Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
W lutym komornik zajął konto i zabrał całą kwotę. Do tej pory nic nie zrobiłam. Oczywiście nakaz i pismo od komornika wysłane były na nieaktualny adres. Wiem, że termin nie biegnie. Czy w tej sytuacji powinnam:
1. od razu złożyć sprzeciw do nakazu zapłaty, czy
2. złożyć wniosek o przesłanie nakazu zapłaty, wskazując zły adres, a po otrzymaniu w ciągu dwóch tygodni złożyć sprzeciw?

Co wolisz...

Ważne jest tylko wykazanie, że zmieniłaś miejsce zamieszkania i na dzień wniesienia pozwu i próby doręczenia zastępczego mieszkałaś w innym miejscu.

Drogi Rafale u mnie cos ruszylo- czytam i czytam i chyba mam klapki na oczach....
Otóz dostalam postanowienie od komrnika o umorzeniu egzekucji
ustalic koszty i obciazyc nimi dluznika w wysokosci...... i orzec o obowiazku ich zwrotu przez wierzyciela na rzecz dluznika.Powyzsze kwoty zostaly zaplacone.
Czyli jak dobrze rozumiem Navi Lex ma mi zwrocic nie tylko pobrane do tej pory pieniadze ale i koszty?? (mam do nich napisac pismo o zwrot?)
We wniosku o umorzenie pisalam do komornika o niezwłoczny zwrot wszelkich pobranych pieniedzy ( od lutego postepowanie bylo zawieszone- ale wyplata nadal do niego szla i na depozyt sądowy) i czy teraz mam liczyc na zwrot tych pieniedzy czy znowu napisac mam pismo do kormonika i zadac zwrotu??

i ewentualne pismo o zwrot pieniedzy kierowac do go finance czy na kancelarie??

Ostatnia edycja:
Komornik powinien zwrócić z depozytu, warto się z nim skontaktować w tym celu, bo praktyki bywają "kosmiczne". Wierzyciel dostanie postanowienie, więc powinien jedynie wezwać Cię do wskazania konta, jeśli nie, to do nich napisz.

Dziekuje ale nie wiem czy pisac na kancelarie- Navi lex czy na Go finance....? Zastanawia mnie fakt ile bede czekala na sprawe w sadzie własciwym.
Pozdrawiam

Jeśli masz dylemat, napisz i tu i tu.

Zadzwoń do sądu i się zapytaj, jeśli ktoś będzie w stanie odpowiedzieć, to tylko ktoś z tego sądu, my nie wiemy, co oczywiste...

Witam się ze wszystkimi. :)
Czytam, czytam i już zgłupiałam od ilości informacji.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc w odnalezieniu się w tym wszystkim ze swoją sytuacją:
Miałam abonament w Playu, niezapłacone fv. Kilka m-cy później chciałam wznowić rozwiązaną umowę. W związku z tym P4 zażądało zwrotu długu. Historia wyglądała tak...

1. nie znam daty i nie mogę dogrzebać się do dokumentów, ale pisałam do P4 o rozłożenie długu (542,49) na raty

2. nie pamiętam czy odmówili, czy dali jakieś raty "z czapy"

3. 13.08.10 - przelew 20 PLN do P4

4. 13.10.10 - przelew 50 PLN do P4

5. ok. września-października 2010 (ja dowiedziałam się o nim 14.10.10) przyszło do mojej mamy jakieś pismo o długu, od Intrum Justitia Sp. z o. o., na które odpisałam (prośba o rozłożenie na raty)

6. 26.10.10 dostałam odpowiedź od I. J. (zgoda na raty, ale wyższa stawka) - nie wysłałam tego podpisanego i nie spłaciłam rat do I. J.

7. 3.01.11 - przelew 200 PLN do P4 (ta i kolejna rata musiała być jakoś po rozmowie tel. z P4)

8. 1.02.11 - przelew 272,49 PLN do P4

9. 8.09.2011 podpisałam porozumienie dodatkowe do umowy o świadczenie usług telekomunikacyjnych [przedłużenie usług w P4 (Play)],
musiałam mieć już uregulowane płatności za zaległe faktury, było to koniecznością podpisania dokumentu (!)
w ramach porozumienia P4 odstąpiło od naliczenia opłaty specjalnej 244,52, wynikającej z wcześniejszego zerwania umowy z 25.08.2010;
dokument poświadcza, że uregulowałam zaległe płatności w kwocie 272,49 PLN
"...czas obowiązywania Umowy skrócony został do 4 m-cy od dnia podpisania Porozumienia". (8.09.2011)

10. ok. 26.03.2012 dostałam tel. z Kancelarii NaviLex, że mam jakiś dług u nich i była sprawa sądowa itp. itd. przy czym nie mogłam uzyskać żadnej informacji z jakiego tytułu dług i jaki sąd zasądził, poprosiłam o przesłanie mi na aktualny adres pełnej korespondencji związanej z tą sprawą. To, co dostałam to plik w formacie odt na maila "PRZEDEGZEKUCYJNE WEZWANIE DO ZAPŁATY", w którym żądają ode mnie 353,77 PLN

11. 12.12.12 została ściągnięta kwota (594,45) (Komornik poinformował mnie, że ściągana należność to 420 PLN + opłata egzekucyjna 15% nie mniej niż 297,47 PLN

12. 31.12.12 pobrana przez bank kwota 37,44 PLN "opłata za egzekucję"

Wygląda na to, że spłaciłam swój dług podwójnie. Raz do P4, drugi do NaviLex.
Czy coś z tym mogę jeszcze zrobić i jakkolwiek odzyskać pieniądze?
Czy w takiej sytuacji, kiedy komornik ściągnął już "należność" mam złożyć wniosek o przesłanie nakazu zapłaty, wskazując zły adres, a po otrzymaniu w ciągu dwóch tygodni złożyć sprzeciw?
Czy co??

Z góry bardzo, bardzo dziękuję za odp.
Pozdrawiam.

Jeśli rzeczywiście spłaciłaś dwukrotnie dług i jesteś w stanie to wykazać, oczywiście że próbuj wnosić sprzeciw...

Witam, mam pytanie, wiem, że odpowiedz jest gdzieś na forum, ale nie wiem:

1. gdzie należy wnioskować o uchylenie postanowienia o nadaniu klauzuli wykonalności? czy można zawżeć to w sprzeciwie, czy niezbędny jest trzeci wniosek? tj poza wnioskiem o przywrócenie terminu i sprzeciwem od nakazu ...
Wiem Rafal_ 26, że pisałeś, że w punkcie 2 ale co to znaczy?
coś takiego(zamieszczam część naszego Sprzeciwu) czy tworzyć trzeci dokument?

W związku z przedmiotowym sprzeciwem strona pozwana wnosi o:
1. Oddalenie powództwa ze względu na przedawnienie roszczenia powoda wobec mnie,
2. Uchylenie postanowienia o nadaniu klauzuli wykonalności,
3. Rozpoznanie sprawy na posiedzeniu niejawnym,
4. Zasądzenie od Powoda na rzecz Pozwanego kosztów procesu wraz z kosztami zastępstwa procesowego wg norm przepisanych.
??
Z góry dziękuje za pomoc? czy umieszczenie w sprzeciwie "wniosku o uchylenie postanowienia o nadaniu klauzuli wykonalności" powoduje, że trzeba dodatkowo uzasadniać wniosek?
ajć, pomocy.

witam ja mam też podobny problem otóż w 2004r otrzymałem wezwanie do zapłaty od firmy PRESCCO było to 27zł.ponieważ nie miałem żadnego długu zignorowałem wezwanie oczywiście te wezwania przychodziły regularnie 2-2 razy w roku suma zadłużenia rosła więc w 2008r poszedłem do prawnika który twierdził że to przedawnione więc od tamtego czasu koperty z PRESCCO wyrzucałem.A do dnia05 04 2113 otrzymałem polecony od komornika polecony o wszczęciu egzekucji na podstawie nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym z dnia 14 11 2011 z pisma wynika że komornik ściągnie dług wysokości 690 zł na rzecz wierzyciela prescco z mojego podatku od razu dzwoniłem do komornika on nie udzielił mi żadnych informacji tylko podał nr telefonu do prescco a tam zgłasza się tylko au. sekretarka.A 29.04.2013 dostałem następne pismo od tego samego komornika o zajęciu mojej pensji . Czy można jeszcze coś zrobić czy już za pózno pensje biorę 10 każdego miesiąca .Proszę o pomoc .

Czy nie odbierałeś żadnej korespondencji wcześniej z Sądu ??? W pismach od komornika masz zawarte informacje na jakiej podstawie zostało wszczęte postępowanie egzekucyjne jest tam również wzmianka o 7 dniowym terminie na przedstawienie komornikowi wyjaśnień w tej kwestii.

Witam ponownie . Tak w 11 .2012 otrzymałem polecony ale bardzo nie czytałem jak zobaczyłem że piśmie jest nazwa prescco jakieś wezwanie straszenie wyrokiem sądu wszystko było skanowane .Uznałem że ta firma posuwa się do kolejnego wymuszenia od mnie pieniędzy . Dziś już wiem że istnieje coś takiego jak e-sąd .

Czy ktoś jest wstanie mi mniej więcej napisać jak powinno wyglądać takie wezwanie o zwrot pieniedzy od wierzyciela w momencie gdy nakaz zaplaty utracił moc w calosci a juz mialam komornika i cos tam sciagnal?? Czy firmy chetnie oddaja pieniadze czy czekaja na sprawe w sadzie własciwym?? W moim wypadku NAVI LEX. Dziekuje..

miska82 napisał:
Czy ktoś jest wstanie mi mniej więcej napisać jak powinno wyglądać takie wezwanie o zwrot pieniedzy od wierzyciela w momencie gdy nakaz zaplaty utracił moc w calosci a juz mialam komornika i cos tam sciagnal?? Czy firmy chetnie oddaja pieniadze czy czekaja na sprawe w sadzie własciwym?? W moim wypadku NAVI LEX. Dziekuje..

http://forumprawne.org/komornik-postepowanie-egzekucyjne/199587-zwrot-pieniedzy-z-egzekucji.html a poza tym poszukaj w google :D

Witam. Ja jestem trochę dalej niż większość z forumowiczów, ale dalej walczę! Po ponad roku walki w końcu uzyskałem oddalenie powództwa ze względu na przedawnienie roszczenia powoda wobec mnie (sprawa z przed 11 laty) i uchylenie postanowienia o nadaniu klauzuli wykonalności (niewłaściwy adres doręczeń) oraz skierowanie sprawy do sądu rejonowego w Szczecinie. Ale cała należność została spłacona (ok.1200 zł z opłatami komornika). Firma Presco Investments zareagowała na ta sytuację bardzo szybko i wysłała do mnie pismo o wysłanie im numeru konta bankowego na które chcą zwrócić pieniądze wyegzekwowane przez komornika. Powinienem być szczęśliwy ale... nie wiem jaka to kwota, nie wiem czy nie pomniejszona o koszty komornika, nie wiem czy tu nie ma znowu jakiegoś haka! Dodam ,że koszty prawnika wyniosły mnie ok. 800 zł (dobrze ,że z Waszą pomocą dokończyłem to sam). Czyli cała sprawa kosztowała mnie ok 2000 zł, sporo stresu (wstyd w miejscu pracy) a oni mogą mnie spławić jakimiś ochłapami. Proszę doradźcie jak to ugryźć i dziękuje za dotychczasowe wpisy - bardzo mi pomogły.

witam w 2010 r zapisalam sie do szkoly progress na 1 semestr LO zobowiazana bylam placic czesne za semestr... nie bylam ani razu na zajeciach i w 2011r zostalam skreslona z listy uczniow z powodu nieobecnosci.... szkola raz do mnie wyslala pismo z wezwaniem zaplaty za czesne w wysokosci 280zl na podst art 476 kc a teraz kgpn neka mnie o splate zaleglego czesnego w wysokosci 514zl (razem z odstetkami) z tego co sie orientuje konsument ma obowiazek zaplaty za zajecia przez niego wykorzystane co dalej mam robic skoro uslugi nie wykorzystalam? prosze o pomoc i z gory dziekuje

witam
A jednak nie udało się poprowadzić sprawy po mojej myśli.
19.04 otrzymałem telefoniczną informację z e-Sądu w Lublinie o wstrzymaniu egzekucji za przedawniony dług TP.SA
Niezwłocznie, na drugi dzień, zawiadomiłem o tym fakcie komornika.
Byłem przekonany, że po mojej informacji ma obowiązek sprawdzić akta postępowania używając kodu dostępu i egzekucję wstrzymać.
Dzisiaj listonosz przyniósł mojej mamie emeryturę obniżoną o 30% tak więc albo ja czegoś nie dopatrzyłem (czekam na pismo z e-Sądu do wniesienia wniosku do komornika) albo tak po prostu musi być.
pozdrawiam

horyzont zdarzeń napisał:
Witam. Ja jestem trochę dalej niż większość z forumowiczów, ale dalej walczę! Po ponad roku walki w końcu uzyskałem oddalenie powództwa ze względu na przedawnienie roszczenia powoda wobec mnie (sprawa z przed 11 laty) i uchylenie postanowienia o nadaniu klauzuli wykonalności (niewłaściwy adres doręczeń) oraz skierowanie sprawy do sądu rejonowego w Szczecinie. Ale cała należność została spłacona (ok.1200 zł z opłatami komornika). Firma Presco Investments zareagowała na ta sytuację bardzo szybko i wysłała do mnie pismo o wysłanie im numeru konta bankowego na które chcą zwrócić pieniądze wyegzekwowane przez komornika. Powinienem być szczęśliwy ale... nie wiem jaka to kwota, nie wiem czy nie pomniejszona o koszty komornika, nie wiem czy tu nie ma znowu jakiegoś haka! Dodam ,że koszty prawnika wyniosły mnie ok. 800 zł (dobrze ,że z Waszą pomocą dokończyłem to sam). Czyli cała sprawa kosztowała mnie ok 2000 zł, sporo stresu (wstyd w miejscu pracy) a oni mogą mnie spławić jakimiś ochłapami. Proszę doradźcie jak to ugryźć i dziękuje za dotychczasowe wpisy - bardzo mi pomogły.
Nikt nie podpowie?

Odpowiedź w tym temacie została udzielona wielokrotnie.

Należy pozwać presco są szanse na wygranie pod warunkiem, że powstała szkoda, jest rzeczywista oraz to presco jest winne niewskazania miejsca zamieszkania, a nie strona - chociażby gdy miała taki obowiązek w umowie, a umowa nadal obowiązywała.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót