Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
zaadzwoń do esądu i powołując się na sygnaturę sprawy poproś o przyśpieszenie załatwienia sprawy

Dzwoniłam do Sądu, powiedziano mi tylko tyle, że sprawa nie jest jeszcze rozpatrzona. Termin wniesienie skargi mija jednak w poniedziałek.

Jest sens, wnoś skargę.

Do czasu rozpatrzenia przez sąd powinni Ci przyjąć sprzeciw i wtedy dołączysz postanowienie o przyjęciu sprzeciwu.

Jeśli nie, wniesiesz zażalenie na postanowienie SR do SO, wówczas na pewno będziesz już miała sprzeciw przyjęty.

A może wysłać również wniosek do prezesa sądu o przyspieszenie sprawy?

Z całą pewnością to sprawy NIE przyśpieszy.

Bowiem prezes prześle pismo do przewodniczącego, przewodniczący do referendarza, ten będzie musiał się wypowiedzieć itp...

Sąd rozstrzygając skargę na komornika powinien wstrzymać się z decyzją do czasu rozpoznania wniosku o przywrócenie terminu.

Nie będę więc wydziwiać, złożę skargę na komornika. Co będzie to będzie, zobaczymy. :ok: Dziękuję za pomoc.

rafal_26 napisał:
Sąd rozstrzygając skargę na komornika powinien wstrzymać się z decyzją do czasu rozpoznania wniosku o przywrócenie terminu.
Też tak uważam. A jest na to jakiś sposób ?

Zastosować przepisy o zawieszeniu na podstawie 13 § 2 kpc.

Osobiście jednak stosowałem opcję z żądaniem zawieszenia i wstrzymania rozpoznania sprawy do czasu rozstrzygnięcia przywrócenia terminu. Różnie to bywało. Czasem referent był kumaty i wyznaczał kolejny termin posiedzenia, czasem "odrzucali" wniosek o zawieszenie, jako bezprzedmiotowy. Czasem rozstrzygali i dopiero w zażaleniu dało się wyrobić z dołączeniem postanowienia.

Na szczęście będzie niedługo uchwała SNu III CZP 1/13 i wszystko wyjaśni - przynajmniej w kwestii merytorycznej.

Moja skarga na komornika została odrzucana właśnie z tego względu iż komornik zdążył z windykacją zanim otrzymał postanowienie o skutecznym wniesieniu sprzeciwu i cofnięciu nakazu zapłaty w całości z e-sądu... więc stówka raczej stracona.

rafal_26 napisał:
Ps. proszę tylko nie składać skargi na klauzulę i nie zamieszczać idiotycznych wniosków o zabezpieczenie powództwa czy wstrzymanie egzekucji!!
nie rozumiem za bardzo do czego ta wypowiedź sie odnosi... jaki wniosek o zabez powództwa czy wstrzymanie egzekucji? pozostało mi tylko wezwać powoda do zwrotu należności...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Do tego, aby nie składać takich wniosków, bowiem bardzo często są mi przesyłane na PM tak sformułane - z tymi wnioskami - pisma.

Była to uwaga OGÓLNA.

Skarga została oddalona i nic nie stało na przeszkodzie, aby SR rozpoznał te twierdzenia sam lub poczekał.

Witam,

Dostałem nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym w związku z niezapłaconymi długami.

Wydaje mi się, że sprawa jest już przedawniona, ale chcialbym się upewnić, dlatego piszę tutaj...

W uzasadnieniu pozwu jest napisane dokładnie tak:

Powód P.R.E.S.C.O. Investmen i blablabla na podstawie umowy cesji wierzytelności z dnia 2011-12-30 przejął od firmy INVEST-BANK S.A. prawo do wierzytelności wobec pozwanego z tytułu niespłaconego kredytu. Powód poinformował pozwanego o cesji wierzytelności pismem z dnia 2012-02-01
Pozwany do dnia dzisiejszego nie uregulował swojego zadłużenia wynikającego z:

- Odsetki karne nr xxxxxxxx z dnia 2001-02-21 na kwotę 1482,60zl płatna do dnia 2013-01-16

- Kapitał nr xxxxxxx z dnia 2001-02-21 na kwotę 1997,14zł płatna do dnia 2011-12-30

- Odsetki umowne nr xxxxxx z dnia 2001-02-21 na kwotę 1616,83zł płatna do dnia 2013-01-16

i dalej w związku z czym skierowane zostalo powództwo do Sądu itd...

Czy sprawa jest przedawniona ? Czy mogę pisać sprzeciw o przedawnieniu ?

Bardzo proszę o szybką odpowiedź...Z góry dziękuję.

Dodam, że pozew złożono 16 stycznia 2013r.

Może mi ktoś powiedzieć, czy to uległo przedawnieniu?

W przypadku presco nie ma to znaczenia, bo...

NIE UZUPEŁNIAJĄ dokumentów.

A czy ktoś może powiedzieć co mam napisać w uzasadnieniu sprzeciwu?

Tak wygląda mój sprzeciw na razie:

10olc2u.jpg

Ostatnia edycja:
Witam
Czytałem te forum i nigdzie nie mogę znalez rozwiązania mojego problemu.
Firma Presco ściągnęła przez komornika kwotę za nie zdany dekoder(należność główną) który oddałem.Odwoływałem się do sadu,dostałem pismo o nie uregulowanej opłacie,która opłaciłem na drugi dzień,ale po jakimś czasie dostałem z powrotem pismo w którym pisało ze sprawa nie doszła do skutku z powodu nie uiszczenia opłat.Po ściągnięciu całej kwoty przez komornika dostałem wezwanie do zapłaty z presco 2013-02-07 na 200 zł(należność główna).Zadzwoniłem do presco i się zapytałem za co tym razem mam zapłacić.Pan wytłumaczył mi to bardzo prosto,tamte wezwanie do zapłaty i tamta należność główna była za nie oddanie dekodera w terminie,a te wezwanie do zapłaty i należność główna jest za nie zdanie dekodera.Prosił bym o pomoc w tej sprawie a dokładnie o wyjaśnienie mi czy presco możne tak postąpić,oraz co mogę w tej sprawie teraz zrobić

W moim przypadku firma Intrum Justitia za pośrednictwem komornika zabrała mi pieniądze z pensji podając wcześniej w sądzie mój stary adres, pod którym ni jestem już zameldowany od ośmiu lat. Dług o który chodzi jest jeszcze starszy i dotyczy niezapłaconej faktury Centertelowi. Dzięki forum skutecznie wniosłem sprzeciw i dostałem z e-sadu o utracie mocy nakazu zapłaty w całości. Zwróciłem się więc do Intrum Justitia o zwrot nienależnego świadczenia. Czekam już prawie miesiąc i nic. Nie wiem co robić dalej. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, co robić, aby sprawę zakończyć zwrotem pieniędzy. pozdr.

@devilll:

Ja napisałem uzasadnienie w ten sposób.

"W dniu ____ powód wniósł pozew o zapłatę kwoty ____ zł wraz z odsetkami ustawowymi i kosztami procesu tytułem niespłaconego kredytu z roku ____. Zgodnia z art. 118 k.c. termin roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej wynosi trzy lata, dlatego też pragnę podnieść zarzut przedawnienia i oddalić powództwo w całości".

Sąd mój sprzeciw przyjął i od października czekam na ciąg dalszy.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót