Dług w firmie PRESCO INVESTMENTS s.a.r.l., INTRUM JUSTITIA lub innej FW cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
rafal_26 napisał:
Wezwać wierzyciela do spłaty pozostałej należności w terminie tygodnia pod rygorem wniesienia pozwu do sądu.

Witam. Rafale, mam jeszcze nst. pytanie: wierzyciel ma zwrócić brakującą kwotę czy komornik? Odp. z FW jest taka, że została mi zwrócona cała kwota otrzymana od komornika a kosztami prowadzonego postępowania ja jestem obciążony. Jak jest w rzeczywistości i od kogo i jak mogę brakująca kwotę odzyskać?

Witam
- 2013 styczeń , wysłałem 3 pisma do e-sądu o przywrócenie biegu i wstrzymanie nakazu zapłaty, jako powód podałem przedawnienie ale jak się potem okazało przedawnienie minie dopiero 23.03.2013
E-sąd wstrzymał egzekucje i przekazał sprawę do sądu właściwego

-2013 maj - otrzymałem wezwanie z sądu miejscowego o uzupełnienie sprzeciwu poprzez przytoczenie wszelkich okoliczności, a wszczególności sprecyzowania czy pozwany podtrzymuje zgłoszony ju zarzut przedawnienia rozszczenia

i teraz tak, czy dalej podtrzymywać przedawnienie które już minęło ale nie minęło w chwili kiedy pisałem te pierwsze pisma

Zarzuty masz prawo podnosić, a sąd ma obowiązek do nich się odnieść wydając wyrok. Poza tym dziwny sąd, bowiem zarzutu procesowego, a ściściel sprzeciwu cofnąć się prawnie nie da...

logitech: ależ wyjaśniliśmy, że w tej sytuacji, skoro minął czas na zaskarżenie czynności komornika, pozostaje jedynie wezwanie do zapłaty FW i wszczęcie procesu. Napisłem to w poście powyżej??!!

rafal_26 napisał:
Zarzuty masz prawo podnosić, a sąd ma obowiązek do nich się odnieść wydając wyrok. Poza tym dziwny sąd, bowiem zarzutu procesowego, a ściściel sprzeciwu cofnąć się prawnie nie da...

w terminie 14dni od daty doręczenia niniejszego wezwania pod rygorem uznania, że pozwany nie zgłasza innych zarzutów poza podniesionymi w postępowaniu elektronicznym

czyli mam coś napisać czy nie muszę nic wysyłać i czekać na dalszy bieg sprawy

Czytanie ze zrozumieniem to jednak problem....

"pozwany nie zgłasza innych zarzutów poza podniesionymi w postępowaniu elektronicznym"

To zgłasza, czy nie zgłasza??

Witam
Juz tu byłem. Zrobiłem jak radziliście i mamy mały progres ale budzą sie u mnie nowe pytania. Prosze o pomoc.

Opis:
29.06.2001 Polkomtel zawiadamia Presco Sp zoo o wierzytelności
a w wykazie do zawiadomienia powołuje się na faktury z datą 7.04.1999, 27.05.1999, 28.06.1999
(Prosze zauważyć ze nawet ta ostatnia jest po terminie 5 lat.)
30.12.2006 Presco Sp zoo przekazuje wierzytelność do Presco Investemet
(znowu przekazanie jest powyżej 5 lat. 5 lat mija 29.06.2006 a nie 30.12.2006)
2009.05.14 Presco Investemet tworzy pozew gdzie powołuje się na oba ww dokumenty jako istnienie zobowiązania pozwanego oraz na podstawie dokumentu z dnia 30.12.2006 określa iz powstaje obowiązek świadczenia pozwanego na rzecz powoda.
4.06.2009 wydany zostaje nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym
21.08.2009 wpływa wniosek o doręczenie tytułu wykonawczego
30.03.2010 w miejscu mojej pracy pojawia sie wniosek komornika o zajęciu

w ten sposób dowiaduje sie o całym postepowaniu.

Dlatego 13.04.2010 składam na formularzu (pozew tez jest na formularzu) Sprzeciw
We wnioskach piszę:
- wnoszę o przywrócenie terminu na złożenie sprzeciwu do nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym z dnia 4.06.2009.
- wnoszę o doręczenie nakazu zapłaty na obecny adres pozwanego
- wnoszę o zabezpieczenie powództwa poprzez zawieszenie postępowania egzekucyjnego nr..
Uzasadniam iż od dnia 30.07.2007 nie mieszkam pod adresem podanym w pozwie. osoby tam przebywające nie są ze mną skoligacone. Wymieniam kolejne adresy meldunkowe. Podaje informacje, że pismo z dnia 30.03.2010 o zajęciu jest pierwszym dokumentem jaki jest mi znany w tej sprawie.
Załączam kopie wpisów meldunkowych, akt sprzedaży nieruchomości z 30.07.2007 kopie dowodu osobistego z adresem meldunkowym.

19.04.2010 dokonuje przelewu na konto komornika wymaganej kwoty (robie to aby uniknąć odsetek)

8 maja 2013 z doręczeniem na 13 maja 2013 otrzymuje pismo zobowiązujące do uzupełnienia sprzeciwu. Nie dołączyłem kopii dokumentu z zakładu pracy, który powiadomił mnie o Zajęciu.
*30.03.2010

moje pytania:
Jak składa się takie pismo: czy po prostu z odręczna informacją, że jest to uzupełnienie do akt sprawy czy poprzez formularz sprzeciwu
Czy nie powinienem dokonać zmiany we wnioskach? Jeżeli tak to na jakie?
Mam ochotę domagać sie zwrotu przelanej kwoty w jej pełnej wysokości wraz z odsetkami
Wnieść o oddalenie pozwu ze względu na przedawnienie
Kosztami postępowania obciążyć pozywającego
Bardzo proszę o pomoc. Termin na kolejny ruch mam do piątku. Czyl w czwartek 16 maja muszę się "uzbroić"
Pozdrawiam.

rafal_26 napisał:
Czytanie ze zrozumieniem to jednak problem....

"pozwany nie zgłasza innych zarzutów poza podniesionymi w postępowaniu elektronicznym"

To zgłasza, czy nie zgłasza??

wiem Rafale, że dla Ciebie to chleb powszedni, ale ja wole się upewnić, mnie w szkole nie uczyli jak mam interpretować pisma sądowe, tylko kazali czytać lektury pijaków i innych nie zrównoważonych poetów.
Ps. jak będziesz potrzebował rady budowlanej wal śmiało

gumajunior: wiem, że w szkole uczą nie tego co trzeba - budowlanki też nie uczyli, bo akurat tutaj jest tyle zmian...
Natomiast w pierwszym swoim pytaniu napisałeś coś, co przeczyło temu, co napisałeś w kolejnym poście. Przeczytaj to co sam wstukujesz, zanim zatwierdzisz.

czocher: było wiele razy o uzupełnianiu braków;

pismo - to pismo, nie czaruj i nie szukaj magii;
lepiej nie dokonywać zmian we wnioskach, a złożyć dodatkowe pismo w którym auktualnisz żądania;
na tym etapie nie masz prawa domagać się zwrotu zapłaconej kwoty, pisaliśmy że w tym celu wzywasz FW i ew. składasz swój ODRĘBNY pozew;
jeżeli się przedawniło, to podnieś ten zarzut;

rafal_26 napisał:

logitech: ależ wyjaśniliśmy, że w tej sytuacji, skoro minął czas na zaskarżenie czynności komornika, pozostaje jedynie wezwanie do zapłaty FW i wszczęcie procesu. Napisłem to w poście powyżej??!!

Rafał, nie do końca. Nie zrozum mnie źle i nie żebym się czepiał ale w pierwszej swojej odp. poradziłeś mi wysłać żądanie zwrotu do FW, nie do komornika, a teraz piszesz, że minął termin. Tzn., że bez wszczęcia procesu z FW mam już "pozamiatane"?

Proszę pomóżcie:
Dziś dostaliśmy postanowienie Sądu, w którym Sąd postanawia:
1. odrzucić wniosek pozwanego o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty.
2. uchylić na podstawie art. 359.1 k.p.c. postanowienie w przedmiocie nadania klauzuli wykonalności nakazowi zapłaty z dnia 16 października 2012 r.

Rozumiem, że tym samym Sąd nie ustosunkował się jeszcze do Sprzeciwu od Nakazu Zapłaty, a jedynie do pierwszego pisma czyli do "Wniosku o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty".

Pytanie jest takie, Pani w Sądzie powiedziała, że już nic więcej nie dostaniemy z Sądu.. Czy to możliwe? Czy może musimy wnieść jeszcze jakieś inny wniosek? Co dalej? Czekamy na wyrok w sprawie Sprzeciwu od Nakazu Zapłaty?

W uzasandnieniu postanowienia nie ma nic o przekazaniu Sprzeciwu do dalszego postępowania.
Dodam, że ze względu na brak wglądu do akt nie mogliśmy przedstawić dokładnych kwot. Czy teraz jeszcze raz Złożyć Sprzeciw tym razem z pełnymi danymi po odbiorze Nakazu Zapłaty?

Przepis prawny:
Art. 502.
(...)
§ 2. Pozwanemu doręcza się nakaz zapłaty wraz z pozwem i pouczeniem o sposobie wniesienia sprzeciwu oraz o skutkach niezaskarżenia nakazu.

Należy zauważyć, iż w/wym przepis obliguje sąd do doręczenia pozwanemu nakazu zapłaty.

Termin do wniesienia sprzeciwu rozpoczyna swój bieg od dnia doręczenia nakazu. Sprzeciw wniesiony przed doręczeniem nakazu ( ale po jego wydaniu ) - jest określany jako przedwczesny. Należy jednak przyjąć, iż jest dopuszczalny.

Jeśli nakaz nie został skutecznie doręczony - to termin do wniesienia sprzeciwu nie rozpoczął swego biegu. A zatem trzeba przyjąć, iż dopuszczalne jest wniesienie sprzeciwu do czasu upływu terminu określonego w przepisie art. 502 § 1 kpc.

Bardzo dziękuję,
Rzeczywiście, mąż odebrał postanowienie Sądu wraz z nakazem i pouczeniem 15.05. Mamy 14 dni na wsniesienie Sprzeciwu i mimo, iż wszystko złożyliśmy razem to aby uniknąć wezwania do uzupełnienia imformacji jeszcze raz złożymy sprzeciw(tym razem na formularzu) i będziemy czekać na postanowienie.

W aktach sprawy jako dowód na istnienie wierzytelności widnieje jedynie "wezwanie przedprocesowe" wysłane przez INTRUM, w którym to ww fima powołuje się na dług z umowy zawatej z UPC Polska. (cesja wierzytelności 25.07.2011) Nie ma żadnych faktur, nie są one wymienione ani wypisane w żaden sposób, nie ma umowy. Jest tylko wzmianka, że jest to zadłużenie z tytułu usług telekomunikacyjnych i telefonicznych powstałych do dnia 01.02.2009.
Rozumiem, że właśnie od tej daty należy liczyć okres przedawnienia. Jednak, pamiętamy, że sprawa z UPC, tj zdanie dekodera i rozwiązanie umowy nastąpiło jeszcze w 2008 roku i z tego roku powinny być ewentualne faktury. Termin płatności faktury jest przecież terminem wymagalności roszczenia przez firmę..zamiast tego mamy tu luty 2009 i to małym drukiem i z dwoma gwiazdkami. Dlaczego mamy tak mało informacji? Czy warto wspomnieć o bezzasadności roszczenia bo zdanie dekodera nastąpiło w 2008 r.. Sami nie mamy żadnych faktur, ponagleń, nic. Nigdy takowych nie dostliśmy.

Mam do Pańswta jeszcze jedno pytanie, wiem, że infantyle ale proszę zweryfikować moją wiedzę:
Mam Postanowienie Sądu o Uchyleniu Klauzuli Wykonalności, to postanowienie razem z Wnioskiem o Wstrzymanie Czynności Egzekucyjnych przez Komornika zaniosę mu w poniedziałek. Co komornik robi, będąc poinformowanym o uchyleniu klauzuli?
Zgodnie z informacjami czeka na prawomocny wyrok Sądu w sprawie sprzeciwu ale czy nadal może zabierać nam pieniądze? Kiedy może zdjąć zastaw z samochodu i blokadę na koncie bankowym? Z kwoty około 1600/1800 zł dostał już 600 zł, samochód o wartości 50000 mam nadal zajęty oraz konto bankowe na kwotę ponad 1800 zł. Nie złożyliśmy skargi na czynności komornika w terminie 7 dni od zajęcia samochodu bo umówiliśmy się słownie na trzy raty po 600 zł, nie wiedzieliśmy, że tak szybko dostaniemy uchylenie klauzuli i baliśmy się, że nasze dziełanie tylko zdenerwuje komornika i ten każe nam zapłacić cąłą sumę od razu.
Czy pozostaje tylko czekać na prawomocny wyrok Sądu w sprawie Skargi od Nakazu zapłaty?
Z góry dziękuje.

Ratunku:
Właśnie odebrałam pismo od komornika o zajęciu wierzytelność..tym razem chodzi o pensje z umowy o dzieło(którą dostaję co miesiąc). Co robić, na poczet kwoty 1600 zł zapłaciliśmy 600 dwa dni temu, wcześniej zajęto nam samochód o wartości 50000 i konto na 1800. Co robić, wczoraj dostaliśmy uchylenie klauzuli wykonalności a dziś następne zajęcie? Jak powstrzymać to zajęćie? Skarga do Sądu przy którym działa komornik.. i co dalej??

Komornik wziął od nas 600 zł bo umówił się z nami na raty, Intrum nie uznało rat, chce całość z pensji. List został wysłany do pracodawcy, pensja zostanie zajęta na całą kwotę 10.06. Co z naszymi 600 zł, zajęciem samochodu i konta? Czy wysłać do INTRUM jakiś list, straszyć ich mamy uchyloną klauzulę wykonalności..dalsze czynności podejmowane z ich strony, które jest podejżenie, że są podejmowane wbrew prawu, powodują powstanie szkody przecież. Jutro lub w poniedziałek zostanie złożony sprzeciw od nakazu zapłaty... Pomocy, po zajęciu pensji nie możemy wywiązać się z kredytu hipotecznego, nie możemy sprzedać samochodu bo jest zajęty a roszczenie jest bezzasadne bo i przeterminowne i bez faktur i umów potwierdzających fakt posiadania zobowiązania. Pomocy, jesteśmy bezsilni. Jak powstrzymać Intrum? Co zrobić?

W pouczeniu jest napisane że zajjęcie jest dokonane z chwilą doręczenia niniejszego wezwania dłużnikowi zajętej wierzytelności i że zgodnie z art 795.2 kpc z chwilą doręczeniania zawiadomienia(dziś) o wszczęciu egzekucji rozpoczyna się termin do wniesienia przez dłużnika zażalenia na postanowienie o nadaniu tytułowi egzekucyjnemu klauzuli wykonalności. Ale przecież my mamy już uchyloną klauzulę wykonalności.. Gdzie teraz złożyć pismo i jakie, szczerze prosimy o pomoc.

Ostatnia edycja:
Trzba udać się do komornika, a komornik ma obowiązek umorzyć postępowanie egzekucyjne.

Wówczas wszelkie zajęcia będą "bezskuteczne" i z mocy prawa niebyłe.

Logitech: nie rozumiesz. Żądanie zwrotu kasy nie ma niczego wspólnego ze skargą na komornika. Komornik nie ma obowiązku zwracania kasy, chyba że pieniędzy NIE przekazał wierzycielowi. Po to jest ten wątek, abyście WSZYSCY czytali, a nie dopytywali się 20 razy o to samo.

czocher: było wiele razy o uzupełnianiu braków;

pismo - to pismo, nie czaruj i nie szukaj magii;
lepiej nie dokonywać zmian we wnioskach, a złożyć dodatkowe pismo w którym auktualnisz żądania;
na tym etapie nie masz prawa domagać się zwrotu zapłaconej kwoty, pisaliśmy że w tym celu wzywasz FW i ew. składasz swój ODRĘBNY pozew;
jeżeli się przedawniło, to podnieś ten zarzut;[/QUOTE]

rafal_26
Rozumiem, że pisze pismo z sygnaturą akt. W nim informuje, że uzupełniam dokumenty. Czy pisać, że zaspokoiłem roszczenie? Bo wnoskuje o zatrzymanie Komornika, chociaż stan faktyczny jest inny.
Reszta - masz racje, bez czarowania. Zaczekam. Pytanie co to za skrót FW?
I czy sugerujesz, że już na etapie tego uzupełnienia moge w piśmie (czy w formularzu) dopisać wniosek o oddalenie pozwu ze wzgledu na przedawnienie? Mam to opisać na kartce czy przepisać wniosek? (jezeli mam to robić teraz to w jakiej formie).
Bo ja rozumiem swoją sprawę tak:
obecnie chce uzyskać wznowienie poprzez uzyskanie terminu na doręczenie. I jak pojawi się wznowienie to sąd oficjalnie doręczy mi wyrok. Wtedy mam czas na odwolanie i wychodze z wnioskiem o przedawnienie.
Pozostaje tylko problem wpłaconej do komornika należności. Bo egzekucji nie szło zatrzymać. Jak to ugryść?

czocher napisał:
Pozostaje tylko problem wpłaconej do komornika należności. Bo egzekucji nie szło zatrzymać. Jak to ugryść?
Zastanawia mnie jescze jedna rzecz. Sąd zwlekał 3 lata czy to przypadkiem nie oznacza że moje zaspokojenie roszczenia w 2010 roku za chwile stanie się tak odległe, że nie bedę mógł domagać zwrotu kwoty?

Czyli z Postanowieniem o uchyleniu nadania klauzuli wykonalności(na podstawie 359.1 kpc) idę do komornika i składam pismo z prośbą o umorzenie postępowania egzekucyjnego na podstawie art. 825.2 kpc.
Na postanowieniu nie ma żadnych pouczeń, po jakim czasie od wydania postanowienia uprawomocnia się ono?
Czy Komornik mimo wiedzy o uchyleniu klauzuli wykonalności może nadal prowadzić czynnie egzekucję?
Od kogo należy dochodzić zapłaconej wcześniej kwoty, bo 10.06 cała suma włącznie z odsetkami zostanie zabrana z pensji, czyli komornik lub wierzyciel dostanie 600 zł więcej a niżeli jest w tytule wykonawczym.

Ostatnia edycja:
Postanowienie powinno uprawomocnić się po tygodniu, jednak co do nowych spraw (nowelizacja kpc była niedawno) jest prawomocne z chwilą wydania. Zresztą z postanowieniem otrzymuje się pouczenie o terminie zaskarżenia.

Więc do 10 czerwca zajęcie winno być cofnięte.

Prowadzenie egzekucji bez ważnego tytułu wykonawczego nie jest dopuszczalne.
Po umorzeniu postępowania - wyegzekwowane sumy a nie przekazane do wierzyciela - zostaną zwrócone.
Jeśli komornik jest z innej miejscowości - wniosek można wysłać pocztą.

Dziękujemy Wam bardzo rafal_26 oraz Bedek. Naprawdę bardzo dziękujemy za pomoc.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót