Witam
Ja również miałem ten problem, korespondencja celowo kierowana była na staty adres (od 10 lat nieaktualny), po to, by w sądzie wykazać, ze dłużnik nie chce płacić, potem e-sąd rozstrzyga, że dług należy zapłacić, potem wezwanie do zapłaty potem komornik i egzekucja.
W moim przypadku wszystko zakończyło się pozytywnie ale trwało to ponad pół roku - kosztuje to trochę zdrowia, nerwów, a przede wszystkim czasu, ale warto walczyć i pokazać firmie PRESCO, że robi bezprawie.
!!!!! WAŻNE !!!!!
Pamiętajcie, że jak dostajecie pismo, czy to z e-sądu, czy od komornika, musicie zmieścić się w terminach, które wam przysługują, w przeciwnym razie możecie zapomnieć o pozytywnym rozpatrzeniu sprawy.
W momencie wyroku, lub nakazie zapłaty, ewentualnie info o wszczęciu egzekucji musicie do e-sądu napisać trzy pisma:
1. wniosek o przywrócenie terminu, gdzie podnosimy okoliczności BŁĘDNEGO adresu.
2. wnosimy odrębne pismo i określamy je jako sprzeciw, podnosimy zarzut przedawnienia roszczenia.
3. zażalenie na postanowienie o nadaniu klauzuli wykonalności i tutaj ponownie opisujemy okoliczności z pkt 1 (wniosku o przywrócenie terminu).
Bardzo dobrze (zakres tematyczny 3 pism) opisuje to rafal_26 - warto z tego skorzystać.
Ja nawet złozyłem skargę na czynności komornika, bo ściągnął pieniądze i koszty komornicze ode mnie, a nie miał do tego prawa, oczywiście skarga została przyjęta, a e-sąd nakazał zwrócić mi pieniądze, które ode mnie pobrał komornik, gdyż było to nieprawne działanie.
Pieniądze od presco wpłynęły w ciągu 7 dni od orzeczenia wyroku, więc firma wie, że źle robi i nie chce się narażać na dodatkowe koszty - czyli odsetki.
JESZCZE raz pamiętajcie o terminach, które wam przysługują, to jest najważniejsze.
!!!! Kolejna ważna sprawa to jak skierujecie 3 pisma do e-sądu, a macie juz info od komornika o wszczęciu egzekucji, to dzwońcie do e-sądu podając nr sprawy, czy i kiedy zostanie ona rozpatrzona, jak się ponagla i mówi, że już komornik chce zająć pensje, rentę czy jeszcze coś innego, jest szansa na szybsze rozpatrzenie przez e-sąd - niestety e-sąd nie ma terminów odgórnie narzuconych i należy tego samemu pilnować.
Warto wykonać te działania, bo firma PRESCO, bazuje na nie wiedzy kierowaniu korespondencji na stare, nieaktualne adresy.