwota, którą*jak się*połapią - będą kazali nam zwrócić.

Wg Sądu, powinno nam się*zwrócić 622,48 (koszty wyliczone przez komornika) + 150 (zastępstwo presco) + 100 zł (skarga na czynności komornika)

Komornik wysłał 561,20 (z 622,48) - "brakuje" 61,28.

Presco wysłało 561,20 + 100 zł (jeżeli odejmę 150 zł (zastępstwo)*od 561,20 - to mają "nadwyżkę" 411,20.

Co mam zrobić? Czy przelać*Presco "nadwyżkę" a komornika upomnieć o brakujące 61,28? Czy ewentualnie jak się*Presco odezwie po zwrot to oddać im 411,20 - brakujące od komornika 61,28?

Dziękuję za pomoc!

Nie robić nic, potraktować to jako swoiste "odszkodowanie".

Agatria:

Tak do sądu miejsca zamieszkania.

Przerwanie, jeśli termin upłynął, nie mogło nastąpić. Bowiem nie można przerwać biegu terminu, który już upłynął.

Witam!
Przebvrnalem przez kilkanascie stron tego, a takze pierwszej czesci tematu i nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie:
czy jesli nie dostalem absolutnie zadnego pisma, a o zajeciu srodkow pienieznych przez komornika dowiedzialem sie dopiero dzisiaj sprawdzajac saldo konta przez internet to dalej mam prawo do wnoszenia sprzeciwu? Przeprowadzilem sie kilka miesiecy temu, a w banku jeszcze nie zmienilem adresu do korespondencji. Przypuszczam, ze komornik pisal na adres przypisany do rachunku, ja nie mam w ogole meldunku, ani zadnej umowy najmu, bo powurzucalem, wiec czy dalej zachowuje ewentualne prawo do odwolania np na podstawie zeznan domownikow, sasiadow itp, jak to bylo wspominane wczesniej w temacie?
Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz.

Prawo zawsze masz, pozostaje kwestia uprawdopodobnienia tych okoliczności.

Bardzo dobrym źródłem uprawdopodobnienia będą oświadczenia sąsiadów.

Kwestia kiedy była próba doręczenia. Oczywiście musiała być PO przeprowadzce.

Proszę o poradę rafal_26
mianowicie po przekazaniu sprawy przez e-sąd do sądu rejonowego otrzymałem pismo iż sąd umarza postępowanie w sprawie ze względu na nie przedstawienie wymaganych dokumentów (dowodów) przez powoda. co teraz z tym fantem? kiedy to postanowienie się uprawomocni? kiedy mogę żądać pieniędzy wcześniej zabranych przez komornika? informuję jednocześnie że po otrzymaniu pisma z e-sądu o utracie nakazu zapłaty w całości wezwałem wierzyciela do zwrotu pieniędzy z terminem 7 dniowym i poinformowałem o naliczaniu odsetek, na co otrzymałem pismo że nie mają zamiaru nic mi oddawać aż do prawomocnego wyroku sądowego. Od jakiego terminu mogę naliczać odsetki w tym przypadku? oraz jeszcze sprawa kosztów postępowania egzekucyjnego które wyniosły mnie prawie 300 złotych plus skarga na komornika 100 złotych, który pomimo otrzymania pisma o cofnięciu nakazu zapłaty umył ręce (skarga została odrzucona pare dni temu ponieważ sąd orzekł że komornik nie zawinił).. proszę uprzejmie o kilka rad i odpowiedzi na moje pytania.
Z góry dziękuję

Cały wątek to odpowiedzi na Twoje pytania.

rafal_26 napisał:
Cały wątek to odpowiedzi na Twoje pytania.
masz racje.. no może nie cały wątek ale sytuacja użytkownika monalisa jest bardzo podobna. Tylko nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na pytanie czy wierzyciel mógł zlekceważyć moje wezwanie do zwrotu należności, które wystosowałem do nich powołując się na postanowienie e-sądu (jak się dowiedziałem z forum prawomocne) i czy miałem prawo naliczać im odsetki ustawowe. Dziś wysyłam ponownie wezwanie do zwrotu należności powołując się na postanowienie sądu o umorzeniu postępowania przeciwko mojej osoby. Mam nadzieje, że zbliżam się do zakończenia definitywnego całej sprawy i wkrótce dostanę swoje pieniądze z powrotem.

Oczywiście, że miał prawo, bo sprawa nie była prawomocna.

Nienależne świadczenie jest dopiero od dnia uprawomocninia się orzeczenia o umorzeniu.

Natomiast obowiązek umorzenia egzekucji jest od dnia uprawomocnienia się postanowienia o przyjęciu sprzeciwu.

Ps. proszę tylko nie składać skargi na klauzulę i nie zamieszczać idiotycznych wniosków o zabezpieczenie powództwa czy wstrzymanie egzekucji!!

Nawiązując do waszych wypowiedzi, mam pytanie: Czy jest sens w składaniu skargi na komornika po otrzymaniu od niego postanowienia o zakończeniu egzekucji i obciążeniu mnie kosztami (zdążył ściągnąć cały dług), jeżeli do dnia dzisiejszego nie otrzymałam z e-Sądu postanowienia o skutecznym wniesieniu sprzeciwu i stwierdzenia utraty mocy nakazu zapłaty z klauzulą wykonalności? Nakaz zapłaty był kierowany na inny adres, gdy otrzymałam od komornika pisma o egzekucji, w terminie 7 dni (10.08.2012) wniosłam te 3 pisma, czyli nakaz był nieprawomocny. Komornika też poinformowałam o wniesieniu sprzeciwu itp. i żądałam wstrzymania egzekucji do czasu rozpoznania sprawy przez Sąd. Komornik ściągał dalej. Ale widzę, że wszyscy na forum mają już postanowienia z e-Sądu o skutecznym wniesieniu sprzciwu, a ja niestety nie mam nic? :rolleyes:

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót