Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Faktury miałem dostawać na mejla, nie zapłaciłem 1 dostałem następną, później koniec, a kwota jak widać rosła.

Proszę o pilną poradę:

Moja Babcia (81 letnia kobieta) dostała wezwanie do zapłaty od komornika na ok 1500pln wraz z informacją o zajęciu konta. Naturalnie nie ma informacji z jakiego powodu ma dług kwota podstawowa to 600pln. W dokumentach widnieje stary adres zameldowania, zapewne tam przychodziły wszystkie papiery z e-sądu.

Rozumiem że:

Po 1 musi udać się do sądu w Gdyni (tam mieszka) podać syg. akt i dowiedzieć się z jakiego okresu jest dług. Niestety w e sądzie rejestracja trwa do 3 dni :( tak sam bym to sprawdził.

Po 2 gdy okaże się że dług jest sprzed 3 lat licząc od daty wniesienia pozwu o zapłatę tj. 10.04.2012 musi napisać pisma z 1 postu??

Po 3 jeżeli okaże się że dług jest "młodszy" niestety musi płacić... :(

Dobrze wszystko zrozumiałem??

Papiery od komornika dostała 19.04.2013 rozumiem że na wypełnienie i odesłanie dokumentów z 1 postu ma 7dni?

moskal88: weź się skup...

jarosz: wystarczy do sądu zadzwonić i się zapytać...

Rafale 26 tego nie znalazłam i nie rozumiem- Proszę o wskazówki i wyjaśnienie o co chodzi:
otóż:
złożyłam skargę na klauzulę wukonalności ( wiem juz że nie potrzebnie: i teraz mam tak cyt:
zarządzenie:-
- skargę uznać za wniesioną w terminie
-przydzielic takiego a takiego referanta
-wobec tresci postanowienia z dnia 19.04 (chodzilo o to ze skarga uznana i nakaz zaplaty utracił moc i to mialo isc do komornika ) wniosek o zawieszenie postepowania egzekucyjnego prowadzonego przez komornika pozostawicbez dalszego biegu - O CO Z TYM CHODZI ?
-sprawe skierowac na posiedzenie niejawne
Znowu nie wiem o co chodzi....?
Postanowienie:
-uchylic postanowienie referendarza z dnia 16 stycznia 2012 o nadaniu klauzuli wykonalnosci nakazowi zaplaty w calosci
Nastepne zarzadzenie:
-owe wyzej zarządzenie przesłac komornikowi
-sprawe przydzielic innemu referandarzowi sadowemu przedstawic jej do dalszych decyzji i rozpoznania wraz z potwierdzeniem odbioru przez pozwana postanowienia z dnia 19.04

Napisałam pismo do komornika o umorzeniu postępowania i o zwrot wszelkich wplaconych kwot....
Te zarządzenia jakoś wstrzymaja tą procedure?? Nie rozumiem ich - co teraz i na czym w sumie "stoję"
Czy do wierzyciela moge sie skierowac z wnioskiem o zwrot pieniedzy??
Dziekuje za szybka odpowiedz

Ostatnia edycja:
A ja ciąg dalszy z Presco. Sprawe wygralem, Presco napisalo list (po moim wezwaniu do zaplaty), że oddaje mi ok. 70% tego co wplacilem. DO reszty sie nie poczuwa bo to zagrabił komornik (koszty egzekucji). Jak mam odzyskac pozostałe 30%?

witam mam pytanko tesciowa dostał 22.04.2013r od komornika infromacje o stanie zaległosci w sprwie egzekucyjnej i teraz niewiem co z tym zrobić dowiedziałem sie ze dług jest z dnia 14.10.2004r z Asper spółka zoo(kredyt gotówkowy) i oczywiście pisma z esadu były wysyłane na niewłaściwy adras.
pytanie czy mam wnieść tez 3 pisma i czy ten dług jest przedawniony

miska82: wszystko jest w porządku, złożyłaś bezsensowne wnioski, więc sąd musiał sobie z nimi jakoś poradzić, chociaż wniosek o zawieszenie nie jest aż tak bezsensowny, no ale...
Sąd sobie poradził i teraz komornik musi umorzyć egzekucję. Zwrotu domagamy się od wierzyciela lub komornika, wszystko zostało opisane w wątku oraz wątkach przyklejonych.
djmaro: pozostaje sąd, bo komornikowi wynagrodzenie się należało, to też jest opisane...
lukaszsing: czy jest przedawniony - pewnie tak; o przedawnieniu i przerywaniu biegu tego terminu można wiele poczytać na forum i w całej sieci; kredyt gotówkowy, to z reguły 3 lata; jeśli więc kredyt wypowiedziano 3 lata przed wniesieniem pozwu (domniemamy, że pozew wniesiono pod koniec 2012 roku) oraz teściowa nie pisała z nimi żadnych pism w stylu "proszę o rozłożenie na raty", to sąd uzna roszczenie za przedawnione; zresztą warto może przeczytać z 10 stron wcześniej, abyś wiedział co zrobić, a szczególnie to, że nie składasz 3 pism, tylko 2; dlaczego - masz pośrednio odpowiedź w poście 646.

pytanko czy tak sformuowane pisma wystarcza czy jescze powinienem cos dopisac

Sąd Rejonowy Lublin-Zachód
VI Wydział Cywilny
ul. Boczna Lubomelskiej 13
20-070 Lublin

Sygn. akt VI Nc-e xxxxxxxxxxxxx

Powód:
Presco Investments S.a.r.l.
Którego reprezentuje pełnomocnik:
Kancelaria Prawna r.pr. Mieczysław Stankiewicz
64-920 Piła, ul. Wojska Polskiego 49B

Pozwany:
xxxxxx xxxxxxx
xxxxxx xxxxxx, ul. xxxxxxxxxxx

WNIOSEK O PRZYWRÓCENIE TERMINU DO ZŁOŻENIA SPRZECIWU OD NAKAZU ZAPŁATY

Działając w imieniu własnym wnoszę o:
Przywrócenie mi terminu do złożenia sprzeciwu od nakazu zapłaty wydanego przez Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie z dnia 24 września 2012 r. sygn. akt VI Nc-e xxxxxxxx z powództwa Presco Investments S.a.r.l.

Uzasadnienie

O wydaniu przez Sąd ww. nakazu zapłaty dowiedziałem w dniu 22 kwietnia 2013r., gdy odebrałem pisma od Komornika Sądowego przy Sądzie Rejonowym w Malborku , z dn. 09.04.2013r., wszczynającego egzekucję oraz wzywającego do zapłaty zasądzonego świadczenia. W powyższej sprawie nie doręczono mi nakazu zapłaty wraz z pozwem oraz pouczeniem o sposobie wniesienia odwołania. Korespondencja była wysyłana na mój stary adres, nieaktualny od 27.04.2007r.
Od 27.04.2007r r. mieszkałam pod adresem xxxxxxx, ul xxxxxxxxxx a od 28.09.2011r pod obecnym adresem tj. xxxxxx ul. xxxxxxxxxx, jestem też tu zameldowany na stałe i na ten adres mam wystawiony dowód osobisty (załączam kserokopię). Dopełniłem formalności uaktualniając nowy adres w Urzędzie Skarbowym oraz dokonując meldunku. Od roku 2011 wszelkie umowy podpisuję z uwzględnieniem obecnego adresu, służy mi on także jako adres korespondencyjny we wszelkich sprawach. W załączeniu przedstawiam też kserokopie poświadczenia zameldowania, z adresem zamieszkania takim jak obecnie. Tym samym nie mogłem odebrać korespondencji wysłanej na nieaktualny adres, jak i nie wiedząc o toczącej się sprawie złożyć sprzeciwu. O toczącym się postępowaniu egzekucyjnym dowiedziałem się 22 kwietnia 2013 r. z wyżej wspomnianego pisma od komornika sądowego.
Kolejnym pismem wnoszę sprzeciw od nakazu zapłaty.
Załączniki:
• Kserokopia dowodu osobistego
• Poświadczenie zamieszkania

Wartość przedmiotu sporu: xxx,xxx zł

SPRZECIW OD NAKAZU ZAPŁATY

Działając w imieniu własnym składam:
Sprzeciw od nakazu zapłaty.

Niniejszym wnoszę sprzeciw od nakazu zapłaty wydanego w elektronicznym postępowaniu upominawczym przez Sąd Rejonowy Lublin-Zachód w Lublinie VI Wydział Cywilny w dn. 24 września 2012 r. w sprawie toczącej się pod sygnaturą
VI Nc-e xxxxxxxxxx.
W związku z przedmiotowym sprzeciwem strona pozwana wnosi o uchylenie nakazu w całości i wnosi o:
- oddalenie powództwa ze względu na przedawnienie roszczenia powoda wobec mnie,
- zasądzenie od powoda na rzecz pozwanego kosztów postępowania wg norm przepisanych.

Uzasadnienie

Sąd Rejonowy w Lublinie, Wydział VI Cywilny, nakazem zapłaty z dnia 27 października 2011 r., sygn. akt VI Nc-e xxxxxxxx, nakazał mi zapłatę na rzecz powoda następujących kwot:
172,83zł należność główna
182,89zł odsetki do 09.04.2013 r.
90zł koszty procesu
15zł koszty zastępstwa w egzekucji
57,63zł koszty poprzedniej egzekucji
Te kwoty zostały powiększone o koszty egzekucji komornika sądowego:
308,08 opłata egzekucyjna
17,10zł wydatki gotówkowe;

Jednocześnie informuję, że całe żądanie powoda jest przedawnione, a powództwo winno zostać oddalone.
W związku z tym wnoszę jak na wstępie.

Tak.

Poza pisaniem w sprzeciwie o uchyleniu nakazu zapłaty, bo nakazu nie ma z chwilą wniesienia sprzeciwu, więc sąd niczego nie uchyla...

Witam.
Dwa dni temu zadzwoniono do mnie z firmy BEST SA. Jest to firma windykacyjna. (Od piątku tych telefonów było aż 4 i za każdym razem musiałam tłumaczyć że kredyt został spłacony.)
Chodzi o kredyt na komputer, drukarke który został spłacony w roku 2005, nie mam pojęcia skąd wynaleźli ponoć jakieś "koszty ukryte" tego kredytu...?
Chcą bym zapłaciła im 180zł albo wysłała wszystkie dowody wpłaty najlepiej faksem.
Od tamtego czasu dwa razy się przeprowadzałam więc dowody wpłaty gdzieś "zaginęły w akcji przeprowadzka".
Co im napisać? Przecież to ewidentnie przedawnione jest. Miałam podobną sprawę z Intrum Justitia o rachunek za tel po 9 latach ale tam miałam sądowy nakaz zapłaty, więc pomógł mi pewien pan z tego forum napisać pismo do e-sądu o przedawnienie.
Tu nękają mnie telefonami.
Proszę o pomoc.

Witam
Prosze o
pomoc.Dzisiaj odebrałam dwa pisma od komornika o zajęciu rachunku bankowego i zakazie wypłaty(sprawa dotyczy przejazdu bez ważnego biletu środkami komunikacji miejskiej w roku 2008.Po rozmowie z komornikiem dowiedziałam się iż nakazy zapłaty wysłane na mój adres zameldowania zostały przezemnie odebrane jednak problem w tym iz nie mieszkam pod adresem zameldowania(pocztę odbiera moja mama jednak nic nie trafia do moich rąk"konflikt stron")i tu moje pytanie czy mam jakąs podstawę do odwołania się do e-sądu w Lublinie?

Dzień dobry, bardzo proszę o pomoc. Czytam Państwa forum i już nic nie wiem, proszę wyprowadzić mnie z błędu. Wszyscy na forum mają podobny problem, ale może opowiem.
Dziś podczas sprawdzania stanu rachunku bankowego w ing zobaczyłem, że mam minusowe saldo, okazało się, że na rachunek wszedł komornik a bank zablokował sumę 1807 zł.
Nigdy nie miałem żadnych zaległości, żadnych windykacji, a o egzekucji dowiedziałem się z banku.
Po otrzymaniu informacji i numeru sprawy z banku ustaliłem, że jest to komornik działający przy sądzie rejonowym W-wa Wola. Pojechałem, ten traktując mnie jak przestępcę, oświadczył, że nie ma obowiązku mi nic powiedzieć, poza tym, że jest to zaległość za UPC - dodam, że mam aktualnie umowę z UPC, nic nie zalegam, wcześniejsza umowa została rozwiązana, sprzęt został oddany i było to w 2006 roku. Nigdy nie dostałem żadnego pisma, ktoś kiedyś dzwonił, ale ponieważ nie było pism to nie reagowaliśmy. Komornik znalazł moje konto, samochód, natomiast ani on, ani sąd, ani firma windykująca nie wysłała korespondencji pod mój adres, ale pod ten, pod którym mieszkałem przez okres 6 miesięcy w 2006 roku. Nigdy nie byłem tam zameldowany. Zakładam, że UPC przypomniało sobie o jakiejś zaległości a potem sprzedało mój dług, nie wiem jednak kto mnie pozwał, nie mam żadnych, ale to żadnych nakazów, postanowień, wyroków.
Jutro jadę do Sądu dla W-Wa Wola i tam próbuję ustalić firmę, która mnie pozwała, czyli proszę o wgląd do akt sprawy.
Potem zgodnie co z tym co przeczytałem:
1. piszę wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty, ze względu na niewłaściwy adres i na fakt, że nie byłem w stanie odebrać pism bo o nich nie wiedziałem.
2. potem, jeżeli jest to sprawa z 2006 roku, to piszę wniosek o uchylenie nakazu zapłaty oraz oddalenie pozwu z uwagi na upłym terminu przedawnienia..
Co mam jeszcze zrobić? Czy można to wszystko załatwić podczas jednej wizyty, od razu, z automatu czy trzeba czekać na decyzję sądu o ewentualnym przywróceniu termiu. Mam płynność zameldowania, jestem w stanie wyciągnąć z urzędu gminy informację gdzie i kiedy mieszkałem, te dokumenty też przedkładam w piśmie nr. 1.

Ile czasu może być rozpatrywana takie pismo? Czy wstrzyma to egzekucję? Ile będzie trzeba czekać, komornik nie chce rozmawiać tylko straszy, że do mieszkania przyjdą ludzie, zabiorą samochód o wartości 50000 zł itd.
Komornik chce pierwszą ratę do 15 Maja, tymczasmem prosi o historię rachunków z 6 miesięcy itd. Jesteśmy załamani, komornik nie udziela informacji, nie interesuje go, że nigdy nie dostaliśmy pism, że nic nie wiemy i że sytuacja jest taka, że te 1800 zł to dla nas kwota, której nie mamy. Mamy kredyty, wszystko spłacane regularnie i wszystko jest wyliczone co do złotówki. Proszę o pomoc i podpowiedz.

Dodam tylko, że dzisiaj się o wszystkim dowiedziałem, komornik oświadczył również dziś, że może mi rozłożyć należność na 3 raty, że pierwsza przypada 15.05..nie chciał podać kwoty należności, powiedział, że nie wie, że jest to 1600 zł (blokada na 1807 zł) nie chciał mi dać żadnego pisma, żadnej podkładki, czyli również może przyjechać jutro po mój samochód.. Czy są jakieś paragrafy, żeby nie zabierał samochodu o wartości 50000 za kwotę 1800 zł? Wszystko zależy od jego "dobrych" intencji?

Ostatnia edycja:
Chyba wszystko jest wyjaśnione??!!

Nie rozumiem, co ma oznaczać sformułwowanie, czy można to załatwić podczas jednej wizyty!! Sąd nie działa na podstawie wizyt, tylko pism procesowych, a wyjaśnione jest, jakie trzeba złożyć. Rozumiem, że klauzula jest z sądu warszawskiego, więc tam należy złożyć pisma (czy może komornik działa tylko przy tym sądzie, a klauzula jest z esądu??!!).

gambt: pokaż postanowienia, to Ci uwierzymy, a nie siejesz spam

Witam, przepraszam, za użyte słownictwo ale chodziło mi o to, czy wszystkie pisma procesowe skladadamy razem. Teraz juz wiem, że tak. Nasza sprawa toczyła się w sądzie rejonowym dla Mokotowa. Mamy tylko sygnaturę sprawy, nie mieliśmy wglądu do akt bo akta odesłane zosały do archiwum. Nie mamy żadnego fizycznego dokumentu poza zajęciem samochodu. Wiemy tylko, że jest to sprawa wniesiona przez INTRUM i chodzi o coś z UPC, sądzimy, że lata 2006. Ale nie mamy pewności bo wglad do dokumentów będzie dopiero jak dotrą z archiwum(przyszły tydzień). A czas nagli bo mimo, iż sądy są pozamykane do końca tygodnia to nasze 7 dni na sprzeciw do sądu na czynności komornika mija właśnie w poniedziałek. Powiedzcie mi proszę, bo od czynności komornika przysługuje sprzeciw, tak jest napisane na dokumencie zajęcia samochodu. Czy złożenie wniosku o przywrócenie terminu wniesienia sprzeciwu i wniosek o uchylenie nakazu zapłaty wystarczą i czy to jest ten właśńie sprzeciw, czy trzeba napisać coś jeszcze? Czy takie działanie jest wystarczające, czy trzeba zaskarżać działania komornika w inny sposób?

Procedura przywracania terminu nie ma niczego wspólnego z zaskarżeniem decyzji komornika. Komornik działa ZGODNIE z prawem, gdyż ma tytuł wykonawczy.

W przypadku sądu warszawskiego polecam zapoznać się z aktami sprawy. Jeśli nie jest to możliwe złożyć wniosek o przywrócenie terminu (udokumentować go) oraz sprzeciw od nakazu zapłaty. Nie ma sensu składać skargi na klauzulę, bo jest odpłatna, a z pamiętanej przeze mnie praktyki warto złożyć w pkt 2 wniosek o uchylenie postanowienia o nadaniu klauzuli wykonalności (już kilka razy wyjaśniałem to w tym wątku!!!).

Ogólnie, skoro masz długi weekend, to skup się i czytaj CAŁY wątek. Wszystkiego się dowiesz.

Zajęcie samochodu, jeśli masz inny majątek, który wystarczy do zaspokojenia roszczeń wierzyciela i komornika należy zaskarżyć jako nieproporcjonalne. Tylko trzeba wskazać ten inny majątek, który komornik potencjalnie ma prawo zająć. O zajęciach też są setki postów na forum - jedne lepiej, inne gorzej wyjaśnione. Masz w powyższym zdaniu zarys.

Mam jeszcze jedno pytanie, czy wiadomo mniej więcej ile czasu może minąć od momentu złożenia w Sądzie wsniosków do wydania decyzji oraz ewentualnego uznania sprzeciwu przez Sąd? Oczywiście w przybliżeniu, czy mówimy tu o okresie miesiąca, trzech, czy jeszcze dłuższym?

Nie jestem w stanie precyzyjnie odpowiedzieć. Bywało różnie, ale raczej szykuj się bardziej na 6 tygodni i więcej.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót