Bardzo dziękuję,
Rzeczywiście, mąż odebrał postanowienie Sądu wraz z nakazem i pouczeniem 15.05. Mamy 14 dni na wsniesienie Sprzeciwu i mimo, iż wszystko złożyliśmy razem to aby uniknąć wezwania do uzupełnienia imformacji jeszcze raz złożymy sprzeciw(tym razem na formularzu) i będziemy czekać na postanowienie.
W aktach sprawy jako dowód na istnienie wierzytelności widnieje jedynie "wezwanie przedprocesowe" wysłane przez INTRUM, w którym to ww fima powołuje się na dług z umowy zawatej z UPC Polska. (cesja wierzytelności 25.07.2011) Nie ma żadnych faktur, nie są one wymienione ani wypisane w żaden sposób, nie ma umowy. Jest tylko wzmianka, że jest to zadłużenie z tytułu usług telekomunikacyjnych i telefonicznych powstałych do dnia 01.02.2009.
Rozumiem, że właśnie od tej daty należy liczyć okres przedawnienia. Jednak, pamiętamy, że sprawa z UPC, tj zdanie dekodera i rozwiązanie umowy nastąpiło jeszcze w 2008 roku i z tego roku powinny być ewentualne faktury. Termin płatności faktury jest przecież terminem wymagalności roszczenia przez firmę..zamiast tego mamy tu luty 2009 i to małym drukiem i z dwoma gwiazdkami. Dlaczego mamy tak mało informacji? Czy warto wspomnieć o bezzasadności roszczenia bo zdanie dekodera nastąpiło w 2008 r.. Sami nie mamy żadnych faktur, ponagleń, nic. Nigdy takowych nie dostliśmy.
Mam do Pańswta jeszcze jedno pytanie, wiem, że infantyle ale proszę zweryfikować moją wiedzę:
Mam Postanowienie Sądu o Uchyleniu Klauzuli Wykonalności, to postanowienie razem z Wnioskiem o Wstrzymanie Czynności Egzekucyjnych przez Komornika zaniosę mu w poniedziałek. Co komornik robi, będąc poinformowanym o uchyleniu klauzuli?
Zgodnie z informacjami czeka na prawomocny wyrok Sądu w sprawie sprzeciwu ale czy nadal może zabierać nam pieniądze? Kiedy może zdjąć zastaw z samochodu i blokadę na koncie bankowym? Z kwoty około 1600/1800 zł dostał już 600 zł, samochód o wartości 50000 mam nadal zajęty oraz konto bankowe na kwotę ponad 1800 zł. Nie złożyliśmy skargi na czynności komornika w terminie 7 dni od zajęcia samochodu bo umówiliśmy się słownie na trzy raty po 600 zł, nie wiedzieliśmy, że tak szybko dostaniemy uchylenie klauzuli i baliśmy się, że nasze dziełanie tylko zdenerwuje komornika i ten każe nam zapłacić cąłą sumę od razu.
Czy pozostaje tylko czekać na prawomocny wyrok Sądu w sprawie Skargi od Nakazu zapłaty?
Z góry dziękuje.